• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALDEMIKBlešáky - chodíte nakupovat/prodávat?
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    ALDEMIK: a byva tam nejaka solidni nabidka nabytku? me ten blesak laka, tak tam asi aspon jednou zajdu... uff dle fotek ze stranek to teda vypada masove
    LAYUP
    LAYUP --- ---
    ALDEMIK: To je presne duvod, proc me osobne tenhle blesak netahne, nemyslim si, ze ma valnou kulturni uroven. Da se pouze souhlasit s tim, ze by takova akce mela byt vic nez nakup a prodej. Proto obdivuji nase nemecke sousedy jak tuto tradici udrzuji. Blesak na Mauer parku byl pro me zlaty dul, kde jsem nevedel co driv prohrabat, ted chci vyzkouset pravidelny nedelni na velodromu, jelikoz je udajne bohaty na vinyly, a to je pro me alfa a omega celeho rochneni).. pred par tydny jsem byl v Drazdanech u vody a take to nebylo spatne, urcite lepsi nez co se da najit u nas. V Koline byly bohuzel asi tri stoly (ale i tak jsem si odnesl knihu comicsu za hubicku, diky) a ted v sobotu na naplavce v Praze alespon dva odvazlivci s vyberem prevazne popu, ale najit se i tak neco dalo..
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Hm, a minulý týden jsem byla v sobotu asi po šesti letech na Kolbence. Před těmi šesti lety mě odradily nějaký kradený autorádia, tak jsem byla zvědavá, jestli se něco změnilo. A vzhledem k tomu, že jsem předtím byla v Berlíně, jsem byla dost zaujatá.

Já mám takové ty divoké balkániště fakt ráda. Nevadí mi ani když je tam špína a jsou tam divný lidi. A nevadí mi ani rozpadlé továrny a brownfieldy. Ale prostě mi vadí, když je to jediný fungující blešák ve městě, protože si pak říkám, co to o nás říká.

Kromě výše jmenovaného mě tam zarazilo asi tak 8 lidí, co vypadali úplně normálně. Vypadali tam jak marťani.
    Mile mě překvapila paní, co očividně rušila pár desítek metrů čtverečních skalky, protože měla kovovou vanu plnou netřesků.
    S radostí jsem uvítala ruské karamelky, protože pro ně mám slabost.
    Našla jsem úžasný náhrdelník a nekoupila jsem si ho, protože jsem si vzala málo peněz.
    Koupila jsem si černou kudrnatou paruku za 70 Kč, protože bude skvělá na masopust.
    A jinak jsem z toho měla zcela upřímně depku.

Nikdy jsem neviděla, že by se někam na blešák vybíralo vstupné (s výjimkou níže zmíněného kytlického, kde se ale vybírá na opravu varhan nebo tak) a prostě mi to přijde trochu nemorální. Zvlášť když se za turniketama kvůli placení motá banda goril, která se samozřejmě musí platit. Čekala bych, že ty peníze tímpádem budou vidět na nějaké základní péči o prostor. Stihla jsem si ale všimnout akorát všeobecného rozkladu a nepořádku. Nechci vědět, co se stane, když zafouká vítr, zvlášť ne s jídlem.

Vlastně jsem ani nikde na blešáku neviděla prodávat jidlo a vše-za-39, přišlo mi to jako výběr "to nejhorší z holešovické tržnice". Jasně, něco bych tam asi objevila, ale byla jsem po malé chvíli tak zdeptaná, že jsem prostě nemohla. Ani jsem to neprošla celý.
    Co mě na tom mrzí je to, že dobrý blešák je daleko víc než možnost prodat-koupit, je to prostě společenská událost, kde se místní lidé potkají, popovídají si, poznají se jinak než obvykle a užijí si to. V Berlíně je znát, že to táhne nižší střední třída (na Arkona platzu i vyšší střední) a je to pro ně přirozené. Na Kolbence je to taková nižší spodní třída. Což nevadí, pokud je na výběr.

Nevim. Jsem moc přísná?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Další blešák je v České Kamenici - Lísce, ale dle všeho je jen občasný. Myslím, že ho mají na svědomí místní z místní chaty Bábinka, kde je lamí farma (a lamy jsou zrovna ostříhané a vypadají extrémně vtipně).

ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ALDEMIK: to vypadá super, díky za report :)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    BTW byl jste někdo teď na míráku? (mně se tam nechtělo, moc prší...)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Byla jsem na výletě v Lužičkách a také se tam blešákuje.

Např. Kytlice:

Koná se dole ve vesnici na plácku pod nádražím, mezi dětským hřištěm a hospodou U Zlatokopa (geniální umístění!). Je to jediný blešák (kromě Kolbenky), kde jsem kdy viděla, že se platí vstupné, ovšem důvod je prostý, vybírá se na opravu varhan. Tedy, na to se vybíralo loni, už se opravily, letos myslím přišlo na řadu dětské centrum.

Blešák je malinký ale fakt moc milý, doporučuju. Sehnala jsem tam spoustu věcí, zvlášť dětských knížek, po kterých jsem ale v té době šla záměrně, a cizokrajných korálků. Prodávají tam místní a okolní.

Koná se vždy druhou sobotu v měsíci.

A našla jsem i reportáž

A tohle je postava, která tam také pokaždé prodává. V Kytlici je odjakživa ústav pro dospělé muže s duševním postižením, toto je jeden z jeho klientů, který začal malovat. Jeho obrazy mají solidárně ve všech hospodách a několikrát jsem ho prostě potkala na ulici s pár obrazy, které se mi pokoušel prodat. Žádný jsem si nekoupila, ale hlavně kvůli tomu někam to tahat - jinak je celkem milý a fajn. A obrazy mají něco do sebe.
    XENA
    XENA --- ---
    PERTAKOIN: jezdím tam v pátek, táta tam jezdívá celkem pravidelně a takyhovoří, že pátky jsou lepší. Ale v sobotu jsem tam nikdy nebyla
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    Na Buštěhrad kdysi pravidelně chodil táta, ulovil tam i několik dost zajímavejch obrazů, krom jinýho. Já už tam roky nebyla, taky bych se ráda zase podívala, je prostě jinej než Kolbenka. Jsou lepší pátky nebo soboty?
    XENA
    XENA --- ---
    ALDEMIK: jsou tam převážně s sehnání starožitnosti, myšleno spíš jako žádný nový věci např. jako na kolbence. seženeš tam hodiny,nábytek, vojenské věci, šperky, porcelán, sklo, kuchyňské vybavení, loutky, bižuterii, známky, pohledy atd. atd....
    Co je dobrý koupit ti neřeknu, každej má rád jiný věci, já tam sháním starou bižu a prostě jiný hezký věci, který mi padnou do oka. Někdo tam shání vybavení na chalupu do kuchyně někdo tam jezdí na starý hrnečky.
    ostaně tady máš foto, jak to tam vypadá http://www.bustehradantik.cz/fotogalerie.php
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    XENA: A co tam vlastně všechno je? Jak to tam vypadá? Co je tam dobrý koupit? Co máš odtamtud ty?
    XENA
    XENA --- ---
    TAMARIX: jezdívám tam většinou v pátek kolem 9 ráno a je to ok, samozřejmě zimní měsíce vynechávám.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    XENA: Asi jak kdy. Byla jsem tam jednou a asi jsem to zrovna moc nevychytala. protože tam bylo je pár opravdu skalních prodejců.
    XENA
    XENA --- ---
    ALDEMIK: hlavně prý v ranních hodinách! ale je to tam fakt super:-)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    A ještě Mauerpark - jsou tam různé vtipné stánečky, třeba tady byla holka s hippie autem, prodávala nějaké šíleně barevné šité věci a do bandasky, co drží na tyči, vybírala prachy za focení (kterých bylo podstatně víc než z prodeje).

V Mauerparku jde prodávat pro "pěší prodejce" (ti, co přijdou s nějakým malým stolkem nebo tak) za 7 euro, pronájem stanu je za 33, při rezervaci, která je stejně nutná, je sleva na 30. Chci tam někdy v srpnu zkusit zajít s naušnicema, tak jsem zvědavá :-)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Já jsem byla teď o víkendu v Berlíně a samozřejmě jsem nemohla neobrazit blešáky. Těch pravidelných tam je pokud vím tak 4-5, ale kromě toho je tam zvláště o víkendu na spoustě míst soukromý blešák ve dvoře. Prostě rozloží věci do dvorů (které ostatně vypadají stokrát lépe než ty naše, jsou udržované a žije se na nich), dají na ulici ceduli a prodávají. Na procházce po Kreutzbergu jsem potkala tři nebo čtyři a nebude to nic výjimečného.

Z těch stálých jsem nejdřív viděla Antik- und Buchmarkt am Bodemuseum, alias Starožitné a knižní trhy u muzea v nejcentrovatějším centru Berlína.

Je to přesně to, jak se to jmenuje, s výjimkou pár stánků desek, klobouků a tak. Pro mě nuda, moc učesané :-). Koná se každou sobotu.

Daleko zajímavější pro mě byl nedělní Blešák na Arkonaplatz. Koná se každou neděli dopoledne a je vyhlášený předevsím věcmi z 60. a 70. let. Kromě toho je tam spousta hadrů a krámů a je vidět, že tam prodávají normální lidi z okolí své věci a baví je to. Mě zajímalo hlavně oblečení, kterého tam byla spousta a kvalitního (ceny jak kdy, ale odpovídající kvalitě).

Tenhle blešák pro mě byl asi nejpříjemnější, a to z několika důvodů:
    1) Je tam na trh jako dělaný dlážděný plac, na kterém jsou stromy - takže tam nepaří sluníčko a není tam prach
    2) Je to výborně dostupné MHD
    3) Okolo je spousta restaurací, kaváren, normálních baráků, čili lidi kolem bydlí a můžou tam jen sejít nebo si tam zajdou na trh a pak posedí v kavárničce
    4) Mělo to strukturu, ale nebylo to suché
    5) Okolo je park a dokonalé dětské hřiště, takže se tam děti zabaví

Přijde mi to jako naprosto ukázkový příklad středně velkého příjemného blešáku, který funguje pro místní komunitu + návštěvníky z větší dálky, je vhodný pro rodiny, není strnulý, nevymyká se směrem balkán a je dlouhodobě udržitelný. Pro mě ideál a něco takového mi v Praze hrozně chybí (a pohrávám si s myšlenkou to udělat).

Ostatně, náměstí za normálních okolností vypadá takhle (téměř stejný úhel jako první fotka):

A samozřejmě jsem si nemohla nechat ujít blešák v Mauerparku, což je asi největší berlínský blešoň. Koná se každou neděli a je vtipné pozorovat celý den z jeho směru proudící naložené rodinky se vším možným (nejlepší byla ta, kde táta nesl skříň, máma stolek, první děcko židli, druhé tašku s hadrama, třetí vleklo obrovitánského plyšového medvěda).

Vyskytuje se tam úplně všechno. Starožitnosti, krámy, desky, knihy, hadry, odznaky, knoflíky, šperky, klobouky, boty, ... a je to celkem bordel. Výborné jsou asi tři hrabárny, co tam mají nějací Turci, je tam hlavně nádobí a měla jsem dost problém moc toho nepořídit (bohužel máme talířů asi tak na tři generace dopředu, o hrnečcích nemluvě).

Na druhém obrázku je průhled do nějakého volného prostoru mezi stánky, kde prostě hrála nějaká kapelka. To je tam běžná součást trhu. Další kapelky byly kolem na trávě a v parku, protože část Mauerparku, kde je blešák, přechází ve velký trávník, kde se lidi prostě válí, jedí, kecají, pak je travnatý val, ve kterém jsou sem tam nějaké zajímavé věci a za tím je stadion. Nevýhoda je, že tam všude paří slunko.

Nevšimla jsem si, že by někdo prodával nějakou elektroniku, není tam prodej z aut, žádné prošlé jídlo nebo takové věci. Mísí se tam spousta různých lidí od noblesních dam po špinavé španělské hipíky a je to boží. Jen trochu moc lidí, v 11 to ještě šlo, po dvanácté tam vzniknou jízdní pruhy a svoboda pohybu je ta tam.
    A samozřejmě je tam spousta stánků s občerstvením, dost často to mají arabové. Mají vtipné ledničky typu vana ledu a v něm zastrkané flašky. A dost mě zaujala továrna na fresh juice, kde maká 6 chlapů: 2 krájí, 2 vymačkávají, 1 podává a 1 prodává. Jedou prakticky bez vydechnutí a stíhají to jen tak tak.

Plus po celém Berlíně jde najít, máte-li štěstí, Freiboxy - když někdo něco nechce, dá to do papírové krabice před dům a nebo k popelnicím. Výsledek je, že pak celý den taháte pět kilo nákladu, protože to tam přece nešlo nechat...
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    XENA: jo, vida, o tom jsem toho hrozně moc slyšela! (Teda hlavně to, v co se to mění po setmění...)
    DANCE_GIRL
    DANCE_GIRL --- ---
    Pravidelně nechodim, i když mě blešáky lákaj a možná chodit začnu. Byla jsem jednou na Kolbence a něco málo jsem ulovila (oblečení), ale asi to ještě úplně neumim.

Co se týče zahraničních, tak je to hodně z ruky, ale líbil se mi Jaffa Flea Market v Tel Avivu, Izrael. Příjemná atmosféra, akorát pokud viděj, že jste cizinci a nemluvíte hebrejsky, tak si pravděpodobně připlatíte.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    TAMARIX: :-) už jsem to mezitím dohledala, díky
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TAMARIX: Ještě upřesnění k plzeňským blešákům:

Štruncovy sady: http://www.struncaky.cz/cz/page/7-blesi-trhy/
    Za bazénem: http://www.antiktrhy.cz/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=36&Itemid=31

Oba dva trhy normálně fungují, jen před lety došlo k rozštěpení party co to pořádala a teď si každá dělá svý.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    TAMARIX: A díky za ty plzeňské, hned jsem jedala na nástěnku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam