• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    SPIPI: Tak vzhledem k tomu, že mezi Svobodovými ovečkami je i jistý Pavel Hurda - a kdoví co jsou ostatní zač - není nic vyhráno.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    Šéfa pražských strážníků Kotrouše zadržela policie, údajně bral úplatky - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/sefa-prazskych-strazniku-kotrouse-zadrzela-policie-udajne-bral-uplatky-14g-/krimi.aspx?c=A111125_154202_praha-zpravy_ab
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SPIPI: se mi zase povedla věta "transparentní ukončení a vypovězení koaliční smlouvy ze strany ODS proběhlo hodně nestandardně..." :)) slovo transparentní si vyškrtněte.

    VSOUKOLOHLOR: aha, díky. Takže pokus o očištění "zodpovědné" ODS?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Tohle je sice z Krna, ale je to tak dobrý, že to sem dát musím... http://www.zitbrno.cz/rozvoj/radnice-zaluje-fakultu-architektury
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    ač jsem se pořádně v tom ještě nezorientoval (takhle rychlej převrat jsem na český politický scéně dlouho nezažil:), ale napadá mě k tomu asi tohle:

    ODS zůstává v radě, dokonce si udržela Svobodu jakožto primátora. Nakonec vcelku logické vyústění. Zkušená ODS se částečně odsunula do pozadí a vyčistila prostor (většinu v radě má teď TOP 09), ale nikoli proto, že nevyhrála volby, ale výměnou za primátora. Vliv na jednotlivé rezorty bude mít stále stejnou - předpokládám, že v dozorčích radách, odborech a dalších institucích si ODS udrží nebo poleví jen z lehka. V tom určitě sehrály roli i špičky obou stran - Nečas a Schwarzenberg. Tůma zůstal na vocet. Potvrdilo se tím předchozí, totiž fakt, že není politik, ale ouřada z banky. ODS se tedy povedl poměrně slušný politický kousek. Shodila koalici s ČSSD, kde znemožnila Hulínského a Březinu (media pomohla) a velmi rychle na to utvořila novou koalici za velmi pro ně podobných podmínek. Dokonce si troufnu říct, že tuhle koalici pražskej pravicovej volič (kterých tu máme dost velkou majoritu) nakonec ocení a ODS si tím zajistila setrvání v koalici i pro příští volební období (pokud volby dopadnou podobně jako posledně).

    Socani se rozjitřili, Dienstbier dokonce volá o vyhazovu Hulínskýho z partaje. Evidentně není v pražský ČSSD shoda ani na elementárním směřování a stylu jejich politiky. Kmotři verzus sociální demokrati. Kmotři jsou od válu, ale v ČSSD jsou pořád na koni - budou mít zaháčkovanejch hodně loajálních spolustraníků. Vedlejším účinkem odstoupení ODS z koalice je tedy i slušnej rozklad nejvýraznějšího politického oponenta. Pokud se tedy Diensbierovi nepovede socany v Praze převzít a být výraznějším hráčem, budou mít socani výrazně menší úspěch, než naposledy. Dokonce bych se i vsadil, že ODS v nové koalici pojede takovou tu hru, že za všechno špatný mohli socani. K tomu je potřeba ale určitá opatrnost. Klasický pragmatismus, tzn. s mírou, poněvadž socani toho na ODS určitě mají taky dost.

    Pořád ale čekám, co vybublá, pač transparentní ukončení a vypovězení koaliční smlouvy ze strany ODS proběhlo hodně nestandardně...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    YBUKO: dokud tam budou mrdky z ODS tak nebudu mít klid, že tam přišla buržoazní aristokracie která tomu pelechu dodá trochu toho "dekórum" mě nijak neuklidňuje, spíš naopak...
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    YBUKO:

    Egon Bondy: Pražský život

    (...)

    Ministerští mrchožrouti a sliz z magistrátu
    zalkají nad osudem tohoto státu

    jenž jasně zamířil už k zhoubě na cestu
    nechá-li taková individua bez trestu


    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    Desítky lidí protestují, nechtějí kamiony na Spořilově - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/praha/clanek.phtml?id=722747
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    MIKATCHOU: Dientsbier nebo někdo takový podobný scénář naznačoval. A já bych se tomu ani za mák nedivila.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    YBUKO: pravda pravda a opět se ukáže, že v pražský ČSSD je Diensbier jenom jeden...

    jinak opět něco z Prahy 3 .)

    Pražané navrhují 'zlidštit' nebezpečné přechody - Pražský deník
    http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/prazane-navrhuji-zlidstit-zivotu-20111122.html
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    Primátor tajně jednal s TOP 09, ale kmotři ho předběhli - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=722454
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    já si myslim že tyhle machinace vyplívaj z toho, že tam asi zas někdo moc začal šťourat do zajetých obchodních sítí a vzájemného "krytí si zad" - možná že měla vyjít na povrch nějaká šokující pravda o praktikách na pražské radnici a tak se vnitřním rozporem v koalici jen kamufluje...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    ODS se prý již dohodla s TOP 09 na koalici v Praze – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/251243-ods-se-pry-jiz-dohodla-s-top-09-na-koalici-v-praze.html?ref=zpravy-dne

    A nebo taky ne. Nebo taky ODS to měla s Topkou dopředu posychrovaný. Z koalice se neodchází, aniž by nebylo jistý, kdo bude vládnout dál. Ideálně, aby ten, kdo se přičiní o rozpad, aby vládl dál. Král je mrtev, ať žije král. Svoboda podle mýho zůstane, i když mi pořád vrtá hlavou, jak je možný, že to nevěděl. Je fakt taková loutka nebo dobrej herec? Co to s ním musí dělat, když by to měl být právě on, kdo vede zásadní politický rozhovory a dohody a pravděpodobně je obcházenej ze všech stran a ještě nakonec v týhle roli zůstane?
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    Účelem rozpadu koalice v Praze odstavení primátora Svobody? - Patria.cz
    http://www.patria.cz/zpravodajstvi/1954618/ucelem-rozpadu-koalice-v-praze-odstaveni-primatora-svobody.html
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Jo, zas tak podrobně to nesleduji, pravda. Nicméně pořád mi to úplně nazapadá. Nevidím v tom ideologický nebo programový rozpor. Že Svobodu část ODS odmítá a delší dobu usiluje o jeho odstranění, vím a taky jsem to napsal. Jen by mě zajímalo víc pozadí toho konfliktu. A zda v něm hrají důležitou roli nějaké neformální vazby a vlivy zvenčí.

    A v neposlední řadě, co objektivně a konkrétně vadí ODS na připraveném rozpočtu? To neměla ODS možnost sestavovat rozpočet společně s ČSSD?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Sakra to jsou obraty. To by si zasloužilo podrobnou analýzu, pač ta situace není vůbec transparentní. Minimálně ne na první pohled.

    "Praha se koalicí ODS a ČSSD, kterou provází řada neshod a střetů, řítí do rozpočtové pasti v podobě drastického zadlužení a neschopnosti úspor investičních i běžných výdajů ve všech rezortech," vysvětlil Boris Šťastný.

    To je podle mého dosti nedostačující vysvětlení, které ještě k tomu může vypovídat o mnohém. A žádné jiné jsem zatím nenašel. Jde tedy skutečně o neshodu nad připravovaným rozpočtem pro příští rok?

    Zároveň mi přijde zvláštní, že špičky pražské ČSSD kroutí hlavou a tváří se, že je to pro ně nečekaný obrat. Ony se totiž zas tolik nečekané obraty v politice nedějí a prostě nevěřím, že o tom nevěděli lidé z ČSSD dopředu. Pokud opravdu nevěděli, trochu mě to děsí.

    A TOP 09? Strana, která zvítězila ve volbách se nakonec dostává do hry a možná do jejího čela. To představitelé z ODS museli vědět. Musí i vědět, že Topka teoreticky může koalici sestavit s ČSSD, kde se může probudit opět křídlo kolem Diensbiera ml., které de facto usilovalo o koalici hned po volbách, než bylo smeteno Březinou, Hulínským a spol.

    Když nad tím tak povrchně přemýšlím, obávám se, že opět nejde ani tak o naplňování programových priorit jednotlivých stran. Zejména ODS, pač ona vypovídá koaliční smlouvu, aniž by o tom věděl její primátor Svoboda(!). Lze skoro hovořit o politickém puči a snahu likvidace Svobody, o které se již delší dobu šuškalo. Ale proč tímto způsobem?

    Kdo tedy a proč usiluje o nový řád na magistrátu? Co je cílem Borise Šťastnýho a jeho kliky? Je rozpočet skutečným důvodem či jen záminkou? A jak je možný, že rozpad koalice byl odsouhlasen uvnitř ODS v takové tichosti, bez vědomí koaličních partnerů a primátora HMP?

    Myslím, že ve Žlutých lázních už je šrumec :-)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    YBUKO: nj, ale ODS maj nejpropracovanejsi mafianske site a TOPka se od nich jen necha snaze nakazit, pac sou to stejni neoliberalove a vsechno peklo co se v Praze bude dit skryji za zajmy draveho trhu......
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    YBUKO: kéž by radši TOP jednali s ČSSD, když už něco z tohodle trojbarevného pekla... oranžová a fialová je aspoň barva hippiezáků a hinduistů
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    PATISLAV: dyt přesně to sem tu ted napsala...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam