• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    XAJA
    XAJA --- ---
    NAVARA: to je jasne. Naklady na prepravu vzniknu vzdy. Ovsem pri tovare obchodneho charakteru moze tieto naklady niest predavajuci alebo kupujuci, co ovsem musi byt jasne urcene a deklarovane, obvykle sa teda pouzivaju dodacie podmienky incoterms, ale nie su jedine.


    Uz v tejto oblasti neposobim, tak nove zmeny nesledujem, ale divam sa na balik z amazonu, co tu mam. Ten sice nejde postou ale dhl, ale prave amazon do ceny zahrna tak prepravne ako aj naklady vzniknute pri preclievani. Vo fakture to odlisuje, a skutocne: na nalepke na baliku mam uvedene "service: DTP", co googlenie potvrdilo ako "duties & taxes paid", teda ako dodacie podmienky dhl. A teda stale plati, ze za zasielky z amazonu sa nic neplati, takze ta zmena sa tyka bud len statnych post (tie maju dohodami zvlastne rezimy vo viacerych oblastiach), nie inych dopravcov, alebo teda dodacie podmienky nie su na zasielke uvedene a cena postovneho nie je vo fa odlisena.
    Luskat tu smernicu nemienim, ale za otazku colnici by to mozno stalo, nie? Skuste to niekto:)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Informace k výpočtu celního dluhu

    Co se započítává do celní hodnoty, resp. do základu pro výpočet cla a DPH při propouštění zboží do režimu volného oběhu celním úřadem:

    Do celní hodnoty dováženého zboží, tedy do základu pro výpočet cla, se započítává:
    1. vlastní hodnota zboží
    2. poštovné

    Do základu pro vyměření cla, tzn. do celní hodnoty zboží se od 1. 5. 2016 zahrnuje poštovné a to v souvislosti s nabytím účinnosti PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/2447 ze dne 24. listopadu 2015. Dle stanoviska GŘC ( https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/483930/stanovisko-celni-spravy.docx/ ), musí být poštovné přičteno i v případě, kdy je poštovné zdarma (free shipping, free postage) a pokud není uvedena jeho výše, vypočítají se podle přepravních služeb používaných pro stejný druh přepravy.

    Do základu pro výpočet DPH se započítává:
    1. vlastní hodnota zboží
    2. poštovné
    3. clo, pokud je vyměřeno,
    4. vedlejší výdaje vzniklé do prvního místa určení v tuzemsku

    Mezi vedlejší výdaje dle zákona o DPH patří např. i poplatek za služby celní deklarace, který je stanoven ve výši 192 Kč (neobchodní zboží) dle platných poštovních podmínek - Ceníku základních poštovních služeb.
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: len potom bacha, aby celkova cena nebola nizsia nez udaj o postovnom na baliku, kedze sa postovne stane sucastou ceny.
    XAJA
    XAJA --- ---
    VACA: ono nieco ako "free shipping" neexistuje, pokial to nenesie vlastny postovy holub, ktosi to postovne zaplatit musi.

    Ked si teda dohodnete, ze postovne hradi odosielatel, skusili ste uz zasielku s uvedenymi dodacimi podmienkami incoterms uvedenymi na fakture a cn22? teda v tychto pripadoch asi CPT alebo DDU, ak bude obzvlast ochotny? To by mala colnica uznat, myslim si.
    VACA
    VACA --- ---
    tak mam novou zkušenost z proclívací pošty.
    Sice že prý od data (nevzpomenu si) se nezohledňuje "free shipping", resp. když máte poštovné zdarma.
    V takovém případě se podle hmotnosti zásilky vypočítá kolik zaplatíte "handling" českému státu. Dále se postupuje standartně, cena + pošta (handling za hmotnost českému státu) = clo, a to všechno dohromady = dph

    pfff. tvl. jeden má skoro radost, že mu obchodník za oceánem vyšel vstříc a poslal zásilku na svoje vlastní náklady, a voni si tady pro jistotu, pro tyhle případy vymyslej a naúčtujou poplatek za hmotnost zboží.
    VACA
    VACA --- ---
    Zajimava situace dnes na celni poste...
    Od usps mam celou trackovaci historii od pocinaje v los angeles, prez new york, prijezd do cech, processing prez nejaky prekladiste, az to nakonec konci prijetim a drzenim zasilky na celni poste 120..
    Zajimave na tom je, ze posta 120 ve avem systemu zasilku vidi, a pani mi to ukazovala na monitoru, ze jeste neodletela z los angeles...

    Verim ze jsem o ni jeste neprisel a ze se tam nekde obevi, co si o tom myslite?
    Me jen zarazi ze emerickej system vidi scanning na kazdym bode, a ceskej celni system vidi jen vychozi bod ve stadiu prevzeti...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MICA: právě že tam kámoš šel i s předem vyplněným JSDčkem a stejně tam seděl hodinu a půl... a fakt se mi nechce trávit 2 hodiny cestováním a další hodinu čekáním a u 120 je hodina cesta a dvě hodiny čekání, ve výsledku to vyjde na stejno... :-/


    NAVARA: Podle toho, kolik má celní správa na svých stránkách zmínek o elektronickém clení a podobných věcech, tak to tu evidentně perfektně funguje už od roku 2014. Dokonce na to kupovali i nový server... Jen ho asi ještě nestihli zapnout :-\
    MICA
    MICA --- ---
    TEAPACK: Byl si někdy na celnici ve Zdibech (Celnice pro pražsky DHL zásilky)? Tam ještě pomalu jedou na psacích strojích :D
    Každopádně byl jsem tam několikrát a nikdy tam fronta nebyla, jen jim nabouchání JSDčka do kompu trvá jak lačnýmu sraní...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TEAPACK: A kam by se pak podělo to utrpení ze stání ve frontě? Kdyby to šlo datovkou, tak už by jim tam nikdo nechodil a museli by pracovat! A pač by bylo poznat jak rychle jedou a na základě jakých podkladů, nemohli by kreativně úředničit!

    Takhle bychom si tu byrokracii nevybudovali...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Ahoj, nevíte někdo, zda je možné proclívat přes datovku? jde mi primárně o komunikaci s celníky místo DHL, které si účtuje nechutný prachy jen za pozdrav...
    VACA
    VACA --- ---
    Po case bych sena vas zase obratil s dotazem.

    Jak je to se clem, dph, v pripade dovozu umeleckych/historickych predmetu z mimo eu?

    Zkousel jsem hledat, na neco jsem i narazil, ze tyhlety veci jsou v nejakem jinem rezimu, ale nejsem z toho vubec moudrej..

    Dekuji moc
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ADAM: super, diky za uklidneni
    ADAM
    ADAM --- ---
    zalezi, odkud ti to poslou. pokud to pujde z bratanie, tak nic neplatis. ale klidne to muze byt poslany taky z ciny.

    nicmene britsky amazon garantuje, ze bys nic platit nemela. takze v tom nejhorsim pripade se na ne obrat a oni ti to refunduji.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ehm, odjednala jsem si neco za 60 liber z britskyho amazonu, nebudu platit dph ani clo, ze ne? nejak me nenapadlose o to zajimat. z britanie by to melo bejt ok, ne?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JESTERKAMISA: Voni ti napíšou sami ;)
    JESTERKAMISA
    JESTERKAMISA --- ---
    TEAPACK: děkuju, koupila jsem asi 20x kusů na firmu a bylo to úmyslně;) právě, že jsem přesáhla těch 150 USD.
    Přivezla jsem si je sama, teď je mám tedy registrovat někde na celní správě a doplatit to clo atd?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JEREMIUS: Pokud je to na fakturu, kde figuruje DIČ firmy, tak má smolík...

    JESTERKAMISA: pokud jsou pod 22USD tak nic, od 22USD do 150USD, jenom DPHčko (21%) a jinak ještě pár jednotek % clo, ale to najdeš v TARICu... Na dovolené je lepší nakupovat ze soukromé karty ^.^
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    JESTERKAMISA: Si je nasaď na hlavu a je to, ne?
    JESTERKAMISA
    JESTERKAMISA --- ---
    Nevíte někdo, když dovezu zboží(sluneční brýle) z USA, které jsem koupila na firmu, kolik budu muset zaplatit daň a DPH?
    TAX
    TAX --- ---
    ADAM: jasne. me zajima, jestli ma nekdo zkusenost s fiktivnim vyvozem, kdyz cestujici deklaruje vyvoz, ale nic nevyveze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam