• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    zeny prosim o radu - jak jste resily vysetreni kycli a sluchu?
    jde mi zejm. o ty kycle a sdeleni z ortopedie, ze by melo probehnout nejpozdeji do 3 tydnu veku (decko melo akorat vcera). da se tim neco zanedbat, kdyz to probehne pozdeji (v radu tydnu), ma nekdo nastudovano?
    sluch - info od pediatra je, ze by mel probehnout tak v tech 4 tydnech. tam si ale myslim, vzhledem k tomu co jsem stihla precist, ze by se vubec nic nemelo stat, pokud to bude vyrazne pozdeji (treba na jare).

nemam s tim zadny problem, akorat se mi nechce v dobe viroz a chripky trajdat s deckem po ORL a nemocnici (ale predpokladam ze ty kycle by se asi nemely prilis odkladat?)
    dekuji
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    SHIVA42: O tom jak je to ciste zalezitost zen, celeho kruhu zen, nejenom rodicky, vsechny zeny z okoli se podileji na pomoci tehotne, pri porodu a hlavne v peci po porodu o rodicku a male deti. Zajimavy take bylo, kdyz vypravela o tom, kdyz nejake dite zlobi a nenecha si rict, tak ho zavirali do jeskyne i na nekolik dni jenom s vodou a zakladmin jidlem, opakovane, dokud se neumravni nebo dokonce neomluvi.
    SHIVA42
    SHIVA42 --- ---
    REPLIKANT: o cem mluvila ta PA z Korziky? Kdybys to mohl nejak shrnout, nemusis se rozepisovat...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MYJKA: ne, nepovedlo se mi ho přesvědčit ani na e-learning
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    CAMELLA: A absolvoval predporodni kurz s tebou?
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    REPLIKANT: Jenom chci doplnit, ze mi jako chlapovi neuveritelne otevreli oci a dali klid: 1/ navsteva festivalu prirozeneho porodu, kde sem jako fotograf vyslechl neuveritelne pribehy PA z Korziky, jako puvodni obyvatelky, 2/ prednaska pana Nemravy na stejnem festivalu o dva roky pozdeji (ted uz cilene, zena v tehotenstvi) a zasadni 3/ predporodni vikendovy kurz Jemne zrozeni, to me ujistilo, ze to zvladnem (se stestim) i doma, a za 4/ zpoved kamaradky Smeries tady na NYXu jak to mela ona doma. Ted s odstupem ani nechapu jak sem mohl byt tak klidny. Zasadni bylo rozhodnuti zeny, ze nikam nepojedem, kdyz uz bylo jasno ze nebudu muset balit a ridit v noci do porodnice, uklidnil sem se a pripravil koupel a svicky..
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    já tedy rozhodně u (případného) druhého porodu muže nebudu chtít - už teď jsem ho spíš donutila a byl akorát vyděšený a nevěděl co dělat, myslím, že bude lepší, když se mnou bude šikovná dula nebo PA.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    Tyjo, ja si zas nedovedu predstavit, ze by u me muz nebyl. U plozeni jsme byli pritomni oba, tak u porodu jsme taky pritomni oba. Stejne jako u dalsich dulezitych rodinnych momentu. Ale kdybych byla v peci zkusenych PA a kamaradek, dokazu si predstavit, ze by to pro me s nima bylo asi i lepsi :) Musela jsem muze dost navigovat, jak na me sahat, kdy jo a kdy ne a jak silne...a k nicemu me nevedl, to mi dost chybelo. Potrebovala jsem, aby mi nekdo pomahal menit polohy a tak, ja se pokazdy tou velkou bolesti zapekla a zustala lezet v kreci, misto abych se trochu rozpohybovala.
    ULO
    ULO --- ---
    Otec deti u prvního porodu byt nechtěl, já jsem na tom netrvala, chápu, ze k tomu muži nemají průpravu. Navíc mám pocit, že, ne vědomě, prochází kuvadou, takže s nimi je víc práce, než se skutečnou rodickou. Ale řidič sanitky ho přesvědčil, že by u toho měl byt. Ale nakonec nebyl, protože “přece nerodim” (což mi rikaly až do 2doby porodní). Byla jsem rada, bylo to děsný a nemyslím, ze by to bylo min děsný, kdyby tam byl. (Už jsem to psala, ale byla jsem 4hodiny v kuse na sesterně na monitorech). U druheho taky nechtěl byt, ale PA ho znova přesvědčily, že mi může pomoci a jak. A u třetího už chtěl být. A já jsem byla rada, uklidnovalo mě to.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    co je "často zmiňovaný" porodní kanál? sem v životě neslyšela.....kromě kanálu jakože vagíny :D
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: já jsem si až teď u třetího porodu konečně prožila onen tak často zmiňovaný "porodní kanál/tunel" ve kterém se všichni kolem rodící ženy ocitnou.. a muž tam sedl úplně a skvěle, ale on je fakt v mnoha ohledech naprosto jedinečný kousek, dost na sobě pracuje a dokáže být velice bdělý v přítomném okamžiku.. během celého porodu jsem jej chtěla mít u sebe a jeho přítomnost pro mě byla pilířem o který jsem se mohla naprosto opřít..

většinou kolem sebe vidím spíš lehkou bezradnost z toho jak jsou muži do toho jakoby tlačeni, oni prostě nemají moc možností jak se s tím vypořádat, vůbec nepobírají co je potřeba a proč by vlastně taky měli.. dřív péči o rodící ženu a šestinedělku/miminko prostě vzaly za své ženy z rodu a blízké "sousedky".. na ukrajině dokonce komprese bylinné provádí tchýně a podle toho jak moc nebo málo se o snachu stará jasně ukazuje ostatním jaký mají vztah.. věří, že lůno snachy musí být v péči právě tchýně, protože to je pokračování lůna zrající a už pomalu odcházející ženy, vždyť jde hlavně o zdraví dalších vnoučat...

když přijdu k čerstvé šestinedělce domů tak většinou ještě mluvím intenzivně i s mužem o tom, že je v pořádku, že je zmatený, unavený, občas nepraktický a že není v jeho výbavě to všechno zvládat..
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    YEETKA: tak jsem se ho ptala, jakej byl porod a odvyprávěl mi pár na sebe nenavazujících momentů, z nichž půlku ještě řekl špatně (že já volala kamarádku, ale ve skutečnosti volal on, já "pracovala"). a to jsou tomu ani ne 3 měsíce a já si samozřejmě pamatuju každou sekundu :D každý to máme nějak :D
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    ANDREJKA, MORGAN, ano já tentokrát taky. akorát jsem si pro ty 0,5 sklenice vody chodila po každé kontrakci sama, dobrovolně a aktivně, což imho nakonec pomohlo k tomu, že dítě se narodilo při první větší kontrakci :)
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    YEETKA: přesně tak. můj muž byl u prvního porodu (doma), protože jsme neměli kamarádky, které by se mnou byly. přijela jen jedna PA, ale "dělali" jsme to poprvé, tak jsme byli dohodnuti, že v tom budem oba. u druhého už jsem ho nějak nechtěla. měla jsem PA a kámošku, které nakonec nestihly ani vyjet a vše super. to, že chodil na to dříví byla super shoda náhod, ale stejně bych ho poslala za starším synem.
    osobně bych to, že chlapi nemaj u porodu co dělat, tesala do kamene. můžou lepit světla, zatahovat závěsy, vařit vodu, štípat dříví. můj muž u prvního porodu zvládl i masírovat (mě), možná některý zvládne držet ženě ruku. ale pokud má žena aspoň 1 či dvě jiné ženy pomocnice, tak imho chlap pryč.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    ANDREJKA: U me to bylo presne stejne, u obou porodu muz s flaskou podaval po kazde kontrakci. Taky mam pocit, ze bych to jinak nedala :) A samozrejme mokrej studenej rucnik kolem krku mi silne pomahal prezit.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    KOTENCE: tvl tak to bych nedala. jedina, ale neskutecne dulezita role meho muze pri tlaceni byla po kazdem! tlaceni mi okamzite podat lahev s vodou a starat se, aby nebyla nikdy prazdna. mela jsem tak desne sucho v puse a tak strasnou zizen, ze kdybych jednou vynechala, tak to nedam. musela jsem vypit litry. taky podoli. to je neskutecny.
    METTE
    METTE --- ---
    YEETKA: Ahoj, smim se zeptat, jak ctu prispevky, ziskavam pocit, ze jsi bud PA nebo dula? je to tak? pak by navazoval dalsi dotaz :) snad nevadi
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: no tohle je právě ta vyrovnávací fáze, odent to popisoval tak, že chlapům se taky navalí obrovský množství adrenalinu, ale už jej nerozpustí ty další hromony lásky jako u ženy.. nezapadá do škatulky, ale taky bych v tom viděla způsob jak to zvládnout..
    ten "můj" u prvního dítěte taky lítal a řešil děsně důležitý věci, po třech dnech ale přistál.. u těch dalších dětí už si to chtěl taky užít a hlavně byl mnohonásobně víc unavený, takže raději setrvával doma..
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: pak je ještě typ můj muž: kterej si vezme 2 týdny volna po porodu, že mi jako pomůže, a to spočívá v tom, že se den co den vydává na svůj warrior quest, kdy každej den vyráží na výpravy za něčím enormně důležitým, nakupuje materiál, kutí na chatě a není k dispozici. s náma stráví suma sumárum dvě hodiny denně (navaří a dítě chvíli podrží, to zas jako jo) a jinak zase tradá pryč... prostě jiná dynamika a focus. já si představovala pobyt na obláčku ve 3, on budoval pro budoucnost, "smysluplně trávil tu dovolenou, když už" a já jsem ho překecávala, ať s náma aspoň každej den posedí v rámci "family quality time" 10 minut na gauči. meh.
    ULO
    ULO --- ---
    YEETKA: musím se zeptat přítele, jestli něco cítil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam