• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHANKETY nyx :: pripominky uzivatelu
    POZITRON
    POZITRON --- ---

    Anketa pro muže: Když by před vámi vaše partnerka hodila vzteky nějakým předmětem, jaká by byla vaše reakce?

    128 hlasy od 128 respondentů

      ESTEN
      ESTEN --- ---
      LACROIX: chtel jsem se tomu vyhnout, ale co se da delat.

      Operujes s premisama, ktery nejen ze neodpovidaji realite, ale k tomu urazeji stamiliony lidi, aniz by sis to uvedomoval (aspon doufam).

      1. Homosexualum se zije hur nez ostatnim. Homosexualita je v zivote pritezi.

      To platilo pred desitkami let ve vetsine sveta, dnes jsem presvedcenej, ze to plati jen v mensine. Za priklad davas meho syna, ale neni duvod si myslet, ze ten az bude dospivat, bude mu jeho orientace v jeho prostredi jednoznacnou pritezi. Cim min lidi bude mit podobnej nazor jako ty, tim vetsi je sance, ze to tak nebude, ale uz takhle podle me hranici s jistotou. (Tohle je samozrejme muj soukromej odhad a k diskuzi, tu ja ale tady nepovedu.)

      2. Priroda dela chyby. Da se rozlisit, co je "chyba" a co je "prirozene". "Chyby" je treba napravit. Homosexualita je "chyba" prirody.

      To jsou vsechno sice oblibeny, ale nepodlozeny a hlavne nebezpecny predstavy. Presne z tohohle se mi zveda zaludek. "Priroda", v tomhle pripade je tim nejspis minena evoluce, je slepa. Je to jen princip, kterej castecne vysvetluje, co vidime okolo sebe, ale prisuzovat ji nejakej cil a ucel je antropocentrickej omyl. Da se maximalne teoretizovat, proc ten kterej znak prezil a rozsiril se v nejakym procentu v soucasny populaci, ale tim to konci. Hodnotit jej z moralni pozice jednak nejde a jednak to ani nedava smysl. To uz radsi rikej "buh to tak nechce", nez "priroda to tak nechce".

      Kriterium "je to chyba prirody" je tedy k nicemu a je potreba ho nahradit nejakym jinym, pokud ma clovek svoje rozhodnuti nejak racionalne podlozit. Nabizi se kriterium "ztizi to cloveku zasadnim zpusobem zivot": a tady viz bod 1.

      Dalsi vec: ma-li homosexualita prevazne genetickej zaklad (a zda se ze ano, i kdyz je nanejvys pravdepodobny, ze prostredi hraje taky svoji roli, i kdyz asi mensi nez si spousta lidi mysli), pak je nejspis nejakej duvod, proc ten zaklad uspesne v lidskym genotypu pretrvava nejmin po tisice let. Muze to bejt nahoda a docasnej stav, ale podle vseho jspis neni a je nekolik teorii a spekulaci, ktery vysvetlujou prinos techto genu majiteli i potomstvu jeho pribuzenstva. To druhy neni zadny prekvapeni, to prvni trochu jo.

      No, dal uz se rozepisovat nebudu, ani ucastnit dalsiho hadani. Mam k tomu vic, ale chybi mi motivace. Tak aspon jeste nejaka doporucena cetba, at z toho nyxu taky neco hodnotnyho mate:

      robert wright: the moral animal -- dobrej uvod do obecny tematiky, i kdyz lehce zastaralej

      matt ridley: the red queen -- prvni slavna teorie vysvetlujici vznik pohlavniho rozmnozovani, kapitola o homosexualite included

      steven pinker: the blank slate, matt ridley: nature via nurture -- oboji by mela bejt povinna cetba pro vsechny s nazorem na jednom z extremu skaly "geny -- vychova"
      POZITRON
      POZITRON --- ---

      Anketa pro ženy: Hodily jsme někdy vzteky před partnerem nějakým předmětem? (sklenička, talíř, myš od počítače...)

      148 hlasy od 148 respondentů

        RANITOMEYA
        RANITOMEYA --- ---
        KOTENCE: Hodnota páru, kterej se nerozmnožuje může být snížená, ale pořád evolučně dost vysoká, když bude pomáhat s výchovou potomků (např. příbuzných) párů. Když chceš mluvit čistě evolučně, což asi nechceš :), ale začala sis, jeho fitness pak bude taky vysoká, i když sám žádný potomky mít nebude.
        GREGI
        GREGI --- ---
        KOTENCE: jo to sem blbe napsal, otazka byla jestli jsem lesba nebo gay, proste kolik jich tu je podle toho bych zkusil dat jeste jednu aknketu at se k tomu muze vyjadrit nekdo kdo to jako jedinej muze posuzovat jaky to je byt homosexual a jestli by treba menil
        KOTENCE
        KOTENCE --- ---
        LEENVECKA: já to nepovažuju za šťastný ani u hetro párů. Ale u stejnopohlavních párů je ještě k zodpovězení otázka mužských a ženských vzorů v rodině. Umělý oplodnění bych nedoporučila nikomu.
        Je samozřejmě každýho věc, jaký podmínky novýmu životu připraví.
        LEENVECKA
        LEENVECKA --- ---
        KOTENCE: ano připadá, hlavně když už jsme k toho rozmnozovany tak když to vezmu do důsledku tak bys všem neplodným hetero párům který nemůžou pocit přirozenou cestou prostě nedovolila nic co dnešní věda přináší ať už to je oplodnění in vitro po třeba darcovstvi vajíček nebo spermií..apod..

        proč to co je teď běžný pro hetero páry by mělo být zakázáno pro homo páry? podle mě když už jsou tyhle techniky na světě tak je fakt jedno jestli to využije neplodný hetero pár a nebo to pomůže homo páru k vytouženému dítěti.

        hlavně já zastávám ten názor že ve většině případů jsou homosexuálové lepší rodiči než kdejaký hetero pár, pze k tomu že chtějí dítě přistupují o dost zodpovedneji, než hetero kde jde často spíš o nehodu a jsou tu i nechtěně děti než v homo páru kde zakonite to dítě je vždy chtene..

        sorry za tu diakritiku píšu na mobilu..

        KOTENCE
        KOTENCE --- ---
        ESTEN: Snažit se napravit "omyl přírody" všema dostupnejma prostředkama je přirozený, ale možná je to jen další chyba.
        Zaráží mě, že je pro spoustu lidí nepřípustný nazvat homosexualitu omylem, ale zároveň je v pořádku umělý oplodňování, náhradní matky a podobně. Pokud příroda nedělá chyby, tak snad není potřeba něco opravovat, ne? Pak by mělo být v pořádku, že neplodný nemá děti a muž s mužem taky ne.
        ESTEN
        ESTEN --- ---
        LACROIX: dekuji za podnetnou otazku.
        ESTEN
        ESTEN --- ---
        argumentace chybami prirody a "neprirozenosti". Je mi smutno.
        KOTENCE
        KOTENCE --- ---
        LEENVECKA: tobě připadá jako pokrok, že maj dva lidi stejnýho pohlaví dítě? Mně to teda připadá dost nepřirozený. Ale je pravda, že "civilizovaný a pokrokový" země se přirozenosti vzdalujou v mnoha směrech. Podle mě zasahování do rozmnožování neni pro lidstvo nejlepší cesta.
        ESTEN: Neni celá evoluce založená na principu pokus-omyl?
        LACROIX: Tak to záleží, co považuješ za hodnotu. Pokud to jsou (jako u všech ostatních organismů) zdatní potomci jako nosiči genů, tak je hodnota nerozmnožitelnýho páru dost snížená.
        LACROIX: Já třeba nepochopila, jestli mám zaškrtnoput ano, pokud jsem lesba nebo pokud si myslím, že na nyxu je nějaká lesba.
        GREGI
        GREGI --- ---

        Je tady nejakej gay/lesba?

        136 hlasy od 136 respondentů

          ESTEN
          ESTEN --- ---
          LACROIX: nic takovyho jako "chyba prirody" neexistuje. To je vzdycky jen interpretace.
          GREGI
          GREGI --- ---
          [SERVER ERROR]
          JACOB
          JACOB --- ---
          GREGI: Nedelal bych to vubec. Je mi srdecne jedno, kdo je nebo neni homosexual, nepovazuju to za jakkoliv urcujici nebo definujici.
          Argument "socialniho znevyhodneni" povazuju (ve vysledku) za nepodstatny - pokud teda neni cil cloveka dostat se do hrobu za pouziti co nejmensiho mnozstvi sil nebo se stat nejpopularnejsi osobou na sidlisti. Zivot je o perspektivach a je v podstate jedno, kterou clovek zrovna zije. Co je dulezity je to, jak se s ni popere.
          LEENVECKA
          LEENVECKA --- ---
          GREGI: hele vis jak funguji tyhle adopce treba v americe nebo v civilizovanych zemi, kde je odnoseni nahradni matkou celkem bezna praxe? okud ne tak ve strucnosti je to tak, ze bud da matka svoje vajicka k dispozici a ty jsou pak oplodnena spermiemi a nebo vajicka jsou jine zeny a ty jsou oplodnena ve zkumavce. Embrya jsou dana do nahradni matky, ktera dite odnosi a pak po porodu po podepsani souhlasu je dite odebrano a dano adoptivnimu paru. At uz to je heterosexualni par a nebo homosexualni par.

          Zena za odnoseni dostava zpravidla nejakou tu nezrovna malou castku, pokud to vylozene nedela z nejakyho citovyho duvodu (uz jsem takhle cetla i o tom, ze matka odnosila dite pro svoji dceru, ktera z nejakho duvodu nemohla donosit dite - vajicka byly dcery myslim). Takze v podstate odnoseni ditete je skoro to samy co porozeni ditete matkou, ktera nechce dite, ale na potrat z nejakeho duvodu (at uz z viry nebo nestihnuti) nesla a take se ditete vzda hned o porodu.

          \co jsem pochopila tak i pres to vsechno ma matka pravo po porodu zmenit to, ze by to dite chtela dat k adopti, ale pak se ji asi nevylati ta odmena.

          Znamy pary, ktere si nechali odnosit deti nahradni matkou:
          Neil Patrick Harris – Wikipedie
          http://cs.wikipedia.org/wiki/Neil_Patrick_Harris#Osobn.C3.AD_.C5.BEivot
          Elton John a David Furnish
          Elton John – Wikipedie
          http://cs.wikipedia.org/wiki/Elton_John#.C5.BDivotopis
          Matt bomer vychovava s manzelem dokonce tri deti (tam si nejsem jista, jestli jsou adotovani a nebo taky byla nahradni matka)
          Matt Bomer juggles his very modern family... but nearly takes a tumble with son balanced on his shoulders | Mail Online
          http://www.dailymail.co.uk/...juggles-modern-family--nearly-takes-tumble-son-balanced-shoulders.html

          a dalsi...

          u lesbicek je to jednodussi tam staci akorat zajit do spermabanky a nebo pozadat o darovani sperma kamarada/znameho apod...

          takze je videt, ze to funguje a ja bych byla hodne rada aby se to co nejdriv dostalo i k nam..protoze jediny co by me fakt stvalo na tom mit kluka gay a nebo dceru lesbicku by byla to, ze by nemohli mit stejna prava na manzelstvi/rodicostvi jako jsou pomalu, ale jista v kazdem pokrokovem statu. Jinak mi by to bylo fakt sumak.
          VON_GILOTINE
          VON_GILOTINE --- ---
          GREGI: prosim napis k tomu jeste vic... ozvlaste to riziko zmeny orientace by me zajimalo. a taky to o tom jak se musi brat matce nebo otcovi
          KOTENCE
          KOTENCE --- ---
          87HIGHFLYER: Třeba proto, že to neni samozřejmý jako u heterosexuálního páru. Třeba já bych byla proti a snažila se to klukům rozmluvit.
          GREGI
          GREGI --- ---
          LEENVECKA: no me pride u toho nechat si porodit divny ze se to dite pak musi vzit bud matce nebo otcovi... jak se to pak jako vychovava? ten pravej otec nebo matka to dite navstevujou nemuzou kecat do vychovy nebo jak? mnohem jednodusi mi uz prijde ta adopce:) ale proste dva homo partneri spolu svoje vlastni geneticky vlastni dite mit nemuzou a na to by jaksi mel mit kazdej pravo proto ja bych bez rizika tu orientaci zmenil...
          LEENVECKA
          LEENVECKA --- ---
          87HIGHFLYER: treba proto, ze vnoucata se daji poridit i jinak nez ze si tvuj syn/dcera musi najit opacny protejsek?
          Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam