• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    POAČeská i zahraniční psychiatrická léčba
    Diskuse na téma psychiatrická léčba, okrajově i psychologická pomoc. Zkušenosti pacientů či rodinných příslušníků, známých s léčbou, hodnocení jednotlivých zdravotnických zařízení, oddělení, lékařů. Pozitivní i vedlejší účinky léčby. Alternativní či podpůrná léčba, případně pracovní terapie, arteterapie a pod.
    rozbalit záhlaví
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    ZUZKAOU:

http://www.holos.cz/cs/osholos/archiv-aktualit/251-diskuze-s-reditelem-prazske-bohnicke-lecebny.html

MUDr. Hollý nás informoval o tom, že i oni se touto problematikou budou nuceni zabývat, neb jak podotkl, až 20% jejich přijatých klientů má nevysvětlitelné „psychotické příznaky“ , které dle mezinárodní klasifikace nemocí, která se v Evropě používá, nelze přiřadit k žádné diagnóze.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAW: větu Martina Holého o 20% psychotických epizod v Bohnicích, které se diagnostikují jako jiné (tedy F23.x a F29) si přeložil jako že 20% příjmů v léčebnách jsou psychospirituální krize či nějaké růstové průlomy stínu, či čeho.

A hele - http://www.uzis.cz/cz/mkn/index.html
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    DAW: schizofrenie.. to je jen zlomek vsech psychoz.. 10, 20 %, ani ne.
    DAW
    DAW --- ---
    FESAKFLOYD: Na psychiatrii se přijímá spousta lidí se spoustou diagnoz.. nevím odkud bereš tyhle čísla, ale moje informace odpovídají tomu, co tu psala Zuzkaou - pokud teda mluvíme čistě jen o schizofrenii..
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    DAW: to plati jen pro ty co je skutecne potrebuji a tech je na psychiatrii prijatych sotva 20 % ( ma se na mysli udrzovaci medikace), na druhou 20 % jich ma podle reditele Bohnic psk a tyhle neuroleptizovat je jednoznacne spatne.
    DAW
    DAW --- ---
    LIESKO_VEC: No ono jim to opravdu často moc nepomáhá.. ty léky fakt jsou hodně nedokonalý, maj spoustu vedlejších účinků a vytváří se na nich docela silná závislost.. jenže.. v současný době nemáme jiný možnosti.. jak už jsem psal v klubu o Schizofrenii před několika dny: "nemáme lepší alternativy, neboť různé dosavadní alternativy vyžadují příliš mnoho peněz, super vyškolený personál, který má navíc speciální talent a dlouhodobou práci nejen s jedincem, ale s celým jeho okolím, s tím, že i po několika letech této práce může dojít k opětovnému relapsu a návratu zase pěkně na začátek.."
    Takže my ty léky nemůžeme lidem vymlouvat už z toho prostého důvodu, že dokud jim nemáme co jiného nabídnout, odsoudíme je tím v naprosté většině případů k hlubokému utrpení a totálnímu vyčlenění z běžné společnosti. Ti lidé pak způsobují spoustu bolesti sobě a své rodině a je to opravdu smutný pohled. Když se pak podíváme okolo sebe a zjistíme, že máme relativně silně uzavřenou společnost, která nenabízí bláznům a blouznivcům žádné jim vlastní místo, žádnou alternativu k životu, žádné šamany nebo svaté muže, kteří by mnohým z nich možná uměli pomoct, a že dokonce i personál současných ústavů je na tom se vzděláním dost bídně a neumí se k těmto lidem chovat. Potom nám nezbývá nic jiného, než konstatovat: chvála bohu, že máme tyhle léky a můžeme těmto lidem poskytnout alespoň takovouto úlevu.
    Dáme jim je ne proto, že se nám nelíbí, že jsou jiní a blázniví, ale proto, že vidíme jak trpí pod tíhou paranoií, že mají bludy při kterých jim např. z vaginy odpadávají kusy masa, a že je na nich na první pohled patrné, že prožívají obrovský vnitřní zmatek, bolest a tíseň...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARKYSHA: mne treba pomahaji stabilizovat naladu lepe, nez antidepresiva, bez tech ohavnych vedlejsich ucinku. Beru nicmene tak 15-25x nizsi davku, nez se podava pri psychozach
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    neuroleptika jsou silne toxicke pro cns, expozice by mela byt co nejkratsi, potlaceni akutni psychozy a vysadit. udrzovaci lecba je kruty hoax.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: A teda základní háček je, že při první atace se nedá odhadnout, do které 1/3 bude člověk patřit...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ZUZKAOU: přesně tak, ale také mi to zobecňování přijde nebezpečný, protože je to opravdu individuální a u někoho je tragické léky nebrat. Já o svého otce přišla, občas mi přijde nějaký podivný e-mail odkudsi, ale každopádně už to není on, nevím, jestli to vzniklo tím zraněním mozku nebo ho psychoza už úplně pohltila, ale je z něj takové zuřivé, sobecké, nenávistné a hlavně nešťastné zviřátko místo okouzlujícího chlapa, který miloval život, kterým byl, když se léčil.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MARKYSHA: neuroleptika jsou obecně prášky na hlavu. Antidepresiva jsou na deprese, antipsychotika na psychotické stavy. Některá antipsychotika mají i antidepresivní účinek. Ještě se v tom mohou motat antiepileptika, sedativa a hypnotika.

Je to fakt složitý, každou chvíli se objeví něco jiného a není jasně dané, že co je nové, to je lepší. A navíc bez praxe s tím, že za mnou chodí klienti a já vidím, jak kdo reaguje je hloupost u složitějších problémů doporučovat a nebo zamítat prášky.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ECLECTICA: to jsem si myslela, já jenom jestli jsem si to nespletla
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARKYSHA: co vim, tak se jimi leci i maniodeprese.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ZUZKAOU: neuroleptika se týkají pouze schizofreniků nebo všech psychotiků?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MARKYSHA: když zůstaneme u klasické schizofrenie, tak pořád ještě platí, že 1/3 pacientů zažije jednu ataku a pak jsou po zbytek života v klidu. Ty krmit lékama je pochopitelně hloupost a neděje se to. 1/3 pacientů střídá ataky a remise a tam je pak potřeba vybalancovat, jestli jsou horší vedlejší účinky dlouhodobě braných léků a nebo období bez léků. A nejde to říct plošně, protože každý člověk jaksi reaguje trošku jinak, každému zabírá či nezabírá něco jiného. A v tomhle případě je úplně klíčová další podpora - psychoterapie, eudukace a v případě potřeby sociální rehabilitace, ideálně ambulantně.
    No a 1/3 pacientů zůstane chronicky ve stavu, kdy jejich vnímání a prožívání není kompatibilní se standartním fungováním v našem světě. A v těch případech, které se dostanou k psychiatrovi (tedy jejich odlišnosti jim neumožňují fungovat v tom prostředí, ve kterém žili předtím), tak bez léků se jim objektivně zhoršuje stav.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    FESAKFLOYD: muj otec prave přistoupil na terapii jakesi komunity,kteri kourili travu a meditovali, tancili na hudbu, pak mel ataku ve stavu psychozy se kdesi popral, mel krvaceni do mozku, odmital jit do nemocnice, oni ho v tom podporovali, proste mazec.
    Co se tyce meho kamose, vzhledem k tomu, ze schizu ma od rane puberty a ted studuje FEL, tak se mi nezda, ze by mel cosi s mozkem. Prijdes mi trochu jako propaganda, nezlob se na me. Proc to tady lidem cpes nasilim, kdyz o to viditelne nestoji? Nechci bejt zla, ale nejsi ty jeden z tech, co zrovna tu lecbu odmitl a tohle je dusledek? Ja jsem ochotna pripustit, ze to lze i bez leku viz POA: , ale tam je dulezite to se souhlasem lekare. Ja take brala antipsychotika, zamichala mi hormony, zhorsila obezitu, tak take se souhlasem lekare beru pouze antidepresiva a v urcitych obdobi remise neberu nic,zase se souhlasem lekare. Ale jsou lide, kteri ta neuroleptika proste potrebuji a nic jineho jim nepomuze.
    Tady je to o tom, ze samozrejme existuji lekari bridilove, ale jsou i dobri lekare a otazka nestoji na tom odmitat lecbu, ale najit si lekare, ktery vam budou sedet, kteri jsou soucasne i psychoterapeuti.
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    POA: tu disabilitu ma jasne z expozice na neuroleptika.. nevydrzi zatez. na druhou stranu je bez psychozy
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    FESAKFLOYD: zajímalo by mě, jestli tohle přímé nabádání k tomu, aby lidé nepodstupovali naodrinovanou léčbu, není nějak postižitelné.
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    hlavne pak nezapomente.. recovery starts with non-compliance..
    POA
    POA --- ---
    já taky mizím... se mi tu prosím nepoperte v mé nepřítomnosti :-)

přeji všem krásný víkend... a jestli bude venku pěkně... tak piště až v pondělí a běžte ven :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    POA: dik... nic lidi, valim ven, mozna uvidim i id juleskah (oni maji jakousi neziskovku, potrebuju tahat rozumy) takze nejak diskusi administrovat zvaldnu az se vratim. Coz bude nejpozdejc v osm.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam