• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYGentlemans style aneb modern man and his world. Oblečení, boty, doplňky apod.
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    GEGE: jasný. Já v žádném případě nežertoval.
    GEGE
    GEGE --- ---
    COMODOR_FALKON:
    MARTIK: znam lidi, ktery maji doma sbirky za desitky, byly na murraym, jezdi na whisky festival a o jamesonu nikdy nerekli krivy slovo. vsichni se schoduji, ze mezi konzumnimi whiskami za tu cenu skvely pitivo. pardon, musim se jamesonu zastat. ne vsude servirujou islay apod. a casto volim jameson.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    JAKE_UP: A tobě jde o co?:-) Klub se jmenuje "Gentlemans style aneb modern man and his world (blog style)" a chlast k tomu patří ;) Nemůžeme se furt bavit jen o ponožkách.
    JAKE_UP
    JAKE_UP --- ---
    Až dořešíte whisky, nezapomeňte ještě probrat víno a kafe.
    DOT
    DOT --- ---
    CORNHOLIO: jen bych doplnil, protoze to z tveho prispevku tak trochu vyplyva, ze blendovana whiskey nerovna se automaticky shit. Nicmene pokud chce nekdo doporucit proste jen nejakou lepsi whiskey, lovil bych mezi single malt.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    CORNHOLIO: koukám, tahle odpověď je spíš pro SHAMAN99 než pro MARTIK, určitě jsem nechtěl poučovat, nerad bych, aby to tak vyznělo.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    MARTIK: zkusím to já, ale rozhodně nejsem nějaký velký fanoušek whisky, jen mám rád několik značek a moje znalosti jsou spíš dost základní. Takže úvod pro úplné lamy:)

Zásadní rozdíl je single malt versus blended. Všechny (téměř) ty "velké" značky, co se prodávají všude v barech a supermarketech (Jameson, Johny Walker, Tulamore, atd.) jsou míchané whisky, tzv. blended, směsi z různých palíren. Jsou zpravidla levnější, vyráběné ve velkém množství (seženeš v jakémkoliv supermarketu) a chutnají většinou jako pálivá kořalka (věc názoru, ale já fakt nepoznám podle chuti Jamesona od Johnny Walkera).

Single malt je na rozdíl od blended whisky z jedné konkrétní palírny, vyráběná na jednom místě. Liší se pak pochopitelně podle té které palírny - nejen podle druhu sladu, ale podle takových vychytávek jako třeba místní železitá voda, sudy, v kterých whisky zraje, rašelina, kterou se sudy vypalují, atd. Tyhle whisky na rozdíl od těch blended skutečně nějak chutnají, a chuť se liší hodně výrazně. Znalci podle chutě poznají, jestli je to whisky z ostrovů, ze skotské vrchoviny, Irská, atd. Plus se chuť zpravidla liší i dobou zrání - jinak chutná tatáž značka desetiletá, jinak dvanáctiletá a jinak dvacetiletá, přičemž víc let nemusí nutně znamenat lepší chuť, jen prostě jinou.

Opravdu je nejlepší si to vyzkoušet a najít značku, která ti chutná, ale přprav se na to, že láhev takové whisky tě bude stát tak 1500,- a víc. Pokud se ptáš konkrétně na můj vkus, tak jestli chceš lahodnou "sladší" whisky, mám rád 12 letou Bowmore, pokud chceš whisky z které budeš mít pocit skotské vrchoviny, sychravých vřesovišť, bot mokrých od rašeliny, a kterou si naliješ u krbu ve svém studeném kamenném sídle, doporučil bych Talisker:)

Stačí to takhle?
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    COMODOR_FALKON: prosím, pouč mě.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MARTIK: To je hodne spatny vtip...
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    SHAMAN99: Jameson.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    SHAMAN99: Co myslíš klasické značky?:) Kolik bys chtěl utratit?
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    SHAMAN99: Whisketeria Marpek v Dejvicích, elký výběr single-malt whisky. Nejlepší je zajít, degustovat, nechat si poradit, vyzkoušet, co ti chutná nejvíc. Nic jako "univerzálně dobrá whisky" neexistuje.
    SHAMAN99
    SHAMAN99 --- ---
    UMIAKI: No proto se ptam. U rumu je to jasny, ale whisky nevim, spousta lidi nadava na ty klasicke znacky...
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    SHAMAN99: To je složitá otázka...
    SHAMAN99
    SHAMAN99 --- ---
    Nekdo tip na dobrou whisky? :)
    SPECS
    SPECS --- ---
    Kam prosím vás v Praze chodíte nechat si upravit oděv? Díky za tipy!
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    CABANNOS: Jestli chceš vázací tak Krispol Store a jestli chceš nevázací, tak si to kup u nás - U Štěstí dam - http://www.fler.cz/shop/u-stesti-dam?ug=18673 :-) Máme větší výběr ;)
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---
    Sháním jednobarevný pánský motýlek, kam se podívat mimo Le Premier?
    GGG
    GGG --- ---
    UMIAKI: mrknu, diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam