YEETKA:
já jsem hovořila pouze s pár českými lékaři a zbytek čerpám z písemných zdrojů. s kolika českými a zahraničními lékaři jsi hovořila ty?
narazila jsem ještě na jednu diskuzi a tam mě zaujalo dalších pár věcí. vyplynulo z toho, že někteří zahraniční lékaři se zřejmě budou opírat o tvrzení WHO: "U normálního porodu nemusí být lékař." přičemž současná medicína (a ani porodní asistentky) nejsou schopny odhadnout, zda porod bude nebo nebude probíhat "normálně". jaké tedy to prohlášení pro mě má význam?
a dál. Listina základních práv a svobod říká, že lidský život je hoden ochrany již před narozením (tady můžeme polemizovat o potratech, ale snad je víc jak tříkilové dítě schopné samostatného života považováno za "život") - přičemž ČLK se shodne na tom, že plánovaný domácí porod je v rozporu s poznatky vědy a že doma se nemůže v případě komplikací (které nevíme, jestli nastanou) v žádném případě zasáhnout tak jako v porodnici. tudíž to mám brát tak, že matka, která nerespektuje toto sdělení ČLK jde proto Listině základních práv a svobod ve vztahu ke svému dítěti? já totiž právo hrozně nemám ráda - přijde mi to celé jako bratři držme se (navíc Blondýnka říkala, že v současném právním systému je nenarozené dítě považováno za majetek matky)
mimo jiné ČLK uvádí, že propagátorky domácího porodu záměrně zamlčují informace o rizicích, které u porodu hrozí - takže zas akorát tvrzení proti tvrzení.