TEMASU: Myslíš si to celý život špatně. Dovolil bych si svoji odpověď pojmout šířeji, jako malý esej na téma "proč jistý druh lidí rýpe v diskuzích o domácích porodech a podobných fenoménech".
Porod je dnes "normální a přirozený proces" pouze u domorodých kmenů Amazonie apod., zatížených civilizací jen minimálně. A na úrovni zhruba tak odhadem 70% úspěšnosti (čti 30% úmrtnosti).
Přesazovat úvahy o přirozenosti porodu do našich končin a životů je zcestné, nejde jen o vás a váš styl života, zajímejte se o komplikace tři generace dozadu minimálně a do druhýho kolena "do šířky". Váš genetický profil (naprosto určující věc zde) v téhle vzdálenosti variuje minimálně (kupříkladu díky DNA odebrané Alžbětě určili via spojení rodem Saxo-Coburg-Gotha pravost ostatků Romanovců), a fenotyp (život jednotlivce) je tady relativně podružnej faktor.
To je jenom teoretický úvod. Co "nás" na porodech doma většinou štve je to, že stejně jako aktuálně breathariánství a "ezo-ducho-bio" bordel obecně je docela nebezpečnej myšlenkovej virus (malmem).
Myšlenka, že pro člověka je nejlepší návrat k přirozenosti a tomu, jak se to dělalo dřív a tady u nás atd., a že "vše" umělé, technologické, pokrokové atd. je špatné je prostě plodem toho, že západní civilizace pokročila na cestě k informační singularitě a informací je tolik a tak se rekurzivně cyklí, že bez metodologie už se nelze nikam dál dostat, a běžný člověk bohužel metodologicky nepostupuje, ale má sklon o subjektifikaci světa (prožívání místo pozorování). Pak bohužel (zákonitě) dochází k takovým mentálním hoaxům jako porody doma (argumentací pro je pohoda rodičky a dítěte, ve srovnání s bezpečností faktor zcela irelevantní minimálně pro budoucnost dítěte), nebo breathariánství - když je mi líp, když jím míň, tak nejlíp mi bude, až nebudu jíst vůbec. a už se to povedlo, štyri měsíce vydržel...no ale pak jak na potvoru umřel. to zní jak židovskej vtip, a přesto to dneska tisíce lidí myslí vážně.
Tolik teda k faktické stránce.
Samotná otázka proč ovšem na stránky a fóra příznivců těchto mentálních hoaxů chodíme nebyla jako taková zatím zodpovězena.
Tady je tedy důvodem to, že fanatiky nikdo neodradí, takže tady to výjde takříkajíc "šul-nul",) , a existuje možnost přesvědčit nerozhodné na stranu preference bezpečí před individuálním ?čím vlastně? ziskem? Blahem? ...? Jsou to fakt ty motivace, které by měly provázet tento náš nejdůležitější úkol jako jednotlivce i příslušníka druhu?
No a za sebe můžu říct, že mě domácí porody fascinujou, ale mě fascinuje v podstatě všechno, kde nějací inteligentní činitelé interagujou se sebou navzájem a svým prostředím.)
Takže na odlehčenou... domácí porod je pro člověka moderního asi tak přirozený, jako když se opičky přestanou dostávat do blaženosti požíráním fermentujícího ovoce, ale dostanoz Kagor vařenej v rychlovarce,)
Kazachstánská zoo přišla na lék proti mrazu. Vaří opicím svařák - iDNES.cz
http://hobby.idnes.cz/kazachstanska-zoo-prisla-na-lek-proti-mrazu-vari-opicim-svarak-p79-/hobby-mazlicci.aspx?c=A120203_174648_hobby-mazlicci_bma