• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELUdírna - jak na to, recepty a osobní zkušenosti s uzením
    HONANEK69
    HONANEK69 --- ---
    tady inspirace, je to sice za raketu ale asi tak nejak to ma bejt http://www.vyuzeno.cz/2013/01/stavba-domaci-udirny-cast-ii/
    LEDNICE
    LEDNICE --- ---
    mám starý pertry 2,5m roury mírný sklon a 50x50x100cm dřevěná bedna (v pohodě to potom rozebereš a schováš, nebo spálíš v těch kamnech až bude nejhůř) teploměr nahoře 70° 12 hodin nějakým tvrdým dřevem bez kůry dost mizí žádné topení na pohodu možná to je těma petrama.(třeba to někdo rozlouskne nikdy jsem před tím neudil a klaplo to nezbylo už nic)bůček nasolený s česnekem 2dny pak zalitý 4 týdny ve vodě bez rychlosoli (pragandy) good luck
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    RUTHLESS: ja si prave nejsem moc jistej, proc by to melo uvnitr zeme chladit. Nemelo by to spis izolovat? Studeny kour se pouziva na uzeni surovin u kterych chces docilit trvanlivosti, takze zalezi na tobe. Teplej kour bejva na rychlou konzumaci. Nekde jsem cetl, ze je gut mit moznost pri dosazeni cileny teploty, prehodit kour primo do komina, takze ti pak nejde dal skrz udici prostor a teplota dal neroste a zaroven neklesa, jako kdyz otevres komin, ale samo to neni prdel, stoji to hafo energie a materialu, takze urcite bych na nic nespechal a vse pekelne promyslel. Klido nahod navrh a treba bude reagovat i nekdo jiny, kdo zna i praxi :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Dik za info, tak nejak jsem si to predstavoval... :-)

    Zacnu od konce :-) To vim, ze jo. Ale na punk to zase uplne nechci. Je to na chatu, kam nas jezdi tak sest az osm (dve rodiny). Takze uplne maly to byt nemuze. Se sklonem pocitam, to je jasny. Ale to se da udelat tak, ze ohen bude o par sihel niz nez samotny prostor pru uzeni... To je v pohode. Jen jestli to, ze by to bylo primo zakopano v zemi, nema tu vyhodu ve vyraznem chlazeni koure po ceste... Nemam zkusenost, tak se ptam :-) Jestli staci, aby byla roura na vzduchu nebo musi byt v zemi...

    Rozhodne by me asi lakalo udit ryby, zebra... Jen na syry a parky to nevidim, takze proste vetsi udirna a vyrazne studenej kour by mel byt pro me dobre reseni, jo? Zase zadny domaci klobasky asi zatim fakt neplanuju :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    RUTHLESS: ja zatim resim teorii, ale zaklad je si rozmyslet, co a jak budes chtit udit. Jedna se pak samo o velikost a delku kourovodu. Na takovy to rychly uzeni syru, parku atd staci samo mensi s kratkym kourovodem, protoze ti pak nevadi vyssi teplota. Zas jestli planujes udit klobasy studenym kourem, je urco lepsi mit vetsi udirnu, pze udis hrozne dlouho, tak je lepsi tam nacpat vic surovin, kdyz uz tomu clovek venuje cas. Je pak samo nutny mit delsi kourovod, aby bylo mozny udit "studenym" kourem. Ten svah alespon mirnej tam dle me musi bejt vzdy, aby to tahlo spravnym smerem..

    Btw na tu prvni variantu ti na punk staci starej sud, popr. dva vetsi kvetinace + el. varic s jednou plotynkou..
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Nejak to tu nezije, snad neni mrtvo.


    Mam zcela neurcity a asi i debilni dotaz.

    CHCI UDIRNU! a asi ji budu muset stavet, protoze zadny kupovani me moc nebavi :-) Jsou nejaky zasadni veci co delat, co nedelat, co nutne poridit? Zahrada je an to velka, s nejvetsi pravdepodobnosti t bude u ohniste, takze v rovine. ale teoreticky mame i svah do kteryho by to slo zakopat... Ale to spis ne (je to pomerne daleko od domu uz. ac na pozemku porad)

    Diky predem vsem!
    KRSA
    KRSA --- ---
    KOCOURR: tvl jak to tady o tom kuřeti čtu tak přes sliny v puse nevidím. jdu se hned někam najest!
    chlazení naloženého masa je zajištěno, tak pak dám vědět jak jsem dopadl. vezmu to trochu z gruntu, protože maso z posledního uzení mělo takový úspěch, že když jsem před pár dny pustil ven info o letním uzení mám objednávky tak na 150 Kg masa! :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KRSA: Loni jsem udil o dovolený v první polovině července...nevidím v tom problém ;-) Hlavně mít maso naložený v chladu a hlídat, ať se roztok neskalí (jakmile se začne zakalovat, tak okamžitě vyměnit).
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Tak v sobotu jsem poprvé vyudil kuře a můžu vřele doporučit, udil jsem bukem, kuře jsem neměl čas dopředu naložit, takže jsem ho jen nasolil a cca každou hodinu potřel směsí oleje, koření a česneku (celková doba uzení 5 hodin). Prsíčka jsem vyřízl, kdosi mi poradil, že by mohla být moc vyschlá, ale příště to zkusím i s nima, protože kuře bylo překvapivě šťavnatý, křidýlka se jen rozpadaly...
    KRSA
    KRSA --- ---
    zkoušeli jste někdo udit přes léto? chystám se na to v srpnu, tak pokud máte nějaké tipy a triky tak sem s nimi. díky
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    KRSA: Myslim že svíčková bude zbytečně málo šťavnatá, ne? Minimálně zbytečně drahá a vklidu nahraditelná pleckem, nebo kýtou.
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    Ahoj! Soubor z nástěnky je již smazán... Někdo kdo by mi ho mohl poslat? :D Díky!
    KRSA
    KRSA --- ---
    máte nějaké zkušenosti s uzením hovězího? před velikonočním víkendem se chystám znovu udit a chtěl bych si zaexperimentovat. viděl bych to na hovězí svíčkovou..
    KRSA
    KRSA --- ---
    Takže vážení, uzení byla pro mě opět cenná zkušenost, která dopadla. Nepíšu naschvál jak, protože :
    1,venku bylo celý den průměrná teplota -10 až -5
    2,Zahřívali jsme se v chatě, která není stavěná na zimní rekreaci, takže bez zásob kvalitních a prověřených tekutin by přežití bylo mizivé.
    3,maso se vyudilo luxusně, ale větší půlku - Krkovičku se podařilo docela hodně přesolit, takže je slané jak sviňa a řeším jestli ho ještě povařit ať se dá jíst - případně ho budu muset darovat do mé oblíbené hospody, jako vánoční dárek pro štamgasty k pivu. což by hospoda určitě uvítala,neboť se zvýší průtok piva.
    Bůček kupodivu tak slaný není a je skvělý!
    4.dřeva bylo dost. spálili jsme cca 1 kubík sypaného buku a to jsme topili od 7hod do 22hod.
    5.Potěšil mě sýr v punčoše-teda silonce, který byl skvělý!!
    6.Vzhledem k výše uvedenému, jsem se rozhodl, že po novém roce jdu do toho znova a tentokrát to bude na jedničku!!!
    a na závěr fota pro inspiraci:

    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KOCOURR: pokud nemáš udírnu na tunu masa :))
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KRSA: nebude to málo :-), tohle by fakt stačilo minimálně na týden a víc...
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KRSA: budeš udit týden??
    KRSA
    KRSA --- ---
    mám ještě jeden dotaz, kolik jste spálili dřeva při uzení? mám zhruba 1,5 kubíku bukového dřeva, pak něco málo z ovocného - jabloně a nevím jestli to nebude málo..
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    TROX23: jasan
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KRSA: hele docela dobře, jen je potřeba pokusit se zabalit ten sýr tak, aby až se nahřeje, nebyl po obvodu punčochy, ale pěkně vcelku v kuličce. mě se to povedlo tak napůl, to co bylo po obvodu punčochy se jíst v pohodě dalo, aby bylo to dost vysušený, ten zbytek byl v pohodě a dost jsme si pochutnali (trochu jsme to prošlikovali česnekem a neuškodilo to ;-) )
    Bohužel na slibovanou fotodokumentaci jsem byl línej, tak třeba příště...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam