• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PLUMMPLUMMova tvorba - kresby, malby, vesmír a vůbec
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    LULU: No já si myslim, že za cenu, která by pro mě byla odpovídající, by ta kytara byla neprodejná. :) Jakože jsem to dělal poprvé, takže jsem všechno dělal pomalu, abych něco nepokazil a strávil tak u toho fakt hodně času, kterej bych samozřejmě musel zahrnout do ceny, aby ten prodej měl vůbec nějakej smysl. Navíc mi přirostla k srdci, takže prodávat se nebude. :) Tahle určitě ne. Možná nějaká další...jestli bude. Jinak dík.
    LULU
    LULU --- ---
    hmmm... myslim, ze bys ji hodne slusne vydrazil nejakymu profikovi... Kam se hrabe Jurkovic :D
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    A ještě to třetí. Taky zkreslenej:
    song: Ozzy Osbourne - No More Tears
    Homemade strat soundcheck - overdrive 2
    http://vimeo.com/14101920
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    LULU: LOJZA: Díky :)

    Dal bych sem i nějakou zvukovou ukázku, ale mam jen tři videa nahraný kompaktním foťákem. Jak obraz, tak zvuk. Žádnou nahrávku na mikrofon nebo rovnou do počítače nemam, takže to zvukově stojí za houby a nic z toho nejde poznat, protože kompakt ten řev z lampovýho komba prostě nepobírá. :) Ale tak teda aspoň jako důkaz, že hraje. :) Na tom videu je kamarád, nejsem to já:

    Čistej kanál:
    songy: Pink Floyd - Wish You Were Here, Jimi Hendrix - Little Wing
    Homemade strat soundcheck - clean
    http://vimeo.com/14101316


    Zkreslenej kanál:
    songy: Joe Satriani - Summer Song, Van Halen - Eruption
    Homemade strat soundcheck - overdrive
    http://vimeo.com/14101595
    LULU
    LULU --- ---
    Plumm rulezz :)
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    PLUMM: To je prostě úžasný... BIG RESPECT.
    JAHMAR
    JAHMAR --- ---
    nj tak ještě nemáš takovej skill =D
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    JAHMAR: MacGyver by to postavil kapesním nožíkem z pérka od propisky. Já ale použil i šmirgl a šroubovák. :D
    JAHMAR
    JAHMAR --- ---
    a nejsi ty už trochu Macgyver? =D
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Pak už jen finální šroubing toho všeho dohromady a tadá.

    Mimochodem, hraje výborně. :)




    A vtipnej detail: Při barvení se mi tam hned nalepila jedna malá muška, ten její otisk jsem tam nechal, nijak jsem ho nezamaloval, přišel mi tam děsně vtipnej, takže jsem ho zalakoval se zbytkem kytary. :)

    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Po stavbě přišlo na řadu barvení a lakování, což je časově i technicky ještě náročnější než stavba samotná, pokud ček opravdu chce skvělej výsledek. Obecně platí, že bez profi nástrojů na lakování, jako je pistole, nějaká absolutně bezprašná lakovací cimra a vysokootáčková leštička nebude výsledek nikdy tak dokonalej jako lak na kytaře z krámu. Bohužel. Ale co, naleštěná kytara stejně neni rokentrol :D

    Moje bezprašná profi lakovací cimra vypadala takhle: :D Základní nástřik je bílej akrylát. Několik vrstev s jemnym mezibrusem.


    Následovalo broušení do hladka, zaplnění všech nerovností akrylátovym tmelem, zaplnění pórů ve dřevě tim samym tmelem. (Jasan má velký póry a vcucnul by do sebe veškerou barvu, takže bez zaplnění pórů by bylo potřeba moc vrstev barvy, což je pro hudení nástroje nevhodný – tlumení vibrací atd.) A znova dobroušení do hladka.

    Jako "barvu" jsem zvolil tzv. swirling a natočil to na video. Dlouho jsem s tim experimentoval a stejně jsem to nakonec musel dělat nadvakrát, protože se mi první výsledek nelíbil. Pro ponoření kytary do vody přeskočte rovnou na 4:32

    Guitar Swirling II
    http://vimeo.com/13498039


    Pak následovalo lakování transparentním polyuretanem. Ten se mi podařilo vyleštit do takovýho saténovýho lesku, víc to fakt nešlo. Ale jak už jsem řekl, naleštěná kytara stejně neni rokenrol. :D



    Nakonec už jen odstínění mědí a pájení elektroniky. Stínění tam je kvuli eliminaci šumu a brumu. Snímače s jednou cívkou fungujou jak anténa, sbíraj všechen možnej bordel ze vzduchu a když člověk nehraje, nebo nemá aspoň na nějaký kovový uzemněný části kytary položenou ruku, místo ticha se z repráků hrne šum. A to je co? Ano, to je na hovno. :)

    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Sice starší věc, dával jsem to myslim někdy do "malujete, ktreslíte...", ale chci ji mít i tady na svym písečku. :)

    Postavil jsem si kytaru. Tvarově je to kopie klasickýho Fender Stratocasteru, akorát s drobnýma úpravama. Rozměry těla jsou odvozený ze Stratu z roku 1962 a hardware jako ladící mechaniky, snímače, potenciometry, atd. jsem si poskládal podle svýho, žádnej konkrétní model Stratu jsem nereplikoval. Tělo je z jednoho kusu jasanu ztepilýho. Na Stratocastery se běžně používá olše nebo jasan bahenní, nepodařilo se tenkrát sehnat dobrej kus ani jednoho, tak jsem použil jasan ztepilej, kterej má oproti dvěma zmíněným jednu jedinou nevýhodu a to je větší hmotnost. Krk jsem si sám nevyráběl, protože se dřevem jsem nikdy předtim nijak zvlášť nepracoval a stačí, aby mi při stavbě krku jeden z 22 pražců ulítl třeba i o půl milimetru a už ta kytara nebude ladit a takovej krk je pak ničemu. A hlavně jsem na to neměl potřebný nástroje. :) Takže jsem si na něj při první stavbě netroufl a nechal si ho vyrobit v Hořovicích (Tam, kde se vyráběly a stále vyrábějí český kytary Jolana).

    Víc k hardwaru psát nebudu, předpokládam totiž, že konfigurace potenciometrů, kapacity kondenzátorů, odpory rezistorů, zapojení snímačů, konkrétní model snímačů, materiál nultýho pražce, tremolo, materiíl sustain blocku, a všechny tyhlety další věci, který maj zásadní vliv na konečnej zvuk a funkčnost toho nástroje nezainteresovaný lidi moc nerajcuje :D Pokud to někoho fakt ale zajímá, tak se klidně rozepíšu, stačí se zeptat. :) Kdyžtak by to mělo bejt i detailně popsaný v těch článcích, na který odkazuju pod fotkama.

    Tak jen tapetka z obrázků ze stavby:

    Základní tvar nešel vyříznout, protože na mojí 350Wattovou přímočarou pilu je 5cm tlustý jasanový dřevo až moc velklej hardcore, je to jak řezat do kamene, ani si neškrtla. :) Takže jsem improvizovaně musel odfrézovat okolní dřevo, aby mi z prostředka vypadla vyřízlá kytara.:)

    Kapsa na uložení krku. Ta musí být vyfrézovaná s přesností na desetiny milimetru, čim těsněji v ní krk sedí, tim líp pro přenos vibrací z javorovýho krku (javor u stratovskýho zvuku zodpovídá za zvonivý výšky) směrem do těla. Volná a špatně tvarovaná kapsa na krk je průser levnejch kytar.:

    Uložení krku:

    Frézování všech děr:

    Frézování všech děr:

    Charakteristickou stratovskou ergonomii jsem si seřízl řetězovou pilou, páč jasanový dřevo je fakt jak šutr a kdybych to měl celý brousit růčo, asi bych měl pak ruce jak Arnie. :)

    Charakteristickou stratovskou ergonomii jsem si seřízl řetězovou pilou, páč jasanový dřevo je fakt jak šutr a kdybych to měl celý brousit růčo, asi bych měl pak ruce jak Arnie. :)

    No a pak dobrousil:

    No a pak dobrousil:


    Kontrola přesnosti/šikmosti uložení krku pomocí dvou natažených vlasců – jakože krajních strun.


    Celej fotoset hír: http://www.flickr.com/photos/mejla/sets/72157624169718579/
    Seriál článků o stavbě od začátku do konce hír: http://plumm.cz/tag/stavba-kytary/
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    PLUMM: jojo, jak ja mam tve prace rad,,, taky bych se chtel takhle nudit:)
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Dvě komiksový cvičení.
    Téma "Stalo se za bílého dne". A protože mě tyhlety cvičení fakt nebaví, tak jsem si to aspoň zpříjemnil tim, že jsem nakreslil tu nejnezábavnější banalitu, jaká mě v tu chvíli napadla. Jízdu výtaham. Je to taková blbost, že jsem se u toho fakt bavil. :) Díky bože za muj zvrácenej smysl pro humor. :) Ta červená tam je, bo tam měla být jedna barva.



    Téma "Za 5 minut 12" podle cizího scénáře, kterej měl dýlku tak na 5 komiksovejch stran nejmíň. Limit byla jenom jedna. :)
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    77WHITE: Dík za tip, ale Zbrush mi moc nevoní svym pracovním prostředím, používam Mudbox. :) Viz třeba: PLUMM
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    s mesíčním zpožděním, ale přeci - pokud chceš modelovat trochu víc "freestyle", mrkni se na Zbrush, youtube je toho plnej.
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Tentokrát vážnější článek o "vesmíru a vůbec", ne o "kresbě a malbě":
    Půl mega pro rodinu mrtvýho Roma | Plumm
    http://plumm.cz/2012/pul-mega-pro-rodinu-mrtvyho-roma/

    SUN_VU_KUNG: Kolotoče a blikátka, hezky řečeno. :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    PLUMM: tak pro lidi, co malbě a umění rozumí to nikdy out nebude, pro obyčejné lidi, co mají rádi kolotoče a blikátka asi jo :) Hodnota toho díla není v tom, že se musí pohybovat a být interaktivní, zvlášť ve vztahu ke klasickým dílům... ale je dost možné, že v budoucnu bude obecný trend a posun k multimedializaci...
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Tohle skoro až nutí k zamyšlení, jak na tom za x let bude digitální malba. Jestli všechno, co se nebude pohybovat, ideálně interaktivně, bude totálně out nebo ne.:)

    Starry Night (interactive animation)
    http://vimeo.com/36466564
    ZELGARIS
    ZELGARIS --- ---
    PLUMM: Ok ^_^
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam