• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    LAURA
    LAURA --- ---
    TABBY: dobře, to se ale bavíš o tom, že by se začalo plošně propouštět domů 24 hodin po porodu, na což náš systém samozřejmě připraven není.

Já mám na mysli situaci, kdy žena ambulantní porod chce a plánuje, resp. plánuje odejít domů dříve než těch "nutných" 72 hodin a je na to zařízena - má domluveného pediatra, PA. Nicméně je jí propustění ztěžováno, vymlouváno, je strašena, že dítě vystavuje smrtelnému nebezpečí, a to i když ukazuje doktorům "nezbytné" potvrzení od pediatra.
    TABBY
    TABBY --- ---
    LAURA: No, ja tu jeho argumentaci beru. V CR neni kontinualni pece porodni asistentky, a proto jen maloktera zena ma v pripade problemu ci pochybnosti na koho se obratit. (Ze ten personal v porodnicich napacha casteji vic skody nez uzitku, to je jina.)

IMHO je to poprve, co nejaka hlava pomazana priznava, ze v ceske verzi pece o rodicku neni vsechno supr dupr. I kdyz to priznava mimodek, a vlastne omylem ;)

LAURA
    LAURA --- ---
    TABBY: v linkovaném článku citují téhož. Argumentace je dle mého obdobná jako "v Holandsku je rovinovitý terén, takže se sanitka k rodičce dostane rychleji".
    TABBY
    TABBY --- ---
    LAURA: Na cteni bulvaru nemam zaludek. Nicmene s k tomuto vyjadruje prof. Calda takto: "...Zatímco v řadě zemí je zajištěna kvalifikovaná profesionání domácí péče velmi záhy po porodu, u nás tato možnost není a proto zůstávají rodičky v porodnici déle."

Zdroj: http://www.abctehotenstvi.cz/txt/jak-dlouho-bude-kate-v-porodnici
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LILY: jasné, no ono po předchozím porodu doma, který jsme právě taky zatajili a odtajnili až po porodu, je už tchyně podezíravá... zatím to vypadá tak, že sonduje přesný termín atp.
    obávám se, že to budeme muset nějak rozlousknout..
    LILY
    LILY --- ---
    YEETKA: já jsem o plánu rodit doma řekla snad všem kromě rodiny, protože jsem si pamatovala jejich poznámky, když jsem jim pár let předtím povídala o Káje. Věděla to jen mužova sestra a kupodivu zareagovala tak, že kdybychom chtěli, tak může přijet pomoct a podpořit (což sice nebylo reálné, když je sama na dvě děti kdesi na venkově, ale aspoň nám nenadávala).
    Chtěla jsem to rodině pak oznámit zpětně, ale protože to dopadlo, jak to dopadlo, tak to dodnes neví.
    Bratrovi bych to asi řekla hned, ale u nás je hlavní vyhrožovatelkou, skeptičkou a děsitelkou právě jeho žena, která pracovala na neonatologii a oživovala děti po těch problémových porodech, takže bych si od ní asi vyslechla všechny ty řeči o úmysleném zabíjení dítěte atd.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LAURA: jj, asi jí před porodem řeknu, jaké jsou možnosti, možná požádám spíš muže.. mám s ní právě docela fajn vztah..
    a navíc nemám úplně zájem o to, aby někdo myslel na komplikace a potíže:/
    LAURA
    LAURA --- ---
    YEETKA: složitá situace. Ale asi bych ji nepřipravovala, prostě bych ji postavila před hotovou věc. Je to tvůj porod, právním zástupcem dítěte jste ty a tvůj muž a máte plné právo rozhodnout o tom, kde dítě se narodí.

YEETKA
    YEETKA --- ---
    LAURA: LAURA: no dozvěděla, byla dost rozlícená a vynadala mi.. ve mě to po tom všem a pod vlivem hormonů vyvolalo smích.. pak si chtěla pochovat malou a nakázala mi, abych si jako šla lehnout, což jsem neudělala..
    ještě nějaký čas to zpracovávala a občas přijde s nějakou poznámkou typu: no umřela ta zastánkyně domácích porodů. co měla podobné názory jako ty atp.
    dřív jsme se na to téma bavily a vysvětlovala jsem ji, že je pro mě porodnice nepřijatelná, ať už přístupem, tak prostředím.. a o možnosti komplikací taky. ona si ale asi myslí, že jsem blázen, když ji tvrdím, že většina komplikací vzniká v hlavě.. takže jsme to uzavřely.. no a teď bych jí ráda nějak připravila na fakt, že se bude možná zase rodit doma...
    LAURA
    LAURA --- ---
    YEETKA: tomu rozumím, taky mám pár lidí ze svého blízkého okolí, kterým to nechci vůbec říkat.

Tchyně se ani ex post nedozvěděla, kde se dítě narodilo?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LAURA: ech, teda jediný s kým nejsem schopná ani ochotná se dobrovolně nějak štengrovat o porodu je tchyně.. s prvním porodem, jsem se tvářila, že jdu do porodnice a s blížícím se mám stejnou potíž..
    při tom bych k ní byla fakt moc ráda upřímná (mužova maminka je primářka hematologie)
    takže tohle je zase moje hranice:))
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LAURA: jasně, ono není zase až tak důležité, jak moc "bojuješ" za věc... ono hádat se s někým je dost vysilující...
    důležité je, jaké vzorce předáváš svým dětem.)) kvůli/díky nim to vlastně celé prožíváme..
    jsem bohužel relativně "konfliktní" typ.. ve chvíli, kdy se mě někdo ptá na porod, přiznávám porod doma a pak se spustí diskuze, která když začne hodně bublat, tak vytáhnu to o vzájemném porozumění a naslouchání a pak pokračujeme víc v klidu..
    a obvykle se podobné diskuze neodehrávají jenom ve dvou:) takže naprosto chápu, že do toho mnozí prostě nejdou..

jinak se omlouvám za spam, ale tohle je mazec článek:)
    Bruce Schneier – Celý internet je Velký bratr
    http://archetypal.cz/2013/bruce-schneier-cely-internet-je-velky-bratr/
    LAURA
    LAURA --- ---
    YEETKA: se mnou na toto téma nikdo ani moc nediskutuje. Všichni blízcí svorně tvrdí, že chápou moji motivaci, ale že riziko považují za příliš velké. O tom moc nelze polemizovat, protože pokud se bavíme o akutních komplikacích, mají vlastně pravdu. Cizím lidem o svém rozhodnutí nic neříkám, přiznám se, že jsem srab, vždycky jenom řeknu, že jsem zaregistrovaná na Vinohradech a tm debata na téma porod končí. Stydím se za to trochu, že nejsem schopná otevřeně mluvit o něčem, co považuju za správné a logické, ale je to pro mě hodně intimní a citlivé.. už přečíst si ten článek mě stálo dost úsilí, na debatu s idiotem bych neměla.
    LILY
    LILY --- ---
    YEETKA: já se taky vždycky snažím to navléct tak, jak píšeš, ale že by to nějak extra zabíralo, to říct nemůžu... Maximálně u kamarádek mého věku, že o tom začnou přemýšlet malinko jinak, nebo se tak apsoň tváří. :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LILY: no přelouskala jsem to celé a chlapík je v podstatě názorově takový zástupce většiny veřejnosti...
    mám dojem, že argumenty na téma, jaké konkrétní kroky a postupy při porodu jsou, nebo nejsou na místě vůbec nepronikají k těm, kdo by je potřebovali slyšet nejvíce..

mně se v poslední době docela při diskuzích na tohle téma osvědčilo, když jsem opozici vnukla představu, že vlastně není potřeba se tak moc bránit, jde hlavně o to, že jsme každý jiný a máme odlišné priority, docela mě překvapuje, že tohle zabírá a je pak možná další diskuze..
    LILY
    LILY --- ---
    ILLUZE: přesně. Skončila jsem u "vyšší formy porodnictví" (to mě bude strašit ještě hodně dlouho) a "v zásadě nepodstatných argumentů"
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LAURA: co to je za trotla? :(((

Já bych ji viděl rád samozřejmě rodit v porodním ústavu, protože jsem si jistý, že jde o vyšší formu porodnictví, k němuž lidstvo dospělo. Argumenty, které nespokojené ženy udávají, jsou v zásadě nepodstatné. Porod je poměrně extrémně nebezpečná věc. Je celá řada nenadálých komplikací. Hladký porod ženy se z minuty na minutu může změnit v boj o holý život. Domácí porodnictví má možná nějaké výhody pro psychiku, ale jsou podružné ve srovnání s tím, jaké výhody přináší ústavní porodnictví.
    Zdroj: http://ona.idnes.cz/...ezpeci-nebo-nejkrasnejsi-zazitek-pre-/deti.aspx?c=A100520_162952_ona_deti_jup

dál to nečtu... fakt ne
    LILY
    LILY --- ---
    LAURA: já to nemůžu číst...
    LAURA
    LAURA --- ---
    a ještě jedno připomenutí debaty mezi porodníkem a PA
    "porod je bolestivá, extrémně nebezpečná, krvavá, brutální, hnusná záležitost"

Porod: brutální a krvavé nebezpečí, nebo nejkrásnější zažitek - iDNES.cz
    http://ona.idnes.cz/...ezpeci-nebo-nejkrasnejsi-zazitek-pre-/deti.aspx?c=A100520_162952_ona_deti_jup

U pana doktora, který si myslí, že porod je hnusná záležitost, bych opravdu chtěla rodit..
    LAURA
    LAURA --- ---
    omlouvám se za odkaz z bulváru, ale včera jesm přesně o tomhle přemýšlela, jakpak asi zdůvodněj, že je v pořádku jít s dítětem druhý den domů... http://www.blesk.cz/...ke-rodiny/202654/kate-s-malym-princem-prchli-z-porodnice-budou-v-poradku.html

opravdu zvláštní, že jakmile se jedná o českou rodičku, tak je to obrovský problém.
    LAFLY
    LAFLY --- ---
    LAMIA: Mudr. Kettnerova na Andelu, chodila jsem k ni v prvnim tehotenstvi, bylo mozny se s ni domluvit i na tom,ze nedelala vaginalni vysetreni, bohuzel jsem ji musela opustit,protoze je na me daleko a co vim,tak porad pacientky pribira,navic je ted cerstve po matersky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam