• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    FLOE
    FLOE --- ---
    OODOOW: 2ks obleceni od designerky. Takze zivotne dulezity veci :D Ja jsem zvykla, ze tam kde ziju je sice lucky wheel co se tyce placeni, ceneni je jeste brutalnejsi nez u nas a ta posta me brutalne sere zase jinejma vecma co radi delaj, to zas nebudu lhat, ale jelikoz vsechno automaticky dokladas online [ten jejich online system je fakt super], tak kdyz posles screen se slevou, na baliku je cena, ktera odpovida screenu, tak se v tom nikdo nestoura a nehleda to po eshopech jako u nas. A ikdyby jo, tak ti do toho maximalne vlezou, nenajdou fakturu, cimz je vyreseno a pustej to.
    Nevim jak v cr, ale tady treba je strasnej problem s uznavanim "gift" balicku a neustale musim platit za dary. Ale sere me to o neco min, protoze vyplnim formular a alespon nevidim do tech xichtu lidi, co si hrajou na detektivy a co za to po mne chtej nesmyslny prachy, jako na ty 120 :D
    OODOOW
    OODOOW --- ---
    FLOE: Přesně pro tyhle opruzy si už nic z mimo eu nenechávám posílat, což je asi ale právě to, co mělo být tímhle docíleno. Co sis to objednávala, že jsi musela platit i clo a ještě 12%? To se většinou neplatí, když jde o nějaký běžný věci.
    FLOE
    FLOE --- ---
    FLOE: Tak to byla dobra komedie. Pani celnice tam mely screeny z eshopu a velmi detailne to tam asi 10minut studovaly, ze se divim, ze si na to nevzaly lupu. Mi vylozene pripominaly takovy ty premiantni bonzacky na ZS, ktery nikdo nema rad. Cestne prohlaseni neexistovalo. Kdyz uz jsem tam nasrana svolila, at mi napalej co je dle nich "spravne", protoze tu zasilku potrebuju a nemam cas se tam vosirat kvuli litru, tak mi to jeste nauctovaly v USD misto CAD, cehoz jsem si bohudik vsimla. A teda k dph si clo nauctovaly 12%. Tralalala. Nikdy vic. [pozn. nestezuju si, jen mi to prijde vtipny. Nechala bych to tam a stezovala bych si vejs, ale nebydlim v cr, mela jsem na to jeden den]
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    POZITRON: yup, štěstí kombinované s částkou a prodejcem (někteří jsou na "blacklistu" ke kontrole vždy)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    NAVARA: tak to mi vysvetli, proc me po x letech objednavani ted poprve zasilku chytili. jsem mela doted stesti? to se mi nezda.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    POZITRON: to ti nepomůže, budeš pak jen zbytečně zklamaná
    MICA
    MICA --- ---
    POZITRON: Neni jednodušší si to za dalších 90Kč (nebo kolik to bejvalo) nechat proclít? Ber to tak, že u Český pošty to vyjde za jenom na 180,-Kč. DHLko si za stejnou službu řekne 540.-Kč x)
    MICA
    MICA --- ---
    FLOE: Já měl podobnej rozdíl... x)
    FLOE
    FLOE --- ---
    MICA: V mym pripade je na eshopu fakt hodne diametralne jina cena. Puvodni cena cca 400cad, moje cena 150cad + posta cca 206cad. Sem netusila, ze maj cas lizt po eshopech :D Diky
    MICA
    MICA --- ---
    FLOE: Trvej na ceně co máš na PayPal screeshotu. Já na 120tku vždycky chodil s vytisknutym emailem.
    Jednou měla celnice nějakou prudivou náladu a vehementně mi tvrdila, že na eshopu vidí diametrálně jinou cenu.
    Já jsem trval na hodnotě uvedené v PayPal transakci a skončilo to tak, že PayPal částku akceptovala, ale chtěla navíc napsat čestné prohlášení...
    FLOE
    FLOE --- ---
    KID_MCHUTT: Diky, mne prave prijde, ze se s nima domluvit neda, co tak vsechno ctu, tak se bojim predem
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FLOE: imo tam stačí zajít s výpisem z PP a pak se domluvit, s celníky se mluvit dá, to není česká pošta :)
    FLOE
    FLOE --- ---
    Ahoj,
    prave lituji, ze jsem si neco nechala poslat sem. Neclim tu poprve, ale poprve se sesla tuna sracek. Muzete mi rict, jestli to mam rovnou vzdat a nechat to poslat zpet?

    1. jakou roli hraje, ze je v paypalu a ve vsech dokumentech shipping address sice na moje jmeno, ale do uplne jiny zeme a na jinou adresu? Dohodly sme se s prodejkyni, ze to posle jinam a ja zapomnela, ze tady je vsechno problem.
    2. item jsem koupila ve sleve, pak mi dala dalsi slevu sama od sebe. Na balicku je cena ve sleve. Nicmene odesilatelka na balik napsala cenu bez slevy, pac zvyk, zacernila to a napsala cenu se slevou. Budou mi delat kvuli tomu zle, ze se je snazim okrast, chudinky?
    3. na paypalu je cena za postovny, na baliku neni. Muj zajem neni se vyhejbat placeni. Chci zaplatit co mam. Nebudou delat vosery, ze na paypalu je a na baliku neni? V baliku neni faktura ani nic.

    Staci jim proboha, jeste kdyz tam jdu osobne, jenom ten paypal a screen z objednavky, kdyz je tam vsechno spatne co zminuju vejs? Na eshopu je ted ponekud jina cena, nez kdyz sem to kupovala ve sleve, abych jim screenovala eshop. Neplatila jsem to ani z cesky karty, takze krome toho, ze nemam jak dostat vypis, tak by mu stejne nerozumeli.
    Kdyz delaj zle a ja uz proste nemam jak jinak jim dolozit kolik to stalo, a ze je neokradam, co se da jinyho delat?
    Nemam na jejich vofuky cas, za 4 dny jedu zas na x mesicu pryc a potrebuju to. Klidne se tam rozbrecim :D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    FINSON: ne, tohle je ze začátku září
    FINSON
    FINSON --- ---
    VACA: Změnilo se to nějak od loňského května? Viz FINSON
    XAJA
    XAJA --- ---
    NAVARA: ono mi je jasne, ze tie "nove" pravidla su kvoli ali a spol. Pisem "nove", lebi pistovne sa pripocitavalo vzdy, ked bolo uvedene nulove, bralo sa to prave ako dodanie na naklady odosielatela. Ale pri tom enormnom raste zasielok sa to uz teda odrezalo a doratava sa zakazdym.

    Z prispevku vaca som pochopila, ze ide o tovar z usa, zrejme od seriozneho obchodnika, a tam sa tomu dalo vyhnut, ak by cena, ktoru vaca zaplatil, bola uvedena ako cena zahrnajuca postovne, a toto, podla typu dod.podmienky, pripadne vycislene.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    XAJA: Toť ofiko výklad ČP k soukromým zásilkám, co chodí s mailem o prohlášení - a nejspíše tedy zvalidováno i s celníky.

    Amazonní zásilky se mi chovají podobně (on je amazon ostatně ani jinak nepošle), ale dovolím si zapochybovat, že by čínani z aliexpressu měly tyto přesuny celní povinnosti zasmluvněny a poctivě vyplňovali příslušné formuláře.
    XAJA
    XAJA --- ---
    Teda aby to bolo jasne, ak je postovne deklarovane ako 0, tak sa podla noveho docaruje, s tym sa nic neda robit. Ale vazne su predajcovia, co posielaju na vlastne naklady, ze si to nepremietnu do ceny tovaru?

    Ale ak ide mi odosielatel tovar zasiela s tym, ze postovne je sucastou ceny, ktoru mu zaplatim (co je dost bezne), tak staci, aby to vo fa odlisil a colnica by tam uz docarovat nemala nic. nevidim v tom problem ci nejaku zasadnejsiu zmenu. Alebo sa vam fakt stava, ze vam niekto posle tovar zadarmo?
    XAJA
    XAJA --- ---
    NAVARA: to je jasne. Naklady na prepravu vzniknu vzdy. Ovsem pri tovare obchodneho charakteru moze tieto naklady niest predavajuci alebo kupujuci, co ovsem musi byt jasne urcene a deklarovane, obvykle sa teda pouzivaju dodacie podmienky incoterms, ale nie su jedine.


    Uz v tejto oblasti neposobim, tak nove zmeny nesledujem, ale divam sa na balik z amazonu, co tu mam. Ten sice nejde postou ale dhl, ale prave amazon do ceny zahrna tak prepravne ako aj naklady vzniknute pri preclievani. Vo fakture to odlisuje, a skutocne: na nalepke na baliku mam uvedene "service: DTP", co googlenie potvrdilo ako "duties & taxes paid", teda ako dodacie podmienky dhl. A teda stale plati, ze za zasielky z amazonu sa nic neplati, takze ta zmena sa tyka bud len statnych post (tie maju dohodami zvlastne rezimy vo viacerych oblastiach), nie inych dopravcov, alebo teda dodacie podmienky nie su na zasielke uvedene a cena postovneho nie je vo fa odlisena.
    Luskat tu smernicu nemienim, ale za otazku colnici by to mozno stalo, nie? Skuste to niekto:)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Informace k výpočtu celního dluhu

    Co se započítává do celní hodnoty, resp. do základu pro výpočet cla a DPH při propouštění zboží do režimu volného oběhu celním úřadem:

    Do celní hodnoty dováženého zboží, tedy do základu pro výpočet cla, se započítává:
    1. vlastní hodnota zboží
    2. poštovné

    Do základu pro vyměření cla, tzn. do celní hodnoty zboží se od 1. 5. 2016 zahrnuje poštovné a to v souvislosti s nabytím účinnosti PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/2447 ze dne 24. listopadu 2015. Dle stanoviska GŘC ( https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/483930/stanovisko-celni-spravy.docx/ ), musí být poštovné přičteno i v případě, kdy je poštovné zdarma (free shipping, free postage) a pokud není uvedena jeho výše, vypočítají se podle přepravních služeb používaných pro stejný druh přepravy.

    Do základu pro výpočet DPH se započítává:
    1. vlastní hodnota zboží
    2. poštovné
    3. clo, pokud je vyměřeno,
    4. vedlejší výdaje vzniklé do prvního místa určení v tuzemsku

    Mezi vedlejší výdaje dle zákona o DPH patří např. i poplatek za služby celní deklarace, který je stanoven ve výši 192 Kč (neobchodní zboží) dle platných poštovních podmínek - Ceníku základních poštovních služeb.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam