• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SANCHA: synovi ho dali v porodnici perorálně, poprvé a naposledy. Ptali se mě, zda s tím souhlasím. Že by se měl podávat i nadále jsem netušila. Nicméně, protože má syn špatné zuby a já se dočetla , že kombinace D a K je prevence kazů, tak jsem objednala drahé kapku z USA :(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANCHA: a je s tím strašnej opruz - u dvojčat bylo injekční podání kontraindikované, takže jsem se další tři měsíce snažila nezapomenout, který den v týdnu to teda mám podávat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANCHA: akorát teda, pokud vím, tak při perorálním podávání se pak musí podávat pravidelně jednou týdně tuším do tří měsíců - injekčně stačí jednorázově.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Andy, mám za sebou nějaký traumata, a nemálo. A jakože jsem si vědomá toho jak to začlo, a jsem o tom i někdy schopná mluvit, ale s pícháním do paty to nesouvisí - ano, například odběry krve jsou pro mě nepříjemný, mám tenký žily, a sestry jsou z toho nervózní.

Ale nebudím se s nočníma můrama ohledně toho :)

Držím palce
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDELICEK_ANDY: máš přístup k internetu, přeci by nebylo až tak složité zadat si do googlu "novorozenecký screening" a něco si o tom přečíst...
    http://www.novorozeneckyscreening.cz/co-je-novorozenecky-screening - hned první odkaz...

ano, ty nemoci jsou vzácné - ale ne zas až tak, když vezmeš všech 18 nemocí, které se momentálně testují, tak pravděpodobnost, že dítě jednu (nebo více) z nich bude mít, je 1:1200. To znamená, že screening každý rok odchytí kolem 90 dětí, které je možné okamžitě začít léčit a které díky tomu mohou prožít relativně normální život - u některých z testovaných nemocí je potřeba začít léčbu nejpozději 2 týdny po porodu, aby nedošlo k nevratnému (a někdy fatálnímu) poškození orgánů a nervové soustavy.
    Prvním projevem nekompenzovaných dětí může (a bývá) kupříkladu smrt při banální viróze s horečkou, protože to organismus prostě nezvládne.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Tak bohužel musím konstatovat, že o věci nic nevíš, co třeba si nastudovat trochu biologie, než začneš pronášet věty typu "není lepší předpokládat, že normálně zdravě narozený člověk je zdravý a normální"... Ano, dříve či později všichni umřeme, ale chceš, aby to bylo už ve věku kojeneckém v případě tvého dítěte? Většina žen to asi chtít nebude...
    Zcela nečekaně, vyskytují se na světě i nemoci vrozené, holt ta příroda není dokonalá a sluníčková, ale taky tam fungují jiné principy, které se někteří lidé nepřipouštějí a ani nejsou ochotni připustit, že jsou třeba nedostatečně vzdělaní, aby něco posoudili...
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    koukám rozjela se pěkná diskuze,několik dní jsem nebyla online, takže jen zpětně,

SANCHA: nemyslíme si, že píchat do zdravého čerstvého novorozence má smysl. KATIA: stejně tak. nikdo mi význam toho odběru nevysvětlil, aby to nakonec nebylo jen jako s očkováním, aby byli všichni "stejní" a "normální", protože dítě je vlastně majetkem "společnosti" a ne rodičů....nemocné dítě se imho projeví
    SANCHA: my to neměli tak psycho, dítě to zvládlo as líp než my :D ale taky jsme to nečekali, takže příště už fakt ne...
    KATIA: je to každého věc, třeba já si myslím, že je trochu ujetý předpokládat, že jsou všichninemocný a proto jim píchat pár dní po narození do těla jehly a nechat téct krev. taky jsme to museli mačkat a co tak pedr řikal, tak se to mačká skoro všem....není lepší předpokládat, že normálně zdravě narozený člověk je zdravý a normální, nebo jak do nás naše česká "rozvinutá" společnost hustí do hlavy, máme tu vysoká rizika všeho? :D :D
    KATIA: imho máme všichni "vrozené", že dříve či později umřeme, ale taky se tomu naše super moderní společnost snaží všmožně zabránit/oddálit......proč pak třeba v ČR není povolená eutanazie? to už bysme zacházeli daleko. prostě my už ty patičky příště neuděláme. btw. já ten svůj zážitek nenazývám trauma, prostě se mi to nelíbilo, i když vím, že mimino si z toho pamatuje velký kulový.
    NEMESISS: my je máme, zub jen jeden , nevím, občas trochu podrážděný je. Slyšela jsem, že korálky stačí, když nosí matka, nebo když jsou pod polštářem ;) náš je teda má pořád na svém krku, taky je hodně akční a nic.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAIRRA: pardon, Praha 1, 6
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    nechcete někdo zcela zdarma (za odnos) tuto sadu? Vše je otevřené, ale z každého balení chybí tak 1-2 kusy.
    - 1 balení jednorázových velkoplošných nepromokavých podložek, dvě krabice vložek do podprsenky, 1 balení jednorázových kalhotek z dm (5 ks), 2 vlhčené jednorázové ručníky. K tomu 3x svrchné plenkáče newborn a 3x velikost S - jsou nošené více dětmi, takže spíš do zásoby nebo na vyzkoušení.

LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    SANCHA: Moje prvni dite pri odberu spalo, druhe zvedave koukalo. Odebiralo se z zilky na hrbetu ruky, slysela jsem, ze z paty uz se to nedela...

OXIS: Mala jantarove koralky kousala a jedla.
    TABBY
    TABBY --- ---
    K tomu odberu jeste dve poznamky:

1. Co mi prijde skutecne drsne, je, kdyz je dite matce odneseno a zakrok je delan bez ni. Jekot tech deticek ze sesterny si vybavuju jeste ted. Kdyz uz to teda je potreba, necht je u toho matka (informovana a odhodlana) a dite drzi.

2. IMHO zalezi take kdo a kdy provadi odber. Nejmladsimu diteti misto nahrali, a protoze se krev odebirala po kojeni, tekla dobre. Navic sestra to ocividne umela, ne jako doktor z tohoto obrazku:

TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KATIA: No, právě ale to, že někomu lidi stále říkají, že si z věcí dělá moc velkou hlavu, může věst k tomu, co psala MARKYSHA, třeba. Takovej člověk zažívá neustálý nepochopení od svého okolí, zlehčování jeho pocitů atd., a přitom jeho utrpení je reálný, akorát není vidět. Může být na podkladě nějaký lability, psychický nemoci atd...
    Ale myslím, že jsme se už dost odklonili, a vymýšlí se tady zas zbytečnosti. Původní příspěvek byl o tom, že odběr krve probíhal nějak nestandardně a dítě plakalo a to může prostě být pro matku silný zážitek, ať už to nazveme traumatem, nebo jinak. Zvlášť teda v diskuzi o domácích porodech bych čekala, že pro tahle "hloupá" traumata bude pochopení, protože přiznejme si, často jsou ženy rodící doma souzeny většinovou populací právě takto - proč pro dobro dítěte nevydrží být pár dní v porodnici? Proč pro dobro dítěte nezvládne tohle a tamto?
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    tybdrďo málokdy se mi stává, že jak čtu odspoda, tak lajkuju obě protistrany. To je právě to hrozný, obě strany podle mě mají pravdu. Ano, Katiy přístup může znít jako hraběcí kázání přirozeně odolného člověka. Když jsem měla depresivní epizody, bylo úplně jedno, že objektivně byly moje problémy malicherné, protože subjektivně mi bylo na umření a nebylo jak to racionálně zapudit a míra utrpení byla prostě velká. Opravdu těžké a "objektivně" náročné situace jsem zvládala líp než tohle a nešlo s tím dělat nic lepšího než to nechat proběhnout. Není fér tím pohrdat a není vhodné to podceňovat.
    Na druhou stranu souhlasím i s tím, že si často traumata vytváříme sami nějakým svým přístupem, který jsme jako dospělí lidé dávno měli mít vyřešený (typu hroucení se z nenaplněných očekávání, přílišná závislost na názorech ostatních apod). Btw to vztahuju i na sebe, v tomhle ohledu jsem taky dospěla příliš pozdě a ještě mám hodně před sebou. Důvody jsou různé, je dobré si je vytahat na světlo (způsobů je mnoho), ale prostě postupně spět k vlastní skutečné dospělosti.. a tu si představuju tak, že se stávám pilířem pro své děti a pro ty slabší kolem sebe, nikoliv že se stále potřebuju o někoho opírat sám. To je můj cíl, těm slabším být oporou a s těmi ostatními autonomní partner.
    Nemám sice moc co říct k odběrům z patičky, ale mám bohaté zkušenosti s braním krve dětí cca od roku dále (všechny možné boreliozy, spály apod). Když jsem poprvé držela své dítě, které se důvěřivě smálo a vzápětí mu vrazili jehlu a ono na nás tak vyčítavě koukalo a plakalo, bylo mi taky trochu šoufl. No a pak bylo po všem, dítě jsem pochovala, sestra se usmála, dala obrázek, a co? Vůbec nic. A tohle pak ještě mnohokrát. Vyšetření eeg, ekg, rentgeny, i blbé vyndávání klíštěte na očním víčku, kdy musíte dítě brutálně zalehnout, abyste ho odstranili.. takových situací jsou stovky! Ale to vědomí, že to nejde jinak člověku dodá sílu, sebevědomí a klid a oba odcházíme ze situace bez traumatu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KATIA: já si myslím, že s tím člověk moc nenadělá, je to jako s prahem bolesti a když to někomu budeš předhazovat, tak mu bude akorát hůř a bude si připadat jako sračka, co se hroutí z každého prdu a každý nemá to "štěstí", aby mohl trénovat od malička.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KATIA: V kazdom pripade naozaj nemas pravo niekomu hovorit co pre neho je a nie je trauma. Nechaj to uz tak. Zbytocne sa tu v tom rype.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MARKYSHA: právě tohle je pro mě i to té psychické odolnosti, kterou je podle mě docela fajn si postupně budovat a ne aby si člověk doslova zničil život tím, že ho zkosí i z určitého pohledu banální věci. a jedna věc je toho člověk neshodit, ale druhá zase nedovolit některým věcem, aby si vzali příliš tvojí energie...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Pardon za OT, kdysi jsem chodila na skupinovou terapii právě pro lidi, kteří prožili nějaká trauma. Byla tam dívčina, krásná, pěkná kariéra, víceméně normální rodina a trauma měla z toho, že se přehnaně potí a ostatní se do ní pouštěli, co tam vůbec leze, kolik ze skupiny prožilo opravdu strašné věci....ta holka se nakonec zabila. Míra utrpení není měřitelná a přenositelná a člověk pochopí, co je hrozné a co ne, až když zažije opravdovou hrůzu, ale to nezmenšuje jeho utrpení.
    KATIA
    KATIA --- ---
    PETPET: berte to teď jako obecnou úvahu, ne osobně vůči nikomu, protože to není mým záměrem. myslím si, že obecně není úplně nejlepší dávat negativním emocím přespříliš prostoru. jasně, jsou věci, co člověka rozhodí, ale není lepší prostě si říct "blbý, ale jde se dál" a užívat si naplno radost z miminka nezkalenou tím, že se mi neustále vrací nějaké negativní zážitky, omílám si coby kdyby a nevím, no? a řeším do toho pocity viny za něco, co jsem pravděpodobně nemohla vůbec ovlivnit? jako já nikomu neradím ignorovat svoje pocity, ale zase na druhou stranu jsem toho názoru, že opravdu taková ta totální subjektivizace - jako je ti tak hrozně, jak se jenom cítíš, potvrdím ti to svou zpětnou vazbou - fakt lidi spíš vykolejuje než že by jim dala možnost přijmout a zažít svoje pocity a jít dál. vždycky tam prostě je jedna rovina a to je subjektivní pocit v danou chvíli, ale pak je tam tam taky nějaká relace - vůči okolí, vůči dalším zážitkům v mém životě. pokud budu sáhodlouze řešit a čerpat spoustu svých emocí a energie na zvládnutí něčeho, co v zásadě dopadlo dobře (např. ten císař, mluvím o vlastní zkušenosti), zbude mi energie na to řešit situaci, která v mém životě třeba nastane a třeba bude ještě horší, náročnější? a doufám, že nenastane, ale když jo, tak chci prostě mít sílu a ne že se vyčerpám na něčem jiném a pak co? rovnou se zhroutím? mně obecně trochu děsí, kolik lidí dneska bere antidepresiva atp. a trochu mám pocit, že tady je souvislost.
    druhé téma pro mě je solidarita. já prostě s nelibostí vidím to, že se někteří lidé utápí ve svých problémech (ačkoliv to nakonec dopadlo dobře a velmi obecně žijeme v bohaté a bezpečné zemi, v jednom z nejpohodovějších koutů planety, jakkoliv to tak někdy nevypadá a jsou lidi, kteří se u nás objektivně dobře nemají nebo se jim opravdu stalo něco hodně těžkého) a nepomohou když je třeba (protože oni přece mají svých problémů dost, co na tom, že naprosto nesrovnatelných). proto mám problém jít pouze po rovině té subjektivity, protože pro mě prostě to, že někdo má zdravé dítě císařem a někomu jinému dítě zemřelo, je postižené...nebo vyrůstá v uprchlickém táboře... je prostě nesrovnatelné a jediné, co pociťuju, je absolutní a maximální vděk a štěstí, že moje dítě je to, které někdo zachránil a nedovolila bych si to kazit tím, že bych se patlala ve svých emocích, když mám zdravé dítě, které si mě chce užít veselou a v pohodě. Že život není ideální, no to je fakt....
    Je to jenom názor, někdo bude souhlasit, někdo ne. Ale přišlo mi zbytečné, aby se holčina, co má krásné děcko trápila kvůli něčemu, co v důsledku bylo jednoznačně dobré rozhodnutí, a proto jsem tady taky reagovala. A protože slova jsou silná, tak si nemyslím, že je jedno, jaké slovo pro popis svojí situace použiju protože ono prostě spoluvytváří ten význam události v mém životě (https://cs.wikipedia.org/wiki/Psychick%C3%A9_trauma).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KATIA: Tohle fakt nejde posuzovat nějak obecně. Zvlášť teda psychika ženy v šestinedělí je dost křehká, jsou věci jako poporodní blues, nebo dokonce laktační psychóza, to prostě ze stolu nelze smést - nebo se ženě, která se svěří např. s tím, že má trauma třeba z takové "prkotiny", jako je kojení, vysmějeme? Pořád mě nepřestane udivovat, jak na tu psychiku zapomínáme, jako by snad nebyla... A jaké se použije slovo, to mi přijde už úplně druhotné, a hodí se to tak do nějakého klubu o češtině, a ne do klubu o porodech, kde by jeden čekal víc empatie...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    NIENNA: Ale tak nepouziva se pro vyjmecne prisernou udalost spis slovo tragedie? Trauma je v tomhle kontextu vyjadreni pro vnitrni prozitek a ten se neodviji od toho, co jini povazuji za adekvatni. Tohleto "neprozivej to tak, lidem se dejou mnohem horsi veci" se zase nelibi mne, i kdyz souhlasim, ze slovo trauma (stejne jako treba deprese) se pouziva zbytecne casto a asi i nevhodne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam