• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRLAH1.Světová válka aneb naši pradědové

Bojoval někdo z vaší rodiny v 1.Světové válce?

135 hlasy od 135 respondentů

Několi odkazů na stránky, které Vám pomohou dohledat své předky:
      Databáze legionářů - Možnost vyhledat legionáře podle jména a místa narození.
      Spolek pro vojenská pietní místa - Vlevo zadat jméno a zobrazí všechny zmapované pomníky, na kterých je uvedené.
      Seznam ztrát Rakousko-Uherské armády za 1.světové války, vydaný K. und k. Kriegsministerium - Nelze hledat podle jména. Nutno zvolit datum a prohledat seznam ztrát z daného dne. V první části jsou důstojnící, poté mužstvo.

Něco z televize
      cesi-na-frontach-1-svetove-valky
      Můj děda byl voják, válčil na Piavě — Česká televize
      Velká válka z archivu ivysilani české televize
      Počet českých vojáků se dá jenom odhadnout na 1,4milionu.Někteří mohou byt vaši dědové nebo pradědové.Přesná čísla, kolik padlo Čechů ve 1.světové válce, nejsou známa.Do konce války padlo podle nepřesných odhadů asi 138 000 českých vojáků.Češi bojovali na východní frontě a na italské. Bojovali v řadách Rakouska Uherska které někteří tolik nenáviděli. Boje na obou frontách byly velmi kruté a krvavé a ostatky mnoha mrtvých se nikdy nedostaly zpět do vlasti. Hřbitovy byly dělány v místech bojů a některé upadly v zapomnění a znázornují je památníky. Jedinou utěchou je to ,že válka vedla k rozpadu Rakouska Uherska a vzniku samostatného československého státu.
      rozbalit záhlaví
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      KORKMAZ: Heled když někdo v diskuzi o legiiích, napíše, že je ksč propagovala a oslavovala (totální blbost) a ty příjdeš a naprosto dotyčnýho podpoříš (totálně stupidním argumentem), budu o tobě psát co jsem psal...

Co třeba napsat "jo nevšiml jsem si že je to o legiích, přehlídl sjem to a prostě jsem chtěl vytáhnout svojí znalosti komunistický propagandy" - pak by to nevypadalo tak debilně
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      ADAMIRA: Souhlas s konkrétním výrokem není moudro. A já mluvil o zkreslení dějin v konkrétní době, ne explicitně legionářích. Tak si laskavě spíš ty přečti co já píšu a nevytahuj si z toho to co se ti hodí.
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      KORKMAZ: "estli jsem internetovej egoantikomunista, tak mi nejdřív definuj tento termín"

Někdo, kdo vidí v jedný větě "ksč" a "propaganda" a bez ohledu na jakýkoliv slova okolo začnou vytahovat svoje moudra (který už všichni stejěn 1564165498x slyšeli"

"a pak si jdi laskavě přečíst ty knihy"

Moc rád bych, upřímě řečeno, nedělá mi problém přečíst si např. toho Svobodu, přes ty sračky v tom, každej druhej odtsavec se dá považovat za zajímavý vyprávění, ale se vší úctou, i jako neexpert na Nejedlýho, dost pochybuju o tom, že tam najdu obhajobu čs. legií, a jestli ano, tak poplatnou době roku 1947 - tzn. rozhodně se to nedá považovat na komunistickou propagandu (stejně tak v případě např. intebrigadistů - zápúadního odboje - a to legie jako naprosto a totálně nepoplatné považuju jako naprostý nesmysl - aby se v pozdější propagandě jakkoliv objevili).

"díky soudruhu"

ne, opravdu nejsem tvůj soudruh, pionýre :-)
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      ADAMIRA: Někdo píše (mimochodem) o zkreslení dějin/propagandě. Já na to pak reagoval, že s tím souhlasím a uvádím architekta té propagandy. Ty chceš vědět konkrétní dílo, které ti pak doporučuji (asi se tě to nějak dotklo)...no a ty se pak bojíš o svůj drahocenný čas, který tady plýtváš disputací se mnou, a to jsem od nejedlýho přečetl dost jeho pozdních děl a nebojím se ho označit za zkreslovatele dějin ve prospěch dobového režimu. Jestli jsem internetovej egoantikomunista, tak mi nejdřív definuj tento termín a pak si jdi laskavě přečíst ty knihy...díky soudruhu
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      KORKMAZ: Stejně si to nepřečteš, tak to už stojí za to...

Takhle neomilnej egoantikomunismus se jen tak (i na internetu) nevidí, gratuluju, alespoň vim kdo tady u nás bude zase zapalovat stohy až to praskne :-D

KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      ADAMIRA: Propaganda ksč (zkreslení dějin) přesně zapadá do názorů jejich hlavního ideologa (historik, později zkreslovatel dějin) při jejich předem vydlážděné ceště/etablování moci...nevim, co na tom nechápeš
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      PLAGUEDIL: to protěžování legií na úkor ostatních má dle mého soudu stejný jmenovatel, jako zkreslené představy o husitech a potažmo českých legiích i za ww2 a tou je propaganda ksč.
      odpověď:
      PLAGUEDIL: Jo to přesně zapadá do pozdního chápání smyslu českých dějin dle zdendy nejedlýho, který tento kult převzal od masaryka a modifikoval s dobovou politickou ideologií

Je mi to jasný, ty jsi to totiž myslel uplně jinak :-D

Nechápu, proč radši nepřiznáš, že jsi si prostě nepřečet na co odpovídáš...
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      ADAMIRA: Reaguju na komentář o zkreslení dějin a tobě předkládám odkaz na bibli zkreslovatelů českých dějin
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      KORKMAZ: Opravdu jsi si pořádně četl na co reaguješ? Popřípadě o čem se tu celou dobu bavíme?

Zkus to ještě jednou...
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      ADAMIRA: Si zhulenej nebo co? Psal jsem, že zkreslení dějin plně zapadá do pozdního díla nejedlýho. Původně měl celkem smířlivý tón při výkladu smyslu dějin, ale dost se radikalizoval. Dobově ospravedlnitelné, ale dnes jasná propaganda.

Čte se to hezky, je to dost přímočarý a dialektický aby to pochopili i proletáři. Takže si tam můžeš najít celkem cokoli.
      MRLAH
      MRLAH --- ---
      RCROW: legionari z ruska meli pomoci na zapadni fronte ,ale uz to nestihli , posledni se vratili v roce 1920. Zato legionari z francie a italie byli nasazeni do boju o tesinsko pocatkem roku 1919 http://cs.wikipedia.org/wiki/Sedmidenn%C3%AD_v%C3%A1lka
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      KORKMAZ: Heled když si to seženu a nenajdu tam to na co jsem se ptal, budu to považovat za dost ztracenej čas, takže, je to nějáká metafora nebo nějáký "opravdupravicový" přirovnání ve smyslu "všichni to byli komunisti, všetně legionářů" ?

Protože přesto že času mám dost, na Nejedlýho ho plácat nechci...
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      ADAMIRA: Nejedlý, Zdeněk: Komunisté, dědici velkých tradic českého národa.
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      KORKMAZ: A nešel by dát nějákej příklad? Stačil by jedinej, kniha, báseň, film, článek v RP cokoliv... ?
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      PLAGUEDIL: Jo to přesně zapadá do pozdního chápání smyslu českých dějin dle zdendy nejedlýho, který tento kult převzal od masaryka a modifikoval s dobovou politickou ideologií
      RCROW
      RCROW --- ---
      První Republika však velmi Legionáře oslavovala, zřejmě si historii přizpůsobila pro svůj prospěch. Pro Legionáře byl třeba postaven ten obrovský památník Na Žižkově, který, když se se v roce 1938 jak takž dostavěl, tak jako první své využití, byl jako skladiště uniforem Wehrmachtu. Kolik se jich do ČR z toho Vladivostoku vrátilo?
      MAKII
      MAKII --- ---
      KORKMAZ: nechci tě zklamat, ale ve Vídni si ještě nějakou dobu počkáš. Rakouský archivní zákon je hodně přísný a platí tam 100 let utajení.
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      RCROW: Já bych neřekl že dřív o legiích lhali, spíš o nich takticky mlčeli.
      DAYSIR
      DAYSIR --- ---
      RCROW: je to hrozně zajímavé téma právě proto :) letos probíhá Legie 100 projekt, v rámci toho se bude možnost ještě spoustu navíc dovědět a zažít :)
      RCROW
      RCROW --- ---
      DAYSIR: Děkuji, tedy z toho článku ve Wikipedii se mi točí hlava, to vypadá, že každý bojoval s každým, i když v jiném čase. Lhali nám dřív prakticky ve všem. Děkuji ještě jednou
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      A nejlepší na tom je, že sám v tý "intervenční armádě" byl.

V "Z Buzuluku do Prahy" popisuje jak se setkával se sovětskými důstojníky a za legionáře se jim omlouval a jeho ženisti opravovali mosty který měli ve svý době legionáři zničit.

Prostě komedie, každopádně se nedá ani zdaleka tvrdit že by ksč legionáře (vždyt bojovali proti bolševikům) něják protlačovala...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam