• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELUdírna - jak na to, recepty a osobní zkušenosti s uzením
    KRSA
    KRSA --- ---
    Takže vážení, uzení byla pro mě opět cenná zkušenost, která dopadla. Nepíšu naschvál jak, protože :
    1,venku bylo celý den průměrná teplota -10 až -5
    2,Zahřívali jsme se v chatě, která není stavěná na zimní rekreaci, takže bez zásob kvalitních a prověřených tekutin by přežití bylo mizivé.
    3,maso se vyudilo luxusně, ale větší půlku - Krkovičku se podařilo docela hodně přesolit, takže je slané jak sviňa a řeším jestli ho ještě povařit ať se dá jíst - případně ho budu muset darovat do mé oblíbené hospody, jako vánoční dárek pro štamgasty k pivu. což by hospoda určitě uvítala,neboť se zvýší průtok piva.
    Bůček kupodivu tak slaný není a je skvělý!
    4.dřeva bylo dost. spálili jsme cca 1 kubík sypaného buku a to jsme topili od 7hod do 22hod.
    5.Potěšil mě sýr v punčoše-teda silonce, který byl skvělý!!
    6.Vzhledem k výše uvedenému, jsem se rozhodl, že po novém roce jdu do toho znova a tentokrát to bude na jedničku!!!
    a na závěr fota pro inspiraci:

    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KOCOURR: pokud nemáš udírnu na tunu masa :))
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KRSA: nebude to málo :-), tohle by fakt stačilo minimálně na týden a víc...
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KRSA: budeš udit týden??
    KRSA
    KRSA --- ---
    mám ještě jeden dotaz, kolik jste spálili dřeva při uzení? mám zhruba 1,5 kubíku bukového dřeva, pak něco málo z ovocného - jabloně a nevím jestli to nebude málo..
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    TROX23: jasan
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KRSA: hele docela dobře, jen je potřeba pokusit se zabalit ten sýr tak, aby až se nahřeje, nebyl po obvodu punčochy, ale pěkně vcelku v kuličce. mě se to povedlo tak napůl, to co bylo po obvodu punčochy se jíst v pohodě dalo, aby bylo to dost vysušený, ten zbytek byl v pohodě a dost jsme si pochutnali (trochu jsme to prošlikovali česnekem a neuškodilo to ;-) )
    Bohužel na slibovanou fotodokumentaci jsem byl línej, tak třeba příště...
    TROX23
    TROX23 --- ---
    KROTITEL: tak doufam ze das vochutnat cive :)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KRSA: pak nahoď fotku jestli si to neměl zkažený :D

    já budu udit tak 23. prosince. už je týden naloženo.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KRSA: kurna to ti preju, pze to planuju az pristi rok :(
    KRSA
    KRSA --- ---
    KOCOURR: sýr v punčoše to je inspirace :) jak to dopadlo?
    KRSA
    KRSA --- ---
    koupil jsem zahradu, kde zůstal zděný uzák po předchozím majiteli,sice bez dveří,které místní magneti odvezli do šrotu a které jsem musel dodělat. Včera jsem naložil do rychlosoli maso krkovičku + bůček a 8 mého o víkendu to jdem s bandou vyzkoušet. Snad to vyjde :)
    TROX23
    TROX23 --- ---
    KOCOURR: dej ho do damskejch kalhotek ,DD
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    já z ryb udil zatím jenom kapra a můžu vřele doporučit, jinak v nejbližší době se chystám vyudit nějaký sýr, asi ho dám do dámský punčochy jak mi poradilo pár lidí a uvidím, každopádně sem hodím info jak to dopadlo, nejlépe i s fotodokumentací ;)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KOCOURR: ještě jsem ho nedělal ale proč ne. musim to všechno vyzkoušet :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KROTITEL: ty udíš i pstruhy? nejsou pak vysušený? do udírny bych z lososovitejch ryb nacpal spíš marénu nebo peleď, ale proč nezkusit i toho pstruha
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    TROX23: dělal jsem bůček ale ten nebyl pořádně naloženej. byl dobrej né že ne, ale teď budu nakládat znova a lépe.

    můžem udělat rychlý makrely třebas nebo pstruhy.. někdy o víkendu.
    TROX23
    TROX23 --- ---
    co co krotic, neudis bo co? :D
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    POIROT: udírna má zatím pouze díru pro komín, nějak se mi zatím nedaří sehnat nerezový koleno 90° o průměru 100 mm

    jestli bordel z masa zplesnivý nebo ne uvidím, až to bude chvilku v provozu a jestli je nutný mít přívod kouře z boku...? no já si myslím, že hlavní je tah a je jedno jestli to tam de z boku, nebo odspoda, ale je fakt, že mi mastný z masa bude kapat do přívodní trubky, no uvidím jestli to bude vážná komplikace, kdyžtak se jako vždycky vymyslí vhodný protiopatření ;)

    venkovní nátěr jsem udělal bezbarvým luxolem a nohy udírny mám v plánu ještě něčím napustit, aby se mi do toho nepustil nějakej brouk, či mravenec.
    Maso nátěrem podle mě cítit nebude, natíral jsem to v srpnu a už to vypadá, jako by to žádnej nátěr nemělo, navíc to pořádně vykouřím předtím, než tam vůbec nějaký maso dám

    Jak jsem říkal, udírna je ve výstavbě a drobný detaily se budou teprve dolazovat, nicméně někdy kolem 28. října jak je státní svátek bych chtěl vyzkoušet alespoň tah, než tam začnu cpát nějaký maso, dám vědět, jak to bude fungovat :)
    POIROT
    POIROT --- ---
    KOCOURR: Udírna nemusí mít komín? Jak se tzen dostane dovnitř, když tam není tah? Nebo kouř utíká škvírama?

    Ale jinak je to super. Už dlouho přemejšlím o něčem podobným na chatě. A tohle se mi docele líbí. S dovolením se zeptám na detaily:

    Neměl by kouřovod přicházet bovnitř ze strany? Na dno udírny by se potom mohla položit nádoba na odkapávající tuky, nebo něco. Myslím, že čistit dno bude těžký. A když se to nevyšistí, nezplesniví ty kapky a nezasmrádnou?

    A co venkovní nátěr? Múže být? Nebude to maso potom cítit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam