• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    REK11Kombinované/dálkové studium na VŠ
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    REK11: u nás (a jsme státní) se dálkové/kombinované platí. ale to je asi tím, že je to CŽV, a tam se platí i denní studium.
    jen mě zajímalo, kolik se platí jinde.
    REK11
    REK11 --- ---
    CHIMERA: na statni ne,az po prekroceni doby studia
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    platíte si za dálkové/kombinované studium?
    LIBUSHKA
    LIBUSHKA --- ---
    SPLIFFBOY: :) velka pravda...
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    SVETLUSKA222: rekl bych, ze tvoje zkusenost je dost vzacna, takze se me tahle bagatelizace skoro az dotyka... u nas (antropologie na ZCU) je vstricnejsi pristup k dalkarum vzacnosti. kdejakej prednasejici ti naopak rad zopakuje jejich mantru, ze nas diplom bude mit stejnou hodnotu jako diplom denaku, tak si to musime odmakat. a jak tu kdekdo prede mnou uz zminil, casto mame naopak praci navic, protoze nemame treba seminare, kde bysme si to odsedeli a nechali aktivnejsi jedince diskutovat s prednasejicim, ale musime misto toho cist doma a odevzdavat kvanta pisemnych praci navic... I na pochopeni latky kazdeho povinneho predmetu mame jen dva 4 hodinove bloky prednasek, misto standardnich 12x1,5 hodiny, zbytek si musime docist, dopochopit, ulevy se rozhodne nekonaj, okruhy ke zkouskam (a casto i zkouskovy terminy) jsou spolecny s dennim.

    jak tu nekdo psal, ze to nic nestoji, tak to zkusi... musim nesouhlasit. stoji to strasne moc. naseho casu, o ktery okradame sebe, rodinu, pratele,... nasich nervu, penez (studijni materialy, v mem pripade i dojizdeni), dovolene (vetsina jde na skolu), atd. pokud by me obor, ktery aktualne delam, opravdu nebavil, davno bych se na to vykaslal...

    aktualne mam ted na semestr studium preruseno, protoze jsem pred rokem zmenil praci a s tou soucasnou to fakt nejde (delam v reklamce). ted jsem teda pro zmenu dal vypoved v praci, ktera me jinak bavi, a vracim se v zari do studia, pricemz k tomu hledam praci, s kterou to nejak doklepu. bylo to dilema, ale nechci to, co uz sem studiu obetoval, nyni zahodit, a tak radsi obetuju dal...


    ja teda nechci dalkare odrazovat, ale myslim, ze pokud clovek opravdu nevi, proc to dela, je skoda tim ztracet cas...
    ale jsou samozrejme velke rozdily mezi skolami a obory. znam i vyzivane dalkare z min narocnych oboru nebo ze soukromych skol.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    LIBUSHKA: u nás spousta učitelů zastáva názor, že mi z kombinovanýho vlastně ani pořádný studenti nejsme, že jsme povl, páč pořádnej student si tam ty roky pořádně odsedí, žeano
    LIBUSHKA
    LIBUSHKA --- ---
    SVETLUSKA222: stastna zena... mame taky tolik co denaci a ze by pro nas mel nekdo pochopeni? spis na nas koukaj tak, jakoze nejsme ochotni skole dat dost a jeste nas "sikanujou".... takze dalkovy studium? fakt horor... na bakalari jsem byla na dennim a to bylo nej, ted je to smrt:/
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    SVETLUSKA222: teda, ta to musím odporovat.. jsem na ČZU, otázky u zkoušek máme stejný jako deňáci, jsou na nás stejně přísný, pořád nám opakujou, že sme si to my takhle zvolili, tak se holt musíme víc učit a máme jednu nevýhodu, že nemáme cvičení..
    třeba u zkoušky z anatomie hosp. zvířat sme až u zkoušky poprvé viděly kostru kobyly.. a popisuj na ní kosti a svaly a úpony.. deňáci to už maj všechno několikrát procvičený, my ne..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SVETLUSKA222: to je fakt jak kde, škola od školy a obor od oboru (a taky zkoušející od zkoušejícího).

    Já papírově dálkově studovala strojařinu na ČVUTu, obor řízení a ekonomika podniku, a všechny zkoušky jsem dělala ve stejném termínu a za stejných podmínek jako denní studenti. Jediná výjimka byly čistě ústní zkoušky, kde jsem měla právo požádat o předtermín a zkoušku dělat v konzultačních hodinách daného vyučujícího. A zápočty byly daleko horší než pro denní studenty - oni totiž měli účast + zápočtová práce, já měla většinou zápočtovku + za každé "zameškané" cvičení příklady/práce navíc.

    Jediné, co, tak že se mnou někteří vyučující jednali slušněji kvůli tomu, že že je zajímala moje práce. Ale od jiných jsem se taky dozvěděla (paradoxně čím obskurnější a pro obecnou praxi nepoužitelnější předmět, jako třeba ekonometrie, tím horší), že si mám vybrat, jestli je pro mě důležitější škola nebo práce. No, na to byla jedna odpověď - práce mě živí už teď a bude i v budoucnu, narozdíl od té školy, že.
    REK11
    REK11 --- ---
    SVETLUSKA222: ahoj,na CZU to treba takhle vubec nefunguje,my mame uplne stejne zkousky jako denaci .-)) Jaky obor studujes?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ahoj ve spolek. Chtěla bych krapet podpořit dálkaře. Mají nespornou výhodu ve větším pochopením u zkoušejících. Též okruhy zkoušek jsou sotva poloviční než pro denní studium. Někdy se zadaří tak, že na zkoušku ani nemusí, stačí zápočet, který je chápán jako zkouška. Na Jihočeský to takle funguje. Ano, dálkaři jsou vždy poněkud ve stresu, ale nakonec to dávají s přehledem, a mi denní studium jen koukáme se spadlou čelistí, kteří dáváme tutéž zkoušku klidně i na 3x. Tak nebát se na dálkové studium.
    ROJTA
    ROJTA --- ---
    Letos jsem se probojoval prvákem na psychologii - sociologii na masaryčce. Intenzivně hledám práci, při které půjde studovat - full time kancelářská krysa není to pravé ořechové.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    BRUN: ale platí:) nebo aspon já to tak měla.. nástup v v říjnu, zkouškový na konci ledna.. chtěla jsem se začít učit v listopadu.. když byla půlka ledna a my měli týdenní školu, tak jsem se teprv začala učit.. no a jak si pak člověk zkoušky posouvá až do března, tak zjistí, že na konci března má všechno hotový a může začít od znova, páč v půlce května už byli zase zápisy, odevzdávání seminárek, zkoušky..
    ale jsem ráda, že jsem to do konce června všechno uzavřela a ted mám zase do listopadu klid.)
    SEDMIKRASKA
    SEDMIKRASKA --- ---
    Ja budu od zari studovat Socialni a kulturni antropologii v Plzni. Kombinovane. Nastesti mam k tomu Etnologii v Praze na Filde,tak doufam,ze mi to jen pomuze. Motivaci mam silnou, o obory se dlouhodobe zajimam, jen jsem si sama slapala po stesti,protoze jsem si co rok davala prihlasku na jen jeden svuj vysneny obor a ani letos me nevzali. Vzdycky mi to uteklo o bod. Ted mi bude 23 a mam za sebou neuspechy tri. 2 na vos,kde jsem uroven skolstvi dost nepobirala (jakoze strasna uroven) a jeden neuspech na VS,kde jsem vydrzela jeden rok ale pak studium ukoncila (soukroma vs a taky hruza). Tak doufam,ze se mince konecne obraci.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TRISSIE: no uvidime...ja prave na doktoranda nechtela, byl by to moc mazec, tohle je jen bakalar a tak si rikam, ze to musim dat v klidu :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Já mám první zkoušku hned po šestinedělí, takže načítat začínám aději už teď...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CMLKA: ale jo, ono se to dá, když člověk chce, ale musí vědět, proč to chce a že to chce hodně moc. To je úplně první a nejdůležitější.

    Když jsem si dodělávala práva, tak jsem věděla, že buď to dodělám, nebo si v oboru neškrtnu - že ten titul je prostě základ, a bez něj se to studium vůbec nepočítá. To byla motivace jak sviňa, a taky jsem to dokončila relativně rychle (v květnu první pokus o státnice, v září druhej a úspěšnej, v lednu obhajoba diplomky - celkem zpoždění jen jeden semestr).
    S doděláním ekonomie to bylo horší - to už jsem měla dost praxe v oboru na to, abych věděla, že ten titul (navíc druhej titul) je mi na houby, protože každýho bude zajímat jen to, na jakých projektech jsem pracovala, a ne, jestli mám závěrečnou státnici. Motivace dopsat diplomku byla tedy tak maximálně "přeci to kurva nesložím těsně před cílem, když jsem tomu dala tolik let". Celkový čas (včetně roční pauzy kvůli vyhazovu po čtvrťáku) - 8 let na 11 semestrové studium. Nic moc (ani ty prachy, co jsem ke konci platila za přetažený studium, už mě netankovaly...).

    No a teď jsem podnikla poslední zoufalý pokus udělat si doktorát, aspoň malej, na právech. Kvůli tomu, že jsem měla pocit, že se plácám od ničeho k ničemu a flákám se. No, nebyla to dostatečná motivace. A navíc jsem otěhotněla, takže jsem to vzdala úplně.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    CMLKA: Se zabíjením času na NYXu Ti pomůže jenom odpojení od internetu:-) Sám to znám:-)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TRISSIE: no uvidime :) ja se tesim na zmenu prostredi a na novy lidi a na to, ze potrapim trochu mozek....ted se docela dost flakam a zabijim cas na nyxu, takze rezervy urcite mam :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BRUN: ale na tom je to horší, protože toho času na učení máš daleko míň. Realisticky na denním se můžeš s klidem flákat, protože víš, že máš zápočťák a zkouškový, kdy na to sedneš, ale na dálkovým je to horší, protože první priorita je většinou práce, a na druhou se ti cpe všechno ostatní.

    Vím, o čem mluvím, dva obory jsem začala na denním a dodělávala na dálkovým :-)

    Jo a kafe mám sice ráda pořád, ale metabolismus kofeinu rozhozenej natolik, že po šesté večer už ho pít nesmím, jinak hodně špatně spím (ne že bych neusnula, to usnu, ale furt se budím a spánek stojí za hovno)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam