• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    LAURA
    LAURA --- ---
    ZEGA: Praha 2, MUDr. Ivana Veselková.
    LILY
    LILY --- ---
    ZEGA: za "mých" časů brávala Nedělková v Italské
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    prosím máte někdo blízkou zkušenost s pediatry prahy 2,4,10 kteří vezmou do péče dítě po ambulantním nebo porodu doma? díky
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    WITCHIE: Něco se dělá hned po porodu (hlavně to, s čím se dá něco dělat)... ale je toho hrozně moc..
    Pro diagnostikované metab. vady (eventulně pro diagnozu, když je podezření) je specializovaná klinika na Karláku, která tyhle děti "sbírá" a dělá pro ně absolutní maximum (pro zachování života i co nejvyšší kvality života).
    TABBY
    TABBY --- ---
    WITCHIE: Tezko rict, neni to konverzacni tema, ve kterem bychom si ona ci ja libovaly. Takze znam jenom cast...
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    Nicmene jasne, kdyz clvoek vezme v potaz jak to bohuzel v CR chodi, je rozumnejsi udelat vse pro nalezeni spolupracujiciho rozumnyho pediatra, jak uz jsem ostatne psala.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TABBY: to je zrovna neco co se vyskytuje velmi vzacne. To ze chodila tak dlouho po vyslechach neni dukaz niceho jinyho nez ze je CR policejni stat; nedopustila se niceho. Tim spis, kdyz nic nepoznal ani pediatr. Fakt horor system - kdo rodi doma, nutne muze za vsechno zlo co se ditet prihodi, i kdyby se mu totez prihodlilo po porodu v mechanizovanym molochu.
    Vim, ze na nekolik typu tehle vzacnych metabolickych syndromu se prave po porodu delaji testy - v CR ne? Ale nevim jestli to konkretnimu diteti k necemu je, nejak mam dojem ze je to jen pro vyzkumny a statisticky ucely ci co.
    TABBY
    TABBY --- ---
    WITCHIE: Zname umrelo dite par dni po domacim porodu v dusledku nejakeho metabilickeho syndromu. Jeste po roce a pul chodila po vyslechach; nebyt toho, ze dite po porodu videt pediatr a prislo mu OK, svezla se s tim i PA.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TABBY: z obliga vuci komu - vuci sobe/diteti? To at si kazdej zhodnoti sam zejo. Uprimne, kolik je pripadu, kdy podle pocitu matky vypada dite uplne v pohode a pritom je mu neco zavaznyho co je schopen odhalit pediatr rutinni poporodni prohlidkou a co kdyby neodhalil do par dni po porodu, melo by to zavazny nasledky?
    TABBY
    TABBY --- ---
    ANDELICEK_ANDY: To se odviji od toho, nakolik se chces sichrovat. Nakolik jsi schopna ustat potencialni zdravotni prusvih v budoucnosti. Vidi-li dite po porodu pediatr a zkonstatuje-li, ze je vse OK, jsi castecne "z obliga".
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    jo, mě taky nejde se něčemu přes mrtvoly vyhýbat, jen se ptám, co je nutný :D
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    YEETKA: jsem zvedava za jak dlouho tahle ubozacka buranska kultura z lekarsky profese v CR vymizi. Aniz bych chtela prudit s postrehama odjinud, tady fakt nemuzu jinak nez rict "tohle by si na zapade zadnej doktor nedovolil". Hnus. Skoda zes ho nepozvracela, aspon by si to priste rozmyslel.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    WITCHIE: o tom žádná..
    spíš jsem reagovala na to, že pediatra opravdu dle zákona není potřeba řešit, a v souvislosti s porodem doma to nebývá pediatr, kdo na rodinu upozorní sociálku..

no a jasný, je na každým, jak vyhodnotí potřebu různých vyšetření..
    za mě třeba vyšetření sluchu spojené s cestou do tramtárie pár dní porodu nebylo třeba absolvovat a kyčle taky počkaly do konce šestinedělí..
    po prvním porodu naše prvorozená měla ochablou pravou ručičku, řešila jsem to na kyčlích (ve stejném areálu neurologie atp) a pan doktor mi dva dny po porodu oznámil : " jo, vy jste ta domorodka, njn, to vás nepotěšim, jde o obrnu"
    málem jsem ho pozvracela a podlomily se mi kolena, takový stres několik hodin po porodu fakt potěší..
    nakonec šlo jen o sval, který byl v břiše dlouho zmáčknutý a tím natažený..
    od prvního těhotenství prostě radši beru lékaře s rezervou i s jejich tabulkama a potřebama, který se mnohdy liší od potřeb dítěte a matky..
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    YEETKA: no jasne. Na druhou stranu pro nekoho muze bejt stresujici predstava ze neco s jeho ditetem neni v poradku co on sam nepozna a nepozna se to vcas kvuli absenci pediatra. Vzato z tyhle perspektivy je nekontaktovani pediatra vnimany jako zbytecny riziko. Proto jsem psala ze je na kazdym aby zvazil co povazuje za zavaznejsi riziko. Stejne tak je na zvazeni kazdyho jaky vysetreni povazuje pro svy dite za nutny, kdyz uz toho pediatra ma.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    WITCHIE: pokud prostě pediatra neřešíš žádného, tak se těžce posílá sociálka, pokud rodíš doma.. na matrice se nikdo neptá, zda je řádně dodrženo doporučení..
    my jsme našli výbornou pediatru, která přišla po porodu doma a odběry si udělala několik hodin po porodu (nebo jsme se o to pokoušeli, protože nic neteklo, museli jsme zopakovat další den a to taky přijela)
    mně teda spíš vadí všechna ta vyšetření, která se po novopečených rodičích "vyžadují" a nejsou v podstatě potřeba a je kvůli nim potřeba někam extra jezdit..
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ADD: NEmusi. Zadna takova zakonna povinnost neexistuje.
    Jestli je vhodne se lekarske prohlidce za kazdou cenu vyhybat je vec jina. Me osobne by v CR stresovalo to, ze tim velmi casto clovek riskuje ze se vystavi pronasledovani socialkou, pote co ho pediatr napraska. Je na zvazeni kazde matky, jak se vsemi riziky v tehle situaci nalozi. Asi bych zamerila energii na nalezeni spolehliveho nepraskacskeho pediatra.
    ADD
    ADD --- ---
    ANDELICEK_ANDY: U dětskýho? Musí vidět dítě po porodu (do 48 hodin?) a pak za týden, odběr z patiček dělá většinou PA. Jestli je to povinný nevím, tohle bych nezanedbávala, nevidím důvod. Pak jsou prohlídky, tuším, ve dvou týdnech, v šesti týdnech a ve třech měsících.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    dík. a nějaký povinný prohlídky u toho doktora? nebo jsou jen "standardní" a všichni si myslí, že jsou povinný?
    ADD
    ADD --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Nahlásit dítě na matrice a na pojišťovně a zaregistrovat ho k doktorovi. Jinak snad nic.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    co všechno je po porodu doma povinné? dají se někde sehnat lidsky psané zákonem dané povinnosti? dík
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam