• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: já to vnímám jako diskusi o zbytečných zákrocích a na screeningu vzácných genetickych poruch nic zbytečného nevnímám. jinak jestli ty ses ochotná porodit a oplakat třeba pět dětí, tak to fakt nechápu. mmch v Africe děti umírají zbytečně, kvůli podvyzive a nemocem, které u nás bereme jako banální. jestli ti tohle připadá jako bezva přírodní stav, tak máme dost jiné názory na život.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    KATIA: pro porod doma jsem rozhodla po asi měsíci čtení a dalších 4 měsíce čtení moje rozhodnutí jen utvrdilo. překvapuje mě, že lidi, kteří jsou příznivci porodu doma nechají s dětmi nakládat, jak jim doktor nadiktuje.

já netvrdím, že nedovolím a neschvaluji odběry z patiček, jen nechápu, jak lidi v této skupině, která, jak jsem se mylně domnívala, shromažďuje přírodně smýšlející lidi, stůj co stůj stojí za tím, aby lékaři v nemocnicích dělali s dětmi co se jim líbí. spíš se jen nechápeme, ale možná máme podobné názory.

co se přírody týče, pokud má slabý jedinec umřít, ať umře. v té naší super "vyspělé" evropě máme na každém kroku stárnoucí populaci, čím dál víc dětí jsou jedináčky, čím dál víc dětí (->lidí) má nějaké zdravotní problémy, hlavně že "zachráníme" každý kus. v africe a jiných "zaostalých" místech mají všichni dětí deset a když se náhodou dostanou do "vyspělého" světa, tak nám vyhrávají většinu sportovních závodů :D :D (to, že se z 10 dětí dospělosti dožije polovina už není problém porodu/poporodního věku)
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: chuť rodit doma jsem měla vždy spojenou s ženama, které byly nadprůměrně informovane a pečlivě vyhodnocovaly informace, které si samy o sobě zjistovaly a nespolehaly jen na to, co je jim sděleno ... tvůj postoj v téhle diskusi mě teda překvapuje.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Přirozená příroda ale taky znamená, že s čas od času přistoupí k té zmiňované eutanázii. V přírodě (a relativně nedávno ještě i v lidské společnosti) tím způsobem, že se postižené mládě neživí a nechá se umřít relativně rychle hladem. To se děje poměrně často, protože defekty nejsou ani v přirozené přírodě nikterak vzácné. My jsme se rozhodli tohle nedělat, odchovat všechna mláďata, která se živá narodí, k tomu jsme se mohli rozhodnout až tehdy, kdy máme medicínu na úrovni, která dokáže mnohe nemocí včas odhalit a slušně řešit. Do té doby to bylo nemožné, a stále je nemožné rozhodnout se napůl, že chci přirozenost, ale nechci ty přirozené problémy.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ANDELICEK_ANDY: A co je přirozená příroda? Znamená to, že bys tedy akceptovala úmrtí dítěte z důvodů, které jsou dneska dobře řešitelné? Neakceptuješ drobný zásah (odběr krve), ale akceptuješ, že dítě zemře?
    Proč to doktor či sestra nevysvětlili - no nejspíš proto, že je to pro ně rutinní úkon. Stačí se třeba zeptat. Ano, na tomto poli (tedy jednání s pacienty) mají ještě asi zdravotníci co zlepšovat, to je jisté.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    TORUVIEL: já právě dokonalou přírodu neočekávám, očekávám ale přirozenou přírodu
    TORUVIEL, TRISSIE: ano googlovat umím, ale proč mi to, stejně jako např očkování a spoustu dalších věcí, nemůže vysvětlit a fakty podložit kompetentní osoba, např lékař, který mi píchá do dítěte...
    SHEALA: já se nebudím kvůli píchání do pat :D
    SANCHA: my nedávali žádný vitamíny
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TRISSIE: my to tak u Tondy měli, ale nevadilo to, prostě jsem podala Vigantol a k tomu Kanavit.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SANCHA: synovi ho dali v porodnici perorálně, poprvé a naposledy. Ptali se mě, zda s tím souhlasím. Že by se měl podávat i nadále jsem netušila. Nicméně, protože má syn špatné zuby a já se dočetla , že kombinace D a K je prevence kazů, tak jsem objednala drahé kapku z USA :(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANCHA: a je s tím strašnej opruz - u dvojčat bylo injekční podání kontraindikované, takže jsem se další tři měsíce snažila nezapomenout, který den v týdnu to teda mám podávat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANCHA: akorát teda, pokud vím, tak při perorálním podávání se pak musí podávat pravidelně jednou týdně tuším do tří měsíců - injekčně stačí jednorázově.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Andy, mám za sebou nějaký traumata, a nemálo. A jakože jsem si vědomá toho jak to začlo, a jsem o tom i někdy schopná mluvit, ale s pícháním do paty to nesouvisí - ano, například odběry krve jsou pro mě nepříjemný, mám tenký žily, a sestry jsou z toho nervózní.

Ale nebudím se s nočníma můrama ohledně toho :)

Držím palce
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDELICEK_ANDY: máš přístup k internetu, přeci by nebylo až tak složité zadat si do googlu "novorozenecký screening" a něco si o tom přečíst...
    http://www.novorozeneckyscreening.cz/co-je-novorozenecky-screening - hned první odkaz...

ano, ty nemoci jsou vzácné - ale ne zas až tak, když vezmeš všech 18 nemocí, které se momentálně testují, tak pravděpodobnost, že dítě jednu (nebo více) z nich bude mít, je 1:1200. To znamená, že screening každý rok odchytí kolem 90 dětí, které je možné okamžitě začít léčit a které díky tomu mohou prožít relativně normální život - u některých z testovaných nemocí je potřeba začít léčbu nejpozději 2 týdny po porodu, aby nedošlo k nevratnému (a někdy fatálnímu) poškození orgánů a nervové soustavy.
    Prvním projevem nekompenzovaných dětí může (a bývá) kupříkladu smrt při banální viróze s horečkou, protože to organismus prostě nezvládne.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Tak bohužel musím konstatovat, že o věci nic nevíš, co třeba si nastudovat trochu biologie, než začneš pronášet věty typu "není lepší předpokládat, že normálně zdravě narozený člověk je zdravý a normální"... Ano, dříve či později všichni umřeme, ale chceš, aby to bylo už ve věku kojeneckém v případě tvého dítěte? Většina žen to asi chtít nebude...
    Zcela nečekaně, vyskytují se na světě i nemoci vrozené, holt ta příroda není dokonalá a sluníčková, ale taky tam fungují jiné principy, které se někteří lidé nepřipouštějí a ani nejsou ochotni připustit, že jsou třeba nedostatečně vzdělaní, aby něco posoudili...
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    koukám rozjela se pěkná diskuze,několik dní jsem nebyla online, takže jen zpětně,

SANCHA: nemyslíme si, že píchat do zdravého čerstvého novorozence má smysl. KATIA: stejně tak. nikdo mi význam toho odběru nevysvětlil, aby to nakonec nebylo jen jako s očkováním, aby byli všichni "stejní" a "normální", protože dítě je vlastně majetkem "společnosti" a ne rodičů....nemocné dítě se imho projeví
    SANCHA: my to neměli tak psycho, dítě to zvládlo as líp než my :D ale taky jsme to nečekali, takže příště už fakt ne...
    KATIA: je to každého věc, třeba já si myslím, že je trochu ujetý předpokládat, že jsou všichninemocný a proto jim píchat pár dní po narození do těla jehly a nechat téct krev. taky jsme to museli mačkat a co tak pedr řikal, tak se to mačká skoro všem....není lepší předpokládat, že normálně zdravě narozený člověk je zdravý a normální, nebo jak do nás naše česká "rozvinutá" společnost hustí do hlavy, máme tu vysoká rizika všeho? :D :D
    KATIA: imho máme všichni "vrozené", že dříve či později umřeme, ale taky se tomu naše super moderní společnost snaží všmožně zabránit/oddálit......proč pak třeba v ČR není povolená eutanazie? to už bysme zacházeli daleko. prostě my už ty patičky příště neuděláme. btw. já ten svůj zážitek nenazývám trauma, prostě se mi to nelíbilo, i když vím, že mimino si z toho pamatuje velký kulový.
    NEMESISS: my je máme, zub jen jeden , nevím, občas trochu podrážděný je. Slyšela jsem, že korálky stačí, když nosí matka, nebo když jsou pod polštářem ;) náš je teda má pořád na svém krku, taky je hodně akční a nic.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAIRRA: pardon, Praha 1, 6
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    nechcete někdo zcela zdarma (za odnos) tuto sadu? Vše je otevřené, ale z každého balení chybí tak 1-2 kusy.
    - 1 balení jednorázových velkoplošných nepromokavých podložek, dvě krabice vložek do podprsenky, 1 balení jednorázových kalhotek z dm (5 ks), 2 vlhčené jednorázové ručníky. K tomu 3x svrchné plenkáče newborn a 3x velikost S - jsou nošené více dětmi, takže spíš do zásoby nebo na vyzkoušení.

LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    SANCHA: Moje prvni dite pri odberu spalo, druhe zvedave koukalo. Odebiralo se z zilky na hrbetu ruky, slysela jsem, ze z paty uz se to nedela...

OXIS: Mala jantarove koralky kousala a jedla.
    TABBY
    TABBY --- ---
    K tomu odberu jeste dve poznamky:

1. Co mi prijde skutecne drsne, je, kdyz je dite matce odneseno a zakrok je delan bez ni. Jekot tech deticek ze sesterny si vybavuju jeste ted. Kdyz uz to teda je potreba, necht je u toho matka (informovana a odhodlana) a dite drzi.

2. IMHO zalezi take kdo a kdy provadi odber. Nejmladsimu diteti misto nahrali, a protoze se krev odebirala po kojeni, tekla dobre. Navic sestra to ocividne umela, ne jako doktor z tohoto obrazku:

TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KATIA: No, právě ale to, že někomu lidi stále říkají, že si z věcí dělá moc velkou hlavu, může věst k tomu, co psala MARKYSHA, třeba. Takovej člověk zažívá neustálý nepochopení od svého okolí, zlehčování jeho pocitů atd., a přitom jeho utrpení je reálný, akorát není vidět. Může být na podkladě nějaký lability, psychický nemoci atd...
    Ale myslím, že jsme se už dost odklonili, a vymýšlí se tady zas zbytečnosti. Původní příspěvek byl o tom, že odběr krve probíhal nějak nestandardně a dítě plakalo a to může prostě být pro matku silný zážitek, ať už to nazveme traumatem, nebo jinak. Zvlášť teda v diskuzi o domácích porodech bych čekala, že pro tahle "hloupá" traumata bude pochopení, protože přiznejme si, často jsou ženy rodící doma souzeny většinovou populací právě takto - proč pro dobro dítěte nevydrží být pár dní v porodnici? Proč pro dobro dítěte nezvládne tohle a tamto?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam