• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEAJak zvládat sebeovládání, agresivitu, agresivní chování? Víme jak, je to na nás.
    Jak se naučit vhodnému neafektivnímu chování?
    Jak se úspěšně sebeovládat?
    Jak zvládat vlastní i cizí agresivní choutky, pohnutky, agresivní chování?
    Jak na stres?
    Čemu se vyhýbat a co naopak podporovat?
    Jak nezůstat v začarovaném kruhu...

Textový dokument obecných rad ke zlepšení sebeovládání dle Nešpora
    http://drnespor.eu/sebeow.rtf

http://www.kosmas.cz/knihy/156882/hnev-a-jeho-smysl/

http://www.psychologicalselfhelp.org/Chapter7/chap7_8.html
    rozbalit záhlaví
    MEA
    MEA --- ---
    MASOO: teďka tě asi zavalím dotazama... :)

u té první hádky, zkusila ses ho zeptat, jestli třeba vnímá, co se v něm děje, co ho vlastně "žere"?
    (imho je dobrý ověřovat, když mám nějaký dojem a pocit, že domýšlím, tím se ujistím a vyvaruju případně omylné doměnky, která někdy umí rozpoutat další vlnu hádek)

když jsi to po druhé vzdala, mlčelas, jak reagoval?
    a jak ses cítila ve své reakci a v následujícím čase po mlčení?

co bylo ono konečné řešení, na které nedošlo?

tady se může docela odvíjet to, zda je to klid před bouří, či jste se posunuli...

jinak bouře bych se nebála, ale snažila bych se takticky připravit, protože odhaduji, že prostě přijde (jestli přítul třeba valí styl papiňák...)
    MEA
    MEA --- ---
    MASOO: jinak imho po prvé jsi udělala na jedničku, to je dobrý postup... víš jak jsme se bavily o gramofonové desce? tak teďka je možná už čas na to, abys zkusila tuhle metodu aplikovat ty, když budeš mít třeba chuť, energii a budeš ji chtít investovat do práce s agresivním člověkem - jako deska valit dokola stejný postup - bez agrese, irodie, klid, jax udělala, ale jasně... to je ideální postup a prostě se xkrát stát může, že člověk nevydrží nápor... to není ale chyba, je to vývoj a učení :)
    MEA
    MEA --- ---
    MASOO: jj, ono se člověk v afektu zpravidla stává loutkou sám sebe a tím upozorňuje druhý třeba právě na to, že neví, co se s ním děje a možná i čeká, že mu ten druhý dá krz to (ideálně klidnou) zpětnou vazbu, která povede k jeho vědomému uchopení a posunu agresora...
    on to může být i takový nevědomý (i vědomý) test druhého, jak bude vlastně reagovat dotyčný na jeho afekty, a když uspěje v onom "testu", tak agresor může uvolnit napětí nebo si prostě ulevit... ale tohle vidím spíš tam, kde už o tom sám agresivní člověk něco ví a snaží se s afektem pracovat...

u těch, co neví, co se s nimi děje, je problém o dost větší, pač to doslova obrací proti druhému a to je pak dost útrpné pro obě strany.
    MASOO
    MASOO --- ---
    MEA: docela v pohode, zrovna jsem si to tu precetla a tak jsem to mela zive v pameti, vynechala jsem ironii, agresi a zachovala jsem klid a docela to slo, umocnilo to i to, ze protejsek byl taky celkem v klidu a navic mi prislo, ze vlastne uplne nevi, co ho zere...
    ale dalsi den byla zas show, uz jsem to pak vzdala, mlcela a po vylevu jsem navrhla konecne reseni, na ktere nastesti nedoslo, od te doby klid
    snad ne pred bouri...
    MEA
    MEA --- ---
    MASOO: a jaká byla ta praxe?
    MEA
    MEA --- ---
    tak si říkám, jak se nerozohnit, když mám pocit, že se mne to tak dotýká?
    MEA
    MEA --- ---
    MEA: resp. jakmile se projevuje to, že druhej něco překrucuje, pindá nesmysly kolem, kličkuje a nedej... lže.
    MEA
    MEA --- ---
    no já se třeba rozohnim, když slyším nebo vidím takový ten "na just" přístup, tak to křičím a jsem docela nepříčetná, takovým způsobem mne to irituje, že si neumím pomoct. a když se k tomu ještě přidá určitá jakoby lhostejnost (nebo nevědomost možná) toho druhého, tak to skáču z kůže pomalu... a taky nevím, co s tím mám dělat...

osobně málokdy jsem vzteklá nebo agresivní, když je druhej v klidu a vyrovnanej, jakmile se to ale projevuje v hovoru, dohadech, tak rudnu... někdy do běla.
    ----------------------------------------
    jo, tyhle různý hádky jsou absurdní, tyhle startovačky jsou takový velmi zveličený dramata, tragikomedie či jak to ještě nazvat..
    MASOO
    MASOO --- ---
    MEA: hezky si to napsala, mela jsem mezitim moznost si to vyzkouset v praxi...
    nekdo musi mit ten rozum a zachovat klid
    ale neni to snadny
    navic mi to dycky prijde tak absurdni
    MEA
    MEA --- ---
    THE_EMPEROR: není na ní nic špatného, dokud tím člověk sám (i jeho okolí) netrpí...
    MEA
    MEA --- ---
    MASOO: zkus třeba nějakou příručku o agresivitě, emocích a vztazích, emocích samostatně, asertivitě
    MEA
    MEA --- ---
    MASOO: to nevadí, tohle je prostě téma na opakování...

když je člověk silně afektovaný, a je to hlubší afekt, tak mohou nastat výpadky paměti...
    útok zpravidla směřuje na slabé stránky ega druhého člověka, na které afektovaný útočí, proto chápu, že je těžké nenechat se vytočit...
    zvlášť, je-li agresor schopen i lhát, jen aby zachoval pozornost na sebe.

už to tu padlo, ale zase, afektovaný zpravidla bývá v koncích s argumenty, sílou, energií, nebo s dalšími důvody, ale prostě je tam v těch svých koncích a oním afektem vlastně volá, že už nemůže, že potřebuje pomoct (což někdy ani on sám neví, natož aby to přiznal).

gramofonová deska znamená, že má pocit, že jej druhá strana neposlouchá, případně mu argumentuje slovy, kterým on sám nerozumí a tím pádem se naléhavostí gramofonové desky snaží opět o demonstraci svého problému, stejně jako poukazuje na problém na druhé straně, která mu momentálně nerozumí...
    tady je třeba změnit věty, slova, začít jinak, začít z té části, u které napadený ví, že jim bude afektovaný rozumět, zpravidla je nejlepší začít souhlasem a slovy typu, ano já ti rozumím a nebo promiň, nerozumím ti, můžeš mi to vysvětlit tak, abych chápal? nikdy žádná ironie!!! to je základní pravidlo, žádné výsměšky, afekt je vážná věc, a výsměch v čele s ironií, cynismem a pod. jej prohlubuje, způsobuje větší nebezpečnost.

napadený by se měl vyvarovat - - -

- povýšeneckého tónu (toho, který právě zkouší agresor)
    - IRONIE (ta je zakázaná, ta je zlá, jak to jen jde)
    - strhnutí se afektovaným do afektu a hádky (což napadený může mít pocit z jednání agresora, ale je to jen falešná obrana, maska, nějaký špatně zakotvený mechanismus, který způsobuje točení se bludném kruhu afektu u agresora)

- - - měl by - - -

- zachovat klid a chladnou hlavu
    - konec konců být schopen dotyčného pohladit, obejmout nebo jinak uklidnit, je-li to bezpečné, odhodit vlastní egocentrické projevy a ba chvilku se pokořit, to vede hodně daleko
    - jednat víceméně opačně, než jedná afektovaný
    - argumentovat s pochopením, ale asertivně (nenechat s sebou manipulovat, říct, co napadenému vadí, ale s pochopením stavu napadajícího), taktně, ale nezapomínat na vlídnost

je to dril, učit obě strany - afektovaného a napadeného vyjednávat v tomto agresivním vztahu, chce to opravdu trpělivost, odhodlání, zkoušení taktik a hlavně spolupráci obou... jakmile si agresor neuvědomuje své afekty a nechce s nimi pracovat, je to jako odnaučovat alkoholika, který nepřizná, že chlastá...

!!! pozor na alkohol !!! - poalkoholové stavy (cca |2-3 dny) po konzumaci a vystřizlívění, se stává agresor citlivější vůči okolím jevům a tím, že má sníženou hladinu minimálně serotoninu v mozku, snaží se ji zvyšovat zpravidla pomocí adrenalinu, takže může hádky vyvolávat záměrně, ale zárověń nevědomě, pač cítí, že adrenalin jej chrání proti depresivním stavům, které po konzumaci deprivantů logicky následují (alkohol je deprivant).
    MASOO
    MASOO --- ---
    vim, ze uz to tu probehlo, vyfiltrovala jsem si to a precetla, presto se znovu ptam jak na to:
    jak se nenechat vytocit partnerovym "agresivnim" chovanim, ktere si navic neuvedomuje, mluvi povysene (z meho pohledu) a gramofonova deska take u nas probiha?
    mam sklony jednat impulzivne, branit se a pak se take vytocim a nakonec delam to co on, mluvim na nej "jak na debila" a nebo mu obcas nadavam, vycitam a hrotim to pak jeste vic.
    parkrat jsem se take pristihla, ze ho vlastne (pod)vedome tzv turuju...

jsem si vedoma, ze mam problem s tim si verit, ale nelibi se mi, ze se stavim do pozice podrizene a pak to ve me bubla a stupnuje se a to ma za dusledek, ze ho pak obcas naseru jeste predtim, nez neco rekne, protoze predjimam, ze se to stane, to pak je samozrejme "na koni" on...
    THE_EMPEROR
    THE_EMPEROR --- ---
    je na agresivite neco spatneho?ja byl vzor sebeovadani...lidi se mi mohli smat do obliceje a ja nic...neco se ve me zlomilo pred par mesici a zacal sem vyhedavat konfliktni situace...resit veci nasilim...a zacalo se mi to libit
    MEA
    MEA --- ---
    komunikace | Psychologie populární | nakladatelství Portál - internetové knihkupectví
    http://obchod.portal.cz/kategorie/psychologie-popularni/komunikace/pg-2/
    MEA
    MEA --- ---
    MEA
    MEA --- ---
    LACKY: ad kamera - proberte to s terapeutem...

SUNNYRAIN: no, ono to někdy ani nejde zcela vyčistit, uzdravit... po čase, prostě jizva jako každá jiná, na duši a mění strukturu duše, řekněme. máte možnost začít léčit svého synka už nyní, poradte se s vaším terapeutem, co pro dítě udělat!
    Ty otázky, na ty se ptáš s cílem získat od někoho odpověď nebo si i rovnou odpovídáš? :)

LACKY:možná se snažil zkusit metodu pevným obětím, silným sevřením, což je někdy účinná metoda, ale má svá pravidla a postupy, je třeba, abyste o ní věděli oba a zkusili si dohodnout vaše pravidla jejího používání, nemůže prostě jen tak začít tohle dělat, aniž by o tom něco věděl a tebe s tím seznámil - viz -
    http://www.evalabusova.cz/rozhovory/j_prekopovou.php
    http://www.prekopova-pevneobjeti.cz/Ji%C5%99inaPrekopov%C3%A1/tabid/57/Default.aspx

doporučuju skočte si do knihovny nebo si jako dárek kupte nějakou podobnou publikaci -
    http://www.prekopova-pevneobjeti.cz/Publikace/tabid/61/Default.aspx

LACKY: žel tady nemůžeme zjistit, jakou formou jsi to řekla, z toho co píšeš na tom nic agresivního není - odmítnutí je prirozené. Proč jsi nechtěla, aby ti přinesl pití? Byla ve tvé intonaci známka tendence "na just"? Opovržení?
    tvu "M", jak jej nazýváš, má pravdu v tom, že agrese je i slovní, jistě, ale odmítnutí - slušně řečené není agresivitou...

...

zajímavé hrátky tady vidím... hmmmm.
    MEA
    MEA --- ---
    LACKY: solidní boj toto... jeden nechce vidět pravdu toho druhého... máte asi každý jiné představy o hraní si... asi by bylo fajn přijmout názor druhého jako také ten správný a rovnocenný a nestát si tolik urputně za svým... vnímám silnou potřebu kompromisu mezi vámi...

Imhoje tu riziko rozbíjení věcí stále, dokud nedostaneš pocit, že tě muž vnímá, když víš, že až tohle ho dovede k nějaké reakci a jinak ti tu pozornost nevěnuje, když ji zrovna hodně potřebuješ...

tyjo, ale připomíná mi to taky můj příběh, ty boje a slovní argumenty, co jsme zažívali, tam to zase bylo naopak, on si připadal, že se nad něj furt vyvyšuju, protože jsem mluvila o tématu, o kterém toho vím hodně a on se pak cítil sám před sebou méněcenný.
    velkou chybu jsem dělala - já ho totiž zapomínala chválit a zjistila jsem, že potřebuje té chvály hodně, že si sebou není jistý a ještě to potvrzoval v sobě tím, že nechával na mě, abych já určila, jak to a to bude, když jsme něco třeba plánovali... a pak se mne na nic neptal, když si naplánoval něco svého a to zas vytáčelo mne... měla jsem totiž pocit, že mne vynechává ze svých plánů, že se mnou nechce být, přestože jsme se nevídali denně a nežili spolu v jedné domácnosti. no a tady jsem si zas byla nejsitá já a potřebovala jsem, aby mi vysvětlil dopodrobna, proč to nenaplánoval se mnou, protože jsem v něm neměla vůbec důvěru, potřebovala jsem ujistit, že mu mohu věřit, že se nemusím bát nějaké nepříjemnosti, že je to bezpečné...

MEA
    MEA --- ---
    SUNNYRAIN: to zní, že jsi docela chladnokrevný, nic ve zlém, pevný ve svých přesvědčeních, velmi sebevědomý, disciplinovaný, možná neuvolněný sám v sobě, tak to na mne působí... a když se takto presentuješ třeba před svou ženou, chápu, že má pocit, že je špatná, že je hysterická a nedocení se, tudíž v ní roste agresivita, závist, že není tak "dokonalá" jako ty, možná se stebu moc srovnává... je to tvá vlastnost, se kterou jsi ty sám asi spokojen, budiž, žena musí na sobě máknout, na svém sebevědomí, aby se vedle tebe nemusela cítit jako chudáček a mohla mít pocit, že jste rovnocenní.
    až na sobě zapracuje a bude se cítit rovnocenná, je na tobě, abys dobře nesl její růst a podporoval ji, je třeba kladná pochvala, kompliment za jakoukoliv maličnost a to už teď! a na ní ¨, aby tu náklonnost, chválu, cokoliv podobného nebrala jako negativnost, ale opravdu ji přijala a uvědomila si ji.

jednoduše, ty máš sebevědomí na rozdávání, tak kus koukej dát své ženě a ta ať to teda bez váhání a s radostí přijme! :D

MEA
    MEA --- ---
    LACKY: Ahoj, tvůj příběh mi něco připomíná, proto nebudu číst příspěvky, které následovaly po tvém dotazu - prozatím - a rovnou zareaguju co nejvíc odproštěná od diskuse.

Pokud máš pocit, že tě nevnímá a nebo nevnímáš z jeho strany pochopení, tak je agresivní chování pak jednou z prvních reakcí, a vůbec se není čemu divit, že takto reaguješ...
    píšeš, že tvá slovní zásoba tě vlastně degraduje před sebou samotnou a pak jsi znevýhodněná vůči příteli a on se nad tebe vlastně může nevědomě i vědomě začít vyvyšovat a může si to ještě užívat z nějakého jeho důvodu, ale také nemusí, to ví jen on sám, co skrývá a co nikoliv...

osobně bych doporučila literaturu, pěkné příručky jsou i na netu, doporučuji nakladatelství portál, téma o sebevědomí a pěstování komunikace, něco základního, menšího, píšeš o dítěti, tak chápu, že času nazbyt není, ale v tomto případě nezbývá, než jej opravdu investovat do tebe samotné, jelikož je škoda, abys takto trpěla. nebo i s malým prckem můžete zajít třeba do knihovny, časem...

píšeš o dušení agresivity, mám dojem, jakoby se nyní dostávala ta dušená agrese ven, je třeba tomu průběhu nebránit a měla by ses někde opravdu z toho vyplakávat, vybouchat to ze sebe, chodíš-li na terapii, zkus se terapeuta optat, zda by to také doporučil...

Doporučuju nastavit pravidla hádky, nastavit hranice, která nebudete překračovat -
    - on nebude mluvit jako gramofon
    - ty mu nebudeš skákat do řeči třeba
    - on bude respektovat tvoje právo na soukromí a taky musí respektovat, že potřebuješ mít chvilku pro sebe
    - ty mu to ale musíš také slušně sdělit tak, aby ti rozuměl, někdy jeden druhému nerozumí, když používá divné výrazy nebo je naštvaný...

Přesně ti rozumím, gramofonová deska je hrozivá věc.
    Měla bys opravdu máknout na svém sebevědomí a začít si věřit, mít se ráda, nebo se k tomu vrátit apod. Relaxovat a myslet hlavně na sebe a dítě, vy jste pro tebe priorita, a muž pozná, když se budeš mít ráda, tak ti to bude přát a bude rád, není-li to magor nebo nepřející z nějakého důvodu.

Jinak chápu tě, proto vlastně tu agresi zažíváme, že máme pocit, že nás dotyčný dostatečně neposlouchá a my to velmi potřebujeme... Je třeba, aby tě začal opravdu poslouchat, vnímat tebe jako osobu, nikoliv přes jeho doměnky, prostě se do tebe vžil pěkně empaticky, jinak tě prostě nepochopí...

Jinak vůbec nejsi bezmocná, ty ji máš, jako všichni ji máme, jen je třeba ji začít správně používat... poraď se o tom s psychoterapeutem, tohle bude možná věc nácviku mimo jiné...

Nevýhoda je, když druhý s námi jedná povýšeně, tím pádem pak není komunikace vyrovnaná a je třeba ji vyrovnat např. tak, že druhý zvolí jiný slovník výrazů, které nás neponižují, je-li v pořádku, tak to pochopí a začne zkoušet aplikovat, řekla bych tak nějak napřímo...

Měl by tě prostě respektovat, právo na soukromí, když ti vkročí do cesty, tak si tak taky říká o pozornost a má asi pocit, že jej neposloucháš, možná dostává strach, že to nevyřešíte a tak se ti snaží nějak zabránit, fyzická síla je nejrychlejší, ale pěkně na prd, to víme. A vkročení do cesty je také druh agrese.

To je dost nekorektní od něj provokovat, ať si bouchneš, to je jakoby chtěl, abys byla agresivní a on mohl mít tu moc nad tebou. Chápu pak tvou agresivitu, tohle je prostě přímé vybízení k boji, tak nechápu, že nepočítá s tím, že to budeš mít ještě silnějjší v sobě a že prostě agresivní budeš.

Přpadá mi, že jsi zoufalá a ta agrese je zdroj řešení tvé zoufalosti, že jsi nešťastná a něco ti moc chybí... Podívej se někdy přímo do sebe, co to je, bez lhaní sama sobě, upřímně, dej si ten čas pro sebe, až budeš sama mít klid enbo to prober s nějakým odborníkem...

Lidi bez agrese neexistují...

Tvoje potřeba slušného hovoru a řešení problému s ním je velmi silná a on pak vlastně haní tuto potřebu, tak začneš křičet a agresi používat. Zkusili jste oba se vzájemně do sebe vžít, vnímat jeden druhého pořádně a naslouchat, co opravdu říkáte?
    Mám za to, takový dojem, že tythelty scénáře se dějí hlavně, když jeden mluví o voze a druhý o koze a lidi nejsou schopni najít stejnou řeč a téma...

Určitě nepotlačuj, ale průběžně upouštěj, protože potlačování je někdy i životu nebezpečné! pláč je nejspolehlivější a i rychlý ventil a plakat můžeš kdekoliv, není to nic špatného, nelidského, za co bychom se měli stydět a když hje potřeba, ven s tím...

Tak snad jsem tě neumořila radama, hodně štěstí!

SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    LACKY: No bezva! :) Já také vůbec žádný problém/negativní pocit necítím. :) Nakonec se mi to teď jeví, že dochází ke shodě? :) Oboustranné vyrovnané a klidné pocity na obou stranách? Mě se to tak původně totiž nejevilo, viz Tvůj tento příspěvek, kterému jsem možná jen nerozuměl:

"cítit se doma jako v zadržovací cele, kde na tebe neustále míří kamera a sledují tě policajti není zrovna uvolňující atmosféra. Cítit lásku a porozumění není úkol kamery. Nebráním se tomu avšak říkám, že mě to příjemné nebude. Né kvůli tomu, že bych se bála, že před kamerou ztropím hloupost a bude to prokazatelný, je to z toho důvodu, že cítím z jeho strany nedůvěru a jeho naznačování, že to nezvládnu a chce si pojistit, že má pravdu. Místo aby mi pomohl vytvořit pocit, že mi věří a že to zvládneme a i když se stane malá chyba tak, že mi to nebude furt otloukat o hlavu kamerou."

Z tohoto Tvého příspěvku mi připadalo, že píšeš o Tvé malé chybě, kterou Ti já budu furt otloukat o hlavu. Že cítíš tento strach. Nepochopil jsem, že to myslíš obráceně. Že mělo jít o mé malé chyby a vlastně jsi se mě snažila chránit - děkuji za ochranu, ale opravdu ji nevyžaduji ani nepotřebuji, opravdu si poradím sám. :) Nepochopil jsem, že jsi se tím snažila říct, že Ti je líto, že k mým činům mě vede pouze dohled kamery - z citovaného příspěvku jsem to neuměl poznat. No, a stále tomu možná nerozumím. Ale nechme toho.

Důležité je, že oba ze srdce cítíme kameru úplně v pořádku. Žádné negativní pocity ani na jedné straně - ohledně kamery. Je to tak?

A psycholožce můžeme ukázat přímo nahrávku, když bychom jí chtěli ukázat, jakou že situaci řešíme, s jakým chováním si od ní chceme nechat poradit. Je to tak? Chceme tohle oba? :) To by bylo fajn, ne? :) Oba s odstupem vidět, co se opravdu dělo, vidět to z videonahrávky, a klidně přímo před psycholožkou.

A ani na psycholožku bych se předem nedíval negativně - pokud by přece jen na videonahrávce skutečně nějaký konflikt zaznamenaný byl - proč myslíš, že by psycholožka doporučovala chybu furt otloukat o hlavu? Podle mě ji napadnou i mnohá jiná řešení takového konfliktu - ať už ho vyvolává kdokoli z nás. :) Očekávám řešení v pozitivním smylu. Tedy ani toho "otloukání" bych se předem nebál. :) A opět mě napadá - vždyť i "otloukání" by kamera zachycovala. Takže se fakt není čeho obávat! :)
    Cítíme to tak teď oba, když jsme věc do detailů domysleli? Opravdu už není potřeba bát se vidět, co se reálně děje? Není v tom teď žádný strach? (U mě ne.) U Tebe?
    LACKY
    LACKY --- ---
    Zajímavé je, že když byli první dva roky šílené, víš moc dobře jak jsi se choval tak to jsi o kameře nemluvil. Kameru zapni, aspoň se budeš chovat tak jak níže popsal. "na videonahrávce bude to jediné, co na ní být může - mé láskyplné chování." já budu jen ráda když se tak budeš chovat a pokud tě k tomu vede pouze dohled kamery, nedá se nic dělat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam