• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELUdírna - jak na to, recepty a osobní zkušenosti s uzením
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ENKATT: nejaky navody jsem mel, ale nekonec spis budu hedat znova. Urcite kupovat jen topeniste.
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    RUTHLESS: taky ji plánuju stavět. máš nějaký vybraný návod na stavbu? nebo prostě koupit?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    XBAHNO: jako jo. Ale je to fakt hnusny :D Navic to mame na chate, ne doma. Takze je to spis spolecenska udalost nez cokoli jinyho. A fakt ta elektrina je desne oskliva.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    RUTHLESS: Hele dvakrát si to rozmysli. I já jsem původně chtěl klasickou udírnu na kusový dřevo, ale pak jsem změnil názor a jsem rád, že jsem si vyrobil tu elektrickou. Klasika na dřevo má dvě velké výhody - funguje i v postapo světe, kde nefunguje elektrika a je to skvělá záminka pro dlouhou akci s kámošema či sousedama, jak vypít haldu piv a zároveň ješte mít u manželky bonus, protože pořád něco bude i pro rodinu.
    Jinak všechno ostatní mluví pro elektriku. Uzení v elektrický udírně mi k ní nepřiváže. Klidně můžu udit studeným kouřem 60 hodin a při tom spát a chodit do práce. Pokud máš elektriku, udíš často, protože tím nezabiješ celý den. A jinak ve výsledku není rozdíl, kouř pořád vzniká spalováním dřeva, jenom to je kontrolovaný a ve formě štěpky. Naopak, řízení teploty je přesnější než docíliš s ohništěm.
    Jak říkám, rozmysli si to.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Muj velkej dluh rodine je dřevěná udírna. Stavěl jste ji nekdo? Elektro me vubec nebere. Potrebuju drevo a topeniště.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    XCIDER: https://bradman.cz/generator-studeneho-koure-dymbox/
    Válec, dole dvě díry kde to zapálíš a nucený odtah na principu ejektoru, takže větrák (nebo akvaristický vzduchovadlo) je studený. Žádný rozměr není vysloveně kritický.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    XBAHNO: to vypada dobre, mam doma dreva dost a bastlim rad. Mas nejaky plany k tomu dymboxu? Skrinku si dokazu zbouchat bez planku, ale u tohohle netusim. To je teda pixla s pilinama, ktery ohrivas spiralou a zenes pres ni vzduch nejakym ventilatorem?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    XCIDER: Já jsem si jí teďkon zbouchal. Pár latí, rozměry tak, aby jsem to vyrobil z jednoho balení palubek, dýmbox z jeklu co jsem měl doma, spirála Poláci, termostat Čína... V podstatě za víkend hotovo a čtyřku mě to nestálo. No a funguje to dobře

    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    XCIDER: Mám jejich izolovanou osmdesátku, k tomu dokoupený dýmbox (s tím Kaiserovým základem to fakt je jen sraní), a jde to - padesátka už ale podle mně bude moc malá - nikdy ji nenaplníš dokonale, takže ve finále ani ta osmdesátka není nijak extra velká - vleze se Ti tam třeba 5-6kg klobás, a víc už moc ne
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    udite jeste nekdo? :)
    uvazujeme s kamosem, ze si poridime nejakou mensi elektrickou napul, asi neco jako: https://www.udirny.cz/elektricka-padesatka/

    mate nekdo zkusenost s tou znackou Kaiser?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    asi blbej dotaz, ale nemel by nekdo plnicku klobas/salamu k zapujceni za penize/protihodnotou masiny? sem na chvili v cechach a chtel bych par rodinnejm znamejm vyrobit naky fermentovany klobasy a salamy. mam k dispozici kutr, takze zhotoveni bude na par hodin max?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LADINEK: jako uprimne, ty jazyky kdyz jen dlouho nasolis a vyudis studene, tak sou zakonzervovany a ztratej daleko min masy. ve finale ten uzenej jazyk stejne varis/papinkakujes pak loupes a az pak zeres. to ze to predvaris urcite vyvaris sul, kterou si se tam snazil pracne nacpat na ochuceni. samo ze ne vsechnu, ale stejne. ja to radsi delam naoapk. kdyz delam vyrobek, kterej se pak stejne bude tepelne upravovat, zvolim studeny uzeni se solnou upravou, ktery zakonzervuje. priklad - jazyk, kolena, americka slanina, zebra, kosti na vyvar. vyjimkou sou cabajky, ktery ale zraju tejden/dva po studenym uzeni a pak vakuuju a necham treba dalsi pulrok nechat pofermentovat cukry.
    ostatni klobasy udim teplym kourem, ale nikdy nesleduju teplotu. jakmile se zacnou trochu svrastovat v udirne, je cas je vyndat a zchladit. nikoliv ale ve vode, ale na vzduchu, kterej je vetsinou mrazivej do -10C. vzhledem k tomu, ze pokrajeny maso na klobasy zasoluju na 1-3 tydny, nikdy se mi nestalo, ze by se nepovedly ve smyslu jakejchkoliv zazivacich potizich po nich.
    samozrejme uznavam malka, ten jede klasicky normovany recepty. to jak vse spravne podle predpis upravuje na interni teplotu 70C po dobu 10ti minut je naprosto v poradku. ja si vsak myslim, ze pro domaci vyrobu je to az moc stupnu a mnohdy to znici spravnej pocit ze struktury ty klobasy. pro domaci potreby tepelne upravuju na 70st pouze beef hot dogy. (ty sem delal dvakrat a uz nikdy vic). poprvy sem je podle mistnich norem varil na 75st a to bylo moc. pak sem nasel jinej recept a delal mensi davku a koupil svoji udirnu cookshack SM-150 commercial smoker a tam zacal udit. uplnou vyjimkou je emulsifikovana klobasa vinna. tu neudim ani nevarim a syrovou vhazuju do pytliku do mrazaku.
    pokud chces mit naky podklady, doporucuju ti z ulozto stahnout tyhle dve publikace:
    https://gozofinder.com/cse/ulozto/cz?query=B+Bezdek+-+Vyroba+uzenin+specialit+a+konserv B Bezdek - Vyroba uzenin specialit a konserv 1935
    https://uloz.to/file/KQu36LYg/norma-masne-vyroby-1995-pdf#!ZJD0AQR1L2V4ZJLlAJAwZTH4ZwIuM1yZAwOeZKqcZySIZQt3 norma Masné výroby 1995.PDF
    zejmena ty normy masny vyroby (233 stran) je zkracena verze tyhle knizky, kterou at si za skoro 2k strcej do rite https://ossis.cz/obchod/knihy/173-sedivy-vaclav-ceskoslovenske-masne-vyrobky.html
    doma sem mel este jednu knizku, ale tu sem zapomnel u segry. nebylo to ale kompletni vydani toho sedivyho.

    s tim uzenin a varenim, doporucoval bych tak, jak to delaj - zaudit a pak dovarit na 70st po dobu 10ti minut. v pripade uzeni jazyku nateplo, nasol a pak ud tak na 75C max tak 3 hodky. nebo zkus udit studene treba 5 hodin a pak proste povarit do mekka, pokud je chces mit ihned ke konzumaci. ten jazyk je pomerne houzevnatej a ja na finalni upravu stejne jak uzeny kolena dam varit do papinaku, protoze mam rad ten vyvar z toho pak.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    DEVIL: Jo to je mi jasny, ledovaci masinu nemame, ale nekdy to chceme zkusit, mistr Malek ma docela dobry videa a posledni veprovky (veprovy ve vlastni stave) dle nej byly super.

    Me slo spis o to, jak dlouho povarit (bez papinaku) a jak dlouho udit a na kolik. Mame klasickou udirnu na drevo...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LADINEK: muzes pouzit i pragandu. to muzes imho druhej den udit a este to vevnitr zustane tmave ruzovy. nakladani na 3-4 tydny je olckul podle toho, co me to rikal reznik. to napichani sem pridal ja, protoze sem zacal pozde a venku by 4. tejden zaclo mrznout a debilne by se udilo.
    podle me je lepsi asi predvarit a pak doudit. protoze kdyz to delas naopak tak odmocis i to nakoureni. nikdy sem to ale nezkousel. na to musis mit ledovaci masinu, nebo spousta ledu na zchlazeni v mrazaku.
    ja sem taky ani nikdy nic nezkousel dovarovat po vyuzeni...
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    DEVIL: super dík za info. Já toho právě o jazyku našel minimum. Nicméně jsem se dočetl, že se dá predvarit, třeba v papinaku a pak doudit...no uvidíme, něco proběhne tak pak dám vědět.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LADINEK: ja sem udil 5 neloupanejch hovezich jazyku pred asi 7mi lety. (ne moc dobre se tu shanej). nalozil sem je do 8% solnyho roztoku a injekcni strikackou sem je napichal tim roztokem. lezelo to 3 tejdny v lednici, na posledni den sem vyndal, osusil, cely potrel cesnekem se soli a susil pres noc v lednici. cesnek sem utrel ubrouskem a dal do predehraty elektricky udirny. v udirne sem vysusil na 70C asi hodinu a pul, pak sem zandal cold smoke baffle a udil studenym kourem 3 dny. tzn. dycky sem dal takovy spalicky dubovy do ty komory a dal zhavit na nejnizsi teplotu ty udirny s tim, ze ten baffle ma v sobe nakou izolaci a zabranuje teplo jit nahoru do udirny. po 7mi hodinach to vyhaslo a ja to vypnul a nechal v udirne pres noc (venku kolem 7mi stupnu) druhej den sem opakoval vzdy s vyndanim jazyku a zahratim udirny a jejich navraceni zpet.
    jazyky sem sezral behem dvou tejdnu jak uzeninu.
    jako skoda ze sem jich nemel aspon 15, protoze takovyho srani s tim..
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Ahoj, je tu trochu mrtvo tak to zkusim ozivit.

    Mate nekdo nejaky zkusenosti s uzenim hoveziho nebo veprovyho jazyka? Jak dlouho varit, nasledne douzovat a na kolik stupnu? Predem dik
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RED_KOMUSO: tak je jasny ze vse musis delat ve velkym mnozstvi aby se ti ta prcarna okolo vyplatila. taky vzdycky delam 17 a vic kg cabajek, protoze vim ze se az 40% hmoty vypari pri suseni a pak to jde raz na raz..
    tech daikonu bych taky narval plnou udirnu, kdyz uz
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    DEVIL: :-D Díky za názor, příští týden si pronajímám UDIM Smoker, abych to zkusil 1. pidi várku. Jo, je to trochu výstřední, ale ta chuť iburigakko!!!
    Jestli se mi letos podaří dostat do Japonska, tak navštívím pár udíren, abych omrknul jejich parametry, a jednu postavím na naší farmě. Vypadá to, že to dělaj dost na punk, ale zase v ohromným množství.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RED_KOMUSO: normalne to dej no naky bedny a rozdelej vedle toho ohynek. nebo zajed k nakymu skladu, tam ti radi daj palety a z nich ztluc nakou dyi kisnu. uprimne... bych nikdy nikomu moji udirnu nepujcil za zadnejch okolnosti.
    to co chces udit je klasicka 'japonska sokunin mrdarna' podle toho co ctu to nechavali u irori, kdyz topili. takze kolem toho dny a noci onanovala naka japonska subinka v kimonu a prikladala. ja bych se s tim nesral. das to do steameru, aby se to uvarilo a zmeklo a pak treba na par hodin bych to dal zaudit poradne.
    srat se s uzenim zeleniny 3 dny na 70 stupnu, je pomerne vomrd i s moji elektrickou, parametrickou udirnou. nebo to reknu jinak... 3 dny sem schopen se venovat nanejvys studenymu uzeni cabajek bez pragandy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam