• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONSIEURLOUPLED (Light-emitting diode) - rady, tipy, řešení a humorné příhody s pájkou
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    PETD: hele kdyz jsi tak chytrej tak ti urcite nemusim rikat co je difuzor, zejo
    PETD
    PETD --- ---
    THEODORT: COB se chová jako plošný zdroj, ale v podstatě je to jen skupina bodových zdrojů, teda pokud se to nezměnilo v posledních letech.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    PETD: COB
    PETD
    PETD --- ---
    Zdravím, měl bych pro dotaz na zdejší zkušenější. Nepotkal tu někdo nějaký LED, která se nechová jako bodový zdroj, ale svítí větší plochou, ideálně kruh s poloměrem 12mm.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    COMODOR_FALKON:
    Nezkousel, ale tohle mame kazdej jinak. Tchan funguje v podstate potme, i v noci mu staci 40-60W zarovka v obyvaku i kuchyni. To ja potrebuju v kuchyni 4x100W (nahrazeno 4x14W LED) a to neni nijak velka. Obyvak mam 5x14W led zarovky. Mam na mysli takovy ty nahrazky - https://www.tesla-lighting.cz/...esla-led-zarovka-bulb-e27-14w-230v-1521lm-25-000h-3000k-tepla-bila/ . Mimochodem strasnej shit, odchazi tak 5x casteji nez obyc zarovky.

    Driv jsem mel nad linkou 20W halogenky, na 360cm jich bylo 9ks. A bylo to tak akorat. U me je klidne mozny, ze 20W/1m bude jeste malo a ze budu casem dokupovat druhej pasek hned vedle toho prvniho :-)

    Muzu to sem pak nafotit....stejne jedu celej serial na svym FB https://www.facebook.com/roman.odstrcil.23
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    COMODOR_FALKON: Tohle je 2x 14.4 W/m a nijak zvlast oslnujici to neni.

    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ROMANICAK: A už jsi zkoušel, co 20W/m představuje za intenzitu světla v reálu, takhle blízko u linky...?

    Já tedy výhledově budu řešit podobnou věc, ale těch 20w mám v lustru a fakt si nedovedu představit mít to přímo nad linkou a neoslepnout...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Ahoj,

    mozna uz jste tento problem nekdo resili nebo me nasmerujete...

    Potrebuju osvetleni pod kuchynskou linku.
    Podminky:
    - high CRI, idealne >90
    - teplota 3000K
    - co nejvic svetla, >20W na metr
    - dotykovy on/off/dim ovladani
    - kabelaz uvnitr skrinek, nic nesmi byt videt
    - co nejvic mlecny kryti, nechci videt jednotlivy led
    - nejspis to tedy bude : https://www.t-led.cz/p/led-pasek-cri-600-vnitrni-7504
    - a profil : https://www.t-led.cz/p/led-profil-n11-siroky-92201 + https://www.t-led.cz/p/difuzor-alu-profilu-d4-nacvakavaci-91160

    Pricina:
    Linka je rohova a delsi strana je prerusena digestori a zasuvka pro zdroj je uprostred u digestore uvitr skrinky.

    Dusledek:
    Je nutno instalovat 3 ks profilu s paskama.

    Pozadavek:
    Chci ovladani z kterehokoliv profilu a vsechny tri najednou. Tzn. aby bylo jedno kde v kuchyni se zrovna nachazim a kteryho ze tri profilu se dotknu, ale dimovat/rozvecovat/zhasinat musej vsechny spolecne.

    Problem:
    Vsude pisou, ze lze mit dotyk v jednom z profilu a na nej se pak daj napojit dalsi profily, ten ovladanej nesmi byt delsi nez 2000mm. Ale uz nikde neresej, ze tema dalsima napojenejma profilama to nepujde ovladat.

    Bonus:
    Kez by to slo jeste nejak zkombinovat s paskem, kde si muzu nastavit teplotu:
    LED pásek CCT 24CCT24024 záruka 3 roky » T-LED.cz
    https://www.t-led.cz/p/led-pasek-cct-24cct24024-zaruka-3-roky-78072

    P.S:
    Mozna dam casem dva pasky/profily vedle sebe a bude >40W na metr, ja mam proste rad hodne svetla.

    BOAR
    BOAR --- ---
    Možná by stálo za to ty jističe vyměnit. Ono časem ztrácí svoji charakteristiku a vypadává dřív.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JIMX: Předpokládám, že když se tak před ~80 lety nastavoval jistič , tak to asi na to 3+1 stačilo...
    Sice byly žravější žárovky, kdy výměnou za LED došlo k poklesu z cca 1600 W instalovaného osvětlení na cca 250W, ale zas nebyly PC, mikrovlnky, rychlovarky, myčky, pračky, poloautomatické kávovary...
    JIMX
    JIMX --- ---
    co to probiba mas za poddimenzovanou elektroinstalaci, ze tak casto resis výpadek jistice???
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SPECZ: Je na chodbě s oknem co nejde zavřít, takže předpokládám, že mu většinu roku horko nebude. Většinou dřív vybaví jednotlivé jističe okruhů, ale občas se to tak nějak blbě sejde a vybaví ten hlavní...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    COMODOR_FALKON: K tomu občasnýmu vybavování mě napadá - nemůže bejt tomu jističi horko ?
    Ty grafy jsou udávaný pro teplotu okolí 30 stupňů celsia, ale jistič samotnej má nějakej ztrátovej výkon kterým se ohřívá (byť teda pro šetstnáctku jistič by to měly být cca 2W) - neni někde blbě utopenej ?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SPECZ: Spolubydlící je už rok na HO, minimálně ještě rok bude a jede hodně telekonference, často hodinové s krátkými přestávkami, kde je nežádoucí aby jí vypadl proud (ntb má sice baterii, modem [zatím?] ne), takže všechno počítám maximálně konzervativně, abych tu šanci minimalizoval.
    (I tak ten jistič tak 1x za měsíc vybaví)
    Bezproblémově bych měl mít trvale k dispozici ~3,7 kW a asi ~4,1 kW pokud se vejdu do hodiny.
    Pokud tedy vyčlením ~200W na stand-by věci a "drobnosti" tak mi zbývá cca 3,5 kW, do kterých když se vejdu, tak by mi jistič neměl vybavit (že se tak děje, je věc druhá) a já nemusel moc přemýšlet, jakou kombinaci spotřebičů můžu v klidu pozapínat a jestli když si pustím třeba žehličku (až 2,4 kW), tak nevybavím jistič...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SPECZ: Vím, že snese krátkodobě až asi 23 A a asi hodinu by to mělo zvládnout i 18 A, ale fakt s tím nechci kalkulovat jako s něčím, na co se lze spolehnout v běžném provozu.

    I teď se mi občas podaří ho vybavit, typicky když se po setmění rozhodnu zvednout od kompu a dát si večeři - kombinací pračka+ mikrovlnka+kávovar/rychlovarka+PC+notebook v dokině + ~100W ve světlech...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    COMODOR_FALKON: A navíc to, zdá se počítáš pro 220V, ale už nějakej pátek se u nás používá 230V, což ti při 16A dává 160W k dobru.

    Teď, když si vezmu tebou udávané spotřebiče, a vezmu jejich odběr jako trvalý, a navrch přidám "500W svítidlo" tak zjistím že mám odběr 3960W, tedy 17,21 A, tedy 1,075 násobek jmenovitého proudu. Pohledem do grafu vypínacích charekteristik jističů



    zjistím, že při tak malém trvalém přetížení jistič nevypadne buť vůbec nikdy, nebo až v řádu hodin.

    Jenže - rychlovarka nonstop nejede. Pračka si ty své dva kW chroupne nejspíš jen v momentě kdy zároveň nahřívá vodu a točí bubnem. PC si těch 560W vezme nejspíš jen když pojede grafika naplno, nejspíš ani při intenzivním hraní nějaký hry tomu tak nebude trvale, ten odběr bude dost kolísat, možná kdybys na grafice louskal šifry/těžil BTC tak to bude brát trvale, takže i když budeš dělat všechno najednou a svítit trvale s 500W svítidlem, tak si toho jistič ani nevšimne, nemá proč.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    COMODOR_FALKON: S tím jističem se docela pleteš. Opravdu nevypadává při proudu 16,000 A okamžitě. Pročti si něco o vypínacích charakteristikách jističů, zjistíš že se do toho bezpečně vejdeš i se 100W světlem :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    THEODORT: Jenže já jsem v situaci, kdy mne to zajímá HLAVNĚ kvůli potenciálu vyrobit si někdy v letech 2022-2024 vlastní stropní svítidlo odpovídající mým potřebám - ideálně nějak regulovatelné - teď mám 3600 lm a je to na běžný provoz moc, pokud cokoliv dělám, tak je to moc málo.

    S tím budu samozřejmě potřebovat pomoc vícero lidí - asi si zvládnu nějak zbastlit 3D model pro CNC (snad), ale neumím vyrábět PCB, nevyznám se v součástkách a můj skill s pájkou byl nízký už před ~15 lety, kdy jsem ji držel naposled...

    A pokud už tohle úsilí vyvinu a seženu lidi co mi z libovolného důvodu pomůžou, tak mi rozhodně NEBUDE stačit, že to "prostě jenom svítí", ale budu jednak chtít, aby to buď svítilo i za 10 let (~30.000h) bez nutnosti servisních zásahů (nebo aby byly banální, bez potřeby mikropájky), jednak budu chtít maximální efektivitu, protože rozdíl cca 30 W při 220 lm/W versus 60 W při 110 lm/W je při ~3000 h/rok +90 kWh/rok a zároveň jsem na 1*16A jističi pro celý byt, takže se bavíme ~0,9 % vs. ~1,7 % jen pro jedno světlo.

    To se zdá jako banalita, ale ve chvíli, kdy je v běhu třeba pračka (~2 kW), rychlovarná konvice (~0,9 kW) a PC (až ~560W), tak na cokoliv dalšího bezpečně zbývá už jen cca 40W - a tam už je 30 W versus 60 W docela zásadní rozdíl.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    COMODOR_FALKON: jezismarja ty nedovzdelanej clovece neschopny cetby, kdyz si to doctes k tem % vykonu a maximalizaci lumen/watt, treba ti to dojde.
    a ano, kdyz tech cinskejch koupis 10 tak stoji dvacku. tedy se dostavas k otazce zda platit mnoho (cca 3-4 nasobek) drahyho filamentu a poustet do nej nizky proud, anebo usetrit na filamentu za cenu vetsiho odberu pri stejnem svetle.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    THEODORT: Tak to lze i levněji, ale je otázkou, jak kvalitní to jsou filamenty - kolik mají reálnou efektivitu a jak dlouho vydrží.

    U Philips DubaiLED to vychází na 0,25 W / filament a ~200 lm/W, u Philips EuroLED je to cca 1,5W / filament a ~ 100 lm/W.

    Tyhle čínské uvádí, že je vyrobil Epistar (ten AFAIK vyrábí jenom/hlavně filamenty na safírovém substrátu) a udávané parametry jsou 0,9 W / filament a ~100-110 lm, takže bych si tipnul, že pokud by dungovalo to samé, co u DubaiLED, tak při 0,25 W / filament by mohly dávat tak 150 lm / W - což je nic moc..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam