• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELUdírna - jak na to, recepty a osobní zkušenosti s uzením
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KOCOURR: ještě jsem ho nedělal ale proč ne. musim to všechno vyzkoušet :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KROTITEL: ty udíš i pstruhy? nejsou pak vysušený? do udírny bych z lososovitejch ryb nacpal spíš marénu nebo peleď, ale proč nezkusit i toho pstruha
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    TROX23: dělal jsem bůček ale ten nebyl pořádně naloženej. byl dobrej né že ne, ale teď budu nakládat znova a lépe.

    můžem udělat rychlý makrely třebas nebo pstruhy.. někdy o víkendu.
    TROX23
    TROX23 --- ---
    co co krotic, neudis bo co? :D
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    POIROT: udírna má zatím pouze díru pro komín, nějak se mi zatím nedaří sehnat nerezový koleno 90° o průměru 100 mm

    jestli bordel z masa zplesnivý nebo ne uvidím, až to bude chvilku v provozu a jestli je nutný mít přívod kouře z boku...? no já si myslím, že hlavní je tah a je jedno jestli to tam de z boku, nebo odspoda, ale je fakt, že mi mastný z masa bude kapat do přívodní trubky, no uvidím jestli to bude vážná komplikace, kdyžtak se jako vždycky vymyslí vhodný protiopatření ;)

    venkovní nátěr jsem udělal bezbarvým luxolem a nohy udírny mám v plánu ještě něčím napustit, aby se mi do toho nepustil nějakej brouk, či mravenec.
    Maso nátěrem podle mě cítit nebude, natíral jsem to v srpnu a už to vypadá, jako by to žádnej nátěr nemělo, navíc to pořádně vykouřím předtím, než tam vůbec nějaký maso dám

    Jak jsem říkal, udírna je ve výstavbě a drobný detaily se budou teprve dolazovat, nicméně někdy kolem 28. října jak je státní svátek bych chtěl vyzkoušet alespoň tah, než tam začnu cpát nějaký maso, dám vědět, jak to bude fungovat :)
    POIROT
    POIROT --- ---
    KOCOURR: Udírna nemusí mít komín? Jak se tzen dostane dovnitř, když tam není tah? Nebo kouř utíká škvírama?

    Ale jinak je to super. Už dlouho přemejšlím o něčem podobným na chatě. A tohle se mi docele líbí. S dovolením se zeptám na detaily:

    Neměl by kouřovod přicházet bovnitř ze strany? Na dno udírny by se potom mohla položit nádoba na odkapávající tuky, nebo něco. Myslím, že čistit dno bude těžký. A když se to nevyšistí, nezplesniví ty kapky a nezasmrádnou?

    A co venkovní nátěr? Múže být? Nebude to maso potom cítit?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    T_MAX: jojo, vysočina je krásná, jinak bezprostřední okolí udírny/rybníčku se snažím zvelebovat už víc jak 10let, tak to by bylo něco špatně kdyby to tam k něčemu nevypadalo ;)


    KROTITEL: zatím mám v plánu používat kus vhodnýho plechu, kterej jednoduše připlácnu do míst, kde by měly bejt dvířka (který by v případě potřeby měly jít dodělat), jinak jestli bude uzení i grilování fungovat současně se s jistotou dozvím, až to vyzkouším. Vzhledem k tomu, že jsem rámeček s kamenem zabetonoval do topeniště až 2.října, tak budu muset počkat do konce tohodle měsíce, než beton vyzraje, aby mi to nepopraskalo hned při prvním zatopení...


    Nicméně pokud to počasí dovolí, v istopadu rybník slovím, kapry naložím a pošlu do udírny...ale jen jestli na vysočině nebudeme touhle dobou už pod sněhem...
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KOCOURR: pěkná udírna. líbí se mi tvůj patent na drilování i uzení, ale řekl bych že to má poněkud háček.

    nemůžeš si dvířkama regulovat tah a tim i teplotu a pokud udíš tak teplota ti nezahřeje kámen na tolik aby jsi si ugriloval a vyudil na jednou.

    tzn. dal bych tam dvířka a pokud bys chtěl i grilovat u toho potřebuješ delší kouřovod.
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    KOCOURR: naprostá paráda je i to okolí :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    foto mojí udírny:
    kocourr | udírna_2011 – rajce.net
    http://kocourr.rajce.idnes.cz/udirna_2011
    už jsem zas o kousek dál - do topeniště je zazděný železný rámeček s lávovým kamenem uvnitř, tzn. můžu udit i dělat steaky najednou ;)

    Snad se ještě letos dostanu k tomu, že ji ozkouším...až bude kompletní a vyzkoušená, dám opět foto - bude-li zájem...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    chci se zeptat na jednu věc: do udírny mi z topeniště vede trubka o průmeru 12cm, myslíte, že bude na odvod kouře stačit trubka o průměru 10 cm? nerad bych tam cpal zbytečně vekou rouru, než je nutný...

    P.S. až to budu mít celý hotový, tak sem snad konečně hodím ty slibované fotky, ať je tu taky nějaký obrazový materiál ke kritice :)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    nemam čas to tu celé dodělat ale chvilku jsem našel aspoň na kus. na nástěnku házejte své zkušenosti atd. ještě to tu musim dodělat a docela nemam kdy, ať to tu nějak vypadá :))
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    nějaké povídání o stavbě udírny.
    Domácí udírna zpestří letní grilování a lze ji postavit i svépomocí – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/bydleni/jak-na-to/173663-domaci-udirna-zpestri-letni-grilovani-a-lze-ji-postavit-i-svepomoci.html
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    TIGRE: mokré dříví a piliny a hlídat to každých 5 minut..
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KROTITEL: nj dlouhý kouřovod je určitě fajn, ale pod teplotu vzduchu kouř asi nedostane. Já jsem většinou, kromě dlouhého kouřovodu, zaregistroval jen dost neurčité rady typu mísa s ledem apod. - ale asi to jinak řešit nejde :)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    TIGRE: jde to taky. na takovou teplotu potřebuješ třeba 5m kouřovod. ale aby se ti to potom taky někdy ohřálo :))

    ale jestli existuje něco jiného tak to zatím neznám a rád se podívám coto je a jak na to..
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KROTITEL: Studeným jsem myslel teplotu 12 - 32 stupňů. V klasických receptech se třeba udí kvalitní losos dolní hranici (12-15 C), stejně tak nízkou teplotu potřebuješ na sýry...

    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    TIGRE: jednoduše mi stačí dlouhej kouřovod a netopit jak blázen. takle můžu v klidu udit na 40st.

    ochladit se to dá tak že ubereš na ohni, dáváš mokré dříví nebo piliny jak jsem už psal a nebo se dá hodit ještě přes kouřovod mokrá deka nebo něco takovýho..

    pokud máš kouřovod delší jak 3m měl bys být v pohodě..
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Všem bych doporučil tuhle knížku - netýká se jen uzení, je i o sušení masa, fermetaci, výrobu salámů, klobásek, lákování a dalších úprav masa, ale spousta receptů se týká i uzení - jak toho studeného tak horkého.

    http://www.amazon.com/Charcuterie-Craft-Salting-Smoking-Curing/dp/0393058298
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KROTITEL: a dochlazuješ to jak? ledem? suchým ledem? nebo udíš jen za chladných dnů? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam