• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    PETPET
    PETPET --- ---
    PETPET: ale ja jsem potizistka co nema rada doktory a nemocnice :-) druha kolegyne co tam pak byla se mnou byla velmi nadsena z prirozenyho porodu (epidural, oxytocin a nastrih) a z oddeleni sestinedeli taky-hlavne dite mohla dat sestram a odpocivat...
    PETPET
    PETPET --- ---
    THICKLY: sestinedeli: od cca 5.30 porad nekdo coura do pokje a ven, vrazi tam bez klepani, udela svoje a jde. S patricnym bouchnutim dveri. Spolupacientka tam mela cely den partnera na navsteve. Pred a po kojeni musis vazit dite a zapisovat tabulky-pro me po cisari celkem peklo a prdela jsem jim na to a neco tam pak vdycky dopsala aby nebuzerovali, zadna lampicka-jen velka zarivka takze v noci nic moc, kdyz si potrebujes posvitit, porad vizity a kontroly-me a ditete ruznyma doktorama (az na cisare jsme problem nemeli ani jeden), sestra zahlasi-vyslecte miminka za chvili je vizita, a s nahym miminem pak cekas jeste skoro hodinu. Neustaly hluk i v noci. Postel kam si mimco nemuzes vzit a o jidle se ani nebudu vyjadrovat. Ja jsem tam naspala mozna tak par hodin dohromady... Priste doma nebo ambulantne.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TORUVIEL: "A k dispozici jsou i dnes, když si ji zacáluješ :-)"
    Jo? A kde prosim te? Praha, Brno... a dal?

Btw, poporodní peci PA, ktera je na zapade standardem a u nas prakticky nedostupna, muzou nove suplovat duly, viz https://www.facebook.com/ceskaasociacedul.cz/
    SIG
    SIG --- ---
    TORUVIEL: Tak jasně, jen jsem si na to vzpoměla v návaznosti na to co psala Thickly...jen takovej postesk do tmy. Taky si nemyslím že by to nějak extra navýšilo počet ženskejch co rodí doma...bud na to prostě tu náturu máš nebo ne.. Teda co se týče asi velkých měst... pro mě byla nedostupnost PA jeden ze dvou důvodů proč nakonec jedeme do porodnice..jsou i tady u nás ženský co rodí doma, ale pro mě osobně bylo důležitý mít v zádech profíka v podobě PA.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    ORIKA: mozna jsem se mela i zeptat na ulohu doktora a sestricky=porodni asistentky u porodu? Ja myslela ze rodi PA a v pripade komplikaci atd prijde doktor?
    Segra nemocnice vylozene nerada,takze jsme chtelu byt doma co nejdele i vzhledem k vzdalenosti porodnice to neni problem. Kontrakce zacli o pulnoci,v 9:30 se jelo a v 10:10 byl malej venku. Byl nastrih kterej asi nemusel byt, mimco melo 2,5 kg a segra jinak potrhana nebyla, pupecnik prestrihli hned ale segra neni moc "alternativni" takze jinto nevadilo,v 11h byla na pokoji i s mimcem.Platili jsme nadstandart a cela rodina tam mohla byt od 10-18h,mimco bylo neustale s ni hned od zacatku i pres noc. Odber z paticky byl na pokoji i veskery vazeni,mereni,otisk nozicek do sadry jako darek, sestricky pomohli kojit a naucili koupat,doktror zkontrolovsl stehy a jinak neotravovali.Me by vadilo ze mimco muselo spat ve svoji postylce kvuli monitoru dechu,ale segra se aspon lip odpicinula.Byla jsem mile prekvapena,vzhledem k tomu ze jsme ze zapadakova a doktori jsou ti stejni co rodili mamku sestricky vypadali ze jsou i radi ze jsme prijeli na posledni chvili a nemuseli nikoho poslouchat na hekarne ;-)
    V cem jinak byvaji ty nejvetsi problemy na sestinedeli?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SIG: Tak ono porodní asistentka je řemeslo staré (porodní bába prostě), doktor byl vždy asi spíš luxus. A k dispozici jsou i dnes, když si ji zacáluješ :-) To ono ani ta dentální hygiena není hrazená myslim. Druhá věc je, že porodní asistentka nesmí asistovat u porodu doma (často ani v porodnici, když není "místní"), to je blbý mělo by se to změnit, nijak závratně se tím asi množství žen rodících doma nezvedne, a aspoň budou mít nějakou odbornou péči. Myšlenka, že zákazem se daná činnost vymizí, to je snad z pravěku, ne? Ale stát si to zřejmě stále myslí, viz třeba potírání drog, zákazy potratů atd...
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    LOMILOMI: to nepochybně, ale tato vyšetření zajišťuje pediatr, nikoli porodník a pediatra máš zajištěného i mimo porodnici, u nás v podstatě povinně
    faktem je, že většina pediatrů velice nerada přebírá novorozence do péče dříve jak po 3 dnech v porodnici...ale existují i světlé (osvícené) výjimky, např. ten náš byl ochoten vzít do péče druhého syna i po případném domácím / ambulantním porodu a veškerá následná vyšetření byla v jeho režii, zařídil potřebné screeningy atd...zatímco původní pediatra, ke které jsem chodila s prvním synem, mi velice kladla na srdce, ať neriskuju a rozhodně jdu rodit do porodnice a zůstanu tam dokud to "bude nutné", jinak ohrožuji na životě dítě i sebe
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    THICKLY: já ti nevim zda po neplánovaném porodu doma na tebe koukají v porodnici úplně v pohodě,,
    já rodila doma plánovaně, ač jsem pak musela do porodnice. a teda úplně příjemné to nebylo. takže to je o preferencích a prioritách.
    SIG
    SIG --- ---
    Mozna trochu OT mozna taky ne.... Nedavno jsme se bavily s kamaradkou zubni hygienistkou o tom jak vznikl jeji obor... Ze zubari nechteli stale dokola vsem vysvetlovat to same a tak prisli na scenu hygienici.. Rikaly jsme si jak by bylo skvele kdyby nekoho takoveho mel i gynekolog kteremu se nechce odpovodat na ty stale stejne otazky tehotnych a pak to prislo.. Vzdyt to jsou prece porodni asistentky! Jen nam je stat nejak nechce zpristupnit... :/
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    ORIKA: Jak se to vezme. Jiste ze nechci mit doktora u porodu, to je jak mit sexuologa u souloze. Ale jestli se tim "posvecenim" od doktora mysli trebas echografie a jina preventivni vysetreni, tak naopak ta jsou u pripravy na domaci porod dulezite.

THICKLY: mozna by bylo treba rict co tim presne myslis, me se nechce sledovat hodinovy dokument o praci PA v UK. Bazen se da pujcit nejen v Anglii ;)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    THICKLY: a teda jeste dodatek, zeny planovane rodici doma prave ono tebou zminovane "posveceni od doktora" nejen ze nevyzaduji, ale vylozene nechteji.. nechteji lekarsky vedeny porod se spoustou zasahu, chteji porod prirozeny, tj. normalni
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    THICKLY: no, treba i proto, ze zeny rodici planovane doma chteji po porodu i doma zustat, nechteji se hnat do nemocnice a tam zbytecne nekolik dni zustavat..domaci porod je o tom, ze zena si ho ridi sama, resp. ve spolupraci s miminkem, ma u sebe koho sama chce a po porodu ji nikdo dite nebere na "nezbytna vysetreni", nikdo ji nekeca do toho kdy prestrihnout pupecnik, nikdo ji nenuti prostredky k urychleni porodu placenty a hlavne a predevsim, nikdo ji ani na vterinu neoddeluje od ditete...zbytecny prevoz do porodnice veskerou intimitu mezi matkou, ditetem a otcem narusi...moznost mit doma u porodu svou PA, ktera pomuze kdyz je treba, zkontrokuje miminko i maminku a i pak je k dispozici na telefonu kdykoli je potreba a dochazi za zenou domu na kontrolu, je u nas znacne omezena..resp. ty kontroly probihaji bez problemu, nicmene byt u domaciho porodu je pro ceske PA vysoce rizikove, protoze to nas system v podstate neumoznuje a stavi je v tom pripade defakto mimo zakon, takze si to maloktera lajzne..
    PETPET
    PETPET --- ---
    THICKLY: jinak gratulace sestre k hladkymu porodu!
    PETPET
    PETPET --- ---
    THICKLY: podle me je lepsi mit domluvenou porodni asistentku, muze to jit hladce, ale taky nemusi... Muze pak zkouknout mimco a pripadne zasit poraneni. Nekdy se vyskytne i problem s placentou nebo nasledne krvaceni. Jsou zeny, ktere rodi neasistovane, jen treba s manzelem, ale ja osobne bych PA coby pijistku chtela.
    Jinak kdyz bych rodila doma, tak bych pak urcite nejela do porodnice, protoze pobyt na sestinedeli patri k jednem z mych nejhorsich zazitku a klidu domova se fakt nevyrovna. Je to jeden z dalsich duvodu pro rodit doma-nemuset se podvolovat nemocnicnimu rezimu a jist nemocnicni jidlo...nechat se porad vyrusovat.. Hlavni plus vidim prave v tom, ze po porodu ses doma v klidu se svou rodinou.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Ja bych si domaci porod predstavovala lehce posvecenej doktorama, napr jako v tomhle videu z Anglie, kde Vam domu pujci i bazen (v anglictine snad aspon obrazky budou dostatecne informativni :-)

The Midwives Series 1 Episode 3 How the Other Half Push
    https://www.youtube.com/watch?v=4f8t4rl2xfI
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Ja se chtela zeptat v cem je problem s domacim porodem? Ze to chcete mit posvecene od doktora dopredu nebo nejakou asistenci? Minuly mesic jsem pomahala rodit segre a malem jsme neplanovane porodili doma a prislo mi ze i kdyby se to tak stalo tak se nic moc nestane, proste bychom to nestihli. Jak jsme dejchali, menili polohy a masirovali, zapomeli jsme merit kontrakce, voda furt neodtejkala a hups kontrakce po 2minutach, nastesti porodnici mame 5min od domu. Tam ji pichli vodu, 3x zatlacila a bylo hotovo. Znama pravidelne neplanovane rodi doma a nikdy problem nemela. Dodatecne pak prijede do porodnice tam se dite i matka zkontroluje, pripadne zasije, je par dni v porodnici a vse stejne jako by rodila tam.
    LAURA
    LAURA --- ---
    IFKA: mudr. Ivana Veselková, Praha 2
    IFKA
    IFKA --- ---
    ahoj, za pár týdnů mám termín a sháním pediatra, který by byl ochotný přijmout dítě po domácím porodu. máte nějaké doporučení, prosím? praha, ideálně vinohrady a žižkov. dík moc!
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    YEETKA: Když tě tak čtu, zpětně zamrzelo, že jsem to nevěděla. Krásně napsané...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    PETPET: u druhého porodu už jsme bydleli v lese, takže muž vyrazil zakopat placentu pár hodin po porodu a dal si to sám...
    zpětně mě to malinko mrzí, u prvního mláděte odstup mezi porodem udělal zajímavou stopu.. bylo hodně zvláštní, držet v ruce placentu (jakoby čerstvou) a projít si pár zážitků z porodu a období po porodu.. taky se mi připomnělo, co jsem se naučila a co jsem se rozhodla s tím dělat.. za mě tyhle "rituály" mají své místo ve vývoji člověka..
    dodnes se na to místo ráda vracím ( u studánky v moravském krasu) a děti moc rády poslouchají celý příběh o tom, jak přišly na svět.. je to takové romantičtější, než "a pak ten vak, který tě devět měsíců chránil a nechával růst, spálili v peci":D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam