• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    LURA: mne spis prijde, ze na nektere otazky neumela pohotove a vecne reagovat. bylo tam x mist, kde ji mohla dost uzemnit.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    LURA: dokoukala jsem. Ten začátek byl nejistý, ale pak se pěkně rozpovídala věcně. Za mě zajímavé :)
    PETPET
    PETPET --- ---
    Zitra mi konci sestinedeli.. Tady je porodni pribeh Jonaska - narodil se 10.10. ve 22.44, pribeh jsem psala hned nasledujici den.
    Cesta domácího porodu Jonáška začala porodem prvního syna – ten skončil po 26 hodinách kontrakcí v Hořovické porodnici sekcí z důvodu „nepostupujícího porodu“. Byla jsem otevřená na 8 cm, doktorům se nezdály ozvy a pak následovala klasika – píchneme vám něco, pak něco dalšího, pak oxytocinek a nakonec sekce.
    Vyrovnávala jsem se s pocitem selhání asi rok a půl. Hned po porodu jsem se rozhodla, že další dítě chci zkusit porodit doma.
    Když bylo prvnímu synovi rok a tričtvrtě znovu jsem otěhotněla, bylo to v době, kdy jsme se stěhovali z Prahy na Moravu, muž začal podnikat a musím přiznat, že to bylo dost psychicky náročné období. Na Moravě jsem si našla nejúžasnější PA (kontaktovala jsem ji asi v 8.týdnu) a s kamarádkou, která mi dělá regresní terapie jsem začala pracovat na odstranění dalších bloků, které by mohly bránit přirozenému porodu. PA mi udělala i kranio a dost jsem na sobě musela pracovat. Celé těhotenství mě vedlo k přijetí své ženskosti a k důvěře vesmíru a miminku. To pro mě bylo asi nejtěžší – odevzdat porod do rukou někoho jiného. Mám ráda všechno pod kontrolou.
    No, byla to celkem dlouhá cesta... Ke konci těhotenství jsem si uvědomila, že musím přijmout i další možnosti – třeba tu, že budu muset na další sekci nebo odjet rodit do porodnice. Pár týdnů před termínem jsem tedy jela omrknout porodnicina hlavní PA byla opravdu úžasná a dost mě uklidnila. Poradila mi, ať se už hlavně uvolním a nechám věci plynout, že jsem udělala vše, co šlo a ať si udělám čas pro sebe a mimčo, napojím se na něj a udělám si automatickou kresbu.
    Týden před vypočteným termínem porodu, v neděli, jsem měla konečně čas pro sebe – muž se synem odjeli na celý den pryč. Oblékla jsem si šaty, které jsem si nechala k porodu ušít od kamarádky, vyfotila jsem se s bříškem, které už teda bylo obrovské. Dala jsem si na ruce náramek z předporodního rituálu, naladila se na miminko a kreslila. Úplně jsem předala důvěru miminku a uvolnila se.
    No a od toho momentu jsem se začala čistit a byla na záchodě snad 10x. Do té doby porodu nic nenasvědčovalo – ani náznak poslíčků, tvrdnutí břicha, nic... V pondělí čištění pokračovalo a když jsem večer pekla závin, tak jsem si říkala, že doufám, že PA bude chutnat. :-)
    V noci mi pak začalo břicho dost tvrdnout, takže jsem moc nespala. Ráno jsem psala PA, že se možná něco děje a budu ji informovat, kdyby něco. Dopoledne jsem byla se starším ještě v herně a na kávě se známou. Doma jsem dala syna spát kolem 1 a asi 5 minut na to mi začaly menstruační bolesti. Byly cca po 9 minutách a trvaly kolem 60 s. Muži jsem psala, že možná dnes porodím, ale že v pohodě nemusí spěchat domů. Že stačí když přijede kolem 6. Ležela jsem se synem a odpočívala. Kolem 4 se syn vzbudil a chtěl si hrát a to už se interval zkrátil na 5 minut. Ale ještě pořád jsem si říkala, že času dost. Muži jsem před pátou psala ať už jede domů a kolem půl šesté konečně dorazil. To už byla intenzita o dost větší. Psala jsem si s PA, že pořád ještě pohoda, že zkusím vanu, ale že tohle už asi nepřejde. Vana mi už moc nepomáhala, tak jsem se přesunula do ložnice, zapálila si svíčky a muži psala sms co má dělat. Už jsem nechtěla být rušená. Volal si s PA a ta se ptala jestli mají vyrazit, já si pořád říkala, že je času dost – to bylo kolem 7 večer. No během pár kontrakcí jsem si to rozmyslela a napsala ať vyrazí a snažila se přežít čas, než dojedou. To už jsem moc nevěděla co se sebou. Intenzita bolesti mě dost překvapila. Cítila jsem při každé kontrakci, jak když vydávám hlásku AAAAAA se otevírám. To byl pro mě hodně zvláštní zážitek.
    Když PA konečně dorazily, rozbrečela jsem se úlevou. Bylo kolem 8, kontrakce jely. PA připravily matraci a nakupily polštáře a peřiny a řekly, ať si zkusím kleknout. To bylo dost úlevné. Pak mě PA vyšetřila a vůbec nechápu, jak jsem tohle mohla v porodnici tolikrát zvládnout – i když byla velmi jemná, tak to bylo dost nepříjemné. Pak jsem zkusila jít na záchod čůrat a praskla voda. Stejně jako u prvního syna. To byla úleva! Přesunula jsem se zpět do ložnice a PA navrhla polohu na boku. To už mě opravdu všechno bolelo a dost jsem fňukala, že to nezvládnu... v hlavě mi běželo, že kdybych byla v porodnici, tak už škemrám o císaře. Kontrakce běžely, já už jsem celkem slušně křičela. PA navrhla, ať zkusím vertikální polohu, třeba znovu klek. Já si pamatuju, jak jsem se jí zoufale zeptala, jak to mám jako udělat – že se nemůžu hnout :-)
    v tomhle momentě se porod trochu zbrzdil a interval mezi kontrakcemi se prodloužil. PA mi řikala, že tohle je přesně to, co se mi stalo u prvního porodu. Že se zpomalil a byl vyhodnocen jako nepostupující. Že si mám vzít svou sílu zpět. Mě už to při každé kontrakci nutilo tlačit a křičet, PA nahřívala hráz. Ale bylo to nekonečné. Mezi kontrakcemi jsem skoro usínala a pak jsem cítila, jak se blíží další. Uaaaaaaaa, měla jsem pocit, že to nedám a zároveň jsem věděla, že kontrakce ještě není na vrcholu. Pak odezněla. Opět spánek a další a další kontrakce. To jsem si fakt myslela, že už to nezvládnu. PA mi poradila, ať se otočím do dřepu. A znovu jsem nevěděla, jak to udělat. Hlavička už byla v porodních cestách a nemohla jsem se hýbat. Po nějaké době se to povedlo a po pár kontrakcích jsem začala tlačit jako o život a řvát jako tygr. Věděla jsem, že když přestanu, tak hlavička znovu zajede dovnitř a budu muset znovu. Bála jsem se, že se mi roztrhne zadek. A najednou lup – a hlavička byla venku. Sáhla jsem si a rozbrečela se údivem. Čekala jsem úlevu, ale bolest pokračovala. Po krátké pauze přišla kontrakce a najednou vyklouzlo tělíčko. PA odmotala šňůru a podala mi ho. Moje první otázka byla, jestli žije. Připadal mi bezvládný. Ale byl v pořádku. Byla jsem úplně v šoku, že už je po všem a mám na sobě něco takhle hebkého a kluzkého a teplého a že jsem to dokázala. Zavolali jsme muže, který byl celou dobu se starším synem, který už spal. Placenta vyšla asi po čtvrt hodince – vtipný bylo, když mi PA řekla, že je odloučená a stačí zatlačit. Já jsem najednou tlačit neuměla a nevěděla, jak to jako udělat. Čas porodu mě dost překvapil – bylo 22.44. já jsem měla pocit, že musí být aspoň o pět hodin víc. Mimčo na mě odpočívalo se zavřenýma očima a několik hodin mručel a povídal. Asi si zpracovával porod.
    PA sepsaly papíry, otiskly placentu, udělaly koktejl... kolem druhé v noci odjely. Já byla úplně bez zranění (aniball jsem ani nevybalila a na masáž hráze nebyl nějak čas – stačilo, že PA hráz chránila nahřátou plenkou). S mužem jsem si ještě dlouho povídali a po prvním porodu to byl pro oba velmi ozdravující a uvolňující zážitek. O prvním porodu se mnou vůbec mluvit nechtěl a o tomhle jsme si povídali znovu i dnes.
    No a pak jsme přenesli staršího syna za náma do ložnice a šli spát. Mimčo se ráno začalo kojit, vzbudil se starší, přisál se taky a koukal na brášku. Chytil ho za ruku a hladil na hlavičce a vůbec to byla nádhera. A pak začal normální všední den. Jen je nás o jednoho víc. Je neuvěřitelné, jak jednoduchý porod může být – i když k hypnoporodu to mělo daleko. Bolelo to jako prase. Ale ten pocit, že si můžu zajít normálně do sprchy, do kuchyně pro dobry jídlo... poležet si ve své posteli, ten je k nezaplacení. Myslím, že z toho budu čerpat ještě dlouho. Prostě tak normálně si porodit....

KERRAY
    KERRAY --- ---
    LURA: a komentáře na FB lepší ani neotevírat...
    LURA
    LURA --- ---
    Rozhovor se Zuzanou Candigliotou - paní Drtinová je těžce neprofesionální a zaujatá, ale od zuzany zazněly objektivní a nestranné informace (i když možná měla odmítnout neprofesionalitu moderátorky a neodpovídat jí vůbec): https://video.aktualne.cz/...ce=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_content=editor1&utm_term=position-1
    HOKITOKY
    HOKITOKY --- ---
    HYSTERIA: Jo, tak to dává smysl.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    HOKITOKY: me na matrice říkala, že tu tehotenskou prukazku potřebuje jen kvůli razítku gynekologa.
    HOKITOKY
    HOKITOKY --- ---
    KLEVKA: V pondělí to bude týden od porodu, muž tam ponese zprávu o rodičce a nějkou minimální zprávu od naší pediatry, ale jen kvůli tomu, že to v podstatě nebyl problém, PA se za náma stavila, doktork máme co by kamenem. Těhoteskou kartičku nemůžu v rámci dramatického vývoje po porodu najít a tak na to kašlu a nenechám se kvůli tomu od nich vyhodit.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    HOKITOKY: takze tam ty dokumenty teda poneses? pry staci nahlasit porod a vse ostatni papirovani vyridit do tydne...
    HOKITOKY
    HOKITOKY --- ---
    Zde oprávněný postup matrik dle veřejného ochránce práv, kdyby někoho zajímalo. Po nás toho totiž chtěli taky nějak víc než jsem přinesli. (Zpráva od PA, oddací list, doklady totožnosti, čestné prohášení o tom že je matka opravdu matkou dítěte- to by mělo stačit. Po nás ještě chtěli: Těhotenskou průkazku, zprávu od PA o rodičce a zprávu od pediatry- to už jsou zdravotnické dokumenty...které atrika vůbec nemá zpracovávat ( ne, že bych to nečekala a klidně jim to tam i donesu).
    Veřejný ochránce práv - Postup matrik v případě domácích porodů musí být přiměřený
    https://www.ochrance.cz/...e-zpravy-2014/postup-matrik-v-pripade-domacich-porodu-musi-byt-primereny/
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Prave, to nema smysl. Prace ho bavi a rozhodne tam nechce nikoho nastvat (staci, jak je prudi nechtene proste tim, co potrebujeme i bez dovoleny).
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: Škoda, teď už vám to asi nepomůže, co? To by mu každopádně nemohli nedat, na to má ze zákona nárok kdykoliv do 3 let věku dítěte v rozsahu, o který požádá. Stačí to zaměstnavateli oznámit. Ale jasně, může to udělat zlou krev a problémy po návratu.
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: To nam zas nikdo nerekl. :-(
    Oni by teda manzelovi to volno po dobrym stejne nedali, ale mohl tim zkusit argumentovat.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: Ano, můžou. Peněžní dávku samozřejmě bere jen jeden, ale na volno mají nárok oba. V Zákoníku práce (§160) je explicitně napsáno, že "Mateřskou a rodičovskou dovolenou jsou zaměstnankyně a zaměstnanec oprávněni čerpat současně."
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Jako ze muzou byt oba rodice na rodicovske dovolene k jednomu diteti? Pripadne, kdyz matka neni zamestnana, ze ona je doma a muz na RD?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MIKEYLA: To už je o domluvě, no. My to třeba teď na potřetí měli tak, že týden byl muž doma zcela a další dva si dovolenou rozložil na půldny, takže jezdil do práce jen na 4 hodiny. O té možnosti s RD mi ale přijde, že spousta lidí neví, takže ji vůbec nezahrnují do úvah, pracují jen se 4-5 týdny běžné dovolené a je logické, že si nějakou chtějí nechat na jiné příležitosti (my třeba vypočítávali, kolik si muž může vzít po porodu, aby mu zbylo dost na Vánoce).
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    INUSHKA: tak jasne, verim, ze to jde..., ale spis jsem to myslela tak, ze "obvykle" jsou tatinkove doma cca 14 dni..., nebo aspon tatinkove v mem okoli..., muj muz se po 14 dnech do prace snad i tesil..., dele zustavat moc nechtel..., samozrejme, kdyby videl, ze to nejak nezvladam a potrebuji pomoct, tak by se asi prizpusobil....
    KAI
    KAI --- ---
    YEETKA: tak moje mamka i ta moje dost blízká kamarádka pozvaný byly, že se to tak zvrhlo, mě dost zaskočilo.

Já právě považovala za samozřejmé, že toto se všeobecně ví, že je to období hájení, je ho třeba ctít a chránit. Byla jsem poučena, že širší osvěta je nutná.

Tchyně byla naopak překvapivě vzorná...muž ji má docela dobře vychovanou, tak si to nechtěla pokazit hned z kraje ;)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MIKEYLA: Ale oni můžou, když chtějí. Otci nic nebrání vzít si dnem narození dítěte třeba dva měsíce rodičovské dovolené. Akorát to není placené, takže se s tím musí počítat předem a vytvořit si potřebnou rezervu během těhotenství. Což sice chápu, že pro někoho, kdo jede na doraz, je problém, ale řada lidí by to podle mě zvládla, jenže o téhle možnosti vůbec nevědí.
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    YEETKA: tvl.cukety..., taky dobry..., jojo kez by sestinedeli mohli stravit doma i ti tatinkove .., obvykly tyden ci dva je zoufale malo:(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam