• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Já se ptal na tvůj (nebo tebou preferovaný) návrh. Ty se sice mistrně vyhýbáš odpovědi a debatu pořád stáčíš k bojovným projevům, ale na to sem se vůbec neptal. Neodpověděl jsi mi před půl rokem, neodpovídáš mi ani teď, se sklerózou to nemá co dělat.
    P.S. Máš dojem, že s tebou komunikuju stejně urážlivým způsobem, jako ty se mnou?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Hamstře, já nevim, jestli má smysl na ty tvoje cancy vůbec reagovat.. Jistě, že existuje nespočet vizualizací, jak to může vypadat, co se s tím dá dělat, jaké může být využití NNČ atd atd. Proběhly výstavy, přednášky, exkurze.. celá plejáda akcí! Kdybys nebyl takovej idiotskej ignorant, tak bys to možná postřehnul. Nebo seš jenom chudák s roztroušenou sklerózou, co si nepamatuje, o čem tady diskutoval před půl rokem...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    NNŽ bude s velkou pravděpodobností vyhlášeno kulturní památkou Smallriccio a to budou muset všechny zájmové skupiny respektovat, bez rozdílu...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Takže krom Sekyry sem zatím jedinej, kdo přemýšlel o možnostech využití NNŽ do budoucnosti (pominu-li nápad nechat to dále chátrat a zarůstat a předat k úžívání sqaterům)? Vy ste bez nápadu...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Hamstře, zklidni hormon zase na chvíli jo? Tady nikdo nevyhlásil žádnou soutěž o to, kdo sem napastuje víc debilních příspěvků. Zkus se držet alespoň nějaký minimální míry konstruktivity. Vím, že ti to sem tam jde...

    Ad NNŽ:
    1) Budova bude nakonec zachována. Proč? Má svojí (objektivní) hodnotu. Kdo neví, o co jde, nechť zavítá na nějakou přednášku, která se tohoto objektu týká, jde se tam někdy podívat nebo si o tom prostě něco přečte. Diskuze na tomto fóru o kvalitách této budovy je, promiňte mi, zcela irelevantní, protože se nenese vůbec v duchu pádných argumentů. Že se někomu nelíbí? To není argument.

    2) Celý prostor NNŽ je obrovský a je čirým ne-li snad učebnicovým diletantismem přistupovat k řešení tohoto území tak, jak se rozhodla ODS v minulém volebním období (podotýkám, že ODS vládla v Praze 3 v minulém období zcela sama) a současně i v dnešním, společně s TOP 09. Ta ale není v tomto směru jednotná (zaplať pánbůh). Všimněte si, jde tedy o záměr pouze jedné politické strany, přes odbor občanů, části koaličních partnerů a samozřejmě opozice (nejvíce klubu Ž(n)S.

    3) Projekt Sekyra Group je pouze jedním z možných variant. Žel tento projekt je opravdu špatný, jelikož jde na ruku opět radním ODS, kteří (a kdo zná politiku Prahy 3 - a já si zdovolením dovolím říct, že ji znám perfektně - ví o čem mluvím) mají zájem na tomto projektu profitovat osobně. Ten projekt je jednoduše projektem na míru dlouholetým politickým šíbrům v Praze 3. S určitou nadsázkou lze hovořit o jakémsi vyvrcholení jejich 20 leté angažovanosti v této městské části.

    4) Významnou osobou v této hře, vedle Sekyry, je samozřejmě mafián, předseda ODS Praha 3 Pavel Hurda, který má svoji vlastní představu mocnáře. Tato představa je megalomanská, není šetrná k životnímu prostředí, nereflektuje potřeby společnosti 21. století a už ji chybí jen nějaká velká socha jeho osoby někde dominující celému tomuto projektu.

    To je jen stručné odůvodnění, proč říkám(e) ne projektu Sekyra Group a proč se kolem toho točí takovej šrumec. Jde totiž o víc, než jen vkus a vidina realizace revitalizace NNŽ dle někoho priorit. Jde totiž, a to především, o změnu diskurzu, který na Praze 3 panuje takřka v nezměněné podobě od pádu minulého režimu (ano, ODS tam vládne od pádu režimu).

    Jde o to, aby veřejnost měla možnost do takto významné územní změny mluvit, aby proběhla veřejná soutěž za přítomnosti prestižních architektů, univerzit a dalších odborníků z příbuzných oborů. Aby se o tom jednoduše vedla diskuze. To je totiž známka zdravé demokratické společnosti. Nikoli to, že nějakej mocipán uzavře s velkodeveloperem smlouvu o tom, že se něco někde sbourá a postaví navzdory tomu, co si myslí většina lidí, co v té oblasti žije. To je totiž totalita vážení.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    JINDRICH: co to meleš?? :-D
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    HAMSTER:
    "Město tam má podporovat squat pro feťáky?" - ne, to nikdy! fetaky nejradší postřílet, důchodcům by se taky prostor dávat moc neměl, neziskovky nezvyšoujou dph, cikáni kradou a postižený do veřejnýho prostoru nepatřej, protože je na ně ošklivej pohled... krásný nový kancelářský prostory a cela nova rezidenční čtvrť typu central park se lidem co teď bydlí v oblasti určitě hodí a prospěje více, stejně jako lepší napojení na nedodělaný městský okruh.

    ad požadavky p3 - urcite tam bude nejaka mala domu... kdyby nejake dalsi, krom propojeni na jarov byly, tak by byly nekde zverejneny, stejnak jako ten pozadavek na protazeni olsanske k jarovu.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: To nemůžeš myslet vážně.......
    Město tam má podporovat squat pro feťáky?
    Město má památkově chránit budovu, aby z ní mohla být "městská divočina"?
    Uvědomuješ si, že pokud to bude chátrat a rozpadat se, je vstup do toho areálu nebezpečnej - a v tom případě je majitel povinen zajistit střežení objektu tak, aby se tam nikdo nepovolaný nedostal (tj. vysokej plot a ostraha)?
    A tohle "zvelebování"? Ne díky, to si ta stavba skutečně nezaslouží....


    SHYLOCK: Přesně tak. Neznám detailně podmínky, za jakejch má ten projekt vzniknout, ale nepředpokládám, že by P3 nepřidala nějaký požadavky. Minimálně je tam to dopravní řešení (propojení s křižovatkou na Jarově) a jistě tam budou i jiný věci...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Já bych to tam nechal všecko tak, jak je, a vyhlásil jsem tam městskou kulturně-přírodně-památkovou rezervaci. Myslím opravdu vážně. Městská divočina, a la Sádlo. Ale chápu, že tohle Sekyrovi neprodám. To nádraží se nám ovšem jednou bude, až budou ropa i CNG zatra drahé, hodit. Co se budovy týče. Roli občanských sdružení a podobně bych úplně nezatracoval, kdo kdy navštívil například nějaké squaty v Kreuzbergu či v některé z républicas v Coimbře, ví, že jde skutečně zvelebovat i jinou cestou než skrzeva mamon. Neříkám, že by to musel být nutně ten případ, protože například Milada byla v tomto ohledu naprostá katastrofa. Ale ta možnost tu je a vzhledem k tomu, že veřejnost z P3 je dosti angažovaná, nebál bych se příliš toho, že by něco takového prošlo.
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    HAMSTER: tak je evidentní,že developer z toho bude mít hromadu škváry.Je to lukrativní prostor.Já bych zvedl ruku pro kompromis " vlk se nažere a koza ( nebo je to ovce? ) zůstane celá". Tzn. ano,dejme prostor developerovi pod podmínkou,že část prostoru bude sloužit veřejnýmu zájmu.Developer na tom trhne a obyvatel trojky taky.
    Kdybych tam bydlel tak bych nebyl nijak nadšnejj z představy,že vedle mě vyroste nějakej sráč s plastovejma euro-oknama,ale na druhou stranu nemá smysl pouštět celej objekt nějakýmu "kulturnímu" centru z řad občanskejch sdružení kde budou pouštět filmy na prostěradle.a jedinej divák bude pseudointelektuál s plackou che guevary.Neexistuje invesor,kterej by na to dal peníze.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SHYLOCK: To je jeden z pohledů na věc (na můj vkus moc zaslepenej penězma). Druhý pohled ale může bejt, že Sekyra nabízí cestu ven, protože to nádraží chátrá a rozpadá se a ten návrh má hlavu a patu. A třetí pohled (kterej zastávám já) je, že to stejně musí převzít nějaká developerská firma, takže je to asi boj ODS (a jejího developera) s opozicí (a jejich developerem).
    SHYLOCK
    SHYLOCK --- ---
    jestli se můžu taky vložit...mě na tom všem přijde hlavně hodně zváštní,že radnice phy 3 vidí jednohlasně záchranu a následné využití nádraží za nemožnou narozdíl od opozice ( ksčm,čssd,sz), která kouká na věc kouká uplně opačně.
    Jsou na tom hezky vidět současný potřeby obou táborů.Sekyrovi chechtáky vs. hlasy od současnejch obyvatel trojky.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: To bych asi mohl (jistou vizi i mám, i když je to jen nápad, nemám podklady a ani čas na vypracování nějakého skutečně použitelného projektu, z tvého nápadu na "nějakou pěknou vizualizaci" se mi trochu zdá, že si to představuješ jako Hurvínek válku), ale mě zajímala vaše představa, protože je to váš boj - tak sem chtěl vědět, za co vlastně bojujete....
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: a co kdybys nám ty,jako pan architekt a urbanista, připravil nějakou pěknou vizualizaci toho, co by se mohlo s NNŽ udělat, aniž by došlo k poškození stávající budovy... zkus zapojit fantazii a třeba použij jako inspiraci projekt newyorského High Line...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Referendum o předražené radnici Prahy 7 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0zJeQgBKQ3U#!
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    NAKASHI: no a vyplynul z toho nějaký závěr který se dá shrnout do tří vět?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    NAKASHI: Diskutovalo se tu spíš to, zda to je či není historicky cenná budova a skončilo to nadávánim na Hamstera, protože napsal slovo "cikán"". Alternativní nápad tu nezazněl (aspoň já o tom nevím). Je to rozsáhlý území a do budoucna se se současným využitím nepočítá, takže je potřeba to řešit.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    HAMSTER: to uz se tu diskutovalo nekolikrat
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    NAKASHI: Jen se ptám, co s tím prostorem bude? Když jste proti jednomu projektu, předpokládám máte alternativní nápad. Opravdu se jen ptám, čistě ze zvědavosti, nic nehodnotím, nevyjadřuju se k tomu.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    HAMSTER:
    SMALLRICCIO: hele nechcete si zalozit auditko na podporu developerskejch projektu a realizovat se radsi tam?

    Stejne jako to pomohlo v pripade antifa auditka - Smallriccio se tam uz dneska (az na par vyjimek) jako debil neprojevuje, hezky se realizuje ve svym vlastnim auditku o fasismu.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    SMALLRICCIO: nejsi, ale to uz se tady resilo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam