• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: To samozrejme, postavit barak tak, aby se kolaudoval v dobe krize, kdy ceny padaj dolu jak sutr, to je holt pech, ja jen psal, proc majitel pristoupil k tomu rozsireni. Pisu to jen jako fakt, nechci tim nijak zasahovat do zdejsi politicko-ideologicke diskuse, coz mam ostatne taky zakazano.. :-)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: z toho vyplývá, že bylo značnou chybou kalkulovat v takovém případě s přemrštěnými prodejními cenami. Po bitvě je sice každý generál, ale nastavit "break even" na cenách, které výrazně převyšují ty místně obvyklé, to je prostě hroznej risk.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    repast z Nového Prostoru od Alexandra Budky:
    Dozvěděli jsme se velmi nemilou zprávu. Z rozhodnutí radnice Prahy 1 má skončit legendární hostinec U černého vola, jedna z posledních autentických tradičních hospod na Malé Straně, která není orientovaná na turisty a pokračuje v nejlepších tradicích české hospodské kultury a jejího pozitivního vlivu na společenský, politický a kulturní život. Hospoda U černého vola měla být už dávno památkově chráněna nejen pro svou atmosféru, ale i významný přínos v budování naší demokracie. Vždyť právě zde se scházela významná část disentu a undergroundu z okruhu Plastic People a Charty, byla zde založena nejedna kapela, právě zde bylo jedno z míst setkávání Křížovnické školy čistého humoru bez vtipu, jejíž kolébka hospoda U Křížovníků se v bezduchou turistickou kulisu proměnila už dávno.
    Stejně podstatné jako udržování tradice a prostoru pro místní je i to, že je hospoda provozována neziskovým způsobem občanským sdružením a z jejího výnosu je sponzorována nedaleká hudební škola pro zrakově postižené (každý rok škola díky „Volovi“ v průměru získá kolem 400 000 Kč). Je tedy přinejmenším podezřelé, že radnice Prahy 1 chce náhle změnit provozovatele a dát přednost vyšší nabídce, aniž by zohlednila jiné přínosy, než peníze do obecní pokladny. Nenechte si líbit další likvidaci staré Prahy a protestujte! Klíčové rozhodnutí má padnout 13.12. na jednání zastupitelstva, záležitost má na starosti Tomáš Macháček, místostarosta za TOP 09, pověřený správou obecního majetku, telefon 221 097 217.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    a pokračování..

    Nečasův ministr podniká s odsouzeným korupčníkem - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=723674

    vim, že nejde o čistě pražský téma, jenže byl a je to právě Besser, jakožto ministr kultury, má na celou řadu věcí vliv. Jenže je to jen další obyčejný klientelistický prase..
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    "Tak mě odstřelte, no. Pokládal jsem to za okrajovou věc," odpověděl na otázku, proč doposud vše tajil. BESSER NESER! :)

    Ministr kultury Jiří Besser zatajil firmu a milionový byt v USA - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=723631
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    VSOUKOLOHLOR: naopak, to sem přensě patří, to je dobrej link... ale naštěstí na hradě to ještě relativně ujde, oproti tomu co je v podhradí... :((

    a tak mě napadá, já teď zrovna píšu článek ve kterém čerpám z tohodle paperu, tak si ho třeba přečtěte pokud máte zájem, je to hodně hodně smutné čtení a to co napíšu já na základě toho bude ještě smutnější

    urist Impact in the Historic Centre of Prague Resident and Visitor.pdf (2024655 B)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Trochu mimo, ale zároveň na to tu asi není lepší auditko.

    Zpráva o plíživé bordelizaci Pražského Hradu | - kloda.blog.respekt.ihned.cz
    http://kloda.blog.respekt.ihned.cz/c1-53844300-zprava-o-plizive-bordelizaci-prazskeho-hradu
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SMALLRICCIO: To máš jednoduchý. Koupíš pozemek, postavíš na něm dům a zbytek bude park. Máš to spočítaný tak, že ti to s nějakým ziskem vyjde. Jenže pak přijde krize, ceny jdou dolů a tvá kalkulace je v háji zeleným. Takže co s tím? Postavit na tom pozemku další baráky, abys mohl celkovou investici rozepsat na více bytů a ty tím pádem prodávat levnějc - to dává smysl, ne?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    to je peklo, já se do tý Prahy snad ani nechci vracet... bohužel jsem v místech ještě pekelnějších... :(
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    SPIPI: Jo. Tenhle kmotřík. Zrovna tobě ho nemusím dvakrát představovat. ;-)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Hurda? Ten starej ostřílenej panovník v Hurdistánu? :)

    tady nějaký jeho (staro)nový plány:

    Central Park se rozroste, s podporou radnice
    http://www.tadynenideveloperovo.cz/hlavni-strana/item/139-central-park-se-rozroste-s-podporou-radnice

    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    SPIPI: Tak vzhledem k tomu, že mezi Svobodovými ovečkami je i jistý Pavel Hurda - a kdoví co jsou ostatní zač - není nic vyhráno.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    Šéfa pražských strážníků Kotrouše zadržela policie, údajně bral úplatky - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/sefa-prazskych-strazniku-kotrouse-zadrzela-policie-udajne-bral-uplatky-14g-/krimi.aspx?c=A111125_154202_praha-zpravy_ab
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SPIPI: se mi zase povedla věta "transparentní ukončení a vypovězení koaliční smlouvy ze strany ODS proběhlo hodně nestandardně..." :)) slovo transparentní si vyškrtněte.

    VSOUKOLOHLOR: aha, díky. Takže pokus o očištění "zodpovědné" ODS?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Tohle je sice z Krna, ale je to tak dobrý, že to sem dát musím... http://www.zitbrno.cz/rozvoj/radnice-zaluje-fakultu-architektury
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    ač jsem se pořádně v tom ještě nezorientoval (takhle rychlej převrat jsem na český politický scéně dlouho nezažil:), ale napadá mě k tomu asi tohle:

    ODS zůstává v radě, dokonce si udržela Svobodu jakožto primátora. Nakonec vcelku logické vyústění. Zkušená ODS se částečně odsunula do pozadí a vyčistila prostor (většinu v radě má teď TOP 09), ale nikoli proto, že nevyhrála volby, ale výměnou za primátora. Vliv na jednotlivé rezorty bude mít stále stejnou - předpokládám, že v dozorčích radách, odborech a dalších institucích si ODS udrží nebo poleví jen z lehka. V tom určitě sehrály roli i špičky obou stran - Nečas a Schwarzenberg. Tůma zůstal na vocet. Potvrdilo se tím předchozí, totiž fakt, že není politik, ale ouřada z banky. ODS se tedy povedl poměrně slušný politický kousek. Shodila koalici s ČSSD, kde znemožnila Hulínského a Březinu (media pomohla) a velmi rychle na to utvořila novou koalici za velmi pro ně podobných podmínek. Dokonce si troufnu říct, že tuhle koalici pražskej pravicovej volič (kterých tu máme dost velkou majoritu) nakonec ocení a ODS si tím zajistila setrvání v koalici i pro příští volební období (pokud volby dopadnou podobně jako posledně).

    Socani se rozjitřili, Dienstbier dokonce volá o vyhazovu Hulínskýho z partaje. Evidentně není v pražský ČSSD shoda ani na elementárním směřování a stylu jejich politiky. Kmotři verzus sociální demokrati. Kmotři jsou od válu, ale v ČSSD jsou pořád na koni - budou mít zaháčkovanejch hodně loajálních spolustraníků. Vedlejším účinkem odstoupení ODS z koalice je tedy i slušnej rozklad nejvýraznějšího politického oponenta. Pokud se tedy Diensbierovi nepovede socany v Praze převzít a být výraznějším hráčem, budou mít socani výrazně menší úspěch, než naposledy. Dokonce bych se i vsadil, že ODS v nové koalici pojede takovou tu hru, že za všechno špatný mohli socani. K tomu je potřeba ale určitá opatrnost. Klasický pragmatismus, tzn. s mírou, poněvadž socani toho na ODS určitě mají taky dost.

    Pořád ale čekám, co vybublá, pač transparentní ukončení a vypovězení koaliční smlouvy ze strany ODS proběhlo hodně nestandardně...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    YBUKO: dokud tam budou mrdky z ODS tak nebudu mít klid, že tam přišla buržoazní aristokracie která tomu pelechu dodá trochu toho "dekórum" mě nijak neuklidňuje, spíš naopak...
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    YBUKO:

    Egon Bondy: Pražský život

    (...)

    Ministerští mrchožrouti a sliz z magistrátu
    zalkají nad osudem tohoto státu

    jenž jasně zamířil už k zhoubě na cestu
    nechá-li taková individua bez trestu


    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    Desítky lidí protestují, nechtějí kamiony na Spořilově - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/praha/clanek.phtml?id=722747
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    MIKATCHOU: Dientsbier nebo někdo takový podobný scénář naznačoval. A já bych se tomu ani za mák nedivila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam