• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: tak to dá snad rozum ne? pointa?

    jo a ta poslední věta - to mi přijde, že sedí spíš na tebe a další, kteří závidí lidem, kteří jezdí do práce meďourem, sorry :))
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: ne, to fakt nemá, pač natvrlejšího člověka jsem snad v životě nepotkal :-/
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Hele diskutovat s tebou opravdu nemá smysl, nechme toho, nejdřív zaměníš nájem za náklady na bydlení, teď zas byt za dům...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: a není to pravda? bydlím v nájmu a majitelku toho bytu jsem viděl jednou před dvěma lety, když mi předávala klíče.. asi ji to hodně zaměstnává :)) Uznávám, že v případě celého domu to je trochu jinak, avšak ta možnost zisku je také nepřiměřena jiná.. Tu samou zkušenost mám s předchozím bydlení.. Možná smůla, která potvrzuje pravidlo.

    Jinak ten rozdíl v nájech (regulovaný/neregulovaný) je nyní už poměrně malý. Rozdíl u takhle velkýho bytu je řekněme 2 - 3 tisíce.

    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SMALLRICCIO: Nájmy tam, kde ještě funguje regulovaný nájemný, to nemusí být nutně obecní byty.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SMALLRICCIO: ne, diskutujem :-)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: Jasný, když víš, že prodávající potřebuje ty prachy hned a víš, o kolik je ochoten jít dolu, je to jiný jednání.. (ale radši nechci vědět, co na to říká zákon)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: Prej dokonce o 15%, hlavně na jaře, teď se to už ustálilo. Prej, já to tolik nesleduju...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: "Vlastnit dům negeneruje žádnou extra velkou práci. Pro to, aby ti někdo zaplatil nájem leckdy nehneš ani prstem. Jsou to virtuální peníze." tos nenapsal ty???

    A něco jinýho je nájem a něco jinýho "sakumprásk", tj. včetně poplatků. Pokud bychom se bavili o neregulovaným nájmu, pak za 15k se vším všudy seženeš byt poloviční.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: jasný. Btw, mně jedna kámoška, co to dělala jen chvilku, říkala, že pokud má člověk dobrýho známýho v dobrý realitce, tak může sehnat byt i o 25-40% levněji, než je běžné, že takové nabídky nejsou zas tak řídké, ale ani se nedostanou na web nebo na vývěsku, je to rozebraný v řádu hodin.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: já jsem kupoval byt loni a teď plánuju koupit nějakej na hypotéku s tím, že jí částečně zaplácnu pronajímáním, čili takové lepší důchodové spoření :). A za ten rok mi přijde, že to kleslo tak o 10%.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: U realitních kanceláří jde o to, jestli máš informace zevnitř nebo čerpáš z jejich veřejnejch zpráv, protože oni vědí, jak se trh vyvíjí, jenže navenek říkaj, co se jim hodí (pochopitelně)...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: nic z toho jsem nenapsal demagogu. Seš fakt dragéd Hamstře, proč nedokážeš bejt aspoň fér? Nebo seš prostě natolik natvrdlej, že nechápeš významy vět, který ti sem lidi posílaj?

    Jinak byt kolem 100m2 stojí v Praze 1, 2, 3 v průměru kolem 15tis. sakumprásk. To je realita.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: Před dvěma roky byly ceny jinde... Mám známýho, co tyhle věci sleduje a občas někde nějakej byt koupí nebo hraje na burze. Bere to jako přilepšení k důchodu ale myslím, že ho to především baví. Ten mi to říkal a zatím měl pravdu tak uvidíme. Svou roli v tom hraje opravdu milion faktorů..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: To je otázka, kdo to říká. Realitní kanceláře o "bodu zlomu" mluví už dva roky a říká se tomu "wishful thinking" :)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: Tak bydlení je hoodně komplikovaná věc, samozřejmě, že cenu domu nelze spočítat pouhým sečtením ceny materiálu...

    Pokud vím, tak by se to teď mělo zlomit, aspoň se to říká. Uvidíme, nikdy nevíš, jak to bude...

    PATISLAV: Já zas reagoval na byt s regulovaným nájmem 15k/měsíc, ten za 5 mega nekoupíš...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: já jsem dodal konkrétní příklad jako protiváhu tvého obecného tvrzení. Když ty budeš tvrdit, že černé labutě nejsou a já ti jednu vyfotím, nebudu tím tvrdit, že neexistují bílé, ale jen a pouze to, že existují i černé. Ok?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: ok. Jen pochybuju o tom minimu. Samotná věcná hodnota bytu je například u paneláků VELMI nízká (stačí se podívat na ceny bytů v Ústí, Teplicích apod.). Velkou část ceny tedy tvoří "přidaná hodnota", především poloha. A tahle cena se nutně odvíjí od ochoty druhých za ni platit. Svůj předpoklad tedy stavíš na tom, že kupní síla obyvatel se bude zvyšovat, což je ve světle posledních událostí dost nepravděpodobné.

    I kdyby se ale kupní síla zvyšovala, imho je v Praze takový převis nabídky nad poptávkou, že bude i nadále docházet k snižování cen. Zvlášť pokud ruku v ruce s tím bude pokračovat odcházení zahraničních pracovních sil zpět do jejich vlastí v důsledků zvyšující se nezaměstnanosti.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: P.S. Proč ty jsi vzal příklad pod 5 mega, což je spodní hranice?? Že by argumentační faul? A ty poznámky o jiném vesmíru když oba dobře víme, že dobrej 90ti-metrovej byt v centru může za desítku klidně bejt? Zameť si před vlastním prahem, než začneš kritizovat ostatní, ano? :-)))
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: Protože i takový byty jsou a protože jsou ceny bytů momentálně na svým minimu, až se to vrátí zpátky, už za 5 mega na dvojce seženeš leda tak 2+1. Ale jo, přiznávám, že jsem vzal záměrně za příklad cenu z horní poloviny, aby to dostatečně bilo do očí, tento svůj argumentační faul bych ale chtěl hájit tím, že SPIPI argumentoval 15.000,- regulovanýho nájemnýho, což je taky dost přestřelený. Nehledě na to, že SPIPI má za to, že vlastnictví nemovitosti funguje tak, že zaplatím barák a pak už jen kouřím doutníky a piju drahý pití, protože dělat už dál nemusím nic - což je další z jeho naivních představ, který mu asi nevymluvím...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam