• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    BRUSINKA: já si třeba tenhle klub booknul abych měl přehled o aktuálních kauzách na Praguewatch a ne se pokaždé prokousával desítkami příspěvků flejmů, u kterých je snad pokaždé středobodem a rozbuškou právě Hamster.
    Čímž prosím Hamstera aby se trošku zklidnil.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    BRUSINKA: proto sem udělala anketu, aby to ta anketa rozřešila... pokud je tu větší množství lidí, které sere, tak ho dostane, pokud ne, tak ne... nechávám všechny demokraticky rozhodnout
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    MIKATCHOU: a za co? za to, že s tebou nesouhlasí?
    vyjadřuje se normálně, slušně, argumentuje. na úrovni.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Vážení, na nástěnce máme novou anketu s otázkou
    Měl by Hamster dostat v tomto auditku BAN?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: je to rozhledna s kavárnou, ale jo, v tomhle máš pravdu, Eiffelka je samoúčelnej monument...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: Ty budovy jsou nějakým způsobem řazený tak, aby jedna vytvářly určitý panorama, aby byly dopravně přístupný a aby vytvářely mezi sebou pěší zónu přecházející v park (směrem ke Kavkám by měly být rozestupy mezi budovami vetší až by za ulicí Pujmanové pokračoval jen park (současný park Družby by dostal nějaké vodní prvky a došlo by k jeho oživení/rekonstrukci). Ty parky byly asi největší potíž kvůli hasičům, kteří nemůžou jezdit po trávě a vyžadujou zpevněný cesty, což se řešilo poměrně dlouho, ale nakonec řešení existuje. Je to celkem klasická koncepce administrativního centra včetně obchodní pasáže s napojením na MHD a rychlým nájezdem na velkokapacitní silnici (zde magistrálu).
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MASO: doplněním, jistě, ale lépe a hlavně podle zákona.
    MASO
    MASO --- ---
    Přátelé přátelé přátelé
    Pojďme tu diskusi prosím hlavně trochu kultivovat. Na svůj názor má (myslím) nárok každej, auditko jsem pochopil vzniklo jako diskusní fórum pro kauzy v Praze.

    Ptám se ještě jednou. Napadá někoho nějaké jiné řešení jak panorama zbavit těch hnusnejch zubů na Pankráci než doplněním nebo zbouráním?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: Přijde mi to takové nemastné, neslané, jakoby bez koncepce (i když tam jistě nějaká je, jen pro laika těžko docenitelná).
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: prosím tě, bavili jsme se o Eiffelovce, ne? Jakou ta měla mít funkci, když ne být monumentem?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: Co se ti nelíbí na tom rozmístění budov v areálu ECM na Pankrácké pláni?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: Já jsem knihovnu na Letné podporoval. Ze stejného důvodu jako bych v Paříži podporoval Eiffelovku. Já nemám principielně nic proti novým věcem. Já jsem proti bezdůvodnému a barbarskému bourání starých hodnot a jejich nahrazování pochybnými hodnotami novými. Kdyby ta stavba na Václaváku měla být opravdu výjimečná, kontroverzní, ojedinělá - dost možná bych byl pro zbourání. Kdyby domy na Pankráci měly 1) ojedinělé 2) urbanisticky promyšlené (ne, opravdu nestačí systém "tady je plac, tak to sem prdnem"), taky bych byl možná pro, protože si nemyslím, že by výškové stavby významně narušovaly panorama Prahy.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    NAKASHI: SPIPI: Spousta prázdných slov, ale k tématu nic - asi to necháme pro dnešek být, co?

    A perla dne:
    "pitomci, co prostě musí mít na všechno svůj názor"
    - jo, asi jsem teda pitomec, protože já si své názory nenechám diktovat ani žádnou stranou, ideologií či vírou. Mám to tím těžší, ale zas se cítím svobodněji.

    P.S. SPIPI, rada do života - nikdy neříkej, co si myslí někdo jinej, většinou to netrefíš. A generalizovat stylem "Hají tady livkidaci kulturních památek a hodnot" je trochu nefér, že? Bavíme se konkrétně.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Tady nehodlám dělat nějakou vlastní politiku, tady se snažim jenom poukázat na fakt, že Hamster je typickej troll, jehož argumenty a názory zde prostě nenachází úrodnou půdu a jenom odvádějí pozornost od toho, k čemu tohle auditko vzniklo. Protože cokoli, co kdo sem pastne, tak velmistr Hamster musí dementně komentovat a rozporovat a je úplně jedno, že je na 99% mimo mísu a ví o tom něco a v důsledku nic, nechápe kontext, souvislosti, politiku a společnost. Nechápe princip trvale udržitelnýho života, hodnoty kultury a historie, sociální prostředí a ekopsychologie. Je prostě mimo a architektura a urbanismus je pro něj stavebnice LEGO na koberci u něj v pokojíčku. Mě to nebaví, nebaví mě o tomhle diskutovat ani to číst. Měl jsem za to, že tohle auditko tu od toho není, aby se tady argumentovalo nějakýmu pitomci, co prostě musí mít na všechno svůj názor a je tedy nutné mu všechno vysvětlit, argumentačně doložit a dokázat. Některé věci jsou totiž i otázkou světonázoru a nějaký ideologie a víry. Hamster je na druhý straně. Hají tady livkidaci kulturních památek a hodnot, hají developerské projekty, kterým jsou vlastní jen zisky a budovatelství, které se v lecčemš neliší od toho z let normalizace. Hají tady neudržitelné principy a projekty, pohrdá občanskou společností a aktivismem. Pohrdá de facto demokracií. A to vše pod jakousi rouškou naivního progresu, moderny a svobody jednotlivce. Pro mě je proto člověkem bez charakteru, nicka, jenom ubohej troll, co se tady snaží rozbíjet snahu ostatních o dodržování elementárních morálních, etických a koneckonců demokratických principů ve společnosti. Takovejch jako je on jsou tisíce, milióny, miliardy a proto to ve světě vypadá tak, jak to vypadá. Ale co, ať si diskutuje. Vlastně čím víc bude diskutovat na nyxu, tím míň se může věnovat něčemu relevantnímu a skutečnýmu…
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    HAMSTER: tezko vyvracet nekomu jeho vlastni chimery a paranoidni predstavy, chlapce. na to nemam cas a v mejch letech ani zaludek.
    prostoru si tu dostal na muj vkus az moc, takze si laskave odpust naky hystericky vykriky o jedinym spravnym nazoru atp.
    vubec nehodnotim tvoji "odbornou" zpusobilost, sam o tom vim kulovy.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    NAKASHI: Tak mi to nějak vyvraťte! Když plácám takový nesmysly, tak tvrdíš, tak by to mělo bejt snadný. A zatím se tu SPIPI zmohl jen na spoustu urážek... Já chápu, že diskuse, kdy obě strany zastávají týž názor, je snazší (pokud tomu teda lze říkat diskuse a ne synchronizované hýkání), ale holt se občas objeví i někdo, kdo si třeba nemyslí, že Pankrácká pláň je v srdci středověkého města nebo že kontejnerové překladiště Žižkov či obyčejný průměrný dům na rohu Václaváku je třeba bezpodmínečně zachovat dalším generacím. I já musím čelit překrucování argumentů, i já mám někdy dojem, že oponent je trotl, ale holt se z toho musím dostat civilizovaně přes argumenty, ne tím, že řeknu, že protistrana je banda imbecilů a nebudu je dál poslouchat. Tak se můžou chovat jen malý děti.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    SPIPI: souhlas
    HAMSTER: opakovane tady placas picoviny a demagogicky prekrucujes argumenty protistrany, tudiz diky tobe ta diskuse nedava smysl.
    MASO
    MASO --- ---
    HAMSTER: Já myslim, že bych pravdu hledal někde mezi. Asi by to nemělo bejt uplně sluníčkový ale development umí bejt někdy hodně neurvalej a potřebude taky svý mantinely.
    Jinak já jsem na FA zrovna nedělal ani jedno , jen tu NK a na tom co o tý soutěži řikáš se taky moc neshodnem. Ale to by zavánělo flejmem :)
    MASO
    MASO --- ---
    SPIPI: Hele Jestli tě uráží svejma názorama, tak to neznamená, že mu musíš nadávat jak nějaký afektovaný dítě, který prohrálo v rvačce. Jestli se s nim nechceš přít, tak se s nim nepři. Do toho tě taky nikdo nenutí.
    Jestli jsi v politice jak jsi onehdy psal, tak by ses to měl honem odnaučit. Tam to pak vede k žalobě, že :) A zkus si hlídat hrubky. To taky nevypadá nejdospělejc. :)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Pokud existuje jen jeden správný názor a to ten tvůj, tak diskusní fórum postrádá smysl, ne? Tak co tu vlastně děláš?
    A jestli tohle auditko vzniklo s cílem nadávat mi, tak to dejte do záhlaví, ať je to jasný. Zatím tam je jiný téma, tak se ho drž. Nebo to téma špatně chápu?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Jo, připadá mi správný, že poradce ministrovi dělají lidé i z neziskového sektoru. Jediní nejsou, to dá snad rozum ne? Další důkaz toho, že víš kuloví.
    ---
    Hele, mě tady uráží svejma idiotskejma názorama Hamster už celou věčnost. Číst to nemusim, ale mám za to, že tohle auditko vzniklo s trochu jinym cílem, než se tady donekonečna přít s nějakym přiblblym pokryteckym ignorantem, kterejch je v každym auditku víc než dost...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MASO: Taky na to jeden projekt mám... :-))))) Jj, na FA je to evergreen, každej máme jednu vilu na Babě a jedno NNŽ... No já z toho mám docela strach, mezinárodní soutěž bych obecně určitě podporoval, ale tady to bude mezinárodní soutěž, o jejímž výsledku nakonec stejně rozhodnou nějací hipíci (dneska si říkaj "aktivisti") z organizace Tady není developerovo. Víme, jak dopadla soutěž na knihovnu, vítěz byl nakonec hlavním poraženým... A kdo jim tam zanechá za svoje peníze nádraží bez vlaků na jejich happeningy, to teda fakt nevím (obzvlášť když to nesmí bejt developer, nějakýho miliardáře ukecat, aby tohle zaplatil - to je asi utopie i pro sluníčkový stát)... No a pak nastoupí další problém, protože investor, kterýmu to teď "sebrali", si to nenechá jen tak líbit, budou soudy, arbitráže, všechny dohromady nás to nádraží bud stát miliardový částky a ani to dopravní řešení v oblasti nebude. Jak říkám, architektonickou soutěž podporuju všema deseti, ale nevěřím, že v lokalitě, do který se už teď pustilo tolik zájmových skupin (a nevěřme jako někteří užiteční idioti tomu, že nějaká "aktivistická iniciativa" vznikla jen tak spontálně snahou zachránit nákladový nádraží, samozřejmě že ji někdo zneužívá pro své ekonomické zájmy), je férová neovlivněná soutěž možná a že se podaří rychle a transparentně vybrat projekt, investora a začít s pracemi - potrvá to desítky let a nádraží zatím spadne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam