• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BORAG: " proč se do ceny zásilky ze třetích zemí započítává i poštovné? " - Nařízení komise (EU) 2015/2447 k 1. 5. 2016
    https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/483930/stanovisko-celni-spravy.docx
    BORAG
    BORAG --- ---
    btw 1, dokázal by mi někdo rozumně vysvětlit, proč se do ceny zásilky ze třetích zemí započítává i poštovné? Platit několikrát za měsíc DPH z $88 za Medium Flat Rate Box není zrovna něco, u čeho by jeden radostí masturboval.

    btw 2, dnes se ozvala ČP, že prý potřebuje doložit cenu zboží - v opačném případě bude balík do 12ti dnů odeslán zpět. No rád to pro ně (znovu) udělám - jen tak ale nevím, co udělali s těmi dokumenty, které jsem jim tam nahrál téměř měsíc nazpět
    QUIP
    QUIP --- ---
    LYNCH: Tys poste nekdy udeloval plnou moc?
    S tim DPH se to ma tak, ze to vypocitavaji z celkove castky vcetne "odhadovane" ceny obvykleho postovneho, pokud bylo nahodou postovne zdarma. (aspon neco takoveho jsem cetl v jednom clanku, kde popisovali podobny pripad, jako ten tvuj)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    LYNCH: tak zvláštní rezim znamená, že mě zastoupili bez mého vědomí a zaplatím 200,- za vyřízení a 136,- za asi dph z celkove ceny (?)
    šmejdi
    BORAG
    BORAG --- ---
    takže např. poslední zásilka (Medium Flat Rate Box) cestovala/cestuje asi takto:
    Montana (USA) - Los Angeles - New York - Frankfurt - Praha (Ruzyně): cca 10 000 km, 8 dní
    Praha (Ruzyně) - Praha (120tka/celnice): cca 30 km, 14 dní
    Praha (proclení): zatím dalších 11 dní
    BORAG
    BORAG --- ---
    to je taková klasiká - nejprve se prsí tím, že "příprava zásilky k celnímu řízení", to tam pak svítí několik dní, a pak to převedou do "uložení zásilky na vyměňovací poště" (alias "hold on customs") no a tam to hnije už přes týden. E-maily ignorují, veškeré podklady mají online již skoro měsíc... Ono by už asi nebylo úplně na škodu tyhle věci začít trochu hlouběji medializovat, protože tohle absurdní divadlo by již asi vyvedlo z míry i Kafku.
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    LYNCH: Status se zmenil na held on customs. Coz nevim, co znamena:/ posilala jsem taky hodne mailu, ale cekam uz pres mesic a je to fakt divny
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Pošta mi poslala pár balíků, kde zcela ignorují že už jsem je zadal přes ecep - nevíte, kam jim hodit číslo prohlášení, aby nezdržovali?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    FEFERONIE: poslal jsem tam x emailu s cislem zasilky a mozna jsem to rozhybal.nevim..
    ale preju ti at uz to mas za sebou!
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    LYNCH: Ty se maaas!
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    LYNCH: update:

    zásilka byla odbavena ve zvláštním režimu a byla zaslána k vaší dodací poště, která Vám ji následně bude doručovat
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    FEFERONIE: drzim palce
    BORAG
    BORAG --- ---
    NAVARA: tohle je zcela ostudné, jakože bez debat. Má někdo zkušenosti i z jiných EU zemí? Je toto "normální" stav všude - myslím obecně s poštou/celnicí - a nebo jenom u nás jsme pořád někde v poštovním prekambriu?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ja mam taky update. pred tydnem bylo zahájeno celní řízení, dnes jsem pres sledovani zasilky prisel na to, že bylo celní řízení ukončeno 😃
    žádný jiné info nemám. tak uvidíme
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    A kde mam teda reklamovat tu zbytocne nahodenu dlasiu dan, aj ked mali doklad o tom, ze na objednavke uz bola? Na poste, ci u colnikov?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Když jsem měl dobrodružnou náladu si proclít sám balíček u DHL, bo se mi nechtělo platit 650Kč za službu, za kterou si ostatní účtují 200Kč/10€, tak jsem dojel na jejich recepci a vyzvedl si papíry od balíků.
    Ty jsem převezl k celníkům, připojil JSD a s celníci na ně namalovali obrázky. S jedním z nich mne poslali o patro výše ukázat obrázek pokladní, která tam za úplatu také něco přimalovala.
    Když jsem výsledek ukázal dole celníkům, vybarvili zbylá políčka a výsledné dílo jsem odvezl zpátky do DHL a vyměnil je za balík.

    Nádherná ukázka ztraceného času, abychom měli vysokou zaměstnanost :)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    FEFERONIE: To asi jedině že jim ukážeš papír že máš zahájené nebo spíše hotové celní řízení, jinak se mi nezdá že by to člověku normálně vydali...
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    NEVILL: říkal poštu vyšachovat úplně a zařídit si to sám na místě tak, aby sis zásilku vyzvedl a s celníky komunikoval pak napřímo.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    FEFERONIE: a to pošta jako na počkání u té zásilky vyměří a nebo si to člověk vyřídí s celníkama sám a pak si to tam jen vyzvedne?
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    Tohle asi už ti ostřílení z vás vědí, ale třeba se někomu bude hodit.

    Byť se zásilka tváří, že je na Ruzyni, tak tam není. Jedná se o překladiště po příletu do ČR. Pošta si stahuje balíky do Štěrbohol, kde Váš balíček s největší pravděpodobností tlí mezi aktuálně dvaceti tisíci dalšími nezpracovanými zásilkami z třetích zemí.

    Celní úřad Ruzyně, tel. 261 331 035 se na poštu zlobí, ale to je jediné, co může dělat. Clo a dph vyměřuje pošta, informuje celní úřad o výši a ten vybírá peníze.

    Sklad pošty je na adrese K Hrušovu 293/2 ve Štěrboholech. Tel. 954 222 000 nemá cenu zkoušet, linka je buď odpojená, nebo budete viset ve frontě. Celníci doporučují dojet na místo osobně s vytištěnými dokumenty o nákupu - bankovní převody, pay pall, komunikace s prodávajícím i všechny formuláře, které jste v procesu vyplnili a hlavně tedy číslo zásilky. Poštu lze z procesu vyšachovat a v lepším případě si zásilku rovnou odvezete.

    Budu se o to pokoušet, ale zatím to je jen rada od celníka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam