• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: u tech testovaných nemoci je průšvih, že ač medicína umí nemocným dětem zajistit relativně kvalitní život, tak to okénko, v němž je potřeba zahájit léčbu, je strašně krátké a prakticky každý den prodlení se projeví.
    A jak píše Add, s některými stavy a riziky nenadelas nic, ovšem zrovna tohle můžeš pozitivně ovlivnit, když o tom vis.
    (mám dítě s onemocněním, které má TEORETICKOU četnost asi 1:4.000 - reálně se diagnostický v ČR ročně zachytí jednotky případů, na zbytek se přijde až ve chvíli, kdy se projeví trvalým postižením. Což je kolem 6-9 měsíců - okénko na úspěšnou léčbu konci někdy ve třech měsících. My měli štěstí, přišlo se na to krátce po porodu, malá bude podle všeho bez vážných trvalých následků. Holt neštěstí nechodí po horách... Ale zas diky bohu za moderní medicínu!)
    ADD
    ADD --- ---
    PROMETHEA: Promin; ja blb se jeste neodhlasila z nejaky fb skupiny o domacich porodech, a tam chtej obcas zensky zalovat doktory i za to, ze chtej dite v pulroce zvazit, tak mam v hlave nastradano.
    Ano, riziko nemoci se smrtelnymi dusledky je nepatrne, ale to riziko muzes zmensit na nulu behem peti minut deseti kapkami krve - to mi prijde jako dost vyhodnej kseft. Downa dite nezbavis, pokud ho ma, porodit ho musis a rizika jsou u vsech druhu porodu, musis jen zvolit, ktera jsou u tebe pravdepodobnejsi. Tady neriskujes nic (vysvetlovani, proc test nechces, zabere urcite vic casu nez test, a to pichnuti opravdu nebude tak bolestive, aby bylo duvodem k odmitnuti) a zbavis se rizika, ze zanedbas nemoci, u kterych je sice mala pravdepodobnost, ze je dite bude mit, ale kdyby melo, je dost velka, ze je neprezije.
    Prvomatka nebo ctvrtomatka - clovek se uci porad. Ja jsem ted u ctvrteho vdecna za neustale kontroly u doktorky, nebot se diky nim vcas zjistilo, ze dite nepije a nepribira. Zkusene matce byla predchozi tri bezproblemova kojeni prekvapive na skodu a problemu si nevsimla, kdyz je necekala.
    A pokud mas nervy, radim vybrat si dobreho empatickeho ortopeda - ti jsou obcas drsni hosi a dokazou matku dost rozlozit. Clovek tam jede jen trikrat, delsi cesta za nekym slusnym se vyplati.
    Drzim palce, at je vse ok!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ADD: klídek! Jsem vystresovaná nedělka, tak prosím jednat v rukavičkách!

Nechápu, co je špatně na tom, že jsem se zeptala (na otázku, kterou si asi nikdo neklade).

Mimochodem pravděpodobnost výskytu jedný z těch testovanejch nemocí je nějakejch 1:1100

Pro srovnani v me vekove skupine je riziko trisomie 21 ca 1:900

Možná je i riziko, že při domácím porodu umře dítě stejně vysoký....

Takze se, zkusena matko, nenech prosím strhnout k výrokům bulvárního tisku (a odpůrcům domácích porodů) typu “umře ti dítě!!!”
    ADD
    ADD --- ---
    Jeste bych dodala, ze kdyz se paticky poradne napari rucnikem namocenym v teple vode, jdou obe karticky nabrat na jedno pichnuti, aniz by to dite zvlast pocitovalo. Skrabance, ktere si mimino obcas zpusobi vlastnimi nehticky, mi prijdou mnohem bolestivejsi.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ADD: asi tak, jeste lze pochopit, ze nekdo odmitne ockovani, kde existuje nejake riziko (byt jde podle mne o riziko velmi male, a pri srovnani benefit vs. riziko je to jednoznacne ve prospech ockovani), ale tady je riziko uplne nulove
    ADD
    ADD --- ---
    PROMETHEA: Že ti umře dítě? Nulová rizika při odběru za fatální rizika při odmítnutí - tady moc není, co řešit, pokud člověk nechce z principu odmítat všechno. Narozdíl od očkování teda riskuješ jen život vlastního dítěte, takže za to nejsou žádné postihy zvenku, ale moc nevím, proč se bránit pomoci zdarma a bez rizik.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Nedavno se tady resily odbery z paticky-odmitli jste nekdo? Jaky to ma rizika?
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    HASH: Me ten tvuj clanek prijde prinosnej i pro ty, co doma rodit nechteji. Protoze spousta veci o podpore, duvere, klidu a prubehu je stejna a stejne dulezita od otce i u porodu v porodnici
    HASH
    HASH --- ---
    Někdo mě upozornil, že se to tam probírá, do té doby jsem to neznal.

Klasický hejt party masturbantů, kteří sami nikdy nic. Líbilo se mi jak všem sklaplo, když autor článku dostal NYX ID a přestal být anonymním terčem tam někde venku.

Já jsem ten článek nepsal jako obhajobu porodů doma - akorát ho tak strašně moc lidí bere - jako útok na své prožitky, rozhodnutí a hodnoty.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    HASH: Jsi ve vegete? To je ulet tam, samy odbornici na spravnej zivot ;-)
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    HASH: nadhera. taky jsme meli pred porodem zamer placentu zuzitkovat, ale nakonec jsem na ni, priznam se - ve viru okolnosti uplne zapomnela. takze jsme po par dnech udelali prskavkovej obrad a zakopali ji ke korenum sekvoje. tak snad priste no .-]
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    MYJKA: MYJKA: diky za odpoved. naprosto souhlasim s tim, ze je dobry dat na intuici. a neni od veci vzit v potaz, ze role PA neni jednoducha; ma-li domaci porod (obzvlast u prvorodicek) probehnout bez komplikaci, je k tomu mj. zapotrebi, aby se PA s rodickou dobre poznaly a vzajemne se otestovaly (nekomu bude stacit jedno setkani, nekomu jich nebude stacit deset).

SHIVA42 at si to prebere jak chce .-]
    HASH
    HASH --- ---
    SARKALINA: Dekujeme!
    Cast skoncila v koktejlu uz vecer, zbytek jsem nakouskoval do mrazaku a zpracovavame postupne, pry pujde na kapsle a tinkturu.
    Feldenkrais FI.
    Porod probehl s PA, meli jsme doma Ivanu, ale Naty nechtela, abych ji v tom clanku zbytecne provaroval, ze pry by z toho mohla mit Ivana problemy. A taky jsem si rikal, ze zrovna ona uz asi reklamu moc nepotrebuje :)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SARKALINA: Jsem rada, ze ti sedla. Mozna bych k ni jen napsala, ze je dobre dat na intuici a pokud nesedne, nebrat.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SARKALINA: A druhe doprovazeni ani neprobehlo, skoncilo prvni navstevou u ni v ordinaci.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SARKALINA: Domaci. Nevim jak moc muzu byt konkretni. Ale kdyz moc nebudu, shrnula bych to na neprofesionalitu a nedodrzeni domluveneho. Porod byl nekomplikovany a vse v poradku.
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    MYJKA: jednalo se o porody domaci, nebo nemocnicni? Vyuzila jsem jejich sluzeb k porodu doma a hodnotim to jako velmi dobre rozhodnuti.... lec nemohu srovnat s zadnou dalsi PA....
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    HASH: gratuluju k nabyti otcovstvi i k obrovsky podpore, kterou jsi svy zene prokazal /uz jen tim, ze jsi s porodem doma souhlasil/. Jak jste nalozili s placentou? Pises, ze to byla nejvetsi vyzva. Feldenkrais- FI nebo ATM? A porid teda probehl bez PA?
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    MYJKA: muzes prosim konkretizovat?
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SARKALINA: Tu nemuzu doporucit. Spatne zkusenosti kamaradek.
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    SHIVA42: zkousela jsi Zuzanu S. z PDCAP?
    SHIVA42
    SHIVA42 --- ---
    HASH: parada! a gratuluji... ja teprve sbiram odvahu na domaci, uvidime jak to vsechno bude nakonec
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam