• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PLUMMPLUMMova tvorba - kresby, malby, vesmír a vůbec
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KJON: ty kuličky samořejmě patří do těch samoplnitelných (modré násadky) - a fakt nic neucpávají, funguje to, pokud tam je barva, které sedá pigment.
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    KJON: Právě, v Plzni si koupim akorát tak štětec a pastelky.
    Jinak výtvarnopotřebnej, papírnickej a knihkupeckej fetiš je samozřejmostí. :) Chodim tam i když zrovna nic nepotřebuju.
    KJON
    KJON --- ---
    PLUMM: Jasně. Tak to já asi zůstanu u Zebry. Já mám vlastně radost, když můžu vyrazit nakupovat nějaký nástroje do výtvarnýho obchodu. :)
    (Ale je to výhoda Prahy, nikde jinde se to skoro nedá sehnat..)
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    KJON: cca 105 Kč s poštovnym. Což je sice jen o trošku, ale zároveň si je hezky pohodlně vytáhneš ze schránky a nemusíš pro ně nikam chodit/jezdit :)
    KJON
    KJON --- ---
    PLUMM: Snad to pomohlo. Na kolik vyjdou bomby z Hongkongu?
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    KJON: Vyčerpávacíjí, díky. :)
    Samotný bomby se koukam taky vyplatí kupovat z hongkongu.
    KJON
    KJON --- ---
    PLUMM:
    Já už Petnel Brushe používám přes 4 roky a Pocket Brush je jedna z nejlepších investicí, pokud má člověk trpělivost. (Já se štetci obecně neuměl vůbec pracovat.)

    Ty Color Brushe jsou taky normálně na bombičky, akorát jsou velké a tvoří celou tu násadku. Dají se sehnat v Zlaté lodi i jinde (štětec s náplní kolem 180 korun a jedna náplň kolem 50) Oproti tomu "normálnímu" Pentel Pocket Brushi, mají inkoust vodou rozmývatelný.
    Další odlišná vlastnost je, že si člověk tu barvu dávkuje do toho předku sám tím, že mačká tu náplň, takže je lehčí docílit například suché stopy, která "vynechává".



    Včera jsem ze zvědavosti jednu starou náplň rozřezal a kuličky bych do ní nestrkall ani omylem. Jsou tam jakési dvě trubičky v sobě a kulička by, podle mě, přívod barvy jenom ucpala.

    Oproti tomu kamarád (ID K_0S) zkoušel plnit ty menší bombičky v Pocket Brushi naředěnou tuší a takováhle náplň už tak opotřebovaný štětec ještě víc přizabila..
    Koupit se dá v pohodě i u nás, třeba Altamiře. Na bombičky chodím zásadně do Zebry (štětec+4 bombičky teď kolem 400, 4 bomby 120)
    (Bonusová rada od Frederika Peeterse je - narazit bombičku, počkat až štětec nasákne, poté vyndat a kreslit. Stopa zůstane černá a pevná dost dlouho a mělo by to celkem dost šetřit inkoust.)



    A první štětec na vodu jsem si pořídil taky u nás v Čechách. A to v koh-i-noor papírnictví, kde mají dva typy od Kuretake (ten zelený a ten modrý, plochý co je k vidění třeba tady http://www.cultpens.com/acatalog/Kuretake-Zig-BrusH2O-Waterbrush-Pen.html) Cena byla kolem 120.

    Nedávno jsem si pořizoval jeden z těch Pentel vodních, ale ten jsem ještě pořádně neozkoušel. Ten Kuretake jsem nešetřil a měl jsem v něm vodu s tuší a taky mu to úplně neprospělo. Ale i tak mi vydržel docela dlouho než se roztřepila špička.
    Ten Pentel má určitě taková pevnější vlákna, takže si myslím, že je lepší na nějakou preciznější práci..



    To je asi tak všechno, co mě zrovna teď napadá.
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Pája - olej, plátno na desce, 24x30cm
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    SUN_VU_KUNG: http://johnwelding.blogspot.cz/2009/07/july-in-studio.html "I looked on the internet for ways of refilling the ink cartridge and using a syringe seemed to work for some people. I tried this and discovered Pascal's Law... brute force prevailed and I managed to get a few drops of ink inside the cartridge to keep it going."

    – Tak s trochou snahy Colour Brush Pen fakt plnit jde.
    S injekční stříkačkou teda nejspíš půjdou plnit i ty bombičky do Pocket Brush Penu. Vyzkoušim s tuší, až je spotřebuju. :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    PLUMM: Tak teď jsi mne znejistil, tak jsem šel vykrámovat krabici abych se podíval a máš pravdu, je to taky Pentel, ale kupoval jsem je už před několika lety a už se mi to nevybavilo. Jinak ten velký černý Colour brush přímo nemám, ale viděl jsem ho a měl by jít plnit normálně sám o sobě, protože ta násadka je dutá. Jestli se do toho dávají nějaké kartuše, tak se možná dají plnit ty, ale nikde jsem to neviděl, všude je jen ten předek s hrotem, víčko a násadka... jinak ještě tip v případě některých barev / inkoustů - jestli si můžete sehnat malé ložiskové kuličky, tak je dobré jich do té násadky (do které to jde) pár hodit (třeba 3) líp se tím pak při zatřepání sesednutá barva rozmíchá, protože přeci jen, pigmenty za nějakou dobu sednou.

    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SUN_VU_KUNG: ze zlatý lodi sem kupoval na zkoušku jeden asi za stovku
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    SUN_VU_KUNG: Aha, to jsem nevěděl. Viděl jsem u nich náplně i do colour brushů (http://www.pentel.com/store/color-brush-refill), tak jsem myslel, že to jsou taky nějaký jednorázový bombičky, jen větší než u toho pocket brush penu.
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    SUN_VU_KUNG: Vypadají stejně jako http://www.pentel.com/store/aquash-water-brush-large-fine-point-tip tak to je imho taky Pentel. Pokud to neni noname kopie teda. :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    PLUMM: I ten Colour Brush můžeš plnit... ten je od Pentelu a prodává se i v sadách už s naplněnými barvami.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    PLUMM: ty modrý jsou myslím nějaký noname...
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    SUN_VU_KUNG: Ten libovolně plnící je jen ten color wash brush (oficiálně Aquash), je to tak?
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    TURF: To jsou všechno taky brush peny od Pentelu a já vim jen o Zlatý lodi.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TURF: myslím, že ne.. jestli to nebude mít Zlatá loď, Altamira nebo Nielsen, tak asi už nikdo... ale z eBay se to dá koupit opravdu levně... a určitě je má Boesner, ale nejbližší je Vídeň nebo Drážďany :) Docela dobře je to použitelné na vytahování světel, stačí to naplnit bílou tuší a pokud to nezaschne, tak je pořád k dispozici - bílé tužky totiž skoro vůbec světla nevytáhnou.
    TURF
    TURF --- ---
    SUN_VU_KUNG: daji se u nas nekde sehnat?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Tenhle typ štětce se syntetickým vláknem se dělá i s otevřenou plnící komorou, takže ho můžeš naplnit nejenom tuší, ale i vodou (pro akvarel) nebo jakoukoliv tvou vlastní barvou (ideálně třeba tuše pro airbrush). + různé hroty a stojí to taky pár babek.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam