• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    No nic, ono je tezky na demagogii reagovat vyvazene, clovek ma tendenci ji vyvazovat opacnym extremem, coz me jako vychozi pozice pro debatu moc nebavi. A vsechny debaty s Cornelou takhle zacinaji i konci, protoze ma jen ten jeden pohled, a to je pohled temer hotoveho medika, ktery bude branit lekare hlava nehlava, at se dopusti cehokoli. A Tayles nasadila jeste hloupejsi kalibr, totiz demagogii bez jakychkoli znalosti situace at uz na jedne, ci na druhe strane (a ja se priznam, ze jsem se hloupe nechala vyprovokovat). To se pak da tezko k necemu dobrat.

Kdyz se treba ja budu snazit pochopit lekare - ano chapu, ze to neni jednoduche povolani, pro sestry taky ne, ale vysvetlete mi nekdo, proc se v nekterych porodnicich muzou chovat slusne, nenutit neco co neni nezbytne nutne k zachrane zivota, neurychlovat, nechat vybrat polohu, apod., a jak ospravedlnit to, ze v jinych porodnicich nic takoveho neumozni, polohy jinak nez na luzku naznak komentuji jako "zadne lezeni po lustru tu nebude" apod.? Sorry, ale tohle proste neodkyvu jako ze "rodicky nemuzou cekat, ze z nich nekde padnou na zadek". Proste kdyz pro nektere lekare a sestry v nekterych porodnicich neni problem umoznit rodicce co nejhladsi porod bez zbytecneho zasahovani, tak co ospravedlnuje jine lekare a sestry jinde tohle rodickam odmitnout?
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    CORNELA: to jestli se zdravé dítě odebere matce ,je jedno jak dlouho(i par hodin je dle mne moc) .by mělo proběhnout se svolením matky.pokud ji to vyhovuje,tak proč ne,pokud chce ale své děťátko u sebe a být s nim v kontaktu,má na to mít plné právo stejně tak.v žádnym zařízeni se nemůže mít zdravé dítě lépe než v náruči své matky.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: asi mi neco uniklo, ono je vse ve vsech ceskych porodnicich uplne stejne?
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    CORNELA: moje zkušenost se týká pouze sester z dětského oddělení. nechci být hnusná, ale připadá mi, že jsou arogantní a nejraději by se pasovaly na dozorkyně matek, doslova ta mimina maminám NUTÍ a manipulativně v nich vzbuzují pocity viny, že jsou některé matky po porodu UNAVENÉ! Přičemž jsem se setkala s názorem, že porodníci z roomingu nejsou nadšení, bo se ženská po porodu potřebuje taky odpočinout, koneckonců i v tom pravěku kolem sebe měla tlupu, která jí pomohla...
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: no tak to se asi nemame o cem bavit, protoze ty tvrdis, ze se to nedeje, a rada matek tvrdi, ze se jim to delo.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: nikde nic nehlasam, ale vadi mi, kdyz je snaha naprosto popirat veci, ktere jsou bohuzel mnohde realitou.
    To je moc hezke, ze spousta zen napise, ze byly rady ze se mohly vyspat. Problem je v tom, ze ty, co nechtely, bud nedostaly na vyber, a nebo s nimi bylo jednano nepratelsky, kdyz se nechtely podvolit zabehnute rutine.

Neprekrucuj to, nepsala jsem nic o napiti ci hadru, psala jsem o polohach pri tlaceni, coz je myslim dost podstatna vec.
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    BADIANE: to je hrozně hysterické prohlášení...neznám jedinou maminu ze svého okolí, co by se stěžovala na hulvátské lékaře...na sestry ano, ale ani jednou na porodníka!
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BADIANE: no ale to jsou pokaždé ty úplně nejčernější verze - nebo je tady někdo, komu tohle udělali a pak se prokázalo, že to bylo naprosto zbytečné? kolik lékařů to posoudilo? tři, čtyři? nebo to posoudil laik, který nerozumí tomu, proč bylo něco nutné udělat?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    TAYLES: mimochodem to nebyla odpoved na moji otazku. Moje otazka znela, na cem zakladas ty reci o deseti hodinach hadani apod.? Ty tady chces od lidi argumenty, a pritom se sama ohanis naprosto nepodlozenymi domnenkami?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    TAYLES: takze lepsi nevedet, ze v nemocnici rodicku cekaji hulvatsti bezohledni lekari, a jit tam jak ovecka na porazku, stejne to temer vsechny prezijou, a ze si odnesou - uplne zbytecne - nejake nasledky, no co, dejou se prece horsi veci.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    Nejde jen o psychickou pohodu, jde o cely prubeh porodu. Chces nam tady zacit tvrdit, ze psychika a fyzicke telo jsou dva na sobe zcela nezavisle, zcela oddelene fungujici systemy? Nehlede na to, ze neumozneni rodicce rodit v poloze ve ktere ma silu tlacit neni nic psychickeho, stejne jako zbytecny nastrih ci zbytecne prasknuta plodova voda.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BADIANE: já si myslím, že na základě těchto diskuzí budou rodičky v porodnici v daleko, daleko větším stresu než kdy jindy - a to je pak člověk i agresivní
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    já hlavně nerozumim tomu, proč, když vám jde především o psychickou pohodu se tady dopředu úmyslně strašíte, když stejně v té porodnici budete rodit (a vsadim se, že z 80% to bude v pořádku) ...a pakliže je tady někdo skutečně rozhodnutý porodit doma, tak bych ho prosila zodpovědět ty otázky, které padly níže..já mám hlavně jednu speciální :jak zůstanu během porodu v psychické pohodě, když jediná odpověď na to, co se by dělo v případě komplikací, které vyžadují řešení v řádu minut, je odpověď "musíš doufat a mít naději"?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    TAYLES: to je vazne neuveritelne, co tu predvadis. Na cem zakladas ty reci o deseti hodinach hadani apod.?
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BADIANE:
    ano s takovou "nadějí, že to bude v pořádku" to probíhalo i před sto lety, já tomu rozumim. prostě úmyslně vyšponovaná loterie, která se zakládá na pochybných argumentech, kterak v našich porodnicích vládne tak hrozný teror a jsou tam tak neschopní porodníci, že raději nevystrčim nos. ale věřim, že pokud se někdo deset hodin hádá a je nasranej místo, aby tlačil, tak se proces poněkud zkomplikuje
    LAURA
    LAURA --- ---
    TAYLES: mne je taky hrozne lito myho budouciho ditete, ze tu peci, kterou bych tak rada v nemocnici pro nas vyuzila, nam tam nikdo neni ochoten poskytnout.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    TAYLES: jsi blba nebo navedena? Kde tady nekdo psal o tom, ze je porodnice k nicemu? V porodnicich je problem ten, ze pristupuji casto ke vsem rodickam stejne, tj. jako k nemocnym, zbytecne maji tendence porody urychlovat, tudiz narusovat jejich prirozeny prubeh, a tudiz pak vznikaji zbytecne komplikace. Ano, dite prezije, matka taky, ale maji treba zbytecne nasledky, ktere by mit nemuseli, kdyz by rodicku nechali rodit prirozenym tempem, kdyz by ji nechali v polohach, ve kterych ma silu tlacit, ve kterych ma mensi bolesti v zadech ktere ji paralyzuji apod. (misto aby davali prednost svemu pohodli, aby se nemuseli sklanet ci nedejboze klecet na zemi - ovsem ne ze by to neslo, v nekterych porodnicich to mozne je, pokud tam nejsou doktori bezcitni autoritativni rutineri - jenze ne kazda matka ma to stesti byt v dosahu takove porodnice) . Takze pak matky stoji mezi volbou - do porodnice a se zbytecnymi komplikacemi v pripade, ze by mely bezproblemovy fyziologicky porod, ktery zkomplikuji lekari a asistentky svoji bezohlednosti, nebo doma s rizikem, ze kdyz vsechno nepujde jak ma, nebude rychla pomoc v dosahu ale s nadeji, ze kdyz bude vse v poradku, tak ji nikdo nebude zbytecne rvat chemie, kuchat hraz apod. Pro tebe by byl mozna vyber jasny, ale proc by mel byt pro kazdeho stejny jako pro tebe?
    A nez se zacnes ohanet tak stupidnimi vyroky, cos tu predvedla, ktere jen dokazuji, ze vis o stavu ceskeho porodnictvi naproste kulove, precti si treba nejdriv par pribehu v klubu o porodech.
    LILY
    LILY --- ---
    TAYLES: já bych řekla, že hlavně je porodnice určena pro lidi, kteří tam chtějí rodit, protože jim to přijde jako nejlepší možná varianta, jak přivést dítě na svět. A pak taky pro lidi, kteří mají buď předpoklady k tomu, že jejich porod nebude úplně fyziologický nebo mají nějaká onemocnění apod.
    Zatímco porod doma je pro lidi, u nichž to vypadá na fyziologický porod a navíc to vyhodnotí (ideálně společně s kompetentním zdravotníkem - lékařem či PA) jako nejlepší možnou variantu, jak přivést dítě na svět.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LAURA: mně je akorát líto, že je dítěti odpírána běžná zdravotní péče u tak rizikového procesu, jakým je porod. a nechápu, proč ve všech jiných lékařských disciplínách to úplně normálně funguje a zrovna u porodu ne "jasně..není to "nemoc" - proto s angínou valim na pohotovost a s porodem (kdy jde dokonce ne o jednoho, ale o dva) zůstanu doma
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam