ja se teda skolneho taky zastanu...
ohanite se tim, ze stojite skolu podstatne min... ale to podle me pouze teoreticky, z vaseho vlastniho uhlu pohledu. Predpokladam, ze drtiva vetsina z vas ma kombinovane studium, nikoli dalkove (ktere ve sve ciste forme uz snad ani skoro neexistuje)... tudiz veskere prednasky jsou vypisovany i pro vas. to, ze v tydnu chodite do prace a tudiz se jich neucastnite, je vec druha. ja (a verim, ze i rada z vas) si pri zapisu muzu zapsat prednasky vseho druhu v ramci stejnych limitu maximalniho poctu zapsanych kreditu jako studenti prezencni. muzu si zapsat nakladnou jazykovou pripravu, ruzny blokovy kurzy, certifikovany programy - jedina prekazka je muj cas, ale to je problem muj, ne skoly, skola me nijak neomezuje v tom vyuzivat nastroje pro vzdelavani, ktere mi poskytuje. jen mi nad ramec toho, co poskytuje denakum, zarizuje na ty nejdulezitejsi predmety i vikendove terminy prednasek (kde urcite prednasejicimu pro zmenu priplati, ze mi ten cas venuje).
jako jasne, taky si obcas zanadavam, ze na podporu distancniho vzdelavani skola kasle, ale to spis v souvislosti s tim, ze vsichni prednasejici si vypisujou zkouskovy terminu zpusobem 11:00 nebo 13:00, coz je pro me s ohledem na to, ze mam skolu 2 hodiny cesty, v urcitych pripadech zabitej pracovni den...
jinak mi chvili trvalo najit obor, ktery mi vyhovuje, tudiz nedelam svou prvni skolu a letos uz studium platim. dela to asi 18500 za semestr, takze za tenhle rok by uz za to byla klidne treba mesicni vyprava na druhou stranu sveta, ale je to ma volba, zda to jsem ochotny platit... a to navic s vedomim, ze se vzdelavam v necem, co me zajima a bavi, ale zivit me to nebude, protoze to zvladam v komercni sfere uz nyni vyrazne lepe nez by tomu bylo v oboru meho studia po ziskani titulu.
a jen tak mimochodem doplnim, ze jsem praci v zari menil, bez prace jsem byl sotva tri tydny a zamestnavatel /potazmo teda prima nadrizena/ mi vychazi dost vstric, protoze mu svou obcasnou nepritomnost svym nasazenim bohate kompenzuju, misto dovolene si cas nepritomnosti vetsinou radsi napracuju a obecne teda v praci travim podstatne vic casu nez musim (a nez rada kolegu). jasne, kdyz pak prijdu domu z prace, mam sto chuti padnout xychtem do polstare a misto toho me ceka jeste druha smena nad ucenim, ale je to ma volba. chapu, ze kdyz nekdo do toho ma uz rodinu, ma to o to tezsi, ale to taky neni vina skoly... a treba moje mama si dodelala maturitu kdyz ji bylo 37 (a ja se sestrou uz jsme byli starsi) a po nasem odchodu z domu v dospelosti se vrhla jeste na odbornou skolu ve svem oboru, pak bakalare, ktereho letos na jare dokoncila (v 5O letech) a i kdyz byla rozhodnuta nepokracovat, nakonec ted jeste nastoupila na navazujici mgr. (a jeste se mi vysmiva, ze me ve studiu predbehla). vsechno je to o vas, vasich rozhodnutich a vasich obetech.