ač jsem se pořádně v tom ještě nezorientoval (takhle rychlej převrat jsem na český politický scéně dlouho nezažil:), ale napadá mě k tomu asi tohle:
ODS zůstává v radě, dokonce si udržela Svobodu jakožto primátora. Nakonec vcelku logické vyústění. Zkušená ODS se částečně odsunula do pozadí a vyčistila prostor (většinu v radě má teď TOP 09), ale nikoli proto, že nevyhrála volby, ale výměnou za primátora. Vliv na jednotlivé rezorty bude mít stále stejnou - předpokládám, že v dozorčích radách, odborech a dalších institucích si ODS udrží nebo poleví jen z lehka. V tom určitě sehrály roli i špičky obou stran - Nečas a Schwarzenberg. Tůma zůstal na vocet. Potvrdilo se tím předchozí, totiž fakt, že není politik, ale ouřada z banky. ODS se tedy povedl poměrně slušný politický kousek. Shodila koalici s ČSSD, kde znemožnila Hulínského a Březinu (media pomohla) a velmi rychle na to utvořila novou koalici za velmi pro ně podobných podmínek. Dokonce si troufnu říct, že tuhle koalici pražskej pravicovej volič (kterých tu máme dost velkou majoritu) nakonec ocení a ODS si tím zajistila setrvání v koalici i pro příští volební období (pokud volby dopadnou podobně jako posledně).
Socani se rozjitřili, Dienstbier dokonce volá o vyhazovu Hulínskýho z partaje. Evidentně není v pražský ČSSD shoda ani na elementárním směřování a stylu jejich politiky. Kmotři verzus sociální demokrati. Kmotři jsou od válu, ale v ČSSD jsou pořád na koni - budou mít zaháčkovanejch hodně loajálních spolustraníků. Vedlejším účinkem odstoupení ODS z koalice je tedy i slušnej rozklad nejvýraznějšího politického oponenta. Pokud se tedy Diensbierovi nepovede socany v Praze převzít a být výraznějším hráčem, budou mít socani výrazně menší úspěch, než naposledy. Dokonce bych se i vsadil, že ODS v nové koalici pojede takovou tu hru, že za všechno špatný mohli socani. K tomu je potřeba ale určitá opatrnost. Klasický pragmatismus, tzn. s mírou, poněvadž socani toho na ODS určitě mají taky dost.
Pořád ale čekám, co vybublá, pač transparentní ukončení a vypovězení koaliční smlouvy ze strany ODS proběhlo hodně nestandardně...