• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    Sdílení zkuseností, postupů, rad, a nebo frustrace z komunikace s prislusnymi urady.
  • ŽÁDOST o elektronické oznámení o příchodu zásilek z ciziny - Stáhnout -urychlení procesu doručení zásilky o další kousek. Podepsat, oskenovat a poslat na email sklad.praha120@cpost.cz nebo na adresu na adresu Pošty Praha 120
    Pokud vám pošta vyměřila neoprávněně 180 kč, můžete podat elektronicky stížnost na ČOI ZDE. ČOI zas má ze zákona povinnost se tím zabývat.Podrobnosti viz nástěnka
  • rozbalit záhlaví
    FINSON
    FINSON --- ---
    VACA: Změnilo se to nějak od loňského května? Viz FINSON
    FINSON
    FINSON --- ---
    Jinak teda můj poslední nákup ze zahraničí mě díky clu a DPH stál tolik, že další takovou akci pečlivě zvážím, jestli tu věc vůbec za ty prachy a za ten administrativní opruz chci, a pečlivěji propočítám, jestli se nevyplatí si pro ni dojet sám nebo prostě celníky nějak obejít, protože to přestává být únosné. Prostě klasika, kdo chce víc, nemá nic - Laffer v praxi.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Každopádně odpověď od deklaranta dorazila. Jestli něco objednáváte zvenku EU a nevíte o změně od začátku května, čtěte:

    Dobrý den, pane Finson

    děkuji za zaslané doklady. Ohledně započítání poštovného do celní hodnoty - v souvislosti se změnami celních předpisů od 1.5.2016 celní úřad od tohoto data nepovažuje za průkazné, že je poštovné zahrnuto v ceně zboží, pokud bude na předložených dokladech uvedeno např. Free shipping, Shipping 0 … a to ani v případech doložení platby částky uvedené v dokladech – objednávce, faktuře … ( (budou akceptovány pouze dodací podmínky dle INCOTERMS potvrzující, že poštovné je v ceně zboží zahrnuto, případně údaj na dokladu, který tuto skutečnost jednoznačně potvrzuje, např. Shipping included). V případě, že nebude jednoznačně prokázáno, že poštovné je v ceně zboží zahrnuto, bude do celní hodnoty (v souladu s platnými předpisy) započítáno poštovné dle přepravních dokladů, případně poštovního tarifu. (informační linka celního úřadu – tel.257 019 256)


    Já si ten koment "Shipping included" příště zkusím dohodnout, tak jestli se to někoho z vás aktuálně týká, zkuste to taky a podělte se o zkušenost...
    FINSON
    FINSON --- ---
    Heleďte, mám u pošty zřízené elektronické avízo o záslkách ze zahraničí a vždycky při příchodu takové zásilky mi celní deklarant poslal mail s popisem zásilky a linkem na formulář, kde jsem zaklikl hlášku o soukromé potřebě a nahrál screenshoty s platbou.
    Letos jsem takhle mimo EU nakupoval poprvé minulý týden a včera mi přišel mail od deklaranta bez linku na formulář, chtěl prostě odpověď a screenshoty mailem - má ten systém nějaký výpadek nebo je prostě odstavený?
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Češi kupují stále víc v zahraničních e-shopech, clo prodraží poštovné - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...-zprisnuji-pravidla-1nx-/ekonomika.aspx?c=A160428_114549_ekonomika_chrs
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    SKOKY: Nejde ji nevyužívat - kdykoliv mám tu možnost, používám někoho jiného, ale v tomhle případě nebyla volba dopravce možná. Stejně jako není možná v komunikaci s úřady.

    Za mě by bylo v pořádku, kdyby pošta fungovala, jak má - a to se neděje. Já nepotřebuju na poště kupovat omalovánky, losy nebo cigára. Chci od ní, aby dělala to, co má - převážela poštu a balíky. A aby fungovala jako moderní firma - ne jako socialistický moloch, který má tendence upravovat si pravidle podle svého a díky tomu, že je státní podnik (tolik k tomu, že nic od státu nedostává), protežovaná.

    A upřímně - proč by stát měl platit podporu nějak dlouho? Ta je časově omezená. A ti lidé na podpoře mají možnost rekvalifikace - to že někdo je blbec a není ochotný se dál vzdělávat je jeho problém.
    (ale to už míříme mimo téma klubu, takže nemá smysl to tu dál pitvat)
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    KID_MCHUTT: Zajímavá myšlenka, jen mi pověz. Kdo bude doručovat poštu po celé republice? Protože soukromníci z vysoka ser*u na obyč zásilky z horní dolní do horní dolní na druhé straně republiky. Kdo bude poskytovat celou síť poštovních schránek, hromady poboček a myslíš, že stát bude chtít platit podporu 35000 lidí, kteří příjdou o práci? (teď řeší pár horníků a jaké je to haló).

    + když ti nevyhovují, tak je nepoužívej a neboj, neživíš je jako daňový poplatník. ČP od státu nic nedostává (zatím)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MICA: to se mi nelíbí, považuju to za zlodějinu. Česká pošta je imo podnik, který by měl zkrachovat asap...
    MICA
    MICA --- ---
    Mimochodem link v záhlaví na podání elektronické stížnosti na ČOI za neoprávněné vyměření poplatku je už nefunkční :-P
    MICA
    MICA --- ---
    KID_MCHUTT: Zaplatit a bejt rád, že za to nechtěj tolik kolik chce 卐 DHL 卐
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    Ahoj, taky mám dotaz :)

    Celnice na P120 mi zastavila balíček a budou chtít zaplatit daň, jenže v tomhle případě se jedná o reklamaci vadného zboží. To s nimi snad dokážu vyřešit doložením komunikace se supportem dx.com, ale zajímá mě jedna věc - považuji to za neoprávněné zadržení balíku poštou a nechci jim platit za to, že mě donutí jet přes půl Prahy a zabít x hodin řešením problému, o který je nikdo nežádal. Existuje nějaký způsob, jak jim tu 100 neplatit? (vzal ji čert, ale jde o princip)
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    Chtěl jsem napsat, že jsem jeden z pokrytecky stastnych. Tedy mimo stesti z vysneneho produktu. Platil jsem dost maly DPH a že asi neodpovídá ceně, ale teď jsem kontroloval přiloženou fakturu a je tam fakt přesná částka. No 21% procent mi ale nevyměřili. Spíš tak osm. Tak nevím.

    Každopádně ať už byla velká nebo malá, vzdávám hold propracovanosti online tracking systému DHL. To zastoupení v celním řízení stojí dost, ale za tu cenu zase byl (celej) jejich postup urednicka nirvana. A to doslo ke komplikacim jeste. Takze fakt dobry.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Ahoj, mam na poste od 4.3. balicek v stave "Vstup zásilky na SPU." Colna posta mi tvrdi, ze to od nich odislo, normalna posta, ze je to stale na tej colnej. Da sa s tym nieco robit este? Reklamovat a podat ziadost o dohladanie vraj moze len odosielatel.
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    MICA: Ježiš, teď jsem četl pár prvních namátkových odkazů na googlu na zkušenost nákupu z Číny kolem 150-200$ a přes DHL. Zkušenosti jsou od over 9000 do over 9000 u těch samých produktů. Zn. náhoda, různopostupovost a přetíženost celní kanceláře a DHLka united :D
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    MIKEE: na mě neber ohledy, já už si nějak poradím. Jen, když to tady tak poslouchám, jen si říkám, jak to musí být tristní, když tohle musíš (te) procházet s každým asi pořád dokola a nanovo.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    FIDO_LETI_DOMU: Clo na elektroniku je 0%, takze to vem cert, ale to ze budes platit DPHcko, to ti bylo jasny snad od zacatku, ne? Co se tyce KORDA:, tak dopravu zdarma od prodejce urcite mas, ovsem u nas zaplatis DPH i z ceny dopravy, v tem pripade z odhadni ceny (ci jak se tomu nadava). Je to stejna situace jako kdyby ti ten mobil poslali zadarmo. U nas bys potom ovsem neplatil DPH z 0 ale z odhadni ceny toho mobilu.
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    KORDA: myslím, že tomu vůbec nerozumím. Myslel jsem též, že budu platit clo a nebudu. Myslel jsem, že dostanu mobil za 4.3 a ve skutečnosti tak za 6 a půl. Myslel jsem, že doprava zdarma na webu znamená doprava zdarma. Třeba že si to vyřídí ten prodejce a DHL.

    Erm, a to jsem to studoval na webu nějakou dobu než jsem si to objednával.

    No, ať žije legrace.

    Ok, díky za přání. Budu ho, zdá se, potřebovat :D
    KORDA
    KORDA --- ---
    Ale to celníka nezajímá. Celník nežije ve světě kde je něco zadarmo. Všechno má svou cenu / hodnotu a všechno se musí zdanit. Nic jako přeprava zdarma neexistuje a celník ti musí tu dopravu napálit. Protože to zboží se tady jen tak neobjevilo. Můžeš používat 1000 argumentů proti ale stane se to co jsem psal. DHL ti vyčíslí dopravu za 5000 a z toho budeš platit další poplatky. Toť má, dlouholetá zkušenost. Třeba budeš mít štěstí.
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    :D a sakryš
    MICA
    MICA --- ---
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    KORDA: oni jsou ti, co mi dopravují zboží sem a s prodejcem po netu mají smlouvu, že dopravují zdarma. Aspoň takhle jsem to pochopil. Já žádné poštovné nikomu tedy neplatil. Nerozumím.
    KORDA
    KORDA --- ---
    FIDO_LETI_DOMU: Doprava zdarma nikoho nezajímá. DHL bude chtít doložit i cenu poštovného a pokud jí nedodáš, tak použije svojí ceníkovou (obvykle o 97% větší než platí odesílatel).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam