• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: No, v takovém případě je potřeba poohlédnout se kolem sebe, například na západ a zjistit, jestli to tam někde nedělají jinak (řekl bych, že ve Skandinávii by se dozajista něco našlo). Zisk se dá dělat různě, to za prvé. Za druhé si udeřil hřebík na hlavičku. Nést odpovědnost za chod firmy, mno, jasně, že když panuje obecná představa, že kariérní vzestup s sebou nese také platový vzestup a že růst je to jediné možné, tak jsme tam, kde jsme, ve zcela neudržitelné trajektorii, v mnoha směrech. Ale ono už teď je zapotřebí učit se novému. Pokud Tě zajímá jak, doporučuji zadat si do vyhledávače jméno Jeremy Grantham. To je takový dosti zajímavý pan podnikatel.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: tohle vsechno beru a dava mi to smysl az do okamziku, kdy se to da za vinu muzum. Zena ve vedeni podobne firmy by postupovala uplne stejne. Vest firmu neni tak jednoduche a znamena to velkou zodpovednost. Predstava, ze zena by na takove pozici stavela skolky a parky, protoze je to hezke, je naivni. Clovek na takove pozici ma odpovednost ke svym zamestnancum a musi zajistit, aby jeho firma generovala zisk. Jakkoli je zisk pro nektere tady sproste slovo, vsichni diky tomu mame na chleba.

    Takze jestli nosna myslenk clanku mela byt v tom, ze chlapi stavej benzinky, protoze maj radi bouraky, zatimco zeny by stavely skolky a parky, pak to je podle me zcela mylna predstava...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: HAMSTER: Občas je asi třeba začít docela od základů. Takže pro ty méně chápavé... což berte spíš jako povzdech než jako potřebu vás nějak urážet. Vycházím z toho, že skutečně asi žijete v jiné myšlenkovém vesmíru než někteří z nás. Dobré vědět. Takže ad určité otázky.

    "Já nějak nepochytil nosnou myšlenku článku - to jako že nedostatek školek je výsledek genderové politiky, protože školky sou pro ženy? A obchodní centra jsou stavby pro muže?" - Školky nejsou, jak zřejmo, pro ženy, ale pro děti. Jsou to povětšinou matky dětí, komu více záleží na tom, aby vyjma krámu, kam by mohly zajít pro nákup byl v blízkosti domova též školka. Muž developer, který nebydlí v dané čtvrti, často sleduje akorát zájmy ekonomické, na školce se nedá totiž tolik vytřískat a špatně se projektují v AUTOCADu.

    Takže když někde projektují nějakou novou čtvrť či určité území pánové developeři, většinou je zajímají obchody, krámy, garáže, benziny a podobné techno- a ekonomicko- progresivní záležitosti, co známe všichni dobře, zatímco ženský pohled je bližší "pohodě rodinného krbu", tzn. aby se tam dalo taky dýchat, příjemně spočinout (klid), aby bylo kam vypustit děcka (a nejen do plastových klecí uvnitř), adtp. Samozřejmě, že tento rozměr není výsadou pohledu žen na svět. Ženské a mužské je nutno brát jako určité archetypy, jako určité póly na škále, kde i konkrétní muži mohou zaujímat plně ženský pohled (a nechávám teď stranou, co to je a že se to v jednotlivých pojetí může lišit atdp.). Potíž je, že toto tak v reálu není, že vzhledem k tomu, že většina developerů jsou muži a ženy developerky nezřídka přejímají "mužský pohled na svět", tak je výsledek jasný.

    Feminismus i marxismus jsou sociálně angažované a kritické teorie. Jsou jedny z možných a jako takové je nutno též k nim přistupovat. Mají své mouchy jako každá jiná teorie. A mají své výhody jako každá jiná teorie. A je samozřejmě dobře, že je někdo pěstuje a že se z jejich pozice vyjadřuje ke světu kolem nás, ke světu, který je dílem, třebaže si to většina lidí vůbec neuvědomuje, určité jiné - dominantní - teorie, která nám přijde zcela samozřejmá a proto není divu, že často její samozřejmost nereflektujeme.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    SMALLRICCIO: Autoreflektuji.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Promin, ale takle to v tom clanku je napsany. Me to taky prislo divny, proto sem se zeptal... Resi se tam bytova problematika, porodnost a dalsi temata a pak je to nejak naroubovany na "mesta stavena muzi pro muze". A me unika ten myslenkovy proces, kterym se k tomu dospelo.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: Jo. Ale možná jsme tvoje otázky četli jinak, než jsi myslel, možná jsme v nich hledali sarkasmus, který v nich nebyl. Tak to za mne promiň.

    "Já nějak nepochytil nosnou myšlenku článku - to jako že nedostatek školek je výsledek genderové politiky, protože školky sou pro ženy? A obchodní centra jsou stavby pro muže?" Takhle položené otázky ovšem dělají z druhého blbečka, nezlob se na mne.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Ted uplne nevim, jestli mluvis se mnou, ja se zadny diskusi nebranim, jenze kdyz se na neco zeptam, jsem oznacen nevybiravim zpusobem za dementa, se kterym nema smysl se bavit. Pritom si fakt nejsem vedom toho, ze bych rekl neco, co by ty dva mohlo nejak urazit...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    SMALLRICCIO: Co na tom nechápeš? Že každý se svým pohledem na svět vycházíme z nějakých východisek a držíme se nějakých předsudků? Jistě, to neonáglíci nechápou.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: Ty otázky směřovaly na autorku, ne na mne, já odpovědi tuším, ale nehodlám nikomu dělat tiskového mluvčího. Možná kdybyste pánové ubrali na vaší potřebě dělat z druhého, který se zjevně nachází na jiné vlně než vy, šmahem blbečka, pak by se tu mohla hned od začátku rozproudit zajímavá diskuse. Takto jsme si odbyli pár koleček úchvatných šermovaček a nic z toho, jsme tam, kde jsme byli. Takže bych ještě jednou poprosil DUNARa, který napsal cosi o mimoběžnosti argumentace, aby napsal kloudnou kritiku toho textu.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Super, muzes mi prosim pomoct s otazkama, co sem psal niz?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    SMALLRICCIO: Článek je zcela zjevně určen komukomuliv, kdo si vidí do huby, nejrajtuje na absolutnosti svojich názorů, východisek a předsudků a kdo zná základy argumentace a nemá trapnou potřebu vydávat svoje předsudky a svoje překrucování za cizí názory. Ještě něco?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Vy jste sice intelektuálně na zcela jiné úrovni, než já, ale místo odpovědi na prosté otázky umíte jen plodit urážky. Jakej to má smysl?

    Jiný úhel pohledu, pohrát si s perspektivou, paradigmata... - spousta prázdných slov. Buď půjdu po významu a vyjde mi, že když si upravím optiku nahlížení na svět (tj. zkreslím skutečnost), pochopím, co tím MIKATCHOU chtěla říct. Pak je to ale celý pochopitelně canc, protože když si "pohraju s perspektivou", můžu klidně tvrdit cokoli. A nebo to bylo jen plácnutí do vody, pokus tvářit se chytře a vyhnout se debatě o něčem, co je canc...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: možná i pro tebe platí, co psala Mikatchou našemu křečkovi džungarskýmu: "máš v jistém smyslu omezenou schopnost uvažovat na abstraktní úrovni, z jiného úhlu pohledu, pohrávat si s perspektivou, různými paradigmaty...". Ale možná si ten článek prostě jenom nepochopil .)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SMALLRICCIO: Ne vážně, mě by to zajmalo, fakt tomu nerozumím a byl bych rád, kdyby mi to MIKATCHOU nějak vysvětlila. Zatím z toho mám dojem, že je to zas jen další verze jejího donekonečna omílaného projevu "developeři jsou zlo a já jsem marxistka", tentokrát naražená na problematiku rovnoprávnosti pohlaví a mě osobně připadá, že to prostě nesedí.
    Nechápu, jak souvisí malé byty a obchodní centra s otázkou rovnoprávnosti mužů a žen. Ženy chtějí rodinu a chlapi ne, nebo jak tomu mám rozumět? Já v tom článku nenašel žádnou jednotící linku, je tam spousta myšlenek, ale nevím, co tím autorka vlastně chtěla říct.

    (nehledě na to, že matka na mateřské u plotny není právě to, co by teď mezi feministkama zrovna moc frčelo)

    Takže zkusím polopatickou otázku k tomu článku, třeba mi někdo pomůžete - co je podle toho článku špatně a jak by to mělo být správně?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: tenhle přiblblej čekej (respektive východoevropskej) antikomoušskej provinční diskurz mě nikdy nepřestane fascinovat asi :)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Ok, kde vidíš průsečík developerských bytových projektů a znevýhodňování žen? Možná sem vážně blbej, já v tom prostě souvislost nevidím. To za prvý. A za druhý - ty v článku operuješ s tezí, že města jsou stavěná muži pro muže (nebo tak nějak) - jak by mělo vypadat město pro muže i ženy?
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    MIKATCHOU: kdo je cílová skupina čtenářů?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: no ale tak se aspoň nauč klást inteligentní dotazy, pokud se chceš dočkat nějaké odpvoědi. Jinak totiž pouze dokazuješ, že máš hrozně omezenou schopnost vnímat věci které nějakým způsobem přesahují to, co se tobě jeví jako objektivní realita... máš v jistém smyslu omezenou schopnost uvažovat na abstraktní úrovni, z jiného úhlu pohledu, pohrávat si s perspektivou, různými paradigmaty... mě připadá že chtít s tebou o tom diskutovat je jako diskutovat s eskymákem a akciích na burze..... chápeš to???
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Urážím tě nějak? Nadávám ti? Reaguju na ty tvý plky nějak posměšně? Nebo tě jenom nikdo nenaučil slušnýmu chování?
    Jinou odpověď sem ani nečekal...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: Křečku, dohadovat se o obsahu a hlavní myšlence toho článku s tebou shledávám oříškem ne nepodobným komunikaci se skutečným křečkem polním, případně džungarským, ráda bych si uchovala své duševní zdraví, proto se debaty s tebou preventivně předem vzdávám :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    DUNAR_:
    VSOUKOLOHLOR: taky by mě zajímalo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam