• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    XAJA
    XAJA --- ---
    BORAG: a drevene rucne vyrrzavane figurky by dom neposielala tiez: este by to mohli zacat skumat ako umelecky predmet. dtto rucne robeny papier. staci jeden mo horlivy a uz to frci:)
    z toho vymenovaneho su bezpecne jedine tie knizky, a tam zase byva znama hodnota. staci kolkokrat jedna a si nad limitom:))
    BORAG
    BORAG --- ---
    XAJA: to je svatá pravda. Já nemám problém tyhle poplatky platit, ale musí to mít smysl. Takhle se to dalo řešit tím, že tam člověk uvedl hodnotu cca $10 a bylo vyřešeno (jakou nominální hodnotu má oblázek z pláže, kde se děti učily plavat, a nebo ze dřeva vyřezávané figurky, které dostaly od kamaráda?). Teď tahle možnost padá a ze všeho bude účtováno výpalné - co mi na tom asi nejvíc pije krev jsou ty naprosto imbecilní poplatky za uskladnění na vyclívací poště.
    XAJA
    XAJA --- ---
    BORAG: a ono nie vzdy ide o platby. colnici okrem ineho zodpovedaju za dodrziavanie bambilionu medzinarodnych dohovorov o roznych zakazoch a obmedzeniach.

    napisal si krasny priklad, co by som napr. ja nikdy neposlala: kamienky z plaze, resp. akekolvek prirodniny.
    chudak colnik, ktory nie je geolog, mineralog ani prirodovedec, len v ramci nejakych kurzov mal par dni skolenia v ramci tovaroznalectva o kamenoch, pricom mu vtlkali do hlavy, ze kazdy ksmen moze byt teorrticky neopracovany drahy kamen, nejaka vzacna hornina, s ktorou sa nesmie obchodovat, alebo proste len vie, ze niektore krajiny zakazuju napr. aj vyvoz piesku z plaze.
    XAJA
    XAJA --- ---
    BORAG: no tak iste, ja to chapem. ale v zasade plati, co si v 3. krajine kupil, podlieha pri dovoze poplatkom. dary a pod maju zvladt upravu, bezcolny limit za urcitych podmienok.
    ona je to moc siroka problematika, aby sa to dalo nejako zjednodusit. proste, na dovoznych clach svet frci od sameho zaciatku. v nasom priestore a case nam to sice castokrat pride divne, ale je to tak.
    BORAG
    BORAG --- ---
    XAJA: to je sice pravda, ale není to vždy tak jednoduché poněvadž ten stávající systém pořád počítá s tím, že si někdo posílá věci, které si někde zakoupil. Za ty dekády mám spoustu příkladů, kdy jsme byli nuceni řešit s celníky zcela absurdní situace, např. balík, ve kterém bylo fotoalbum (ručně dělaný dárek od známých - včetně papíru, svázání, atp.), knížky, které děti dostaly jako dárek k Vánocům, narozeninám, atp. v době, když jsme žili mimo Evropu (proto jsme to poslali zpět), oblázky, které žena nasbírala na různých místech (věci čistě sentimentální hodnoty), a tak dále.
    XAJA
    XAJA --- ---
    BORAG:
    BORAG:

    ona to nie je ziadna novinka a colny kodex s tym samozrejme pocita existuje rezim docasneho vyvozu, kde by si, ked ides von, mal vyvazane veci deklarovat, a pri navrate sa to potom berie ako spatny dovoz, oslobodeny od poplatkov.
    co sa tyka veci nadobudnutych v zahranici, ak preukazes, ze si ich tam nadobudol a pouzival min 6 mesiacov, takisto su pri dovoze od poplatkov oslobodene.
    BORAG
    BORAG --- ---
    TEAPACK: a tak samozřejmě, prvně to mělo být v Brdech, ale i tam se dá nějak rozumně dostat, a tak to dali do Štěrbohol. A zastávku "Radiová" snad nebudu ani komentovat.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    LEENVECKA: a nezapomeň, že se ti 120 k 25. lednu přestěhovala do horoucích pekel,... teda Štěrbohol ;)

    Vyměňovací pošta Praha 120 a celní úřad fungují na nové adrese - 2021 - Česká pošta
    https://www.ceskaposta.cz/-/vymenovaci-posta-praha-120-a-celni-urad-funguji-na-nove-adrese
    BOAR
    BOAR --- ---
    Clo,DPH - budiž. Nejvíc mě štve ta cena za uskladnění.
    Nejlepší paradox je, že do kontroly na celnici to tam leží zadarmo, ale pokud to je k proclení, tak už platíš uskladnění.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LEENVECKA: Pak viz KID_MCHUTT - buď si to necháš proclít kurýrem nebo poštou nebo si to zařídíš sama.
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    NAVARA: no to ze kazdej napriklad balicek z ali nebo ebay bude muset mit DPH..
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    LEENVECKA: stejně jako doteď.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LEENVECKA: Co jak se bude řešit?
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    Hele a ma nekdo predstavu jak se to bude pak resit? jakoze jestli my prazaci budeme muset jezdit na 120 a nebo to pujde pak rovnou na lokalni postu a tam pak budem platit?
    BOAR
    BOAR --- ---
    BORAG: zajimava otazka :-)

    NAVARA: Co kdyz to sou veci, ktery si cestou tam vzal do letadla, a cestou spatky bylo proste levnejsi to poslat postou, nez kupovat zavazadlo ? Bude asi potreba ucinit "cestne prohlaseni" ?

    nicmene pred cca 3 lety jsme resili neco podobneho - zeny bratr cestoval po strednim vychode, a z jednoho mista si posilali domu stary spacak a nejaky veci, ktery se jim uz nechtelo tahat - aby cestou zpatky mohli letet bez odbaveneho zavazadla. Oni - jeste v turkmenistanu, nebo kde - a my na celni poste - vyzvedavame balicek z gruzie. Pani "moc prijemna" celnice se na nas tak divne divala. Podali jsme ji seznam, ze sou to osobni veci. Trosku na nas delala bububu, a ze t o takhle nejde, ze to bude stara a tak podobne (jo, v seznamu b ylo napsano, ze je v balicku flaska mistni vodky, a 2 kravske rohy - kelimky na piti). Nakonec jsme tedy presli s jinym celnikem, otevrel balik, tak si ho znudene prohlizel... pak zavrel. Rekl ze vse ok. Balik jsme dostali bez jakehokoli placeni, jen "prijemna pani" Rikala, ze to priste teda uz nepujde. Popral jsem ji krasny den, a usmal jsem se na ni. Zrejme jsem ji skazil den :-)

    NAVARA
    NAVARA --- ---
    BORAG: Nevím, nejsem celník :) Pokud to bude viditelně opotřebované, možná k tomu přihlédne.
    BORAG
    BORAG --- ---
    NAVARA: no to samozřejmě vím, ale nejspíš mylně jsem se domníval, že se to týká jen nově pořízených věcí (elektronika, atp.). Jak se do toho promítá amortizace?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    BORAG: Máš správně proclít a deklarovat k dani vše, co jsi si v zahraničí koupil, včetně toho co se ti vešlo do kufru - to je ostatně pointou dotazu "máte něco k proclení" na hranicích. U všeho, kde neprokážeš cenu, se celník podívá z okna a cenu určí.
    BORAG
    BORAG --- ---
    Je tady taková jedna věc, která mi teď pár dní vrtá hlavou. Tuším od 1. července (možná srpna, ale to je celkem buřt) bude na všechny zásilky přicházející ze zemí mimo EU platit DPH (končí ten 22 EUR limit). Pracovně občas pobývám mimo EU (občas i delší dobu) a při návratu domů jsem věci, které se nevlezly do kufrů, poslal poštou. To teď tedy znamená, že i z těchto krámů budu muset platit DPH? Jak má člověk prokazovat hodnotu? Vždyť to jsou mé soukromé a používané věci. Přehlédl jsem snad něco? Pokud ne, tak wtf, co to je za kravinu?!
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ADAM: tak mne to polozilo i tak, zjevne to bylo mimo pracovni dobu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam