• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    LOMILOMI: (Achjo, proč nemůžou přesnějc formulovat ani lidi, který se už rozhodnout napsat o tom článek...)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    První pohyby domácích porodů | Fokus - Respekt.iHNed.cz
    http://respekt.ihned.cz/fokus/c1-61632450-prvni-pohyby-domacich-porodu

Ministerstvo zdravotnictví změnilo pravidla tak, že od letošního roku mohou ženy rodit bez lékaře, jen s asistentkou. Dosud byla přítomnost lékaře nutná vždy, i když porod probíhal bez komplikací.

O zrovnoprávnění domácích porodů či vzniku porodních domů tak zatím není ani řeči. Přinejmenším je to však náznak toho, že se ledy začaly hýbat.
    IORETH
    IORETH --- ---
    LAURA: Já jsem spíš pro to, aby sem bez "doprošování" mohli všichni, pro které je to důležité. Prudiče bych zastřelila banánem.
    LAURA
    LAURA --- ---
    GIDDY: škoda.. pro mě je třeba sdílení některých věcí kolem porodu příliš citlivé a rozhodně nechci, aby si je mohl přečíst individua typu CORNELA.

YEETKA: :/
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LAURA:státní zástupkyně už se odvolala:/
    GIDDY: mě ta diskuze co tady proběhla přišla docela výživná.. pokud by byl porod doma privátní, tak by si odpůrci vymýšleli zase nové bludy o lesanách, bio ženách a nepříčetných domorodkách:D
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    GIDDY: "příznivci vítáni" je dobry krok
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    ANKETA, ja osobne bych to uplne privatni nechtela, ale prizpusobim se vetsine
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    LAURA: presne tak
    LAURA
    LAURA --- ---
    ZEGA: uzasne! snad se statni zastupce neodvola. ted jeste aby to dopadlo dobre i se zuzanou stromerovou, jeji obvineni je snad jeste absurdnejsi nez bylo to ivanino..
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    Obvodní soud zprostil viny porodní asistentku Königsmarkovou - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...-konigsmarkovou-za-domaci-porod-pge-/krimi.aspx?c=A140129_164001_domaci_hv
    TABBY
    TABBY --- ---
    LURA: Plusu mas ode mne deset.
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Jenže to je právě to, co není jisté. Ano, když dojde k masivnímu krvácení, jsou v nemocnici lepší možnosti, jak na tom zapracovat (i když taky ne neomezené), ale taky jde o to, jestli ty možnosti někdo využije a nebo tě nechá vykrvácet, protože se mu ve výsledku stejně nic nestane a hodí se to pod "nešťastnou souhru okolností". Sama jsem zažila, jak se na mě v nemocnici vykašlali a nechali mě tam úplně samotnou, stejně tak jako někoho jiného nechali s vnitřním krvácením a tvářili se, že je hypochondr a byla jen šťastná shoda okolností, že to dobře dopadlo (dobře=nikdo neumřel, jinak to moc dobré nebylo).
    Ale to se pořád bavíme o tom, když už ke krvácení dojde. Pak by ovšem bylo potřeba položit druhou otázku, z jakého důvodu ke krvácení dojde. Protože v nemocnici, kde se porod povětšině urychluje pomocí oxytocinu, je riziko krvácení výrazně vyšší, než při přirozeném a neurychlovaném porodu. Samozřejmě, že porod vedený podobným způsobem jako v porodnici, ale v domácích podmínkách, by byl vysoce rizikový. Jenže tohle srovnání nemůže sedět, protože v domácích podmínkách probíhá porod úplně jinak. Nemocnice se spoléhá na to, že má po ruce k dispozici veškerou techniku a může hnát všechno do krajnosti a nechat na poslední chvíli. Je to psychologická otázka - když víš, že máš něco k dispozici, počítáš s tím a dovolíš si postupovat rizikověji, než v situaci, kdy víš, že to k dispozici nemáš. Proto jde v nemocnici často o minuty (ne-li o vteřiny), ale doma málokdy.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KOTENCE: ten kdo dítě nahlašuje, nahlásí i čas kdy se narodilo, nebo je to v nějaké zprávě, při čemž součet číslovek rodném čísle musí být dělitelný jedenácti.. ta koncová čísla možná jsou přidělena podle pořadí, ale určitě jsou tak aby zajistila dělitelnost jedenácti..
    a nemám tušení jaký mají systém zpracování, při čemž nahlásit narození je potřeba do tří dnů, ideálně
    ZEGA: ještě jsem si uvědomila, díky dotazu kotence, že jsem musela na A4 napsat, že se mi tehdy a tehdy narodila dcera a že souhlasím s tím aby se jmenovala jak se jmenuje..
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    KOTENCE: http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/deti-a-rodice-porod-28/n-pozadavky-matri-2737.html

Oznámení je třeba učinit do 3 pracovních dnů od narození dítěte, v případě matky do 3 pracovních dnů od okamžiku, kdy je schopna oznámení učinit, v případě další osoby do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se od narození dozvěděla.

Nemyslim si, že se RC udeluje podle poradi deti.. ale treba ma nekdo vice informaci.
    Jinak dokud mohly k porodum PA, tak ta ti vypsala lejstro i s casem narozeni apod. Takze se bralo v potaz to. Ted budou muset vzit v potaz to co rekne matka nebo svedek
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YEETKA: Rodný číslo se přiděluje podle pořadí, v jakým se dítě ten den narodilo? Takže u domácích porodů se bere v potaz, co řekne matka? A když ten porod nenahlásí včas, tak zmate matrikářku?
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    děkuji vám za odpovědi
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ZEGA: legislativa v tomhle směru se nezměnila.. nikdo po tobě nemůže nic chtít v případě ambulantního porodu, kromě podepsání reversu.. nutnost/vyžadování potvrzení od pediatra je stále v rozporu se zákonem..
    matrice bohužel svědek nestačí, ale rozhodně stačí potvrzení třeba od pediatra po porodu, nebo gynekoložky..
    existuje na to formulář, který pediatr vyplní..
    naše matrikářka v brně-bystrci je prý na domácí porody zvyklá a stačilo jí potvrzení na A4
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    ECLECTICA: tvoje "pratelska diskuze", co to tady sleduju, spociva v polo-konzistentni argumentaci stylem "0,09% sance na horror scenar", pricemz se s prekroucenym vystupem chodis nechat placat po zadech do vedlejsiho hateclubu. Pokud je pravda to co pisou Laura a Witchie, myslim ze je nejvhodnejsi cas ztichnout.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WITCHIE: pořád nevím, na jaké kuří oko jsem ti kdy šlápla, že si prostě nemůžeš pomoct. Ale klidně si dál posluž a pokračuj v tom přátelském duchu, je to i tvoje vizitka.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    LAURA: fajn, díky za odpověď
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam