THEODORT: Jenže já jsem v situaci, kdy mne to zajímá HLAVNĚ kvůli potenciálu vyrobit si někdy v letech 2022-2024 vlastní stropní svítidlo odpovídající mým potřebám - ideálně nějak regulovatelné - teď mám 3600 lm a je to na běžný provoz moc, pokud cokoliv dělám, tak je to moc málo.
S tím budu samozřejmě potřebovat pomoc vícero lidí - asi si zvládnu nějak zbastlit 3D model pro CNC (snad), ale neumím vyrábět PCB, nevyznám se v součástkách a můj skill s pájkou byl nízký už před ~15 lety, kdy jsem ji držel naposled...
A pokud už tohle úsilí vyvinu a seženu lidi co mi z libovolného důvodu pomůžou, tak mi rozhodně NEBUDE stačit, že to "prostě jenom svítí", ale budu jednak chtít, aby to buď svítilo i za 10 let (~30.000h) bez nutnosti servisních zásahů (nebo aby byly banální, bez potřeby mikropájky), jednak budu chtít maximální efektivitu, protože rozdíl cca 30 W při 220 lm/W versus 60 W při 110 lm/W je při ~3000 h/rok +90 kWh/rok a zároveň jsem na 1*16A jističi pro celý byt, takže se bavíme ~0,9 % vs. ~1,7 % jen pro jedno světlo.
To se zdá jako banalita, ale ve chvíli, kdy je v běhu třeba pračka (~2 kW), rychlovarná konvice (~0,9 kW) a PC (až ~560W), tak na cokoliv dalšího
bezpečně zbývá už jen cca 40W - a tam už je 30 W versus 60 W docela zásadní rozdíl.