• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELUdírna - jak na to, recepty a osobní zkušenosti s uzením
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KATTENNE: bohužel. Na to se necítím. Nikdy jsem nedělal sýr a s uzením mám zkušenosti začátečníka...nechávám si to na střední věk spolu s rybolovem, ještě před houpacím křeslem a dýmkou :)
    KATTENNE
    KATTENNE --- ---
    SNUPAK: Ze jo?:) Poradis mi? Ktera je podle tebe nejlepsi na obcasny uzeni syru?
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KATTENNE: Ty jo, to je za hubičku. A já tím strávil tolik času :)
    KATTENNE
    KATTENNE --- ---
    Rada bych koupila udirnu jako darek. Chci nejakou s moznosti studeneho uzeni, aby se v ni daly udit syry. Nejakou klidne mensi, bude to jen na nasi zahrade a pro uzeni dobrutek pro rodinu. Muzete mi poradit s vyberem? Chci neco, co nebude vyzadovat moc prace okolo:) Co treba tohle?

    Fumoir / four fumé - avec vitre - en fer zingué + fumage set: Amazon.fr: Jardin
    http://www.amazon.fr/.../B005BAD4B6/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1428400652&sr=8-1&keywords=fumoir+poisson

    nebo neco odsud??
    Přenosné udírny | Udirny.cz
    http://www.udirny.cz/prenosne-udirny/


    Diky!!!
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Zdravím, nakládáme s otcem maso na uzení a tatík to trochu přehnal se solí (nakládáme na 3 dny na sucho a pak na 3 týdny do láku), no a recepty říkají, že by na 100% masa mělo při nakládání na sucho přijít 3% soli, jenže tatík si nějak blbě přečet recept a v pátek naložil 10kg masa do 1 kg soli... takže tý soli je tam víc než trojnásobek...nějaký rady co s tím, aby to nebylo zbytečně přesolený?
    Mě napadlo tu přebytečnou sůl z těch kousků odrbat a dát to do láku už dnes, myslíte že to pak bude ok?
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KOCOURR: tri tydny ve slanym nalevu.. cim vic budes dochucovat, zkazis chuť masa dle meho.
    Samozr. to chce vodni uzaver, el clasico. Atd
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    máte někdo osvědčenej postup na nakládání vepřového masa na uzení? chtěl bych si někdy v druhé polovině dubna vyudit cca 6-7 kousků (bůček, krkovice, kýta) a pročítám různý rady a postupy, takže jestli má někdo nějakej dobrej návod prověřený praxí, tak budu rád...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    doporučuju zkusit vyudit kapra, naložit ideálně přes noc, ale u menších kusů stačí třebas i jen 4 hodiny a v průběhu procesu 2X potřít, chutná to pak i lidem, který o sobě tvrděj, že jsou zarytými nerybožravci...
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    SNUPAK: spek nakladam tri dny. Makrely 12 hodin.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KROTITEL: vida! tak tobje dobré vědět. týden zvládnu.
    jinak ten špek staci přes noc:-)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    Jinak bucek nemusis nakladat na tak dlouho.
    6 tydnu nakladas tak spalek libovyho masa.
    Bucek za tyden je pripravenej.
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    Jasne ze jo. By to bylo jinak k nejidlu :-)
    I špek musíš nalozit přece.
    Jeste jsem udil makrely a po nich se tak rychle zaprasilo ze na me z 15ks nezbyla ani jedna. Vsechno mi to sezrali :-)
    Na sýr už nebylo místo v udirne.. příště bych ho chtěl udelat.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KROTITEL: Nakládal jsi ten bůček do roztoku soly?
    Mám udírnu, ale zatím jsem nenašel trpělivost na to naložení - 6 týdnů. Takže si jen ohřívám klobásy a udím špek.
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    KOCOURR: nene nevyschnul..
    doudil jsem ještě 5 hodin a je perfektní. před chvílí jsem ho vyndal.
    ochutnat můžu dát ale ted jedině asi fotkou :)))
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KROTITEL: a není to třeba naopak? myslím jako jestli ten špek není přeuzenej tak, že už jakoby vyschnul a tím pádem i následně tvrdne..? ale jenom tipuju, s uzením špeku osobní zkušenost nemám, tak to neber moc vážně...(navíc jsem to neviděl ani nechutnal :-) )
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    Mam malej problem.
    Ted jsem udil bucek, kterej je parádně vyuzenej ale špek je porad takovej malo. Prouzenej je dost po 14ti hodinách studenyho kouře ale je tuhej. Az tvrdej. Mam vic pritopit? Nebo udit déle?? Dik za názor..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    HONANEK69: pekne udelany!
    HONANEK69
    HONANEK69 --- ---
    tady inspirace, je to sice za raketu ale asi tak nejak to ma bejt http://www.vyuzeno.cz/2013/01/stavba-domaci-udirny-cast-ii/
    LEDNICE
    LEDNICE --- ---
    mám starý pertry 2,5m roury mírný sklon a 50x50x100cm dřevěná bedna (v pohodě to potom rozebereš a schováš, nebo spálíš v těch kamnech až bude nejhůř) teploměr nahoře 70° 12 hodin nějakým tvrdým dřevem bez kůry dost mizí žádné topení na pohodu možná to je těma petrama.(třeba to někdo rozlouskne nikdy jsem před tím neudil a klaplo to nezbylo už nic)bůček nasolený s česnekem 2dny pak zalitý 4 týdny ve vodě bez rychlosoli (pragandy) good luck
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    RUTHLESS: ja si prave nejsem moc jistej, proc by to melo uvnitr zeme chladit. Nemelo by to spis izolovat? Studeny kour se pouziva na uzeni surovin u kterych chces docilit trvanlivosti, takze zalezi na tobe. Teplej kour bejva na rychlou konzumaci. Nekde jsem cetl, ze je gut mit moznost pri dosazeni cileny teploty, prehodit kour primo do komina, takze ti pak nejde dal skrz udici prostor a teplota dal neroste a zaroven neklesa, jako kdyz otevres komin, ale samo to neni prdel, stoji to hafo energie a materialu, takze urcite bych na nic nespechal a vse pekelne promyslel. Klido nahod navrh a treba bude reagovat i nekdo jiny, kdo zna i praxi :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam