• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Mě baví zrušení linky 154 s odůvodněním, že kopíruje linku tramvaje. Ta tramvajová trať bude totiž postavená nejdřív za 10 let....
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Desítky linek pražské MHD změní trasu, další od září zruší - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/zmeny-mhd-v-praze-0ev-/domaci.aspx?c=A120615_113027_praha-zpravy_ab
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Pražské náplavky: Prostor pro všechny, nebo byznys pro vyvolené? - Fotogalerie - Domácí - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/fotogalerie/2012/06/04/prazske-naplavky-prostor-pro-vsechny-nebo-byznys-p/

    musím říct, že náplavka podél Rašínova nábřeží mě s příchodem slunného počasí docela baví :)

    zbytek, jak napoví fotostory, je vesměs zpravidla tragédie..
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    Tady je prima výčep a tady spím. Z bezdomovců budou průvodci po Praze - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/studenti-chteji-udelat-z-bezdomovcu-pruvodce-foc-/domaci.aspx?c=A120528_120712_domaci_jj
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    zítřejší TK na magistrátu vypadá zajímavě:

    Dobrý den,
    tímto Vám zveme na TK, kterou pořádá první náměstek primátora a radní pro územní rozvoj Tomáš Hudeček ve středu 30/5 v 11 hodin v budově MHMP, Mariánské nám.2, Praha 1, v přízemí v místnosti č.40.
    Tématem bude vývoj událostí předcházející bezprostředně chystanému projednávání změn v územním plánovaní na zastupitelstvu HMP dne 24/5 a další postup v této oblasti. Na TK Tomáš Hudeček také poodhalí odhad objemu neoficiálních peněžních toků souvisejících s úpravami územního plánu, které neprochází rozpočtem HMP a končí neznámo kde.
    Účast prosím potvrďte mailem obratem.

    TK je plánována od 11 do 11.30 hodin.

    Mgr. Jana Šmejcká
    poradce prvního náměstka primátora HMP
    Magistrát hlavního města Prahy
    Mariánské nám 2
    110 00 Praha 1
    +420 734 682 523
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Dvořák loni bral v dopravním podniku 241 000 měsíčně - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=746636
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Proti zástavbě Parukářky a Pražačky
    http://petice.nazory.cz/petice/petice-detail.php
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    Švýcaři stěhují historickou budovu po kolejích, aby ji nemuseli zbořit - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/svycasko-stehuje-po-kolejich-celou-tovarni-budovu-fw5-/zahranicni.aspx?c=A120523_101949_zahranicni_ipl
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: já že neobhajuju demokracii? na to si přišel jak, ty ptačí mozku?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: že se proti tomu zvedne odpor je mi naprosto jasný. V ČR (ale nejen tady) se totiž odpor zvedá proti každé stavbě. Že na kvalitě té stavby nezáleží dokazuje odpor proti stavbě Tančícího domu, Nového Andělu, nové budovy Národní knihovny, nové budovy Národní technické knihovny etc...

    S tou paticipací - řekněme, že jsi pekař. Vezmeš si hypotéhku, koupíš parcelu a chceš si tam postavit pekárnu. A pak přijdou lidi z radnice a řeknou ti, že o tom hlasovali a shodli se, že rohlíky se daj koupit i za rohem v supermarketu a že obec potřebuje něco jiného - a že tam teda máš postavit autoservis. Je tohle vpořádku? Asi ne že..

    Netvrdím, že si každý může postavit co se mu zlíbí, máme ty již zmíněné regulativy a ty platí (a Územní plán je jen základ, ta vyhláška jde mnohem víc do detailu, tam už se řeší kolik můžeš mít pater, v centru na nároží máš povinnost mít nárožní věž etc.), své si k tomu můžou říct i účastníci řízení, kteří sou taky jasně definovaný. Ale tím to končí. Kdyby si svoje podmínky mohl diktovat kdokoli a jakkoli, pak by tu byl jednak obrovský prostor pro vydírání a druhak, protože by si spousta požadaků jistě odporovala, by se nedalo reálně postavit vůbec nic.

    Kritizovat a zakazovat je hrozně snadný, ale zkuste se na to podívat taky z druhý strany. Představte si, že máte firmu a potřebujete postavit budovu. Máte omezenej rozpočet (vždycky je omezenej) a bez tý budovy nemůže vaše firma expandovat, ztrácíte zakázky a konkurence vám utíká. A teď místo toho, abyste si ten barák mohli postavit, se rozjedou roky trvající veřejný diskuse, zda vám to obyvatelé města (a buďme upřímní - je to pár "aktivistů", veřejnost tohle až tak moc neřeší) dovolí. Teď se nebavíme o žádných regulativech, počítám s tím, že veškerý normy a podmínky pro výstavbu ta budova splňuje. Teď už záleží jen na tom, jak se zrovna kdo vyspí. A takle si někdo představuje právní stát?

    Že tam místo té budovy mohlo být něco lepšího? No asi jo, to tak často bývá. Ale i místo domu, ve kterým ste právě teď, mohl bejt park nebo dětský hřiště a lidem v okolních domech by to udělalo větší radost, než budova, ve který sedíte. Akorát vy byste teď neměli kde být...

    Uvědomme si, že investor, který přijde s tím, že vám někde zadarmo postaví park s jezírkem jen proto, že se dneska dobře vyspal, přijde jednou za 100 let, to se za základ výstavby a rozvoje města považovat nedá. Ostatní stavitelé maj svoje potřeby a nevidím důvod jim bránit, pokud splní všechny jasně definovaný podmínky. A soubor funkcionalistických administrativních staveb u stanice Opatov není nic proti ničemu, budovy jsou sice obyčejný, ale nevidím na nich nic zásadně závadnýho, parcela je to vhodná, dopravní napojení je dobrý, investor slibuje zároveň i rekonstrukci stanice metra a vyřešení parkování (stávající P+R kapacitně nestačí a od metra je odděleno neprostupnou buší), tak proč ne?? Protože by tam někdo radši architektonický unikát? Ten tam pravděpodobně nikdy nebude, unikáty jsou unikátní, nestaví se na každým rohu. Taky nezavíráme kavárny, i když nemaj hrnečky od Versaceho. Nebo že by tam někdo radši měl jinou stavbu? Třeba kostel, mešitu, domov důchodců nebo lunapark? No určitě, každej chce něco jinýho, já bych chtěl plavečák, bo Podolí je docela daleko a MHD blbě dostupný, ale tady nevybíráme, co by bylo nejvhodnější tam postavit. V takový pozici nejsme, nám ta parcela nepatří. Tady se rozhoduje, zda je tahle konkrétní stavba přípustná, to je celý.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: tím se tedy dostáváme k územnímu plánu. Jak sám píšeš, to je ona koncepce radnice. Proč územní plán Prahy 11 umožňuje takové volné zacházení s tak významným prostorem dané MČ? Proč v tomto ohledu není radnice P11 aktivnější? Osobně mám za to, že by v takovém případě mělo být rozhodováno jinak, ale na tom se asi neshodneme. Ty hájíš status quo, tedy, že má mít investor zcela volné ruce a nikdo mu nesmí regulovat jeho projekt, ani radnice.

    Tím chci nakousnout především jedno - investor sice má právo na výstavbu skleněný krabice, avšak investor odejde a krabice tam zůstane a bude tam dalších X desítek let. Proč by tedy neměly existovat mechanismy na to, aby obyvatelé P11 skrze demokratické instituce ovlivňovali své nejbližší okolí - prostředí, ve kterém žijí své životy? Proč nemůže být součást oné koncepce konkrétnější vize, co by na tom místě mělo stát a to i v případě, že jde o soukromý pozemek? Jak sám píšeš, radnice je účastníkem stavebního řízení...

    K tvé poslední otázce. Asi se budu opakovat, ale nedá se svítit. Kritizuji především postup, jakým způsobem dochází k výstavbě podobných projektů. Vadí mi minimální občanská participace, nedostatečná informovanost veřejnosti a tím pádem předložení hotových návrhů, které se mají realizovat - bez možnosti jakkoli takový proces prakticky ovlivnit. Můžeš namítat, že je možné ovlivňovat územní plánování formou připomínek, ale to je leckdy velmi náročné a neměla by to být jediná možnost a též nejde o připomínkování konkrétního projektu. Taky můžeš namítat, že jde o soukromou investici. Ano, to je samozřejmě vážný argument, nicméně to stále neznamená, že si může investor postavit co se mu zlíbí. Ostatně ona nedotknutelnost soukromého majetku není absolutní. V tom jsou naše názory v konfliktu. Ty máš za to, že si každej může stavět co chce a já tvrdím, že město je veřejný prostor a jeho občané by měli mít možnost veřejný prostor ovlivňovat, protože jsou to především oni, kdo tam žije a denně se v tom prostoru nachází.

    Můžeš si bejt jistej, že proti tomuto projektu se zdvihne odpor. Opravdu si myslíš, že je v pořádku tímto stylem modernizovat město?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: zkusím se k tomu vyjádřit večer, pokud se k tomu dostanu, teď na to bohužel nemám čas.. mám i jiný věci na práci .)

    ale aspoň, že už se snažíš o trochu věcnější diskuzi..
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Regulativy sou shrnuty v dokumentech nazvaných Územní plán a Vyhláška o obecných technických požadavcích na výstavbu v hlavním městě Praze, vyjádření radnice je jeden z požadavků stavebního řízení (radnice je účastníkem řízení) a povolení vydává příslušný stavební úřad, což je odbor radnice, pokud o tom nevíš.

    "Nesplňuje vůbec nic" - prosím, mohlo by to být poslední nicneříkající heslo a dál už bysme se bavili vážně? Díky moc...

    Alternativní koncepty? Nevšimnul sem si, že by se jednalo o veřejnou zakázku, takže pokud se dělalo vícero návrhů (jakože asi jo), o vítězi rozhoduje ten, kdo vypracování těch projektů zadal (a zaplatil), tedy investor. Opravdu nemůžeš jen tak diktovat, co si kdo na svém má postavit. A z toho vyplývá trochu problém, co se týče koncepce. Ta samozřejmě je a musí být, to je ten Územní plán. Ale součástí té koncepce nemůže být, jak přesně ty budovy budou vypadat, kdo nebo kdy je postaví. To leda u budov financovaných z veřejných peněz. Pokud Územní plán připouští v té lokalitě stavbu kancelářských a obchodních budov, pak si je tam investor může postavit ať se to tobě líbí nebo ne.


    A teď mi prosím (ale fakt už bez hesel a konkrétně) řekni, jak bys si to představoval. Je tady pozemek, ten pozemek si někdo vyhlídnul s tím, že by na něm chtěl postavit komplex kancelářských a obchodních budov. Pozemky koupil a nachystal projekt. Co by se mělo dít dál?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    "radnice se k tomu vyjadřuje, určuje regulativy a dává povolení"

    jakým způsobem se k tomu radnice vyjadřuje, jaké regulativy určila a jaká povolení a za jakých okolností investorovi poskytla?

    obhajuješ jednoduchej fakt a to ten, že radnice nemá žádnou koncepci, ze které by mohla vycházet. Právě taková koncepce by měla reflektovat potřeby obyvatel - já je znát do podrobna nemohu, opakuji, že kritizuji postup. Jedno je ale naprosto jistý - skleněná administrativní krabice nesplňuje vůbec nic.

    Vedla se o tom nějaká veřejná diskuze? Jsou k dispozici alternativní koncepty? Nejsou, tak se nesnaž mi vkládat do úst něco jakože o tom vim kulový.

    Obhajuješ tady něco, co ti může žrát leda tak daný investor nebo radní, co za to dostal tučnou obálku. Nikoho jinýho tou svojí argumentací asi nenadchneš..
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Ale taky tu máme nedotknutelnost osobního vlastnictví, to si zas nastuduj ty.

    Takže projekt nereflektuje potřeby občanů, bohužel ale nevíme, jaké potřeby to jsou, jen víme, že je nereflektuje. Určitě. Prosil se konkrétně a bez hesel, dostal sem opět shluk obecných hesel. Tohle mě fakt nebaví....

    "Vedla se kolem toho nějaká hlubší veřejně odborná diskuze? Jsou k dispozici nějaké další plány/vize, jak by to mělo vypadat? Obávám se, že ne."
    - co to shrnout do věty "vím o tom kulový a sem zásadně proti"?

    "Z čeho a jakým způsobem se vybíralo a kdo to vybíral? Je takový postup transparentní?" - tohle není veřejná zakázka milej pane, radnice se k tomu vyjadřuje, určuje regulativy a dává povolení, ale vše ostatní je na investorovi, koneckonců jedná se o jeho barák, kterej staví za svoje peníze primárně pro svoje účely (já vím, je to strašné)..
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    hele nastuduj si něco o politickejch systémech asi, pač v tom evidentně dost plaveš..

    proč? protože své zástupce volíme my voliči s tím, že budou zastupovat nás a naše zájmy - to je princip zastupitelské demokracie, kterou tu aktuálně máme.. čí zájmy v tomto případě radnice hájí?

    referendum je pouze jedním z nástrojů.. existují i jiné, neformálnější způsoby, jako jsou veřejná setkání s občany, prostě veřejná diskuze i na odborné úrovni. Radnice k tomu má spousty možností, ale nevyužívá je a rozhoduje pouze na základě svých vlastních zájmů. To je prostě špatně.

    milej Hamstře, ony ty hesla maj nějakej význam a pokud bys měl třeba něco načteno, tak se v tom orientuješ asi líp.. jinak jaký potřeby maj reflektovat? No to by měla primárně vědět radnice Prahy 11 a z toho ideálně vycházet - to jim totiž dává ten politický mandát, that's the point Hamstře. Vedla se kolem toho nějaká hlubší veřejně odborná diskuze? Jsou k dispozici nějaké další plány/vize, jak by to mělo vypadat? Obávám se, že ne. Z čeho a jakým způsobem se vybíralo a kdo to vybíral? Je takový postup transparentní? Skleněná krabice není ten hlavní problém, ta je pouze důsledkem. Já především kritizuji postup a příčinu toho, jak se s veřejným prostorem u nás obvykle nakládá.

    Tady přeci nejde o stavbu nějakého jednoho domu, ale o revitalizaci významného prostoru v Praze 11. Taková akce by si zasloužila prostě trochu víc a ne že ne. Hamstře, působíš na mě jako autoritář, nemůžu si pomoct :)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Spousta slov, spousta hesel, ale žádná fakta...

    - Proč by jediným důvodem pro výstavbu něčeho mělo být, že to má nějaká politická strana v programu?
    - Od kdy demokracie znamená, že se bude vypisovat referendum o všem co chci na svém dělat? Jestli si demokracii představuješ tak, že těch deset lidí na radnici rozhoduje o všech pozemcích ve svém "rajonu", pak ti musím sdělit, že se naštěstí mýlíš.
    - Jaké potřeby obyvatel Prahy 11 by to mělo reflektovat? (prosím bez hesel a konkrétně)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: "Dopravní obslužnost v tomhle místě je díky napojení na D1 kapacitně naprosto vpohodě, tebou jmenovaný ulice sou zablokovaný kvůli světelný křižovatce u pumpy ÖMW a tahle nová stavba na to prakticky nebude mít vliv. Tam se jedná čistě jen o absenci okruhu mezi D1 a D11 a jinak než dostavbou okruhu se to vyřešit nedá."

    Aha, takže za zácpy mohou hlavně světelný křižovatky a nedostavěnej okruh. Nepopírám, že vliv na to má obojí, ale zapomínáš na to hlavní a tou je samotná míra automobilové dopravy. V případě, že na místě, kde je už v tuhle chvíli špatná dopravní obslužnost, postavíš kancelářskej moloch, doprava se rapidně zvýší. Ne, že na to nová stavba nebude mít prakticky žádnej vliv. Tohle si snad dokáže spočítat každej (asi kromě tebe teda).

    "Nechápu otázku "Měl někdo zvolený na radnici Prahy 11 v programu výstavbu administrativního komplexu?" - to jako nesmím dělat nic, co nemá nějakej křupan na radnici v programu?? To se vracíme k plánovanému hospodářství nebo jak si to představuješ?"

    Potom nechápeš asi vůbec demokracii jako společenský systém. Nevím, zda má smysl ti to vysvětlovat, ale krátce: Okolí metra Opatov je dlouhodobě zanedbávané místo (stejně jako třeba NNŽ) a zcela jistě to patří mezi jedno z politických témat politických stran, které voliči jednou za 4 roky volí, respektive volí jejich kandidáty a kandidátky na radnici Prahy 11. Obávám se, že ani jedna ze stran zvolených na radnici Prahy 11 neměla ve svém programu takový projekt. Proto by ho minimálně měla s veřejností diskutovat nějakou jinou přiměřenou formou. To je prostě otázka politické kultury a míry demokracie u nás. V opačném případě jde spíše o principy nějaké oligarchie, která si ze své pozice moci chce dělat co chce, aniž by k tomu měla mandát. V reálu to tedy dopadá tak, že se postaví kancelářská krabice s hodnotou 0.
    Co se týče plánování, tak ano, vskutku je a vždy bylo třeba některé věci plánovat a mezi ně patří i (udržitelný) rozvoj města...

    A ten zbytek? Co na to říct. Nesmyslný proto, protože nesplňuje nic z toho, co by si moderní demokratická společnost zasloužila, ignoruje potřeby obyvatel Prahy 11 a je zcela evidentní, že zájem o realizaci mají pouze investoři, případně zainteresovaní radní a pak možná ignoranti jako seš ty, kteří považují za progres cokoli, co jim vyroste před barákem.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PETGRIDUS: Takže obyčejný budovy už vznikat nebudou, ok? Budem čekat, dokud se neobjeví investor, který na Jižní Město pozve nějaký světový architekty a postaví tam za nesmyslný peníze nějakej unikát? No to by si měli obyvatelé Opatova na tu pochcanou stanici metra asi radši zvyknout, protože tohle se nikdy nestane...

    Ty ve svém bytě/domě nemáš žádnou obyčejnou knihovnu, obyčejnou židli, obyčejnou poličku? Máš skutečně co kus, to designový unikát?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    HAMSTER: no lepší než takováhle krabice
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PETGRIDUS: V jaké?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam