• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHANKETY nyx :: pripominky uzivatelu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A nestačilo by si voličský průkaz vyzvednout předem na kterémkoli Czechpointu - a oni by to už včas na místo bydliště dali vědět?
    Řeší to problém bydlišť trvalých a skutečných.

    Každopádně s povinností volit nesouhlasím. Nevolit, sedět doma je taky volba.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    PISKVOR: Pro tohle mají ty seznamy voličů - když tam přijdeš a zjistíš, že někdo zahlasoval na tvojí občanku tak můžeš hlasování zpochybnit - už v komisi to pak můžou stopnout a nepodepsat se pod to..
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PISKVOR: rychlost...jako že by výsledky byl hned ve dvě a ne v půl pátý? A s cenou bych se vsadil, že by se to vyplatilo až za dlouho, jestli vůbec. Zkrátka elektronizace má smysl snad ve všem - krom voleb:)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TOMMY69: To mi pripada marginalni, nebo prinejhorsim druhorade; souhlasim, ze do dostatecne komplikovaneho zarizeni lze zamaskovat vicemene libovolny modul, nicmene vzhledem k sirokym moznostem _manipulace_ s hlasy mi pouhe zjistovani stavu pripada jako zbytecny risk.
    TOMMY69
    TOMMY69 --- ---
    PISKVOR: vidis, to jsem chtel jeste napsat - jak ohlidat, kdo bude mit pristup k prubeznejm vysledkum? protoze unik takovejch informaci by mohl znamenat podle me docela pruser a pri nejaky masazi i zmenu vysledku voleb..:)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    87HIGHFLYER: Tak rychlost, cenu i efektivitu bych videl lepe u e-votingu (treba ty DS fungujou ted, po X letech, uz pomerne slusne), a ucelem voleb neni usetrit (nejlevnejsi volby jsou zadny volby ;)). Mne na tom vadi, ze verifikovatelnost zpracovani voleb elektronicky, kompletne od zacatku do konce, sice velmi velmi teoreticky existuje, ale v praxi se blizi nule (coz je dano slozitosti vypocetni techniky). Komis pred volbama overi, ze urna je prazdna, zapeceti ji, dva dny na ni cumi, pak ji rozpeceti. Jak overi duveryhodnost elektronickeho hlasovaciho zarizeni (HW i SW)? Nijak, musi jen verit - a to rikam jako vyvojar, ktery i neco tusi o trusted computing.
    TOMMY69
    TOMMY69 --- ---
    Jediny (jako pracovnik v IT v oblasti s velmi citlivejma datama), co by mi pripadalo jako korektni forma, by byly elektronicke (ale NE internetove) volby s ucasti stejne alespon jednoho/dvou zivejch lidi na okrsek.. Uspory by byly velmi diskutabilni, stejne by bylo potreba tisknout papirovy materialy, ktery by si clovek mohl prostudovat doma. Dejme tomu uspora dvou lidi na okrsek vs vyvoj sw, kterej by to zpracovaval, nakup kiosku, na kterych by se hlasovalo, ...
    I kdybych byl hodne velkej optimista, tak nula od nuly pojde a jediny vyhody by byla rychlost scitani a moznost volit kdekoliv bez volicskyho prukazu. Takze kolem a kolem - stacila by online databaze lidi, kteri uz volili a vysledek by byl temer stejnej :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CHORCHE: tak jestli je to správný nebo neni je právě tématem diskuze:) Já si myslim že to správný je, protože volby jsou nedílnou součástí demokratickýho státu a nezbytný pro jeho fungování. Proto by se voleb měli voliči účastnit. A protože nevim jak to zařídit, vymejšlim kraviny.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    JACOB: protože to je levnější, rychlejší, líp se to kontroluje a líp to plní účel. Nedokážu si to představit u voleb, hlavně proto, že je to v zásadě nevratný, jak už tu někdo podotknul. Kolik že stojej jedny volby do PS? Půl miliardy...Dyť i ta zkurvená bémkarta stála přes miliardu a pochybuju, že tohle by nemělo nějaký mouchy. Vážně si neumim představit systém, kterej by se v rámci třeba 20 let začal vyplácet...Ale asi mám malou představivost:)
    JACOB
    JACOB --- ---
    87HIGHFLYER: Stejna otazka by pak mohla byt, proc zavadet napr. komunikaci s urady v elektronicke podobne, proc vlastne elektronizovat cokoliv, kdyz nam to papirove/fyzicky docela dobre jde :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Podle mě je důležitý se zamyslet nad tim, proč vůbec zavádět elektronický volby. Jedinej důvod jsou podle mě prachy a idea, že to bude levnější. Podle mě nebude
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    JACOB: no ja nerikam, ze to neni zadny problem, ale taktez nerikam, ze je to neresitelne... jestli to vyznelo jinak, tak sorry, ja mam dost opacnej nazor nez lopik

    PISKVOR: hehehehe ja mam taky volebni okrsek v dolni horni, jezdim tam na vikend na par hod jednou za x mesicu, u volebni komise sem nikoho neznal, nikdo me... na obcance 10let stare foto - prubeh byl: Dobry den... obcanku... losuju, hazim obalku, beru obcanku, Nashledanou

    tak jako nevyserem se na ty volby radsi rovnou? dyt se daj omrdat vsechny a kdykoli... (viz. napr. Obcan K - takze kdyby dneska nekdo chtel zneplatnit volby, tak to projde v klidu i papirovou formou jedna basen)


    PISKVOR: imho je jasne, ze by to chtelo novej volebni zakon, nove postihy... a klidne at sou vysledky az druhej den, vo co de? (ne vsichni sou akcni jak hasek)
    taky se to da napr. kontrolovat tim, ze v tve datovce pristane Reply, dekujeme za Vas hlas pro XYZ atd.

    ono vse ma nejake pro a proti

    TOMMY69: opet viz. obcan K... schopnost rozeznat xicht ;)
    JACOB
    JACOB --- ---
    PISKVOR: Ja netvrdim, ze problemu, ktere tento zpusob voleb predklada neni mnoho. Ja jen tvrdim, ze volby pres internet se driv nebo pozdeji stanou realitou a ze vyresit lze vsechno. Neni treba byt zbrkly, ale zaroven je zcestne o tom uvazovat tak, ze to e-volby nutne povedou ke krachu. Postavit to dobre lze.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TOMMY69: Účastnil jsem se mnoha voleb; nikdy nikoho ta fotka na občance nezajímala, jen jméno a adresa (ale oukej, nevypadám tam jako šedesátiletá Číňanka, dejme tomu).
    TOMMY69
    TOMMY69 --- ---
    PISKVOR: tak clovek z komise by mel mit alespon elementarni schopnost rozeznat xicht (rozumej porad vetsi, nez nejakej sw..pac to by nemohli cernosi hlasovat :D)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TOMMY69: S tou občankou je to týž problém, jako u normálního hlasování; nikoho z místní komise jsem neznal, oni neznali mě; jak ověří, že jsem týž, kdo je uveden na občance? (Adresa tam je, z adresy lze zjistit okrsek)

    JACOB: Dobrou implementaci má ze zemí, které zavedly e-voting, jenom Estonsko; všichni ostatní mají průsery jak Brno. O tom pochopitelně zastánci e-votingu nemluví, neb se jim nehodí do krámu - 90% zařízení v Holandsku vyřazeno jako nevyhovující? Jejda! Upřímně řečeno, "ale tenhle jeden konkrétní případ funguje - co na tom, že všude jinde jsou s tím problémy" mi připadá jako extrémně manipulativní. Takže než tu zas začne někdo pobíhat volaje "Estonskoestonskoestonsko, la la la neslyším neslyším," mohl by si přečíst třeba tohle, pro začátek: http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting#Documented_problems
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    KOLU:
    jeden trochu bdělejší týpek s tričkem "vostraha pyčo"

    Bdělý a stranicky uvědomělý ;) Právě proto je jich v komisi X, aby se nestalo, že vznikne byť i podezření z toho, že organizace, která volby zařizuje, je i "zařizuje." ABL byla pro to zkratka, ze které jsi evidentně toto pochopil - nikoli nutně _ta_ ABL, spojená s _těmi_ VV...

    ...což souvisí i s JACOB - problém el.hlasování je medle hlavně v jeho snazší zpochybnitelnosti: displej píše "hlasujete pro SPOZ," abrakadabra, ve skutečnosti do databáze zapíše "TOP09," a jak to ověříš?Počítačově zdatní se mohou podívat třeba sem, jak napsat program, který na první pohled sčítá hlasy správně, na druhý taky, ale až při velmi detailní a pozorné analýze vyjde najevo, že je vlastně cinklej: http://graphics.stanford.edu/~danielrh/vote/scores.html

    (Mimochodem, analogie s bankami nesedí - jednak PODVOJNÉ účto znamená, že každá transakce je zalogovaná dvakrát, s velkou pravděpodobností u dvou různých entit, druhak banky pracují s penězi, čili každou chybu lze _později_ napravit, případně s odškodněním; u hlasů je po oficiálním ukončení sčítání na opravy pozdě - co by se stalo, kdyby dnes vyšlo najevo, že půl Ostravy je špatně sečteno?)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    vsem kteri si mysli ze elektronicke volby jdou udelat bezpecne silne doporucuju kurz https://www.coursera.org/course/digitaldemocracy dozvite se spoustu zajimavych veci, a hlavne uz si to nikdy nebudete myslet.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    TOXICMAN: Komise společně sečte okrsek a výsledky se pošlou do statickýho úřadu. Seznamy a hlasy se zapečetí a uloží pro případ přepočítání. Kontrola možná samozřejmě je - jak říkám, jdi si tam jednou sednout, je to příjemná brigáda a uvidíš, že to tak lehce ožulit, narozdíl od BFU u počítače, prostě nejde.
    JACOB
    JACOB --- ---
    Electronic voting in Estonia - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting_in_Estonia

    Funkcni a pouzitelne je napriklad todle :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam