• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NENUPHARŠtítná žláza, poruchy její funkce, klasické i alternativní způsoby léčby. Jiná onemocnění endokrinního systému
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DAFNE: myslím že to nějak spolu může souviset vzhledem k tomu že štítná žláza - její hormony ovlivňuje schopnost reprodukce. Takže s pohlavními hormony to určitě souvisí ale jak přesně ti neřeknu, HA neberu několik let, bylo mi z ní blbě ikdyž jsem nic jiného nekombinovala.

    Letrox jsem zkoušela brát dvakrát ale ani jednou mi nevyhovoval, bolela a motala se mi po tom hlava, takže jsem 4 roky co o problému vím nebrala nic. Teď užívám druhý měsíc euthyrox a je to v pohodě, žádné vedlejší učinky a je mi mnohem líp... Sere mě že se prášků asi nezbavím, čínská medicína sice pomáhá ale obávám se že jsem s tím začala příliš pozdě.
    DOKTORX
    DOKTORX --- ---
    NENUPHAR: staci par asan.. zadny krutosti
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DOKTORX: no, u mě to možná tak nějak bylo s duševní poruchou. Hlavně nechápu že pokud mám hypofunkci od dětství, tak že na to nepřišli roky, já chodila už s různým druhem problémů, hlavně s únavou a špatnou náladou už kdysi k dětské doktorce kterou napadlo dělat mi testy zda nemám leukemii ale nenapadlo ji odebrat mi testy na hormony štítné žlázy.

    K pravidelné józe jsem se zatím nedokopala, ale pořád na to myslím že musím. Je trochu problém že mám teď asi půl roku nově objevenou i dyslazii obou kyčlí, ( na tu se také mělo přijít už v porodnici nebo nejpozději u dětské doktorky ) s dysplazií kyčlí bych u té jógy neměla jít do určitých asán, vůbec je hodně nežádoucí třeba dřep, nebo hluboký předklon a jakékoliv pozice kdy je ten kyčelní kloub ve velké rotaci, třeba pozice bojovníka je také špatná. Pro mě naopak je víc žádoucí abych neměla ty kyčle tak uvolněné a pohyblivé.
    DOKTORX
    DOKTORX --- ---
    casto se stava ze je diagnostikovana "dusevni choroba" ( maniodepresivni, bipolarni, schizoafektivni) a pritom je to jen porucha stitne zlazy..

    DOKTORX: ta asana funguje jako hluboka masaz te zlazy.
    DOKTORX
    DOKTORX --- ---
    parjanka-asana z jogy reguluje nahoru funkci stitne zlazy (dobry pro hypofunkci), naopak ne bezpecny pro hyperfunkci bych rek
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    CYLAH: jo, tohle chápu a máš můj respekt že jsi to tak vychytala, já mám s dodržováním pravidelnosti stravování docela problém, kolikrát mě ani nenapadne se najíst a třeba ve 3 hodiny odpoledne si uvědomím že jsem ještě nic nejedla a přesto si dám potom jen salát nebo si namažu chleba. Občas vařím ale ne každý den, nějakých 5 jídel denně nezvládám ani náhodou, když to jde dobře tak mám jídlo ráno, v poledne a večer...
    Měla bych jíst pravidelněji a asi i víc. Jsem ráda že poslední dobou jsem se aspoň donutila si vyrábět k snídani ovesné kaše, bylo mi to doporučeno čínskou terapeutkou jakožto zahřívací jídlo. Hodně mi vyhovují různé polívky, necítím se po tom přecpaně jako po normálním jídle a zároveň mám pocit že domácí polívka může obsahovat tak nějak všechno co potřebuju a co si do ní dám ;) Taky se můj jídelníček dělí na "letní a zimní", v zimě mám víc tendenci jíst tučnější jídla a víc masa, přes léto na tohle nemám vůbec chuť. Což je asi správně. Docela by mě zajímalo co používáš za "prášek" jako doplněk stravy, můžeš dát nějaké info?
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    CYLAH: jak se stravuješ?
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    CYLAH: pod to se muzu podepsat...
    MANXX
    MANXX --- ---
    NENUPHAR: Mně už teď krevní testy 2 roky nedělali. Že prý když je to podle UTZ furt stejný, není třeba, takže jdu příští rok. Tak doufám, že ta dr. ví, co dělá.
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    MANXX: no ja ted naposledy jsem byla u senilniho dedka ktery se zameril predevsim na mou schopnost reprodukce. Kdyz jsem mu rekla ze odmitam klasickou 'lecbu' a budu se lecit alternativne tak ho z toho malem ranila mrtvice s tim ze se mi narodi retardovany dite. Marno mu vysvetlovat ze nestojim ani o neretardovane.
    Takze hledam doktora ktery mi bude delat odbery krve a bude drzet hubu :) abych zjistila zda 'sarlatanstvi' umi zazraky.
    MANXX
    MANXX --- ---
    NENUPHAR: Tak tohle vůbec netuším, v životě mi ty výsledky nedali do ruky. Jenom mi je řekli, ale ne s čísly. Prostě ve stylu "tentokrát dobrý" nebo "je tam nález, přijďte si pro recept".
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    já měla na konci března TSH 6,5 nmol/l což je hormon produkovaný hypofýzou který má stimulovat štítnou žlázu k vytváření trijodthyroninu a thyroxinu, normální hodnoty jsou 0,4 - 5. Když je zvýšený, značí to že hypofýza se snaží ale nedostává od štítné žlázy odpověď :)

    potom tu mám výsledek T4 10,7 a anti TPO 865 j
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    budu ráda když vy kdo se léčíte tak sdělíte i svoje laboratorní hodnoty, zajímá mě to pro srovnání jak má kdo vážné fyzické problémy.
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    CYLAH: letrox a euthyrox jsou to samé, jiný název to má jen proto že to vyrábí odlišné firmy. Moje sestra i matka mají také hypofunkci, matka je fyzicky v pohodě, bere půlku (25 mg denně) a i bez medikace nějaké vážné potíže neměla, sestra má problémy s váhou, nevím jakou užívá dávku. Ale já myslím že tu tloušťku vůbec nemá z toho, žije hodně nezdravě, stravuje se nepravidelně, má stresující a fyzicky náročnou práci, myslím že jí hlavně večer... takže ona bude ten klasický případ kdy se tloustne "z hladu".

    Já s tím letroxem nějaké vážnější problémy neměla, ale jak říkám tak bych se radši pokoušela celý problém vyřešit a ne jen tlumit příznaky. Ještě mě tak napadá že jak tu píšete o tom tlustém krku, tak ten já vůbec nemám ale vlastně mi došlo že jsem ten letrox vysadila hlavně kvůli tomu že jsem měla po 3 měsících užívání dojem že se mi ta štítná žláza zvětšila a že ztvrdla... Po vysazení před dvěma měsíci se můj krk zase vrátil do normálu.

    Autoimunitní "zánět" šž mi diagnostikovali na podzim 2008 po sérii stresových událostí, vlastně moje první cesta vedla na psychiatrii protože jsem měla dojem že to co se mi děje je deprese. Ona to deprese byla, ale vlivem toho že mi začala blbnout právě štítná žláza. Takže psychiatrička mi doporučila vyšetření u mé praktické lékařky, ta mi udělala odběry krve a zjistila se ta autoimunita a hypofunkce. Bylo mi prakticky zakázáno chodit do práce která mě tenkrát hodně stresovala, takže jsem s tím byla i na neschopence... Autoimunitní zánět se zjišťuje vyšetřením krve, vyšetřují se hodnoty Anti-TPO, TPO Ab... Já měla tuhle hodnotu na podzim 2008 asi 250 j, letos v březnu už 870 j.... Vlastně jsem celou dobu doufala že ten zánět zmizel změnou práce za méně stresující a změnou životního stylu, takže mě docela překvapilo když jsem se dozvěděla že se to "zhoršilo". Tyhle protilátky se při prvním vyšetření u endokrinologa nebo u praktického lékaře většinou zjišťují...

    S jódem to mám podobně v tom že mi bylo doporučeno ho nedodávat více než ho je ve stravě., údajně to tu žlázu "vyčerpává"
    MANXX
    MANXX --- ---
    CYLAH: Jo, ten tlustej krk mě taky dost štve.
    Já brala spoustu let Euthyrox. Pak mi ho ze dne na den vysadili a nasadili jen Jodid. Ten jsme brala další řádku let, pak usoudili, že už nemám brát ani ten a posledních pár roků jsem bez léčby, jenom pod kontrolou. Kromě častý únavy bez příčiny žádný příznaky nemám, ale je teda pravda, že co jsem bez medikace, jsem hrozně přibrala :-/
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    CAMELLA: no já jsem pochopila že struma se dá léčit, kdežto prostá hypofunkce popřípadě kombinovaná s autoimunitou tak s tím se mnoho dělat nedá. Podle lékařů nemám nedostatek jódu, naopak mi bylo doporučeno to s ním nepřehánět, hlídat obsah v minerálkách a tak.


    taková jedna kosmetická věc která mi vadí docela hodně jsou výrazné kruhy pod očima, prý to k hypofuncki patří :/
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    Zajímalo by mě zda někdo kdo trpíte hypotyreozou máte problémy s očima? Já doposud problém nikdy neměla, ale v březnu jsem se začala po třech letech konečně "léčit" letroxem a objevily se mi zákaly ve sklivci. Což mi příjde zvláštní, s tímhle jsem nikdy problém neměla. Po pravdě nejsem schopná říct jestli jsem si toho nevšimla dřív, nebo jestli se to objevilo až skutečně po tom letroxu. S jistotou vím pouze to, že loni v listopadu jsem tyhle zákaly ještě neměla a všimla jsem si jich až letos na jaře současně se začátkem užívání letroxu. Vím že vstřebávací procesy ve sklivci nějak souvisí i s jódem a vážně netuším jestli se mi zákaly objevily protože hypofunkce nebo protože užívání letroxu. Mimo jiné mi po letroxu otékaly nohy, ne nijak moc, ale poznala jsem to. Teď čekám na oční vyšetření které by snad mohlo odhalit příčinu, zabránit zhoršení a uvidím jestli se s tím dá něco dělat krom vitrektomie .) Zatím to není nijak vážný ale je to obtěžující.


    POIROT: tvůj stav asi trochu znám, u mě to není tak vážné, prakticky klinicky jsem na pohled uplně normální a zdravá ač krevní testy říkají opak.
    S únavou se potýkám prakticky neustále stejně jako s nepříliš dobrou náladou. Nejhorší je to v zimě, celkově teplejší okolní prostředí mi hodně pomáhá stejně jako potravinové doplňky typu guarany či kofeinu v tabletách, které teď neužívám protože dávám ty čínské byliny.
    Chronický zánět neznám, já mám autoimunitu která se prý bude postupem času zhoršovat, takže doufám že se mi to podaří nějak vyřešit a zastavit a stabilizovat se, než se mi to pustí do kloubů, slinivky, nebo CNS ;)
    POIROT
    POIROT --- ---
    No... on by to taky klidně mohl být nějakej Japonskej adminrál.
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    POIROT: já znám jen kawasaki syndrom a ten nemá se štítnou žlázou moc společného a vyskytuje se u dětí ;)
    POIROT
    POIROT --- ---
    Hashimotova tyreoiditida
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam