Já jsem byla teď o víkendu v Berlíně a samozřejmě jsem nemohla neobrazit blešáky. Těch pravidelných tam je pokud vím tak 4-5, ale kromě toho je tam zvláště o víkendu na spoustě míst soukromý blešák ve dvoře. Prostě rozloží věci do dvorů (které ostatně vypadají stokrát lépe než ty naše, jsou udržované a žije se na nich), dají na ulici ceduli a prodávají. Na procházce po Kreutzbergu jsem potkala tři nebo čtyři a nebude to nic výjimečného.
Z těch stálých jsem nejdřív viděla
Antik- und Buchmarkt am Bodemuseum, alias Starožitné a knižní trhy u muzea v nejcentrovatějším centru Berlína.
Je to přesně to, jak se to jmenuje, s výjimkou pár stánků desek, klobouků a tak. Pro mě nuda, moc učesané :-). Koná se každou sobotu.
Daleko zajímavější pro mě byl nedělní
Blešák na Arkonaplatz. Koná se každou neděli dopoledne a je vyhlášený předevsím věcmi z 60. a 70. let. Kromě toho je tam spousta hadrů a krámů a je vidět, že tam prodávají normální lidi z okolí své věci a baví je to. Mě zajímalo hlavně oblečení, kterého tam byla spousta a kvalitního (ceny jak kdy, ale odpovídající kvalitě).
Tenhle blešák pro mě byl asi nejpříjemnější, a to z několika důvodů:
1) Je tam na trh jako dělaný dlážděný plac, na kterém jsou stromy - takže tam nepaří sluníčko a není tam prach
2) Je to výborně dostupné MHD
3) Okolo je spousta restaurací, kaváren, normálních baráků, čili lidi kolem bydlí a můžou tam jen sejít nebo si tam zajdou na trh a pak posedí v kavárničce
4) Mělo to strukturu, ale nebylo to suché
5) Okolo je park a dokonalé dětské hřiště, takže se tam děti zabaví
Přijde mi to jako naprosto ukázkový příklad středně velkého příjemného blešáku, který funguje pro místní komunitu + návštěvníky z větší dálky, je vhodný pro rodiny, není strnulý, nevymyká se směrem balkán a je dlouhodobě udržitelný. Pro mě ideál a něco takového mi v Praze hrozně chybí (a pohrávám si s myšlenkou to udělat).
Ostatně, náměstí za normálních okolností vypadá takhle (téměř stejný úhel jako první fotka):
A samozřejmě jsem si nemohla nechat ujít
blešák v Mauerparku, což je asi největší berlínský blešoň. Koná se každou neděli a je vtipné pozorovat celý den z jeho směru proudící naložené rodinky se vším možným (nejlepší byla ta, kde táta nesl skříň, máma stolek, první děcko židli, druhé tašku s hadrama, třetí vleklo obrovitánského plyšového medvěda).
Vyskytuje se tam úplně všechno. Starožitnosti, krámy, desky, knihy, hadry, odznaky, knoflíky, šperky, klobouky, boty, ... a je to celkem bordel. Výborné jsou asi tři hrabárny, co tam mají nějací Turci, je tam hlavně nádobí a měla jsem dost problém moc toho nepořídit (bohužel máme talířů asi tak na tři generace dopředu, o hrnečcích nemluvě).
Na druhém obrázku je průhled do nějakého volného prostoru mezi stánky, kde prostě hrála nějaká kapelka. To je tam běžná součást trhu. Další kapelky byly kolem na trávě a v parku, protože část Mauerparku, kde je blešák, přechází ve velký trávník, kde se lidi prostě válí, jedí, kecají, pak je travnatý val, ve kterém jsou sem tam nějaké zajímavé věci a za tím je stadion. Nevýhoda je, že tam všude paří slunko.
Nevšimla jsem si, že by někdo prodával nějakou elektroniku, není tam prodej z aut, žádné prošlé jídlo nebo takové věci. Mísí se tam spousta různých lidí od noblesních dam po špinavé španělské hipíky a je to boží. Jen trochu moc lidí, v 11 to ještě šlo, po dvanácté tam vzniknou jízdní pruhy a svoboda pohybu je ta tam.
A samozřejmě je tam spousta stánků s občerstvením, dost často to mají arabové. Mají vtipné ledničky typu vana ledu a v něm zastrkané flašky. A dost mě zaujala továrna na fresh juice, kde maká 6 chlapů: 2 krájí, 2 vymačkávají, 1 podává a 1 prodává. Jedou prakticky bez vydechnutí a stíhají to jen tak tak.
Plus po celém Berlíně jde najít, máte-li štěstí, Freiboxy - když někdo něco nechce, dá to do papírové krabice před dům a nebo k popelnicím. Výsledek je, že pak celý den taháte pět kilo nákladu, protože to tam přece nešlo nechat...