• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    BORAG
    BORAG --- ---
    FEFERONIE: všechny potřebné dokumenty tam opravdu byly již skoro měsíc, tzn. podklady mají a teď se čeká, až na ten balík příjde řada. Mají zoufalý nedostatek lidí + covid... Jinak paní je opravdu velmi milá, pokud se k ní člověk chová slušně. Velmi ochotně se snažila pomoci.

    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    BORAG: No a teda jak se vyresil tvuj pripad?
    BORAG
    BORAG --- ---
    FEFERONIE: po necelých šesti hodinách se mi podařilo dovolat. Byl to zajímavý pocit. Ta paní byla velmi příjemná (jsem si jistý, že již v minulosti jsem s ní několikrát komunikoval). Řekla, že s tím systémem rozesílající avíza je opravdu nějaký problém, že dnes už řešila minimálně tři stejné případy, a že to budou muset rychle vyřešit (z tónu hlasu bylo jasné, že ji to také hodně štve). Doporučila, aby si to lidé příště řešili přes tu aplikaci celnicka.cz, že to pak je o něco rychlejší. Jo, a na té lince je opravdu na celou republiku sama.
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    FEFERONIE: Jo a tech lepiku s telefonnim cislem tam jen za dnesek mela 5
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    BORAG: Ted jsem tam byla. Nedovolas se, a kdyz, tak ti to k nicemu nebude. Pani na prepazce se mi rozbrecela s tim, ze uz ji od rana nadavaji a jednou dostala pesti. Potvrdila, ze tam maji 20.000 nezpracovanych baliku a dalsich 10.000 na ceste z letiste. Nikdo nevi, jak dlouho to bude trvat, odhad mi rict nesmi. Napsala si cislo na lepik, ale tajne, delat to nesmi, a zitra mi zavola.

    Podle jejich slov odvolat plnou moc nelze, resp asi myslela nepomuze, protoze ten balik tam na te hromade proste je a nikdo ho nevyhrabe
    BORAG
    BORAG --- ---
    FEFERONIE: teď už to beru opravdu jako legraci - v podstatě v kuse tam již volám 5 hodin a 10 minut (jo, dal jsem si nějaké krátké přestávky, protože z té otravné hudby už dostávám tik)
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    Hodila jsem podnět do Černých ovcí. Dám vědět, jestli si to vezmou.
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    BORAG: Oni to odpoledne odpoji. Az se robot vykeca, tak ti to polozi a nebude to uz ani vyzvanet.
    BORAG
    BORAG --- ---
    BORAG: začíná se to přetavovat na docela zajímavý experiment - již to tam téměř nepřetržitě vyzvání skoro 4 hodiny. A pořád mi to tedy povídá, že jsem v pořádí a čeká se na vyřízení volajících, kteří se dovolali dříve.
    BORAG
    BORAG --- ---
    BORAG: je to ještě lepší, po 30 min vyzvánění to vždy automaticky odpojí. No nic, tak to zkouším po páté. Snad to dnes klapne.
    BORAG
    BORAG --- ---
    UPDATE: pošta se rozhodla hrát takovou podivnou hru (za posledních 20 let se mi to bohužel stalo poprvé) - někdy měsíc nazpět jsem jim do systému poskytl všechny doklady k proclení (plnou moc již dávno mají). Týden nazpět jsem dostal avízo o uložení zásilky s tím, že pokud do půlky února neposkytnu podklady k celnímu řízení, tak to pošlou zpět (?!?). Tak jsem kliknul na příslušný link a vše vyplnil znovu (opět došel e-mail s rekapitulací stejně jako před měsícem). Za tři dny došlo další avízo, že mám poskytnout příslušné materiály (tak jsem to opět odeslal a opět došla rekapitulace - již potřetí...). No, a hádejte, co došlo dnes ráno! Ano, již třetí avízo od ČP! Tak jsem jim to tam tedy již počtvrté odeslal... (čím víc dokladů o zaplacení, tím více Adidas...). A ne, dovolat se tam nedá - zkouším to již dvě hodiny.
    QUIP
    QUIP --- ---
    LYNCH: Pokudj si jednou CP udelil plnou moc, ktera nemela casove omezenou platnost (tebou stanovenou), tak to znamena, ze ma od tebe CP casove neomezenou plnou moc a bude te zastupovat klidne i za 10 let.

    Tudiz pokud chces, aby se ti tohle priste nestalo, tak na CP musis poslat odvolani plne moci a pak treba pro dalsi pripad poslat plnou moc, ktera se bude tykat zastupovani jen toho konkretniho pripadu / balicku / na tyden atp.

    Pokud mas k dispozici vsechny udaje o zasilce, muzes si to na portalu celsni spravy vyridit sam. Problem byva v tom, ze prodejce ti neposkytne vsechny udaje. A v tom nejakym zahadnym zpusobem prichazi "spasa" z CP, ze si neco vymysli a nejak to procli, i kdyz nechapu, jak to, ze to bez tech potrebnych udaju dokaze proclit posta, ale ne adresat sam.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    QWWERTY: logické zdůvodnění je "stát potřebuje prachy a bere, kde se dá" - možnosti, kde se nevolník nemůže bránit, jsou pochopitelně preferovanější
    BORAG
    BORAG --- ---
    QWWERTY: ano, to máš naprostou pravdu. Jako chápal bych, kdyby tam započítávali cenu té krabice, popř. obalového materiálu, i když je každému jasné, že to se dále prodat nedá a je to odpad (btw, platí se DPH za dovoz odpadu do EU?). To poštovné je imho bráno možna jako služba, ale v tom případě by se měla hradit pouze úměrná část odpovídající přepravě po světě do doby, než to překročí hranice EU.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    jak postupovat kdyz se budu chtit zastupovat sam? jen odeslu formular kterej vyplnim a tim to pro me konci?mam z toho porad docela respekt
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BORAG: tak ono afaik vetsina zakonu a narizenich neobsahuje cast "logicke zduvodneni aka proc zrovna tuhle vec potrebujeme"
    treba tebou hledana odpoved bude schovana nekde v tech 336 strankach Nařízení komise (EU) 2015/2447
    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015R2447&from=CS

    ale jinak ty clanky opravdu neobsahuji nic vic nez
    cl. 138: 3. Je-li doprava poskytována zdarma nebo si ji zajišťuje kupující, vypočítají se náklady na dopravu, které mají být zahrnuty do celní hodnoty zboží, podle přepravních sazeb obvykle používaných pro stejný druh dopravy.
    cl. 139: Poštovné vybírané za zboží zasílané poštou až na místo určení se s výjimkou dodatečných poštovních poplatků vybíraných na celním území Unie zahrnuje do celní hodnoty tohoto zboží.



    to uz me vic stvalo, ze si do zakladu pro DPH pocitali i sluzby celni deklarace, ackoliv vubec nechapu, jak poplatek za jejich praci, ktera vznikla a byla provedena v ramci EU souvisi s hodnotou zasilky
    BORAG
    BORAG --- ---
    QWWERTY: tohle ustanovení znám, to se již tuším probíralo i jinde. Nejspíš to jen špatně čtu, ale neříká to jen že se poštovné zohledňovat musí, ale není tam nic o tom, proč to tak musí být?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    QUIP: jo uděloval ve dvou případech. v tomhle se mnou nikdo nekomunikoval.

    jo tam je nejakej limit, ale tohle melo udanou cenu 20 dolaru(coz je pod limit kterej udávají tím pádem by to ani do celního řízení padnout nemělo) a poslane jako "gift". v těch předchozích případech to byly identický zásilky a zaplatil jsem akorat ty dvě kila navíc.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BORAG: " proč se do ceny zásilky ze třetích zemí započítává i poštovné? " - Nařízení komise (EU) 2015/2447 k 1. 5. 2016
    https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/483930/stanovisko-celni-spravy.docx
    BORAG
    BORAG --- ---
    btw 1, dokázal by mi někdo rozumně vysvětlit, proč se do ceny zásilky ze třetích zemí započítává i poštovné? Platit několikrát za měsíc DPH z $88 za Medium Flat Rate Box není zrovna něco, u čeho by jeden radostí masturboval.

    btw 2, dnes se ozvala ČP, že prý potřebuje doložit cenu zboží - v opačném případě bude balík do 12ti dnů odeslán zpět. No rád to pro ně (znovu) udělám - jen tak ale nevím, co udělali s těmi dokumenty, které jsem jim tam nahrál téměř měsíc nazpět
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam