NICOLE: Já si myslím, že jako jsou v jazyce věci jasně definované, tak jsou i věci abstrakntí, které jsou charakteristické právě tím že je každý vnímá trochu jinak. Zatímco je docela jasné, co je to pohlavní styk nebo vaginální penetrace a asi nad tím nepotřebujeme vést upřesňující diskusi, tak jsou termíny, které ponechávají každému prostor do nich vložit to, co tam vnímá. Třeba hezký úsměv, morálka, mravnost, moudrost, .... Co kdo považuje za "hezký" je vlastně individuální a nikdy se na tom nemusíme shodnout a je to v pořádku, ne? Nebo jak bys definovala "hezký úsměv" tak, aby se na tom shodli všichni?
Stejně tak je pro mě termín intimní sexuální styk termín hodně individuální, protože úroveň intimity je subjektivní.
Vnímání každého člověka je individuální v mnoha ohledech, jazyk to reflektuje nejen tím, že má pojmy jasně definované, ale i tím, že má ty abstraktní, kde dává prostor každému ať je vnímá tak, jak mu dávají smysl. Oboje má v jazyce i komunikaci svou funkci a to, který termín člověk zvolí určije, co se dozví. Pokud se mě někdo zeptá přesným termínem, bude mít odpověď na to, pokud termínem abstraktním, odpovím tak, jak ho vnímám (obzvláště, pokud absentuje upřesnění).
A pak nechápu, proč by nemělo být zajímavé komunikovat na úrovni abstraktních konceptů a ne jen přesných výrazů. Jako že mě přijde ta otázka i zajímavější v tom abstraktním pojetí, kdy to člověk poměřuje k vlastním měřítkům intimity, ne podle pravítka, které ale vlastně vůbec nemusí odpovídat jeho subjektivnímu vnímání :-).
Má-li komunikace reflektovat individualitu jednotlivce, je vhodné tam ponechat prostor pro subjektivně vnímané abstraktní pojmy a ne jen obecně úznávaná vyjádření. Ostatně pokud se člověk chce dobrat k tomu, co každý jednotlivec vnímá pod abstraktním pojmem, tak se může zeptat a mohou si to upřesnit. Ale spolehat na to, že si subjektivní pojem vyloží všichni stejně není moc dobrý předpoklad jasné komunikace ;-).