• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    PETPET
    PETPET --- ---
    JONKA: gratuluju moc!
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN:
    každá rozumná pa i dula si píše záznamy.. to je nutnost
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANDELICEK_ANDY: A jiny PA si nic nepisou??
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    KATERINA: ahoj. Johanku znam, je to prima zenska a jediny duvod proc jsem ji k porodu nechtela je, se si pise zdravotni zaznamy, jakoze jsem nechtela nekde lezet napsana v zaznamech. Jinak bych si ji k porodu urcite vzala :)
    ADD
    ADD --- ---
    JONKA: Blahopreju!
    KAREN
    KAREN --- ---
    Další vtipnej nadpis, kterej mě nechce pustit (facepalm)

Nepohodla se s porodní asistentkou, manžel zůstal na domácí porod sám
    JONKA
    JONKA --- ---
    Tak prosimvas, nakonec jsem porodila behem sedmi hodin (u prvniho porodu to bylo asi 36) zrovna v asi jedinou dobu, kdy ta druha PA, ze ktere jsem nela obavy, nemohla :) ani ne hodinu po prijezdu te moji PA (samotne) byl Jirik na svete :)
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Holky jen takový dotaz, napadá mne to tu už pár let. Přijde vám v poho, tu psát jména PA? Pardon nechci rozjíždět flame, ale vždycky mne to zarazí.
    Jinak ad KATERINA přidávám se k pozitivním neezo referencím BODY_SUIT [ BODY_SUIT @ POROD DOMA příznivci vítáni ]
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    JONKA: to co popisuješ je dost jasný vhled.. Moc se mi líbí, jak máš vyladěný kompetence..
    pokud to takto cítíš a pokud jsi ochotná najít sílu na to to s těmi pa komunikovat, tak do toho běž..
    jednak zpětná vazba, druhak si to třeba ujasníte..
    odkud jsi?
    případně je dobrý zkusit se domluvit s pa, pa že by přišla třeba dula, která prostě sedne tobě..
    ty jsi klient..
    taky je všeobecně známo, že u porodu se skutečně stává, že žena neporodí dokud neodejde ten kdo jí brání v otevření se..
    tohle je velké varovné bacha, dám krk zato, že jsi na skvělé cestě ke svému porodu ve svých kompetencích..
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    JONKA: tomu rozumim, taky bych to nedokazala vykomunikovat. mela jsem obdobny obavy a druhej porod byl tak rychlej, ze jsem porodila hodinu pred prijezdem PA. vnitrne jsem si to tak prala a podarilo se. jsou samozrejme vyjimky, ale druhy a dalsi porody bejvaj rychlejsi nez ten prvni. drzim palce at ti to vyjde.
    JONKA
    JONKA --- ---
    ADD: Ono se to nabízí no, vyříkat si to předem, ale pro mě je to prostě nějak těžké. Nemám problém cokoli odmítnout doktorům, tam zvládám komunikaci docela dobře, ale s těma PA, se kterýma mám o dost přátelštější vztah, mi to paradoxně tolik nejde, asi právě proto, že je to všechno takové kamarádské a milé. A mně je to "blbé" a nechci, aby se někdo urazil. Přitom samozřejmě vím, že jde hlavně o mě a můj porod a víc řešit nemusím. Budu si to asi opravdu muset zpracovat víc v sobě.
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    ADD: jo, to je ten balanc co v tom hledám, jak dosáhnout toho co potřebuju, jak to komunovat tak, aby ten druhej nebyl uraženej/naštvanej a neznamenalo to potom zhoršení vztahu a tedy zhoršení té péče...
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ADD: Jo jasně.
    ADD
    ADD --- ---
    SANCHA: Já se klidně i omluvím, nejsem tam za aktivistku, ale sama za sebe. Většinou to uspokojí ego dotyčného a nehádá se. Nicméně to nesmí být podřízená omluva; neomlouvám se za to, co chci, ale za to, že chci něco jiného, než je rutina a vím, že ho to stojí energii navíc. Prostě já komunikuju slušně a doufám ve stejnou reakci. Zatím mi to vychází.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    KATERINA: Pro mně bylo moc důležité si uvědomit, že veškeré prohlídky jsou nepovinné, takže když dopředu víš, že třeba vnitřní vyšetření nechceš, tak on to musí respektovat. Je fajn když víš dopředu co chceš a co ne, a jdeš tam s tím, že to slušně, s díky odmítneš. Není na tom nic, za co by se člověk musel omlouvat nebo stydět.

JONKA: Já se přidávám k ADD, zkus to říct dopředu, co nejdřív. Třeba ona druhá PA vůbec netuší, že ti nesedí. A ta první ti sedí? Jestli by to bylo snazší třeba probrat s tou první? Třeba to půjde vyříkat a najít společné řešení. A pokud ne, můžete se rozejít a ty můžeš hledat někoho jiného.
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    ADD: to je dobrý!
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: A konkretne s gynekologem: ten u prvniho tehotenstvi byl debil, komunikace s nim byla strasna. (A zaroven to byla skola, diky niz jsem zjistila, ze nechat sebou manipulovat se nevyplati.) Jakmile me "predal do porodnice" (kam jsem nikdy nesla), uz jsem se k nemu nevratila. U dalsiho jsem rovnou nastavila pravidla, takze prohlidky v dalsich trech tehotenstvich obsahovaly dotaz "A dnes mi dovolite se podivat?" - vetsinou s odpovedi "Ne." On to leckdo zkousi; nediskutovat s pacientem a jen mu davat pokyny je snazsi, ale kdyz zaujmes jasny postoj, neni to pro ne o tolik tezsi. (Mluvim o pricetnem postoji, treba volbe jinde bezne pouzivaneho postupu.)
    ADD
    ADD --- ---
    KATERINA: Ja pred lety zjistila, ze abych se necitila jako kreten, musim na doktory (a vsechny, co vstupuji do me osobni zony, tedy i PA) vybalit vse na zacatku a nepripustit zadne pocity nepohody, protoze pak se to nabaluje. Takze do ordinaci vstupuji s jednoznacnym "Dobry den, prominte, ze to se mnou nebudete mit snadne. Mam syndrom bileho plaste a uz to, ze jsem tady, mi vzalo dve tretiny psychickych sil. Prosim, tolerujte to a nezlobte se, kdyz mi neco budete muset trikrat zopakovat. Nedokazu se soustredit, mam iracionalni strach. Budu se snazit, ale dulezite veci mi, prosim, napiste." Jeste se mi nestalo, ze by me nekdo vyrazil (pravda, kdyz uz musim k lekari, predem vybiram ty s dobrou povesti). Pokud mi zubar dovoli behem zakroku tisknout v ruce plysaka, mela by PA respektovat, ze mi ma nabizet zmenu polohy jen domluvenou neautoritativni formou.
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    ADD: jo no, zní to jednoduše, prostě jim přeci říct že potřebuju tohle a tohle. Vůbec to nemyslím blbě, mám pocit že tvoje rada je správná a nosná: komunikovat to radši dřív než později. Jen s tím třeba sama bojuju (zatím tedy ne u PA, mám pocit že ta moje bude hodně tichý pozorovatel a asi uvítám i různý návrhy změn poloh, myslím, kdo ví jak to bude v tu chvíli) ... bohuju s tím u doktorů. Čeká mě teď další návštěva u gynekoložky dr. Kettnerové a zvažuji právě poprosit aby tentokrát nedělala vnitřní vyšetření, bude to taková zkouška jestli si o to vůbec zvládnu poprosit a ustát to... uvidím...
    ADD
    ADD --- ---
    JONKA: Za mě: vyříkat si to hned. Vysvětlit obavy, že něco možná způsobilo potíže u prvního porodu a že se tomu teď chceš vyhnout. Pokud by nebyla ochotná ti vyjít vstříc, je lepší to vědět dřív než až u porodu.
    Pokud ale nechceš riskovat, že ti řeknou, že v tom případě do toho nejdou ony (a zbyl by ti jen porod v porodnici), je tu ještě možnost zpracovat si to v sobě a připravit se na to, jak se dotyčná PA asi bude chovat - pak máš větší šanci, že tě to nezablokuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam