• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHANKETY nyx :: pripominky uzivatelu
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    hlavně podle mě nemá význam tvrdit jak by se člověk zachoval, když v tý situaci nebyl - 100x můžu řikat že bych to nevzal, ale je to hrozně jednoduchý, protože s tim nemám vůbec zkušenost.
    OSTROVAN
    OSTROVAN --- ---
    SOTD: Vzal bych prachy i kdyby tam místo divadla měli zavřít třeba dětskej domov a těch peněz nebylo 10 melounů ale klidně i míň....
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ALESH: Já ti rozumím, ale emocionálně (a trochu si to dovedu i racionalizovat) vnímám rozdíl mezi robinhoodovskou krádeží a obyčejným lupem. Každopádně, anketa nám alespoň ukázala, že naše společnost stále ještě potřebuje být svázána přísnými předpisy a vymahatelnými tresty, jinak je veškerá morálka a funkčnost tatam.

    A zajímal by mě jiný rozměr tohohle problému. Jakpak je to s rozdělením věřící/atheista vs. odpovědi níže?
    ALESH
    ALESH --- ---
    JACOB: Drive jsem stahoval, ted mam naprostou vetsinu vseho zakoupeno. Navic si myslim, ze krast penize ze statniho rozpoctu je horsi, nez si stahnout photoshop (cimz to ale neobhajuju).
    No je mi z toho trochu zle, snad to tady vydrzim nejakou dobu necist..
    JACOB
    JACOB --- ---
    ALESH: A co software, hudba, filmy, hry - nepiratis?:) Jen me zajima, kam saha tvoje svatost a kde se uz zacnes hajit tim, ze to "prece nikoho neposkozuje" ;)
    ALESH
    ALESH --- ---
    PATISLAV: za me je teda uplne jedno, jestli to je 10kc nebo 10 milionu, nebo 10 miliard. Proste je to kradez a cim vetsi, tim vetsi svinsvo.
    ALESH
    ALESH --- ---
    SOTD: nedokazu si predtavit, ze bych se bavil se zlodejem. Dost me to teda vzalo, vysledek te ankety.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Já taky chápu rozdíl v množství, ale možná trochu jinak, než ostatní. Ukrást (byť beztrestně) 10 milionů chápu čistě jako osobní obohacení na úkor někoho jiného. 10 milionů je částka, která stačí tak akorát na uspokojení nadstandardních potřeb měšťáckého Čecha (luxusní byt, auto, dovolená každý rok, žádná práce). Mít ale k dispozici 10 miliard, chápal bych to už jinak. Vnímal bych jako poslání investovat / rozdat ty peníze účelněji nežli to dělá stát, tj. zejména do kultury, podpory začínajících podnikatelů (na které sere stát i bankovní sféra), vědy atp. Rozjel bych nadaci, která by dávala granty lidem se zajímavými nápady.

    Takže při 10 milionech bych jednoznačně řekl ne, za to mi pošpinění morálního kreditu a svědomí nestojí. U 10 miliard bych ale hodně váhal, protože by to byla možnost nikoliv k vedení pohodlného života, ale ke změně světa kolem mě k lepšímu. A k tomu bych své jméno klidně zaprodal.

    Ale jsem si vědom, že peníze a moc korumpují, a že podobně naivní byl možná v minulosti kdejaký miliardář, který teď hledí jen na svou vlastní kapsu.
    L4MA
    L4MA --- ---
    SOTD: tomu rikam anketa... :) ale fakt by to chtelo verejny, takle to nema stavu...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: A kurva :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: ale musíš kopat za Onderku, ne za ty divadelníky...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: Díky. Pořád jsem přemejšela, že vlezu do politiky. (Bylo mi trapný řešit "jen ty postižený"). Teď už konečně vím na co mám talent.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: ideální kandidátka na radní pro kulturu v libovolném větším městě ;-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BEEBLEBROX: Ano, pokud by slo o konkretni divadlo, co me sere, zachovala bych se jinak. A vim ze je to svinstvo a kulturni fasismus.
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    LODBROG: maminka me ucila, ze krast se nema.. at uz ve velkym nebo v malym
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JACOB: ale jo, klidně se necham nazvat zlodějem :) Mě jde o to abych se mohla sama sobe podivat do zrcadla, a poflakovani na netu/ukradeni toaletaku/gumicek do vlasu mě nijak nerozbije, a nemam z toho nocni mury.
    JACOB
    JACOB --- ---
    SHEALA: A co 10 mega vs. 1000 korun?;) Hledame hranici, kdy si to navzajem odkejveme, abychom se nemuseli citit jako zlodeji?;)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Uf, aspoň někdo.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LODBROG: mě přijde fakt rozdíl ukrást 10 mega a 10 rolí toaletáku. Asi jsem divná, ale žrát se může, mlaskat ne.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    VIXLE: A tím chceš říct co?
    Že jakmile si to nenecháš někde vytisknout za vlastní, tak už je to totéž jako krást ve velkým?
    Protože princip?
    Co je Tvoje stanovisko - krást nebo nekrást?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam