• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Ahoj, visí taky ještě někomu balíčky ze začátku prosince na třídírně? (SPU022)
    Co se s tím dá dělat? Reklamaci jsem pokusil zahájit, ale rychle jsem byl odkázán do patřičných mezí s tím, že to může udělat jen odesílatel. Ten tedy něco zahájil, načež ho odesílající pošta odpálkovala s tím, že balíček je stále "na cestě" a že máme zaurgovat českou poštu, aby ho vydala. Co tedy dál? další urgenci jsem poslal, ale moc šancí tomu nedávám.


    BLONDYNKA: Že by stejně jako z jakékoli země mimo EU ? O.o
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    Nevíte někdo, zda se platí clo a DPH při dovozu z Izraele z místa s pětimístným zip?
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Nebo se můžeš oženit/vdát, pro svatební dar je ten limit vyšší :)
    THESTOUPA
    THESTOUPA --- ---
    PHANNY: 45 EUR

    2. Zásilky zboží mezi soukromými osobami
    (články 25 - 27 NR 1186/2009) jsou dárkové zásilky odesílané soukromou osobou ze třetí země jiné soukromé osobě, která se nachází ve Společenství, a musí se jednat o dovoz neobchodní povahy. Osvobozeno je však jen zboží do hodnoty 45 EUR. V rámci tohoto limitu lze přiznat osvobození od dovozního cla i na:

    Tabákové výrobky = 50kusů cigaret, nebo 25 kusů doutníčků, nebo 10 kusů doutníků, nebo 50 gramů tabáku ke kouření, nebo úměrná souprava těchto výrobků
    Alkoholické nápoje = destiláty a lihoviny se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 22 % objemových; nedenaturovaný líh s obsahem alkoholu 80 % objemových nebo více: 1 litr, nebo destiláty a lihoviny, aperitivy na bázi vína nebo lihu, tafia, saké nebo podobné nápoje s obsahem alkoholu nepřevyšujícím 22% objemových; šumivá vína, likérová vína - 1 litr nebo úměrná souprava těchto výrobku a nešumivá vína - 2 litry;
    Parfémy - 50 gramu, nebo toaletní vody - 0,25 litru.
    Zákon č.235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších úprav, přiznává osvobození od DPH pro zboží zasílané v dárkových zásilkách mezi soukromými osobami, které splňuje podmínky osvobození od cla dle čl. 25 - 27 nařízení Rady (ES) č. 1186/2009 ve znění pozdějších předpisů, tj. do hodnoty 45 EUR. Avšak jde-li o dovoz kávy nebo čaje, vztahuje se osvobození od daně na množství do 500 g kávy, nebo 200 g kávového extraktu a esence a 100 g čaje, nebo 40 g čajového extraktu a esence (§ 71, odst.2, písm.a) zákona).

    Jako přepočítací kurz pro stanovení limitů pro osvobození zboží v zásilce od cla (tedy 150 EUR nebo 45 EUR), popř. od DPH (tedy 22 EUR nebo 45 EUR) v národní měně se užívají kurzy platné v první pracovní den měsíce října s účinkem od 1. ledna následujícího roku (viz čl. 48 odst. 2 prováděcího nařízení Komise (EU) 2015/2447, kterým se stanoví prováděcí pravidla k některým ustanovením nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 952/2013, kterým se stanoví celní kodex Unie, ve znění pozdějších předpisů). Uvedený kurz zjistíte pomocí aplikace "Kurzovní lístek". Kurz EUR_LIMIT ve spodní části aplikace.


    Error
    https://www.celnisprava.cz/...-styk-Celního-úřadu-Praha-Ruzyně,-nákupy-přes-internet-po--1.5.20.aspx
    PHANNY
    PHANNY --- ---
    WICKPICK: Musíš mít prohlášení ODESÍLATELE s udáním ceny a poštovného. Pro dar od soukromé osoby je ten limit tuším 40 Euro dokonce.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    Ze vam do toho skacu, tak clo vubec neni nas problem, krom toho ze se vypocitava az od 150E (coz dost casto nepresahnes), tak pro vetsinu veci co si kupujeme, tak je clo nulove (nepredpokladam, ze si casto posilate treba solene hovezi). To co zaplatite je DPH.
    MVEK
    MVEK --- ---
    XAJA: Však se bavíme o všem dohromady. Aspoň tak jsem pochopil původní zprávu. Jinak jak jsem už psal, neumím posoudit, jak to funguje a jestli bez toho by to bylo stejné nebo ještě horší.
    XAJA
    XAJA --- ---
    MVEK: a prosim ta, na kolko poloziek este existuje clo? V sucasnej dobe skutocne na minimum. Dnes ide hlavne o DPH a pri urcitych tovaroch o spotrebnu dan, to su hlavne prijmove polozky rozpoctu pri dovoze, nie clo.

    A co sa tyka tych funkcii cla: no, za najdolezitejsiu by som brala tu ochrannu, budiz. A ako prosim ochranilo clo napr. textilny priemysel v Europe? Tolko k vyznamu cla. Iste, zohralo vyznamnu ulohu, ale v dnesnej dobe uz je to trochu prezity system.
    MVEK
    MVEK --- ---
    NAVARA: Clo snad platí i ten dovozce, tedy možná bez cla by to bylo ještě horší, netroufám si posoudit, jen poukazuju, co je třeba brát v potaz.
    Ale ano, cla pocházejí z dávné doby a tomuhle nezabránila. Asi bych byl pro je omezit jen na některé druhy zboží, ale bylo by na dlouhé přemýšlení na jaké.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MVEK: přestože se stejně všechna vyrábí v Číně a jde pouze omto, kdo ji sem doveze a jakou marží to osolí... nebo jde naopak o produkt, který substitut u českého výrobce nemá a dovézt se prostě musí

    je to šikana a pouze další způsob jak zdanit populaci, nic víc
    MVEK
    MVEK --- ---
    WICKPICK: Není, asi nechápeš, jaký je smysl cla. Jde o to, aby třeba Češi nenakupovali většinu elektroniky v Číně, protože tam je dlouhodobě levnější a nevozili si ji sem. Ať už bydlí tady pořád, nebo půl roku a půl roku tam atd. Ať už bude důvodem ekonomie, ekologie (nadměrná doprava) nebo něco jiného.
    A DPH bude mít vysloveně ty ekonomické důvody, aby se nedělaly díky daňovým rájům úniky apod.

    Jak moc to funguje, to je jiná otázka, na tu bych si ale ani trochu netroufl.
    WICKPICK
    WICKPICK --- ---
    je to sikana, je jedno jak tomu chces rikat.dalsi diskuze na toto tema je asi bezpredmetna...
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    WICKPICK: Jak bys presne cekal, ze to bude fungovat? Kdyz neco prevazis pres hranice (nebo je to prevazeno pro tebe) a nevejdes se do limitu osvobozenyho od cla/dane, tak to proclis a zdanis, tak to je vsude na svete.
    WICKPICK
    WICKPICK --- ---
    takze nelze? ackoliv nic nekoupim, ale dostanu dar, stejne chteji po lidech clo a dph? tak to at se jdou vysrat na machackuv palouk
    WABICEK
    WABICEK --- ---
    WICKPICK: nic jako gift není ;-)
    WICKPICK
    WICKPICK --- ---
    prosim vas, jak jim spravne dolozit ze zasilka je opravdu gift? vanocni darek z ameriky....
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Ahoj, čeká nás teď následná kontrola z celního úřadu, měl bych pár dotazů, je tu někdo, kdo s tím má zkušenosti a byl bych ochoten mi poskytnout krátkou placenou konzultaci? Díky moc.
    WABICEK
    WABICEK --- ---
    vtipna je i zasilka ktera mi podle trackingu visi v Malesicich od 17.11. , ale uz skoro pred mesicem jsem ji nasel nabouchanou do schranky (nastesti to byla vec odolna).
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    BESTIEVSAMETE: neni nad to kdyz ti prijde balicek za 23 dolaru s postovnym zdarma a zacnes tim ze zaplatis dve kila poplatek :) to uz je procentuelne aspon zajimavy...
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Zdar lidi, taky mi hnije v Malešicích v třídírně balíček již více něž měsíc. Dá se s tim něco dělat - má smysl tam telefonovat? Zajít tam a zapálit to bych mohl leda pozdě večer
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam